Даваме небето си за обучение на украински пилоти на F-16

До 160 войници от Киев ще могат да пребивават у нас
8 дек 2023 10:05, Петър Бойчев
277
Даваме небето си за обучение на украински пилоти на F-16
Снимка: БГНЕС

България ще разрешава да се използва въздушното й пространство за тренировки и обучение на украински пилоти на F-16, както и ще разрешава преминаване и пребиваване за подготовка на украински пехотни и механизирани роти до 160 човека.

Това се разбира от поредната инициатива в подкрепа на украинската армия, която предлага управляващото мнозинство. Днес ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха проект на решение в парламента за предоставяне на допълнителна военна помощ, пише "Сега". Подписано е от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов и други депутати от мнозинството.

С това решение, което беше прието в спешен порядък и на извънредно заседание на комисията по отбрана, ще бъде предоставени на Украйна "неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, намиращи се във Въоръжените сили на Република България, които да се използват за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна". Парламентът вече веднъж реши да изпрати негодни зенитни ракети, които да бъдат ремонтирани и използвани от украинската отбрана.

Вносителите предлагат правителството да проведе преговори с НАТО за разполагането на противовъздушни и противокорабни ракетни комплекси, които са усилят българската отбрана. Също така, министърът на отбраната Тодор Тагарев трябва да определи излишното въоръжение и техника на армията, които да бъдат пратени на Украйна. Като компенсация страната ни ще поиска от нашите съюзници да възстановят направените разходи за въоръжение и боеприпаси.

Вносителите настояват да се разреши на българска територия да пребивават до четири пехотни или механизирани роти на украинската армия годишно, за да преминават бойно обучение у нас. Числеността им трябва да бъде до 160 войници.

Предлага се България да помогне, според възможностите си, ВВС на Украйна да придобият способности да ползват американски изтребители F-16. "Министерството на отбраната трябва да предприеме необходимите действия за присъединяване и принос, съобразно възможностите на Република България, към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за провеждане на съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната", пише изрично в проекторешението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
3
 
22
 
! Отговори
Тон преди 5 месеца
Най добре раздайте всичко,и да си ходим кой на където му видят очите , тази агония не се търпи, по големи *** не сме имали!
163
4
 
16
 
! Отговори
Трифон преди 5 месеца
Сега ще обучим пилотите. След 3-4 месеца ще пристигнат и нашите самолети, но ние ще ги дадем на Украйна /ако още воюват/ защото са стари и неизползваеми.
162
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе, тия що не питат народа дали иска чужди летци, от държава във война, да се учат над главите ни? Всеки си прави каквото му изнася или за каквото се е уредил да му плащат.
161
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо Захарова да не лети на воля из нашето небе?
160
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То какво остана вече да не сме дали ?
159
1
 
13
 
! Отговори
Предатели преди 5 месеца
А на Захарова не го даваме?
158
6
 
20
 
! Отговори
Фукционално преди 5 месеца
неграмотните предатели, дават небето ни на други фукционално неграмотни....И ни превръщат в много хубава военна цел....Причината за това е, че не са се явявали на теста PIZA... и обвиняват българските деца, че не са покрили спуснатите отвън "Критерии за дебилност"...
157
3
 
25
 
! Отговори
Ала Бала преди 5 месеца
Ние винаги сме били майстори по подаване на г**а, не виждам защо и сега да е изключение ! :)
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
от 162 ..а само жaлкaри като теб!
155
32
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бате, 78 набор съм, айде посмятай малко. А русия ще бъде заличена, рано или късно. Никой не лъже за майка си, но явно ти го допускаш.
154
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-отвратителното нещо на този свят е да лъжеш, че мaйka ти е умряла. Сега отиди й го кажи, смееешник!
153
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 158: Ми, лека ти пръст и на тебе, значи.
152
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 157 Слава и на майчицата ти! Снощи добре се представи в леглото ми.
151
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе, какво общество е българското. Обществата са в Европа, тука са племена. Слава на Украйна!!!
150
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Скажи "Демокрация"ДемокрацияВот тебя мобилизацияРусия ще падне, така и трябва
149
2
 
35
 
! Отговори
Йосиф Сърчаджиев преди 5 месеца
"Подписано е от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов и други депутати от мнозинството." Тия ги водете на дръвника + Тагаренко!
148
18
 
3
 
! Отговори
Крундел преди 5 месеца
ех как не мога да си свърша работата от форумни неумности - др0гаре, 15%(менталноограничените на копейката) от вас не са "българите", самият факт, че дори копейките ходят да работят на "запад" а не в рф, говори достатъчно; децата и внуците му, а много често и той самият живее при "еврообратните" или "краварите" и все за рф мечтае, а не иска и на екскурзия да отиде до там, странно нали?
147
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Що ви мразят хората ли? Ами ...
146
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нали виждаш, колко се съобразяваме. С неандерталци не се говори, те са просто пълнеж и плащачи за правилните народи.
145
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дайте им и самолетите които купихме. Качват се на лист хартия формат А4 и почват да си бръмчат като първокласници в пясъчник.