Асен Василев настоява за функционална децентрализация

Като първа стъпка оставят за общините 100 млн. лв.
43
Асен Василев настоява за функционална децентрализация
Снимка: БГНЕС

Посоката, в която искам да вървим, е към функционална децентрализация на общините. Необходимо е да дадем възможности на общинските власти да взимат повече решения на местно ниво. Това послание отправи министърът на финансите Асен Василев на работна среща с ръководството на Националното сдружение на общините в Република България . На нея бяха обсъдени проекта на Закона за държавния бюджет за 2024 г., предложените промени в данъчните закони и предстоящите инициативи и проекти на общините, финансирани със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост и програмата за финансиране на общински инвестиции, съобщиха от МФ.

Като стъпка в посока на финансовата децентрализация от началото на следващата година в управление на общините ще остават около 100 млн. лв. Това са очакваните приходи от патентен данък, които ще се формират от два компонента – от самото увеличение на патентния данък и от заведенията за хранене, които преминат към плащането му. Така общините ще разполагат с по-голям ресурс, който сами да управляват. Министърът изрази мнение, че всички приходи, свързани с упражняването на занаятчийски дейности и услуги, постепенно трябва да се прехвърлят към общините.

НСОРБ постави като основен проблем пред местните власти планирания в бюджета за следващата година размер на общата изравнителна субсидия. С нея трябва да компенсират и разходите, свързани с увеличаването на минималната работна заплата от 1 януари 2024 г. Беше постигнато съгласие размерът на субсидията да бъде повишен от 404 млн. лв. на 470 млн. лв., така че да позволи на общините да реализират местните си политики в полза на населението.

Представителите на общините изразиха своята благодарност за спазеното обещание всяка година от бюджета да се заделят по 1 млрд. лв. за финансиране на общински проекти, както и за въведените стандарти в образованието и здравеопазването.

На срещата беше поставен и въпросът с промените в Закона за местните данъци и такси, предложени от НСОРБ. Министерството на финансите подкрепя инициативата на местните власти, тъй като размерът на местните данъци и такси не е актуализиран от 2010 г.

В разговора бяха обсъдени изпълнението на програмите за дигитализация на архивите, саниране, улично осветление и повишаване на сигурността чрез видеонаблюдение в по-малките населени места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: общиниАсен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да не бърза да раздава щото идва голямото спасяване на бизнеса . Сега като се почне - арендаторите ,строителните фирми и техните жертви топлофикация , енергото ааа да не забравим най важните - КУЛТУРАТА . Тез сичките на нас разчитат за да правят бизнес . Ши мой ли да ги спасим сичките ??? А народа майната му . Няма нужда от него . Да ги източим по схемите на гороспоменатите ,,бизнеси,, дето народа ги издържа .
18
1
 
9
 
! Отговори
До 14 преди 6 месеца
В очите на САЩ сме само една територия на която да си разположат военните активи. И също така сме съчка която при нужда може да бъде метната в огъня. Е имаме и два приватизирани ТЕЦа за които никой не говори. Те като са Американски не замърсяват явно. Но тези неща са капка в морето. Важна за тях е територията.
17
1
 
9
 
! Отговори
ГОЛЯМА ГРЕШКА преди 6 месеца
Ще бъде това!!! Те и в момента местните феодали дерибействат и си правят каквото искат, камо ли като им се даде пълна свобода....в провинцията ще се установи повсеместно и в най-дивата си форма крепостно селячество. Вие не разбрахте ли, че на тоя лъжлив и крадлив народ му трябват пранги и чатал на шията?! Идеално би било централна здрава ръка и да пипа здраво къде що свари...нещо от сорта на Пиночет или бай ви Тошо, иначе оправия няма, няма и да има! Вие не го ли разбрахте това за 30 години?!
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Посоката в която искам да вървим е вашата оставка, незабавно ви и вашите авангардни или както други ги наричат аматьорски решения ще ни направите още по-бедни и всички млади хора ще напуснат страната заради такива елементарни "бирници" като вас които не могат да гледат в преспектива а само кърпят бюджети!
15
0
 
11
 
! Отговори
Сламен човек преди 6 месеца
Сламен човек е Колорчо. Властта и евроатлантическите ценности са му е направили мозъка на слама. Изсъхнал като сахарска земя. Една клечица, една искра е достатъчна да го превърне в горяща факла. Това е съдбата на всички евроатлантици. Сламени хора.
14
7
 
0
 
! Отговори
Иван преди 6 месеца
До Мокър сън на КокораУмрели са САЩ да ни контролират и прибират под тяхната конституция. Ние сме толкова малки и незначителни за тях, че може да се радваме, че даже ни забелязват. Не знам като са толкова лоши САЩ, защо всички се натискат да отидат да живеят там а никой не ска да живеее при руските братя в Масква
13
0
 
7
 
! Отговори
Нашляпайте Кокора преди 6 месеца
Сам Исус ще слезе с една гьостерица и ще удари сто яки сопи на гол г-ъ-з на Киро, Кокорячето, Мравояда и залоения Пожарогасяч от Банкя.
12
1
 
9
 
! Отговори
Содомията не прощава преди 6 месеца
Содомията не прощава. А ние сме редовно изложени на геополитическа содомия през всичките посолства и НПО-та, чийто представител е Кокорчо. Господ дори вече му е дошло до гуша. На нас как не ни е кипнало още не знам.
11
2
 
0
 
! Отговори
Функционален общинар преди 6 месеца
Горещо приветствам идеята, въпреки че не съм особено функционално грамотен, имам изключително функционални планове за общинският бюджет!
10
1
 
7
 
! Отговори
Кокорино настоя преди 6 месеца
52% от посолствата подкрепят това правителство! Това е най-голямата подкрепа от посолствата досега! Кокорчо настоява и щял да предложи промени в конституцията, които да дадат на всеки посланик право на глас, което да се равнява на 10,000 Български гласоподаватели. А Американския посланик щял да има глас с равностойност 1 милион избиратели. Така всичко ще е честно и почтено. И няма да се чешем по главите и да се чудим какви са тия мелодрами дето ни ги разиграват всеки път.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Леля Пенка от Карлуково ти разбира от функционални децентрализации.То и аз не разбирам, макар да съм с вишо убразувание.
8
1
 
8
 
! Отговори
Урсулка пусна лев преди 6 месеца
Урсулка пусна бюджет за РЕФОРМАЦИЯ НА ПОЛА на цялата партия ППДБ!! Има много желаещи да минат под дъгата и под хирургическия скалпел. Киро и Кокора веднага се записали. А Ицето Иванов дори желае да смени не само пола си но и вида си и от хомо сапиенс ГРАНТОЯД мда стане МРАВОЯД от женски пол.
7
1
 
10
 
! Отговори
Кокорчо взе апарт преди 6 месеца
Мълвата е че Кокорчо щял да си купи най-после апартамент с помощите дето получава на ежедневните работни закуски в Козяк! От Козяк даже са му обещали да му отделят един голям резен ОБЕДНЕН УРАН от този който ще пращат в Украйна! Така Кокорчо ще се отоплява доживотно за без пари и няма да му пука за абсурно високите цени на газа след неговата страхотна енергийна ДИВЕРСИФИКАЦИЯ!
6
1
 
10
 
! Отговори
Майора преди 6 месеца
Срам и позор Кокорчо , какъв финансов министър си щом не можеш да събреш задълженията на фирмите , та решаваш да всигнеш данъците на обикновения човек? Мошеници сте и такива си оставате!
5
2
 
8
 
! Отговори
Готвят ни преди 6 месеца
Готвят ни за жертвен агнец! Казаха на нашите политици ППДБ и ГРОБ или правите коалиция и гласувате както трябва (за газ от САЩ, за оръжия и жива сила за Украйна, за закупуване на Американско ядрени гориво, за Американски бази, за още няколко милиарда за американски оръжия.. или ще минем на следващата стъпка и ще преборим корупцията у вас! Демек Кокорчо и компания ще търкат наровете още 30 години. А компромати не е като да няма. За всички от сърце. И за Кирчо и за Кокорчо и за Боко и за Мравояда.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
махай се от България! Не си никакъв Българин! Предател и унищожител на народа си. За 30 сребърника ни хвърли като съчки в огъня разпален от САЩ! Набълбука ни с кредити. Съсипа икономиката на страната. Отивай си във вилата в Маями или в Швейцария или Канада откъдето си и не се показвай повече!
3
3
 
11
 
! Отговори
Мокър сън на Кокора преди 6 месеца
ДБ и ПП мокрият им сън е да инициират референдум по примера на Пуерто Рико да минем под контрола на САЩ и да им признаем конституцията. А Кирчо, Кокорчо, Ристю Иванов и разните му там Хазарти и други влечуги да влезнат в ролята на гъ-зо-лиз-ци и с чевръстите си дупета да заработят по някой долар и потупване по рамото от големия брат.
2
2
 
14
 
! Отговори
Истината преди 6 месеца
Клоун. Чорападжия. И3мет.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Отвратителен човек. Не знам каква маайка го е раждала, но говорим за ужасно неолиберално ж1в0тно.