Денков пред CNBC: Украйна се бори за цяла Европа

Силни сме, когато сме единни, посочи премиерът
Обновена: 18 яну 2024 16:06 | 18 яну 2024 16:00, Красимир Ангелов
397
Денков пред CNBC: Украйна се бори за цяла Европа
Снимка: БГНЕС

“Украйна се бори не само за своята територия, за страната, но и за цяла Европа“, заяви министър-председателят на България Николай Денков в интервю за CNBC. Премиерът беше гост в студиото на американския телевизионен канал в Давос, Швейцария, където участва в годишната среща на Световния икономически форум.

"Аз мисля, че това е истината, и това е възглед, който аз споделям. Участвал съм в няколко заседания на Европейския съвет, на които тази дискусия беше поставена на дневен ред. И с изключение на една-две страни всички останали разбират важността от подкрепата за Украйна.  Изразявам предпазлив оптимизъм, че на предстоящата среща на Европейския съвет ще имаме положително решение", каза той в интервюто, поместено на сайта на новинарския канал.

На въпроса какво е неговото послание към Виктор Орбан във връзка с това дали унгарският премиер да работи за Европа, а не срещу Европа, българският премиер отговори: "Смятам, че Европа е силна, когато е единна. Това е една голяма икономическа сила, едно голяма общност, която се грижи за хората, и затова тя е толкова привлекателна. Но ако започнем да се делим по важните въпроси, а това е важен въпрос, Европа ще загуби своята сила и своята привлекателност много, много бързо“, посочи още българският премиер.

Според него Унгария трябва да бъде "част от решението, а не част от проблема". Относно това как Европа ще убеди Орбан да подкрепи общите мерки в полза на Украйна, акад. Денков посочи, че "най-значими са аргументите на логиката".

"Първият логичен аргумент е, че тази война трябва да приключи колкото е възможно по-бързо, но с мир, който е устойчив. Ние не се нуждаем от какъвто и да е мир. Необходим е мир, който е честен, справедлив, съответства на международния ред и по тези причини би бил устойчив. Вторият аргумент e, че когато Унгария е изолирана в този процес, това, разбира се, ще създаде проблеми на Унгария, не само на Европа. Така че мисля, че е от полза на страните, които са на източния фланг – и България е една от тях, а и Унгария е наблизо – да бъдат заедно в това. Да, мисля, че са налице логични аргументи те (унгарците) да бъдат част от решението", каза министър-председателят на България.

Според премиера съвместната работа със съседите е един от въпросите с висок приоритет за неговото правителство. Той смята, че Балканите са "една голяма възможност, която все още не се използва заради фрагментиране и разделение тук и там".

"Ето защо ние започнахме много активно - с Гърция, която е на юг от България, и с Румъния, която е на север от България - да правим планове за развитието на една много значима инфраструктура, която да обедини региона икономически. Но това е и част от нашите опити за укрепване на източната част на Европа, на Югоизтока, а така също и източния фланг на НАТО, за да покажем, че когато сме заедно, сме силни. Ние ще бъдем слаби отново, когато сме откъснати един от друг. И този план работи добре".

Денков беше запитан работи ли този план добре и като противовес на руската намеса в България, а и в целия регион.

"Днес с някои от хората тук проведохме една много хубава дискусия за това кой е най-добрият начин да се борим с дезинформацията. И очевидното решение е, че ако вие постигате добри резултати, ако осигурявате на хората икономическо благоденствие и грижа, тогава хората ви вярват. Част от усилията, които споменах, е да покажем на нашите граждани, че ние сме заинтересовани да работим заедно (в Европа) за икономическото благо и за тяхното собствено благо", каза в заключение българският премиер, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
0
 
31
 
! Отговори
българин преди 3 месеца
Украйна,се бори за УкроФашисткият режим в Киев и Еврейското Опеле Зеленски! Но вие Продажници,кланящи се на Чужди посолства,за какво се " борите"? Сменяте ни историята! Махате от учебниците ни Велики поети носещи Българщината! Защо Продажници??? Какво Ни интересуват Англо саксийните и техните " порядки" Продажници? Анатема до 10 коляно от мен Лично До вас Не Българи! Избори са най нормалното което ни предстои!!!!
263
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Я, стига глупости!
262
0
 
19
 
! Отговори
Шопендар преди 3 месеца
Денкоф защо не отиде в украйна да покаже нагледно с пример как се защитава европа
261
1
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
А любимецът ти, 289, как е?
260
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Скоро няма само Австрия да ни връща за пръв път регистрирани у нас мигранти! И другите еврочленки ще се сетят затова .Тогава България ще се насели с бежански лагери във всеки град ! Дотук с изоставената гостоприемност и приемственост на бежанците на запад . Ние сме запланувани да сме кошче за отпадъци и нежелани обекти . Точка.
259
1
 
4
 
! Отговори
11 преди 3 месеца
До от ЮАР 294 ---- То и тебе не те слуша главата...
258
0
 
16
 
! Отговори
11 преди 3 месеца
Тоя не го слуша главата, лопа му дъската.
257
0
 
15
 
! Отговори
тия вече не фащат бу преди 3 месеца
Ако са верни думите ти за " борбата " , това би означавало , че борбата и е против САЩ и UK, а доколкото знам е ЗА САЩ и UK , следователно е срещу EU , поради обстоятелствата , че въпросните две искат да го гътнат EU , поне икономически и това вече личи , освен за фанатизирани академичета с очилца и промити мозъчета , соросоидно и финансово обработени .
256
1
 
12
 
! Отговори
От край до край лъжа преди 3 месеца
"проведохме една много хубава дискусия за това кой е най-добрият начин да се борим с дезинформацията. И очевидното решение е, че ако вие постигате добри резултати, ако осигурявате на хората икономическо благоденствие и грижа, тогава хората ви вярват. Част от усилията, които споменах, е да покажем на нашите граждани, че ние сме заинтересовани да работим заедно (в Европа) за икономическо благоденствие и грижа...". А всъщност правят ни бедняци, има цензура и масова пропаганда на базата на лъжи
255
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
абе тия от5реп0ки кой ще ги пита защо чехите са казали да не се говори за еврото до края на 25 година а унгария и полша въобще не говорят за евро
254
1
 
6
 
! Отговори
тъпомер преди 3 месеца
Хипотетично,ако фашисти защитават някого и подържан от същия,то какъв е втория?Много обичам пуканки.....
253
17
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До Анонимен-Викаш, ЕС пълзяло бавно към гробищата, ама като гледам, Русия тича към тях със спринт.
252
17
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До Анонимен Не се пени толкова, че ще вземе нещо да ти стане. С псувни не става. С рационални аргументи губите спора по всички възможни точки. Просто Русия на Путин е несъстоятелна и няма как да спечели. Както вече казах, в Русия, само калта е повече от корупцията. Ако не вярвате, изчакайте малко и гледайте сеир - центробежните сили вече се появяват. Русия няма да падне тази година. Може да издържи 4-5 години, но сривът ще е по-голям от този на сесесере-то.
251
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вчера Русия тестира работата на своите РЕБ-системи в Калининград. В резултат почти половината Полша остана без GPS.
250
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
EС бавно пълзи към гробищата.
249
1
 
18
 
! Отговори
От ЮАР преди 3 месеца
Вие Русофобите сте наистина Национални Предатели.
248
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
През 2024 г. въоръжените сили на Украйна ще претърпят монументално поражение, независимо дали ще получат оръжие от НАТО или не.
247
1
 
8
 
! Отговори
До Реалист преди 3 месеца
Много добре казано..Управляващите ЕССР чрез Окрайна се опитват да реанимират спада в икономиката. Наливат пари за оръжия и бомби, за да завъртят фабриките..
246
7
 
1
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До Анонимен Гаднярката България (вие Русофилите сте наистина Национални Предатели) я е имало много преди Русия и ще я има много след разпада на блатната ви империйка.
245
11
 
1
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До Анонимен Ще го върнат, когато му дойде времето. Тая година трябва да довършат взривяването на Керченския мост. Руснаците дори тоя мост не можаха да построят сами, построи им го Холандска фирма. Сега няма да има кой да го възстановява, но и няма нужда. Никой в света не признава Крим за Руски (освен Еритрея, КНДР и някои Мики-Маус държави). Така че - споко, ще си го върнат Крим.