Даваме небето си за обучение на украински пилоти на F-16

До 160 войници от Киев ще могат да пребивават у нас
8 дек 2023 10:05, Петър Бойчев
277
Даваме небето си за обучение на украински пилоти на F-16
Снимка: БГНЕС

България ще разрешава да се използва въздушното й пространство за тренировки и обучение на украински пилоти на F-16, както и ще разрешава преминаване и пребиваване за подготовка на украински пехотни и механизирани роти до 160 човека.

Това се разбира от поредната инициатива в подкрепа на украинската армия, която предлага управляващото мнозинство. Днес ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха проект на решение в парламента за предоставяне на допълнителна военна помощ, пише "Сега". Подписано е от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов и други депутати от мнозинството.

С това решение, което беше прието в спешен порядък и на извънредно заседание на комисията по отбрана, ще бъде предоставени на Украйна "неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, намиращи се във Въоръжените сили на Република България, които да се използват за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна". Парламентът вече веднъж реши да изпрати негодни зенитни ракети, които да бъдат ремонтирани и използвани от украинската отбрана.

Вносителите предлагат правителството да проведе преговори с НАТО за разполагането на противовъздушни и противокорабни ракетни комплекси, които са усилят българската отбрана. Също така, министърът на отбраната Тодор Тагарев трябва да определи излишното въоръжение и техника на армията, които да бъдат пратени на Украйна. Като компенсация страната ни ще поиска от нашите съюзници да възстановят направените разходи за въоръжение и боеприпаси.

Вносителите настояват да се разреши на българска територия да пребивават до четири пехотни или механизирани роти на украинската армия годишно, за да преминават бойно обучение у нас. Числеността им трябва да бъде до 160 войници.

Предлага се България да помогне, според възможностите си, ВВС на Украйна да придобият способности да ползват американски изтребители F-16. "Министерството на отбраната трябва да предприеме необходимите действия за присъединяване и принос, съобразно възможностите на Република България, към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за провеждане на съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната", пише изрично в проекторешението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само не мога да разбера защо ще идват украинските фашисти у нас за да летят, като могат и в Украйна да го правят? Русия е завзела територия от Украйна колкото България. А Украйна е 5 пъти по-голяма като територия от България. Що не си летят в техните четири пети незавзета третория тия скaпaни фашисти?
143
6
 
7
 
! Отговори
СС преди 5 месеца
До 144. Защо си тук тогава????? Помагайте на кого щете и спете с когото щете!!! Но докато живеете в общество ще имаме думата и ще съобразявате, че и хоро ще играете.
142
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мили Боже, наистина сме протекторат на САЩ. Тези антибългари или да нарамват гранатометите и да заминават за нацистка Украйна, или да нарамват дисагите и да се изнасят към Америка, или нормалните българи ще ги изнесем.
141
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да бе крундел те така поразяват,че пак ще трябва нова могилизаця,е до кога така бе до последния украинец може би.Не разбра ли,че тая война не може да бъде спечелена.Дават ти 30 танка,а ти трябват 300 .С Ф-16 е същата работа,а ти си плямпай за Химарси,Мимарси и разни фантазии
140
16
 
1
 
! Отговори
Крундел преди 5 месеца
последно, което ще докара кремльб0товете до припадък - еф-ките, които тренират са в нато-вската система, т.е. получават постоянно данни от ауакс, наземни радари, дронове и сателити в реално време, следователно могат да пускат управляеми бомби и да изстрелват ракети отвъд хоризонта, при това на големи разстояния...затова тези тренировки са много важни, за да знаят горе-долу обсега и как да избягват радарното покритие на руското ПВО.накратко: очертава се още по сериозна руска салата на земята...
139
33
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Работя с украинци от 15 години, чукам украйнки, живял съм там. Тия са по хора от нас в пъти, в много пъти. Ще помагаме и вие нямате думата. русия трябва да погине
138
3
 
21
 
! Отговори
Алекса преди 5 месеца
Как се молим за някой кинжал !
137
16
 
1
 
! Отговори
Крундел преди 5 месеца
полша няма руско ПВО, което да "осветява" въпросните еф-ки, за разлика от нас, имаме почти цялата гама руски пво системи, които се използват в украйна, дори гъстотата е подобна, защото украинците с помоща на фпв дронове и удари с химарс ги разредиха сериозно, вчера унищожиха например чисто нов ц350, модернизирана версия...а и терена е подбен, има голяма река, която раделят територията и е равно, като в украйна.
136
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бате, ще даваш, рашисти не питаме вече, вашата свърши. Sorry
135
2
 
27
 
! Отговори
мак преди 5 месеца
Тия нали не са в ес нито в нато, от какъв зор пре-дателите ще им дават небето?
134
3
 
25
 
! Отговори
Shark преди 5 месеца
До Крундел. Ще даваш, ама първо ще питаш! Ако искаш си продай всичко твое и дай парите за Украйна, ако искаш заминавай там доброволец, но не се разпореждай с това какво НИЕ ще даваме. Аз не желая да давам НИЩО! Не желая и украински самолети да кръжат над главата ми, управлявани от пилоти със съмнителни умения, на всичко отгоре и пияни!!!!
133
4
 
16
 
! Отговори
Какво, преди 5 месеца
по фараонските демони, току-що издигнати пред Александър Невски, е това...? В Украйна небе няма ли...? Що се отнася до обучение, с какво ще помагат нашенци, които са виждали Ф-16 само на картинка? Или братята натовци ще ги учат как да пуснат нещо или целите машини над главите ни? Небето в Полша не е ли по-голямо и по-близо? А и Полша сигурно има Ф-16.
132
15
 
5
 
! Отговори
Крундел преди 5 месеца
До Крундел Ей, как Османската Империя не успя да спре завоевателните мераци на руснаците 1878. Щеше да ти е по-добре, нали?че като са ни освободили трябва вечно да сме им р0би ли?тогава с какво се различават от въпросната империя?По това, че имаш цар вместо султан?Да не говорим, че с окупацията и грабежа за 45 години и насаждането на русор0би са променили "резултата" не в тяхна полза, а да, тия, дето ни освободиха, "вашите" после ги избиха и изгониха като кучета...
131
6
 
16
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 5 месеца
ВЪН ОТ НАТО И ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ . ЧИЧО ВОЛОДЯ ЕЛА ДА НИ СПАСИШ.
130
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Пияния мистик,ама ние станахме колония на САЩ,не искаме ние сами да си решаваме кое ни е изгодно и кое не и в момента ти казваме проблемите на украинците не са наши проблеми
129
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Крундел Ей, как Османската Империя не успя да спре завоевателните мераци на руснаците 1878. Щеше да ти е по-добре, нали?
128
5
 
21
 
! Отговори
До:пияница мистик преди 5 месеца
Верно си пияница. Ние отдавна сме колония на САЩ, изключително в наш собствен ущърб и като гледам губернаторът е далеч от "свестен" или ако е - това е отново във вреда изцяло на България и на българите. Човекът си има интереси и те съвпадат с тези на колонизатора, не на колонията.
127
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Крундел ходи си при братята в Украйна щом смяташ,че са ти братя значи нямаш нищо общо с българите и България.Ей там на фронта ,а не да си развяваш лозунгите
126
3
 
32
 
! Отговори
Парламентарни военни преди 5 месеца
Явно това е пряко намесване в войната от страна на България. Предполагам че ще ползват летища тука докато ги има да нанасят удари. И съответно обикновените хора ще платим сметката за да можбе Американците да заграбят нещо общо. Вместо да си живеем мирно с всички съседни странни.
125
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всичко дават продажните ни тъпоъгълници - все на чужденци дават, откъдето и получават.