Даваме небето си за обучение на украински пилоти на F-16

До 160 войници от Киев ще могат да пребивават у нас
8 дек 2023 10:05, Петър Бойчев
277
Даваме небето си за обучение на украински пилоти на F-16
Снимка: БГНЕС

България ще разрешава да се използва въздушното й пространство за тренировки и обучение на украински пилоти на F-16, както и ще разрешава преминаване и пребиваване за подготовка на украински пехотни и механизирани роти до 160 човека.

Това се разбира от поредната инициатива в подкрепа на украинската армия, която предлага управляващото мнозинство. Днес ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха проект на решение в парламента за предоставяне на допълнителна военна помощ, пише "Сега". Подписано е от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов и други депутати от мнозинството.

С това решение, което беше прието в спешен порядък и на извънредно заседание на комисията по отбрана, ще бъде предоставени на Украйна "неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, намиращи се във Въоръжените сили на Република България, които да се използват за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна". Парламентът вече веднъж реши да изпрати негодни зенитни ракети, които да бъдат ремонтирани и използвани от украинската отбрана.

Вносителите предлагат правителството да проведе преговори с НАТО за разполагането на противовъздушни и противокорабни ракетни комплекси, които са усилят българската отбрана. Също така, министърът на отбраната Тодор Тагарев трябва да определи излишното въоръжение и техника на армията, които да бъдат пратени на Украйна. Като компенсация страната ни ще поиска от нашите съюзници да възстановят направените разходи за въоръжение и боеприпаси.

Вносителите настояват да се разреши на българска територия да пребивават до четири пехотни или механизирани роти на украинската армия годишно, за да преминават бойно обучение у нас. Числеността им трябва да бъде до 160 войници.

Предлага се България да помогне, според възможностите си, ВВС на Украйна да придобият способности да ползват американски изтребители F-16. "Министерството на отбраната трябва да предприеме необходимите действия за присъединяване и принос, съобразно възможностите на Република България, към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за провеждане на съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната", пише изрично в проекторешението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
4
 
11
 
! Отговори
Съвет преди 5 месеца
Нашите пилоти да гледат и да се учат.
203
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Една държава, ако не може да си пази небето сама, разчита на друг да я пази или го дава да се обучава все едно кой, нещата не са на добре. Тези хора ще знаят всичко за цялата територия,особено ако е малка като Бг., трябва ли да се стига до там при условие, че Бг е на един хвърлей от рашките и какво може да последва евентуално, ако някой от самолетите реши да отиде към рашките. Защо друга, по отдалечена държава от ЕС не дава небето си. Да се помогне на Украйна с оръжие, но без небе.
202
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Остана ли нещо за даване?!? Аааааа всъщност имаме празноглави уркофили колкото искаш! Давайте ги всичките
201
3
 
17
 
! Отговори
Прочетох всички преди 5 месеца
коментари и не мога да повярвам на очите си... Възможно ли е дори този един (но да речем, че може да са няколко) безумен и продажен *** да е обикновен българин, живеещ в България?! Допускам, че тези коментари са или на редакцията, или на посолствоТО, или на НПО-та, но има ли вероятност да е отгледан дори един подобен к*р*етен в тази воняща мафиотска дупка през последните 34 години? Ако е така, наистина е по-добре да се свършва с тази агония!
200
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От цял свят, защо точно над малка България?!?
199
4
 
34
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 5 месеца
Само небето си ли даваме ?! Това май е последното засега , което си даваме , щото отдавна сме си дали областта под гърба ...
198
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Даваме си оръжието, реакторите и небето на Украйна. Украинците могат да дойдат и да ни изгонят от страната и Зеленски да дойде и да каже "Тук ще бъде Украйна". България още сега може да се прекръсти на Нова Украйна.
197
4
 
38
 
! Отговори
Дани преди 5 месеца
По-продажно правителство от сегашното не съм виждал. Мисля, че тотално бъркат това да си с евроатлантически ценности с това да си събуват гащите. Ок, гледаме на запад, ама такова яростно отричане, въртене, проклинане ... Нека си кажем истината, 1/3 от хората подкрепят Русия, 1/3 са пас и 1/3 са против, но никой не обича украинците. Та нека управляващите се замислят за тези 2/3 от хора, които не подкрепят начина по който те споделят тези евроатлантичски ценности.
196
7
 
29
 
! Отговори
Обективен преди 5 месеца
Я всички изредени в статията да си смъkнат гащите и да се наредят пред посолството за да засвидетелстват признателността си към говедарите.
195
3
 
4
 
! Отговори
До Дарко преди 5 месеца
Пълна ти е главата с бръмбари
194
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Последно това ли ви заповядаха да стане натовска българия прице л.За да се започне война защитавайки натовски слуга и да ни набутат между шамарите.А САЩ ще потъркват ръчища ,защото ни оставят без небе,а по нататък и без земя.
193
26
 
5
 
! Отговори
Darko преди 5 месеца
Виждам че тук е пълно с yшAHKu хахаха. Ползите са ясни, едната система на управление произвежда Мерцедес другата Трабант, един народ два различни строя на управление. Мисля че с това изчерпвам въпросите ти.
192
5
 
11
 
! Отговори
аха преди 5 месеца
Айдяя, замина ни и ПВО-то. Пък и ПРО-то. В цялата работа има един приятен момент - ще махнат въздушната защита на София. Като ще сме атлантици, да е за всички. Тъй ами!
191
3
 
17
 
! Отговори
До Дарко преди 5 месеца
И за това ли драпаш като мишка в леген да си набутваш кирливите украински глупости.Аз не говоря само за себе си,а за цялата работа дето се опитвате да я набутвате на България и българите .И аз мога да си плащам,ама като ми е по-евтино ми е по-добре,а като имам тая възможност да е по-евтино трябва да съм луд да кажа,че видиш ли това няма значение.
190
5
 
20
 
! Отговори
До Дарко преди 5 месеца
Не харесвам теб и такива като теб бе продажник уркопитек ревящ що ме занимаваш с кирливата си Украйна,аз ти говоря за България ти ми обясняваш за Русия.Ами не ме интересува,как били живеели,какво било там,аз се интересувам от България,разбра ли бе
189
6
 
9
 
! Отговори
До Дарко преди 5 месеца
Не дрънкай глупости,а ми говори в цифри .Ще имате такива и такива ползи по-евтини горива ,по-евтин ток,по-евтин газ и такива неща.Такива лозунги си ги заври знае къде.
188
25
 
7
 
! Отговори
Darko преди 5 месеца
Ползите за България са много, една от тях е, колкото по-далеч от Москва - толкова по-добре. Справка Ботев, Захари Стоянов и много велики българи. Не мисля да ти обяснявам, но виждам, че настояваш да знаеш.
187
3
 
13
 
! Отговори
До 190 преди 5 месеца
Объркал си се не харесваме други да ни бутат в чужди конфликти,а тая мацка просешка нация май трябва да се заличи.Все на гърба на някой живеят и все недоволни.
186
4
 
17
 
! Отговори
До 191 преди 5 месеца
Е ти къде виждаш демокрация в Украйна,къде виждаш демокрация посланика да ти прави Сглобки и да ти реди правителство,като е разделен народа се правят нови избори,а не тоя и ония да ги събира посланикът на чужда страна
185
4
 
26
 
! Отговори
До Дарко преди 5 месеца
На теб украинците може и да са ти братя ,ама на мен не са ми никакви ,та пак те питам ,каква е ползата за България и българина,а не да ми развиваш теории щото всички знае кой скача на Майдана и се заканваше да трепе тоя и ония и го направиха де.Сега олеле що тъй стана.А що тия съюзници не пратиха 300 танка,както искаше Зелето ,а само 30.Нали са ти съюзници ,що не ги искат в НАТО и не се задължат да пратят и войски