Зам.-министър Запрянов призна: България няма защита от атака с балистични ракети

Системите ни са стари съветски, чакаме помощ от САЩ
Обновена: 23 яну 2024 08:52 | 23 яну 2024 08:46, Петър Бойчев
179
Зам.-министър Запрянов призна: България няма защита от атака с балистични ракети
Снимка БГНЕС

България на практика няма защита от атака с балистични ракети. Това призна пред Нова ТВ зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. 

Нашата военна делегация, водена от министър Тодор Тагарев, която посети САЩ този месец, е водила разговори за разполагане на системи за противовъздушна и противокорабна отбрана, уточни Запрянов. "Няма договор за разполагане на системи за ПВО, вървят такива разговори. Нашите системи са стари съветски системи и идва време да ги сменяме. Ние реално нямаме противоракетни системи и не можем да се борим с ракетни атаки. Заради това на Украйна беше даден "Пейтриът". Нашата цел е да се модернизираме, за да можем да се борим и с балистични ракети", каза зам.-министърът. 

Още по темата

Той обаче предположи, че България трудно ще се сдобие със системи "Пейтриът", защото производството им било малко и дори да бъдат поръчани сега, ще са налични след 8-9 години.

„Разговаряхме как САЩ могат да ни помогнат за системи за противовъздушна и противокорабна отбрана. Щатите са основният ни партньор в модернизацията на ВВС и Сухопътните войски. Няма договор за разполагане на системи за ПВО, вървят такива разговори. Имаме стари съветски системи и идва време да ги сменяме", поясни Запрянов.
 

Според него Балканите са уязвими, защото са стара зона на руски интерес. „Русия е последователна в действията си след 2008 г. - използва военна сила, за да завладява територии. Най-напред Грузия, след това Крим, сега Украйна”, каза Запрянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: САЩзащитаПВОракети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Религиите бяха сътворени да контролират кекса върху планетата земя.
119
1
 
0
 
! Отговори
Кършиякин преди 3 месеца
Скоро всички ще паки, паки започнем да учим руски. Добре че мнозина не са го забравили, а и е десен за адаптиране (в сравнение с турски или англски)
118
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Спокойно! К0к0рч0 само трябва да се надупи и без проблем ще поеме 2-3 ;)
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Затова политиците трябва да са много дипломатични и да не провокират никого с нагло поведение.
116
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя дъртак що не си гледа внуците?Лакомия за пари, заплата благини -това е истината.А иначе ....ще говори каквото му наредят от "посолството".
115
0
 
4
 
! Отговори
Кичка преди 3 месеца
До торенте::Кой ще ни напада и защо?Да ни храни ли.Навремето нали Хрушчов затова не ни взе за 16та република.Те ни превземат отвътре.Това е по страшното.Изчезваме.Топим се като народност.А и ако има конфликт,трудно ще съберат войска за военни действия.Едно са учения,съвсем друго реална бойна обстановка.
114
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кольо, Ердоган помоли Президента Путин за С-400 "Триумф" и си ги плати. Плати ги и ги получи. Сега пиностанските F-16 в Инджерлик треперят от тях.
113
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България няма никаква защита,защото всичко подарихме ,нарязахме,разсипахме.Да се молим да не стане нешо,защото тогава ще видите помощ,ама друг път.
112
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като ги подарявате на Украйна няма да има ,вашето правителство сякаш са гласували украинци не българи
111
1
 
4
 
! Отговори
значи... преди 3 месеца
Като видя пенсионер,че и зам.министър.Толкова ли в тази държава няма кадри бе.От тези сталци,отърване няма.Не може и не трябва така да продължава.Навърши годините за пенсия-и у дома.Младите кадри кога ще растат?Те и затова бягат по света.Този дятка само като го погледна,и знам какво мисли.Зависим е отвсякъде.
110
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
ами нали те свършиха ракетите, въоръжението старо, крадяха чипове от великите украинци....пък то ко стана?.....чистокръвни лъжци сте вие, народа го знае и винаги ще бъде с БРАТСКА РУСИЯ?
109
2
 
10
 
! Отговори
ъ преди 3 месеца
Спокойно, Тагарев нали беше казал, че системите за ПРО са с отпаднала необходимост, за какво са ни? Пък и нали Украйна пази цяла Европа, няма страшно.
108
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нормално, укропитеците всичко дадоха на Украйна
107
3
 
13
 
! Отговори
2LOOP преди 3 месеца
Тоя чиновник със заучени фрази, май не защитава българския национален интерес! Слушах го по радиото, какви ги рецитира. Каво значи "САЩ са ни основен партньор"!? Пак ли сме донор на кинти, като със самолетите? Не е ли по-важно, бързо да подобрим способносттада се защитаваме, вместо да обслужваме чужди интереси?Израел например беше готов да ни помогне, както за изграждане на противоракетна отбрана, така и за машините на пехотата.По- евтино, по-бързо, и най-важното, по- изгодно за нас!
106
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
руски платени писачи
105
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До Анонимен/93 "... е и синът на бригаден генерал от френската армия." - чудесна новина. Лошото е единствено, че са малко!
104
4
 
11
 
! Отговори
Аха, ясно... преди 3 месеца
да си дадем нашите за Украйна, а ние да похарчим още 10 милиарда за нови...
103
2
 
9
 
! Отговори
УрсулаЛайнарска преди 3 месеца
До АнонименОтто фон Бисмарк каза: Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан....но довърши цитата " ако нямаш доблеста да го спазваш" Бисмарк много добре е знаел, че мечката спи и търпи, но когато се събуди не си ляга докато не се наиграе - обикновено с лъже-демократи избиваши Индийци, Конгоанци и строящи концентрационни лагери за да горят хора като подпалки! Няма по-долно и противно същество от Англо-сакс, което години наред избива хора, но се прави на Демократ!
102
3
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 3 месеца
Редно е в Долна Митрополия да разработят подход срещу балистични ракети аналогично на стратегията за отбрана на въздушното пространство без самолети на полк. доц. д-р. Маринов.
101
7
 
4
 
! Отговори
Радев преди 3 месеца
Гордея се с моята роля,като президент на Русия,пардон България...1. Попречих България да се сдобие безплатно с въоръжение от НАТО ,в замяна на старите самолети.2. Забавих с години подмяната на руското оръжие с ново, не руско.3.Сключих в ущърб на България дългосрочен договор за газта с Турция.Слава на Русия,..