Мария Габриел: Подкрепата ни за Шенген е голяма, изпълнихме критериите

Трябва много активно да се възползваме от подкрепата на Европейския съюз, посочи Искра Михайлова
17 сеп 2023 21:30, Красимир Ангелов
194

Историческа реч на Урсула фон дер Лайен в залата на Евро парламента, в която тя засегна много теми - "Шенген и мястото на България и Румъния", "Украйна", "Наводненията". Гърция получи 2,2 млрд. евро помощ за наводненията.

"Доколкото знам България не е поискала помощ от ЕС. Какви са точно съображенията на правителството? Ние трябва много активно да се възползваме от подкрепата на Европейския съюз, да потърсим контакти във връзка с бедствията, които ни сполетяха. България трябва да предприеме мерки дали това ще бъде искане за конкретна директна подкрепа от ЕС, спешно консултиране с ЕС за пренасочване на ресурс от структурните фондове или пренасочване на пари", заяви евродепутатът Искра Михайлова в предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Евродепутатът Андрей Ковачев се съгласи с нея и изрази мнение, че ако иска да получи средства, Българското правителство може да се обърне към фонда за възстановяване и устойчивост, където според него има една от най-гъвкавите програми на ЕС.

"Разбира се, че това е решение на правителството, но ситуацията трябва да бъде следена ежедневно. На фона на това, което виждаме като размери трябва много сериозно да се помисли за помощ. Дали България ще поиска помощ, това е решение, което трябва да бъде взето от Министерски съвет", категорична бе Мария Габриел.

Вицепремиерът наскоро заяви, че България е изпълнила критериите за Шенген, но всъщност все още не получаваме разбиране от Нидерландия и Австрия.

"Днес се чу много силно посланието. ЕК и ЕП винаги са подкрепяли България и Румъния за влизане в Шенгенското пространство. Много ясно са казали, че тези критерии са изпълнени и решението трябва да бъде взето възможно най-бързо. България и Румъния бяха дадени за добър пример в Европа по отношение на убежищата, по отношения на връщането. Ето това за мен е много силен аргумент, които ще продължим да използваме с държави, които имат свои въпросителни. Трябва да отбележим това надграждане. Има градация в аргументацията и за мен тя е много силна", увери Габриел.

Урсула фон дер Лайен засегна и темата за "Разширяването". Андрей Ковачев го определи като постоянна политика за това, че нашата протегната ръка както към Западните Балкани, така и към Украйна, Молдова, а и потенциално Грузия, остава. Според него ЕС трябва да се отваря с различни програми, които да бъдат достъпни за гражданите, с различни наши инициативи на ЕС. Той изрази мнение, че гражданите на тези държави не трябва да бъдат обект на пропаганда от Русия, Китай, Саудитска Арабия или Иран.

Мария Габриел включи и РСМ в разговора и коментира, че от нея зависи ясно да каже, че европейската интеграция е това, към което се стреми. Вицепремиерът припомни, че България не държи само на конституционните промени, а и на договора за добросъседство и двата протокола. Тя увери, че Република Северна Македония ще има нашата подкрепа за европейската интеграция.

Габриел открои три акцента от речта на Урсула фон дер Лайен - борбата ни срещу насилието срещу жените и правата на жените, ролята на малките и средните предприятия и новите технологии и изкуствения интелект.

"Искам още веднъж да поздравя Илиана Иванова за блестящото представяне. Иновационната програма трябва да бъде довършена, трябва със сигурност бюджет. Много ясна амбиция за европейско-образователно пространство и днес беше казано. Аз ще се радвам да има малко повече внимание за културата. Тя винаги малко сякаш остава на заден план. Европа има нещо невероятно - творческите и културните сектори. Би ми се искало Европа да вложи повече и като инвестиции, и като вдигане в дневния ред, за да даде малко повече възможност за изява на потенциал на този сектор, защото той ни откроява на фона на целия свят и той е свързан с ежедневието на хората", каза вицепремиерът на България Мария Габриел.

В края на разговора тя обясни, че ѝ предстоят срещи със Съвета на Европа, с председателя на ЕСПЧ и с генералния секретар на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
121 никой ли, *** смотано? Я се виж. Първа оставка в правителството след скандала между Денков и зърнопроизводителитеСлед скандалът между властта и зърнопроизводителите дойде и първата оставка - Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов напуска поста си на съветник на земеделския министър Кирил Вътев.
107
1
 
1
 
! Отговори
Синдиката на руските преди 7 месеца
Продажници ясно че подкрепя Зърнарите-терористи.Оцаме няма логика пчеларите да подкрепят тези които им тровят пчелите с над 4000 забранени от ЕС пестицида!Оснен това тези долни спекуланти и продажници продават по качествената пшеница в чужбина а в бг се прави хляб от фураж за животни той затова е такъв *** българския хляб и най евтиният хляб в Европа от 1 евро е нещо уникално в сравнение с българския ***.
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За тия марионетки на американското посолство има спешност. Шенгенската зона има квоти за мигранти, ние нямаме. Влезем ли ще почнат да връщат мигрантите тук Германия по квотен принцип. Мигрантските центрове ще се превърнат след време в гета - идеалният електорат на "демократическата" партия на щатите. Блек лив метърс и така нататък. С кеф ще маправят коалиция с ДПС и направят турския официален.
105
0
 
2
 
! Отговори
Никос преди 7 месеца
А тея зърнари - мултимилионери с Фераритата си и Поршетата си ли ще излезнат да протестират??
104
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И да, утре цяла България излиза на протест. Стотици хиляди подкрепят българските производители. Вън продажниците!
103
1
 
1
 
! Отговори
Мери преди 7 месеца
Хайде стига с тоя Шенген. Няма спешност. Някой ден след година- две ще стане.
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Над 30 организации с хиляди работници не са шепа. И не се казва "зърнари", а зърнопроизводители. Тези хора орат сеят жънат балират превозват. Те не са борсови спекуланти като твоите продажници. Отделно излизат и пчелари и други хора занимаващи се със земеделие
101
1
 
1
 
! Отговори
Аре ве преди 7 месеца
Почвайте да ги псувате за Шенген ве, стига се душихте ***
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Франсоа Габриел щял да управлява въртележката в лунапарка. Вън продажниците!
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Никакъв Шенген няма да има. Австрия блокира, вече ви казаха ***. Не размивайте с глупости и с троловете си това че утре цяла България излиза на протест.
98
3
 
0
 
! Отговори
До шебека преди 7 месеца
Бате, това ли успя да измислиш. Ми, кво друго, с маймунски мозък, толкова. Бегай да решаваш кръстословици или се гръмни някъде, все тая
97
3
 
1
 
! Отговори
Не сте в Русия преди 7 месеца
Пи ч ки червени
96
1
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 7 месеца
Няма да нарушавате правата на българите на свободно придвижване Зърнарска оригархо терористична мафия нещастна!
95
1
 
1
 
! Отговори
Днес ако някакви преди 7 месеца
От зърнената мафия ви премат да се придвижвам свободно което е наше изконно право по конституция и порицията не им противодейства ще съжаляват.Ще има саморазправа лично ще организирам хора!
94
2
 
1
 
! Отговори
Не е сериозно преди 7 месеца
Такава африканска държава като България да се надява че ще влезе в Шенген с толкова много русо роби в властта и бизнеса.
93
0
 
4
 
! Отговори
Швейцареца преди 7 месеца
Това да търгуваш и да рискуваш здравето на хората пробутвайки му храни с опасни пестициди единственно с оглед на печалбата си е толкова долно и жалко!Няма по корумпирана държава в света от България!Няма!Какъв Шенген за този престъпен рай!И ад за нормалните хора!
92
1
 
2
 
! Отговори
Тези майбаси преди 7 месеца
Бентлита и тн скъпи Ке не фи нестига ме са купени с откраднати от нас българския народ пари но и с цената на нашето здраве!!!
91
1
 
2
 
! Отговори
Швейцареца преди 7 месеца
Швейцарската национална телевизия направи филм с заглавие Мръсните тайни на българското земеделие в което разкрива за употребата на 4000 опасни и забранени от ЕС пестицида.Хайде някой да каже българското зърнопроизводство колко било чисто и хубаво.Прав е Превиера Денков че това са *** Терористи!
90
2
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 7 месеца
До Бивш българин....Да не си бивша пpocтитyткa..само и не энаеш от кой раион си
89
3
 
1
 
! Отговори
Путин преди 7 месеца
Трябва долара да бъде сменен с друга валута за да мога да порасна на височина така не мога да порасна