Въпреки бойкота на Радев: Атанасова и Белазелков положиха клетва като конституционни съдии

Двамата заемат местата на Гроздан Илиев и Анастас Анастасов
Обновена: 26 яну 2024 13:01 | 26 яну 2024 11:25, Красимир Ангелов
352
Въпреки бойкота на Радев: Атанасова и Белазелков положиха клетва като конституционни съдии
Снимка: БГНЕС

На официална церемония в Конституционния съд клетва като конституционни съдии положиха Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, избрани от квотата на Народното събрание.

Двамата заемат местата съответно на Гроздан Илиев и Анастас Анастасов.

Още по темата
На събитието присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Церемонията в залата за открити заседания на Конституционния съд протече в отсъствието на президента Румен Радев, за което съобщиха по-рано от прессекретариата на държавния глава. Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно, е позицията на президента.

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани за членове на Конституционния съд от квотата на парламента на 19 януари. Атанасова бе подкрепена от 159 народни представители, а Белазелков от 154.

На 23 януари президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за избора на нови съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. Съдът образува дело по това искане, както и по искането на депутати от „Възраждане“, „Има такъв народ“ (ИТН) и „БСП за България“ срещу избора на конституционни съдии от квотата на Народното събрание.

За отмяна на избора призоваха и адвокати от цялата страна.

Проведе се и граждански протест с искане за прекратяване на процедурата и оттегляте на избраните магистрати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Деса храсавица си намери най-после хура, где да седне и се клатушка!
287
2
 
16
 
! Отговори
Деса простакеса, преди 3 месеца
Утайката на обществото е каймака в народното събрание.
286
4
 
10
 
! Отговори
От преврат преди 3 месеца
На разврат стана,оруспията.
285
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гади ми се, повдига ми се ..от всички нас!
284
2
 
4
 
! Отговори
ама радевия не става преди 3 месеца
До оооф .......... Та той коги е ставал?
283
1
 
13
 
! Отговори
оооф преди 3 месеца
Нито Деса, нито оная безцветна зелка ме кефят!
282
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хора дайте да излизаме всички и да протестираме , като свалим правителството и поискаме реални съдебни реформи - това е просто подигравка. Надявам се да не мислите, че това е протест на изкукалите от възраждане или проруски групи - това е протест за България. Това управление е пагубно
281
17
 
6
 
! Отговори
изнервен преди 3 месеца
До кога ще го търпим този резидент? Той не само е безполезен, той е вреден за обществото. При това взема държавна заплата.
280
5
 
7
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 3 месеца
ПО ВАЖНА Е ДРУГАТА КЛЕТВА ,ВЕРНИ ДО ГРОБ НА САЩ
279
7
 
8
 
! Отговори
БЛАГОДАРЯ преди 3 месеца
Прекрасно е, че живеем в България! Чудесно място да се научим да приемаме нещата и да се смиряваме! Чудесно място да трениране и каляване на търпението! Говоря СЕРИОЗНО! Без ирония.
278
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този дърт комунист е пенсионер и получава пенсия-3000лв.сега и заплата 11000лв.ето затова понеже обществото няма никакви реакции никога няма да има справедливост,този ще продължава да ги пази уважаеми българи,тези крадци винаги излизат сухи и кражбите ще продължат
277
0
 
6
 
! Отговори
Стефан преди 3 месеца
Не около човек. Напред да си вземем съдбините в наши ръце.
276
3
 
14
 
! Отговори
Стефан преди 3 месеца
Слушайте българи. Че сте уфси уфси сте. Но ако се съберете в повечко ще започнат да се съобразяват с вас. Напред днес в 2часа пред посолството. С мънкане по форумите няма да стане. Свобода не се дава. Свобода се взема. Има вече достатъчно известни личности които ще ни поведат. Да бяхте дошли на протеста на 10 Януари. Един свещеник размаха кръста и пръсна 20 полицай като пилци. Кръста трябва да е нашето обединение. И една нова формация: Бог, Отечество,Семейство. БОС. Партия се прави около идея,
275
17
 
8
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 3 месеца
президентът радев,който нееднократно наруши конституцията,сега е "загрижен" за нейното ненарушаване.Той е човекът,който изправи институциите и партиите една срещу друга,обяви война на правителството и на решенията на НС.Той и неговата администрация одобряват само решения обслужващи диктатора путин и са в полза на русия.Той не е българският президент и не е натовски генерал.Той е ни що то в най-новата история на България.
274
3
 
15
 
! Отговори
Идеалист преди 3 месеца
Очакваите, на първо време, промяна на решението за Истанбулската конвенция. После прокарване на на решения, които ще са в защита на неолиберални измишльотини и пълна зависимост на страна на САЩ.
273
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И Деса и Радев са срам за България!
272
14
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 3 месеца
Очевидно ИЗ е намерила повод да мобилизирала демоните от тролетариата за да замърсят българския политически живот. Аз като българин осъзнавам че този избор е бил най-правилния.
271
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да си плюеш на репутацията, заради един висок пост, за който не отговаряш, и изпадаш в дълбок конфликт на интересивъпрос на ценности. Нека психиатрите обяснят на какво се дължи тази мания за величие.
270
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Един БългаринПрав сте. Тъжна картинка. Пълна девалвация.
269
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички, които познаваме Белазелков, знаем че е мека китка! До скоро мачкаше чаршафите с Тошко (един дъpтак като него) , но от скоро го засичам с един по младичък..