Въпреки бойкота на Радев: Атанасова и Белазелков положиха клетва като конституционни съдии

Двамата заемат местата на Гроздан Илиев и Анастас Анастасов
Обновена: 26 яну 2024 13:01 | 26 яну 2024 11:25, Красимир Ангелов
352
Въпреки бойкота на Радев: Атанасова и Белазелков положиха клетва като конституционни съдии
Снимка: БГНЕС

На официална церемония в Конституционния съд клетва като конституционни съдии положиха Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, избрани от квотата на Народното събрание.

Двамата заемат местата съответно на Гроздан Илиев и Анастас Анастасов.

Още по темата
На събитието присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Церемонията в залата за открити заседания на Конституционния съд протече в отсъствието на президента Румен Радев, за което съобщиха по-рано от прессекретариата на държавния глава. Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно, е позицията на президента.

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани за членове на Конституционния съд от квотата на парламента на 19 януари. Атанасова бе подкрепена от 159 народни представители, а Белазелков от 154.

На 23 януари президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за избора на нови съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. Съдът образува дело по това искане, както и по искането на депутати от „Възраждане“, „Има такъв народ“ (ИТН) и „БСП за България“ срещу избора на конституционни съдии от квотата на Народното събрание.

За отмяна на избора призоваха и адвокати от цялата страна.

Проведе се и граждански протест с искане за прекратяване на процедурата и оттегляте на избраните магистрати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
20
 
! Отговори
Не Разбирам преди 3 месеца
защо не НазНачиха ШиШи : той е най-достоен!
27
4
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 месеца
Ще Ви спомена нещо,което не се тиражира никъде,но е истина.Около 67 процента от палестинците са у на Алах приемната . Та такива ти ми работи с педофилите ислямета. Във Франция арабите идат кат' глу'и К.у..ч..К..и и дзяпат на Помпей у лево и у десни. И пак не се сещат да си тръгват . Ще ги тръгне скоро. Първо да очистим Майка Земя и от останалите 33 процента все още мърдащи палестинци. Хайде наздраве! Аз почнах с Уиски(ега ти цените!)
26
8
 
4
 
! Отговори
Фен на Деси преди 3 месеца
Деси е много сладка с тази тога, искам да се мушна под нея и... Обичам те, Деси!
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ле ле мале, кой туй нещо, горе на снимката, дето поставя клетва и в бъдеще да ми съди, унуй нещо?
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
закривай.Всички независими институций ги напъплиха политически калинки ! Та станаха толкова независими вече че и нищо от тях не зависи.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Веселинъ 7112136860....И ти с това име не си много далече. Я си провери родословието 300 години назад
22
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Представяте ли си ако Боко беше издигнал Деса за този пост преди 3 години, сигурно щеше да има денонощни блокади, а на Орлов мост да има цял катун. Сега всичко е точно и жълтопаветницитее разпускат
21
24
 
6
 
! Отговори
БРАВО преди 3 месеца
ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА... НЕ МОЖЕ, ЕДИН ЧОВЕК КАТО ПУТИН ДА РАЗРУШАВА УСТАНОВЕНИЯ РЕД И ЗАКОННОСТ...
20
4
 
27
 
! Отговори
**** съм я и у преди 3 месеца
Държавата след като Тия са й Конституционни Съдии!!
19
4
 
39
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
УПРАВЛЯВАТ НИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ! МОЖЕХА ДА ИЗЧАКАТ 1 МЕСЕЦ ДА СЕ ОБЯВИ РЕШЕНИЕТО НА КОНСТИТУЦИОННИЯ ПО ЖАЛБАТА НА ПРЕЗИДЕНТА! ОТВРАТИТЕЛНИ СА И ГЕРБ И ПП-ДБ
18
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До баба мара Филип Димитров беше министър-председател, ама копейковците не знаят, само преписват лъжите на мутрофановица с цел интриги и разделение на българите на фили и фоби, на сини и червени, на софиянци и провинция и т.н....
17
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Kлетвата като цяло е формалност, но така или иначе са се заклели - какво значение има някакъв озлобен льотчик дали бил там, или не?
16
7
 
24
 
! Отговори
Поредното преди 3 месеца
нарушаване на законите в тази страна, но поне да се залъгвахте, че е за добро. И после говорите за демокрация. Когато една партия държи, КС, НС и 85% от общините не ви ли мяза на тоталитаризъм? Само президента не е техен, но и това предстои да се промени. Референдуми се отхвърлят и като цяло не се провеждат. И?! Каква демокрация ви преследва при тези обстоятелства? Не се заблуждавайте, това не е демокрация.
15
4
 
24
 
! Отговори
срам преди 3 месеца
При сглобката няма проблеми и с основно образование да заемат високи постове, стига да са послушни на добрите сили. Няма протести, няма драми.
14
2
 
38
 
! Отговори
ХИЧО преди 3 месеца
Това е доказателство,как посредствени личности се издигат в България...Колкото по-пррост,толкова на по-висок пост.Прогнила държава на корупция и политическа престъпност.Сливане в едно на мафия,партии и държава.И ние ще чакаме такива да се борят с корупцията?
13
8
 
9
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 месеца
Крим е Български! И който кликне ,че не е истина не е българин.
12
8
 
37
 
! Отговори
158 преди 3 месеца
Ударили сме дъното, щом такива са ни констуционни съдии.. и Пеевски променя конституцията.. Браво на Радев!
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Що не напишете самата клетва, да видим в какво се кълнат
10
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колкото и неприятен да ми е Радев,и ни го наши много яко с този Петков незнайно откъде намерен,съм сигурен,че като приключи с президентството ще направи своя партия и ще отвее ПП,Герб и подобни. Идея си нямат каква услуга му правят с такива назначения и как му помпат рейтинга
9
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еее прилича и тогата на Деса, както казват едноклетъчните от пп дето я мразеха .. това било юмрук в лицето на копейките. Оня до нея дето осъдил държава да плаща 1 милион на някакъв свързан бизнесмен, даже не заслужава коментар.