Въпреки бойкота на Радев: Атанасова и Белазелков положиха клетва като конституционни съдии

Двамата заемат местата на Гроздан Илиев и Анастас Анастасов
Обновена: 26 яну 2024 13:01 | 26 яну 2024 11:25, Красимир Ангелов
352
Въпреки бойкота на Радев: Атанасова и Белазелков положиха клетва като конституционни съдии
Снимка: БГНЕС

На официална церемония в Конституционния съд клетва като конституционни съдии положиха Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, избрани от квотата на Народното събрание.

Двамата заемат местата съответно на Гроздан Илиев и Анастас Анастасов.

Още по темата
На събитието присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Церемонията в залата за открити заседания на Конституционния съд протече в отсъствието на президента Румен Радев, за което съобщиха по-рано от прессекретариата на държавния глава. Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно, е позицията на президента.

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани за членове на Конституционния съд от квотата на парламента на 19 януари. Атанасова бе подкрепена от 159 народни представители, а Белазелков от 154.

На 23 януари президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за избора на нови съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. Съдът образува дело по това искане, както и по искането на депутати от „Възраждане“, „Има такъв народ“ (ИТН) и „БСП за България“ срещу избора на конституционни съдии от квотата на Народното събрание.

За отмяна на избора призоваха и адвокати от цялата страна.

Проведе се и граждански протест с искане за прекратяване на процедурата и оттегляте на избраните магистрати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
имигрирам в испания
267
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до тази герберска калинка трябва и Пеевски да сложат ..ще му отива и на него такава униформа и звънче като на свинче
266
1
 
14
 
! Отговори
брутално и нагло преди 3 месеца
Поведението на Кирча , Буци и Делянча бех го сравнил с поведението на прасета в цветна градина .
265
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не бип го определил като бойкот , по-скоро логична реакция на въпросния водевил , политически импланти на ПП и ГЕРБ , Бориславчо и Дети и двамцата без необходимите качества за постовете .
264
1
 
18
 
! Отговори
Ангеларий преди 3 месеца
И този съд даде фира.
263
2
 
20
 
! Отговори
Един Българин преди 3 месеца
Както бяха избрани тези, така стават изборите в научните институти, университетите и... навсякъде. Нищо ново!
262
4
 
4
 
! Отговори
Милиардер преди 3 месеца
Вече просто няма какво друго да напиша, освен че БЪЛГАРИЯТА НИ ПРАЗНУВА. Имаме си редовно правителство, което ще си ги врътка дупетата, редовни депутати, а вече и конституционни съдии. Те все забравят да почерпят, че сме ги избрали, но пък мен лично това изобщо не ме интересува.
261
0
 
3
 
! Отговори
Радиовъзел, 42 820 преди 3 месеца
Тези пък само клетми полагат. Моята съм я положил през далечната 1982 г. в поделението на МВР-то им, известно и като УБО, в Ловеч. Не като конституционен, нито пък съдия, а като обикновен войник. После дори и в ефрейтор ме произведоха. Не съм като генералите им. Нито пък съм в Академиите им. Разбирам, че войната е лошо нещо, но в казармите им беше още по-лошо.
260
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Успех и на двамата!
259
5
 
19
 
! Отговори
Така е,но.... преди 3 месеца
До sdПроблема е в Десислава Атанасова всеки знае,че тя е придворното куче на бойко,както всеки знае,че тази коалиция гледа да си нагласят контитуцията в тяхна полза за в бъдеще!
258
14
 
5
 
! Отговори
sd преди 3 месеца
избора не е в разрез са конституцията - квотата е на НС, а там са представители на партиите, не са надпартийни.няма обаче представители на русоидите и това ги възпали
257
2
 
20
 
! Отговори
До глупците преди 3 месеца
Спрете да говорите кой русофил кой евроатлантик. Вие сте българи не сте нито руснаци нито западно европейци ! Когато се е пишела конституцията през 1991г. тя е била взаимствена от други европейски държави. ПЪРВО И НАЙ-ВАЖНО Е РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ(изпълнителна,законодателна,съдебна). Мислите ли че избора на тези хора не е в разрез с конституциата????
256
19
 
3
 
! Отговори
sd преди 3 месеца
българия ще се затрие, ако вие, м ръ сн ите русоиди, руснаци и русофили дойдете на власт! да измрете до един!
255
3
 
17
 
! Отговори
Ужас!! преди 3 месеца
България загива! Предателите, компрадорите и калинките - под ножа. Веднага!
254
1
 
17
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 месеца
Атанасова и Габриелката си приличат по това,че едната няма да е нито депутатка, нито съдийка, а другата нито комисарка нито премиерка, скоро се създава партията на безпартийните и поемаме изпълнителната,законодателната и съдебната власт:))))
253
0
 
16
 
! Отговори
За награда преди 3 месеца
Заради тази ГЕРБ загуби на местните избори Русе и Разград от немощната БСП. Изключително цинична не бих казал личност а същество. Жалко за ГЕРБ, жалко за България.
252
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Десислива и Белазелка, приказка за възрастни и за много пари.
251
3
 
28
 
! Отговори
Трудов стаж на Деси преди 3 месеца
Единственият професионален опит на г-жа Атанасова, като юрист е юрисконсулт в Областния диспансер за психиатрични заболявания със стационар в град Русе. В Wikipedia го пише. След това става общински съветник и народен представител. Е, нормално е Радев да не посети този цирк.
250
5
 
20
 
! Отговори
Нищо неочаквано преди 3 месеца
Под управлението на контролираното отвън правителство на абсурда и зависимите медии могат да ни убедят, че щъркелите са самолети F16. Тези двамата са там с мисия, а мисията им е да направят благоприятна обстановка за унищожаването на българската идентичност и интереси.
249
30
 
5
 
! Отговори
sd преди 3 месеца
като гледам кои са против и вият на умряло, то аз подкрепям новите съдии!Против са вмирисания зелен чорап, копейките, курнелите, тошко - отровното ж у ж е, мумията и подобни на тях!