Промените в Конституцията на второ четене в пленарната зала

Хора с двойно гражданство да могат да бъдат депутати
19 дек 2023 08:03, Елка Василева
63
Промените в Конституцията на второ четене в пленарната зала
Снимка: архив, БГНЕС

Депутатите ще обсъдят на извънредно заседание законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на България. Точката е единствена в дневния ред за днес.

Законопроектът бе гласуван на първо четене два пъти - на 6 октомври и 8 декември 2023 г. На 8 декември измененията бяха подложени отново на първо гласуване, след като два месеца по-рано не събраха необходимите три четвърти мнозинство, и бяха приети.

За приемането на промените на второ четене следва за всеки текст да бъде събрано мнозинство от 160 гласа „за“. За да бъдат окончателно приети измененията, след второто четене те ще бъдат гласувани на трето четене в цялост и поименно.

Още по темата
Комисията по конституционни въпроси прие на заседанията си през уикенда промените в Конституцията. С измененията се възприе подходът за непрекъсваемост на законодателната власт. Бе ограничен кръгът от лица, измежду които президентът може да избира служебен министър-председател. Въпреки критиките от професионалната общност по отношение на фигурата на служебния министър-председател депутатите оставиха в кръга председателя на Върховния касационен съд и председателя и заместник-председателят на Сметната палата.

Депутатите от комисията по конституционни въпроси подкрепиха текстовете, с които бе дадена възможност за народни представители да бъдат избирани лица с двойно гражданство. Според приетите разпоредби за народен представител може да бъде избран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната.

Депутатите записаха още, че за президент може да бъде избран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който няма друго гражданство, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода и е живял последните пет години в страната.

В частта, свързана със съдебната реформа, депутатите приеха председателят на Върховния касационен съд и председателят на Върховният административен съд да могат да се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Главният прокурор се назначава и освобождава от президента по предложение на Висшия прокурорски съвет за срок от пет години без право на повторно избиране.

Висшият съдебен съвет се състои от 15 членове и включва председателя на ВКС и ВАС, които са негови членове по право, осем членове, избрани пряко от съдиите от всички съдилища, и шестима членове, избрани от Народното събрание.

Висшият прокурорски съвет се състои от 10 членове и включва главния прокурор, който е негов член по право, двама членове, избрани пряко от прокурорите, един член, избран пряко от следователите, и шестима членове, избрани от Народното събрание. Сред изискванията за членовете на ВСС и Висшия прокурорски съвет бе записано, че те са юристи с високи професионални и нравствени качества, които имат най-малко 15-годишен юридически стаж.

Депутатите се отказаха от идеята за промяна в датата на националния празник на България от 3 март на 24 май.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Q По абсурдни твърдения не съм чел в коментарите, от алфа ресърч ли ти казаха ?
28
0
 
5
 
! Отговори
Американо индиано преди 4 месеца
Феодализмът се завръща обратно в средновековната градина на ЕС. Всяко несъгласие ще бъде потиснато, ловът на вещици ще започне, политическото преследване, извънсъдебните убийства, конфискацията на имущество ще бъдат нормализирани и легализирани.
27
0
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 4 месеца
Ако фалират и доваршат физически Българския народ, може и да не остане история да ги осъди! Протестирай сега, унищожи ги или те ще унищожат теб!!
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Честита Промяна!
25
0
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 4 месеца
Верно ли бе? Гласували само 30% от гражданите на България! Тея от ПП и Герб представляват 18%!!!82% от българите Не ги представляват ППЮдББГерб!! Нелигитимно и с подкрепа от 18% да Променяш Конституцията!
24
0
 
3
 
! Отговори
Q преди 4 месеца
-22Бръкаш половината гласуващи (10% от населението) с половината население!)
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
КОНСТИТУЦИЯТА Е ЕДНО ЮРИДИЧЕСКО БЛЯ-БЛЯ!!!ОСНОВНИЯТ ЗАКОН НА ДЪРЖАВАТА Е НИЗ ОТ АБСУРДНИ ТЪЛКОВАНИЯ ЗА РАВЕНСТВО НА ГРАЖДАНИТЕ...АКО ЧУЕТЕ НЯКОЙ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК ДА ВИ ГОВОРИ ЗА МАКЕДОНИЯ,ЛГБТИ ХОРАТА И ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА,ТОВА ОЗНАЧАВА,ЧЕ ТОЗИ ПОЛИТИК НЕ ЗНАЕ КАКВО ТРЯБВА ДА ПРАВИ!!!
22
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Когато наричаш гражданите на половин България национални предатели, реално показваш кой е истинския предател.
21
0
 
5
 
! Отговори
Работещ бизнесмен преди 4 месеца
И знаете ли кой има интерес да ги няма националните празници и да се работи? Бизнесът. Този парламент е на страната на работодателите ни, а и самите депутати са работодатели с бизнес. Вариантът да не те мачкат е да не си работник, а бизнесмен, който знае как да се освободи от данъци. Затова инвестирайте по 50 лева в активи, за да сте независими от онези дето ви командват и определят процента на инфлацията, цените и заплатите, както и кога да работите и колко да почивате.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ще останат в историята като национални предатели и
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Първо хора с двойно гражданство, после втори официален език, после автономни области и нкарая закриване и разделяне на територията между съседите
18
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
Затова трябва да са гласува, за да могат тези да паднат завинаги от власт. Това е плод на негласуване. Сега им ядем *** и горчивите плодове от негласуване.
17
8
 
0
 
! Отговори
Истински седесар преди 4 месеца
Господата Бойко Борисов, Делян Пеевски, Христо Иванов и Атанас Атанасов ще оставят името си в златните страници на историята ни, като заедно шлифоват българската конституция! За доброто на народа!
16
0
 
9
 
! Отговори
До 11 преди 4 месеца
Ти вече живееш в тази колониална реалност..хора като Асен Василев ( постоянен адрес в САЩ) и Кирчо ( канадско гражданство) идват, взимат заеми от твое име, зават ги на САЩ и Украйна, продават България и когато изсмучат всичко ще си отидат обратно към САЩ или някой остров!Пр осто сега узакониха измавата си!
15
0
 
6
 
! Отговори
Уау! преди 4 месеца
Вече няма никакво разделение на властитеНародното Събрание избира служебно правителство, прокурор, Върховния Съд!Така ППДБГирб ще управляват завинаги!
14
0
 
1
 
! Отговори
расоф шопар преди 4 месеца
Дали ще съм русороб или американо-любещ индианец мазохист е все тая , искам пеевски на чеверме.
13
0
 
0
 
! Отговори
Един ЧЛЕН се губи преди 4 месеца
Висшият съдебен съвет се състои от 15 членове и включва председателя на ВКС и ВАС, които са негови членове по право (2) + осем членове (8), избрани пряко от съдиите от всички съдилища + шест (6) от Народното събрание = 16
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-важната реформа е съдебната реформа, а като гледам не върви хич добре.
11
0
 
12
 
! Отговори
Леле преди 4 месеца
Т.е. хора от чужбина идват, казват къде и как да се похарчат моите данъци, кого трябва да мразя и с кого да воювам. После като си вземат комисионната, отиват във "втората" си родина да си харчат далаверката, а ние да се оправяме. Това е МНОГО грешно и наистина колониално.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще режат конституцията с флекса и ще я демонтират.