Василев: 146 млн. лв. са щетите за хазната от зърненото вето

До края на годината щетите да са по 40 млн. лева на месец
13 сеп 2023 13:40, Нели Христова
98
Василев: 146 млн. лв. са щетите за хазната от зърненото вето
Снимка: БГНЕС

Печалбата за сектор зърнопроизводство е 2 млрд. и 607 млн. лева при разрешен внос на зърно миналата година. Проходите са 7 млрд. и 765 млн., а печалбата е 1 млрд. и 862 млн. лева. Приходите за 2021 са 1,9 млрд., приходите за 2022 г. са 2 млрд. за сектор зърнопроизводство. Секторът е основен ползвател на субсидия по линията на освобождаването на горивата от акциз. Това заяви финансовият министър Асен Василев, предаде репортер на БГНЕС.

Субсидията, която държавата е дала към всички селски стопани за 2021 е 1,6 млрд. лева, за 2022 е 1,96 млрд. лева, от които 890 млн. лева евросредства, 1,1 млрд. средства от националния бюджет, уточни Василиев.

Забраната на внос на украинско зърно към момента е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лева от невнесено ДДС. Очакваме до края на годината щетите да са по 40 млн. лева на месец. С това си непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от приходи и накара целият български народ да плаща по-скъп хляб, олио, млечни и месни продукти, за да защити сектор, който миналата година е генерирал декларирана печалба от 2,5 млрд. лева, отбеляза Василев. Ако има производители, които биха били представени пред трудности, да има целева помощ за тях, но да се освободи вносът, за да може да се генерират приходи в хазната и да можем всички да ядем по-евтини храни, посочи Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
17
 
! Отговори
Сатир преди 7 месеца
Кокрчо, колко са загубите на местните производители? Май не ти пука! Какво е качеството на вноса? Също не ти пука! Каква ще е България след още една година управление на сглобката?!?!?!?!?!
34
2
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
Имам един въпрос: внася ли Украйна българско зърно, и ако да осводено ли е то от мита? Мисля, че отговорите на въпросите ми са ясни, така че няма какво да се коментира повече, забрана за внос и точка!
33
4
 
14
 
! Отговори
Shark преди 7 месеца
А щетите за здравето на хората от некачествените украински продукти колко са? Или това няма значение? Така ли кокорчо? Много добре действате преди изборите, тъкмо ГЕРБ-ПП-ДБ да може да имат колкото по-малко кметове.
32
0
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
Само че има една уловка: според Вас дали наистина плащат ДДС укрите като внасят тяхното зърно, защото мен много ме съмнява, според мен са освободени от нашите продажници и такова заплаща само българският производител. Така че да не баламосват хората тия наглеци!
31
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Щети за хазната от вето? Значи да забраняваш на една външна държава да ти подбива приходите от собствено производство вече се брои за щета за хазната? Аман от продажници. Нека на изборите да им покажем, че повече народа не може да ги търпи. Всеки който гласува за тези, гласува за затриването на родината ни.
30
1
 
0
 
! Отговори
300 преди 7 месеца
Спартанци - ВПеред!
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То пък много знаете какво е качеството на българското зърно. Ядете каквото ви дадат и толкоз. Никой не знае какво яде.
28
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ама зърнарите искат най-новите джипове и мерцедеси, иначе ще изостанат. Трябва да им се гарантира иначе ще протестират с тракторите си за половин милиард лева всеки.
27
2
 
11
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 7 месеца
Не ги е грижа от ПП за качеството на зърното. Все пак колко бомби и снаряди е поело докато стигне до нас
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 52: много важен въпрос. Здравето се гледа и след това печалбите.
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да попитам,какво е качеството на украинското зърно?Все пак там се води война.Илу това за вносители и производители няма значение,важна е печалбата.
24
1
 
6
 
! Отговори
а колко за долапите! преди 7 месеца
146 млн. лв. са щетите за хазната от зърненото вето
23
2
 
12
 
! Отговори
Урцула преди 7 месеца
Яште ураново жито и скакълци. Ефтино е и е полезно за бюжета.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нека отговори защо африка дори не го иска а го пробутват на нас тия марионетки на шиши и трактора
21
2
 
3
 
! Отговори
За Вас Не Знам преди 7 месеца
Обаче, на мене Друго за Губене не ми Остана - вече Нямам Нищо Останало - Освен Живота си! Явно, скоро и него ще Вземат, особено при следващата Вълна Увеличения на Ток и Храни - директно си Умирам - сигурно, не съм сам, но не го виждам - няма протести, няма нищо, явно ще си Умираме Сами и Един по Един като в КонцЛагер по Време на Холокоста!
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Зозо 34 - Да, ама забравяш че и те плащат ДДС и данъци :)
19
3
 
7
 
! Отговори
стига бе преди 7 месеца
С числа всеки може да си играе, това си е една стъкмистика, особено ако не се изнася детайлна информация, а само някакви обобщени данни. Асенчо би ли казал колко губи хазната от БЕЗМИТНИЯТ внос на украинско жито? Всяка нормална страна защитава местното производство като слага даже завишени мита. А ние какво правим - внасяме безмитно жито?! Държавата губи от мита, а народа от нелоялна конкуренция.
18
3
 
7
 
! Отговори
Мда преди 7 месеца
Щом и в африка не искат хубавото украинско зьрно защо асен и киро да не го харизат на нас срещу комисион - не вярвам те да ядьт от сьщият хляб като - бкп не яде след чернобил
17
3
 
5
 
! Отговори
мак преди 7 месеца
Този да не размята цифри и цифрички, а да помисли, докога ще слугува на всички, освен на страната си. Утре укр.ите ще поискат бг войници да се бият и какво, пак ще обЕснява цветисто и ще ги прати? зеления и компания постоянно искат нещо и пак са недоволни, а уж българско правителство е слугинско.
16
2
 
7
 
! Отговори
Муахаха преди 7 месеца
сега и като Тока скори 2024 с 40%, а 2025 с още 60%, до поне 2но Увеличение както е Обещано на Брюксел и Вашингтон до 2026 да сме на Борсата за Ток - Раните в Магазина ще скочат поне още 3но, на вече 2ното Увеличение - Барба Ганиос така не са го Поробвали дори по време на Султана...