Радев за войната в Украйна: Би било лошо решение, ако резултатът дойде от бойното поле

Шенген, еврозоната – съблазнителни цени навсяка власт
185
Радев за войната в Украйна: Би било лошо решение, ако резултатът дойде от бойното поле
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев не отговори директно на въпрос как трябва да изглеждат границите на Украйна след края на войната срещу нея. Президентът взе участие в бизнес форум, организиран от The Economist, където се похвали с успехите на служебния кабинет и определи миналата година като "разделена на две". Държавният глава видя 2024-та г. като изпълнена с предизвикателства, а помолен за коментар на ситуацията с войната срещу Украйна, Радев повтори познатата си теза, че тя трябва да бъде решена с дипломация.

Още по темата

След близо 20-минутно изказване пред бизнеса в България, президентът Румен Радев премина на английски език за кратко блиц интервю с водещия на събитието. Попитан как вижда границите на Украйна след края на войната, Радев определи въпроса като труден и призова към преговори: "Какъв би бил резултатът, аз не мога да кажа. Би било обаче лошо решение, ако резултатът дойде от бойното поле".

Той обърна внимание, че според него, когато Русия не се чувства уверена на фронта, започва да говори за ядрена заплаха.
"В този момент те не обсъждат никакви ядрени заплахи и въпроси", посочи президентът, цитиран от БНР.
По-рано в официалното си изявление Радев благодари на бизнеса.

"За миналата година имаме 3,5  млрд. евро чуждестранни инвестиции. Сравнено с 2007 г. това е много по-надолу. Но за последните 15 години това е като постижение - най-големите чуждестранни инвестиции в България", подчерта той.

Държавният глава изреди инициативи и договорености основно в енергийната сфера и след като ясно даде да се разбере, че смята работата на съставения от него служебен кабинет за много добра.
 
"Напоследък политическото пространство е заето с говорене, че стратегическите национални цели са членството в Шенген, еврозоната и ОИСР. Трябва да бъдем много внимателни, защото това наистина са съблазнителни цели за всяко едно държавно ръководство, защото имат ясна дата на влизане и под чието управление влезем, той вече си забожда една голяма политическа брошка", коментира той.

Според Радев "всеки, който се опита да постигне тези цели, не на икономическия, а на политическия терен, ще допусне грешка".

И още един акцент – запитан от водещия в края на участието си как вижда бъдещето си след края на втория си мандат, Румен Радев подчерта, че от него остават три години и допълни: "Винаги съм служил на моята страна. Надявам се, че ще продължавам да го правя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Куражлийте защитници на украйна да грабват пушката и да отиват да ги ...ръсат. В чужди войни не участвам. Кой защитавал убийци! Радев ли защити убиеца Клинтън, който изби хиляди цивилни сърби; Радев ли защити убиеца Буш - младши, че изби стотици хиляди иракчани, освободи ислямистите от затворите на Саддам и те създадоха ИДИЛ, Радев ли защити убиеца Обама, който прати мутри да наврат нож в на Кадафи, финансира фашистите в Украйна...
109
5
 
6
 
! Отговори
До 109-ти, то хубаво преди 3 месеца
ама как да затъне в борчове, след като запада налива пари в РФ? И то с рекордни темпове. Вместо 3% свиване на икономиката имат 3% ръст. За момента санкциите играят в полза на Русия. Европа обаче, и особено ние, понасяме икономическия удар от тия мерки. Всички фермери са се вдигнали на бунт, заради безконтролния внос, а в същото време ЕК гласува 60 милиарда помощ за Украйна. Това фундаментално не разбиране на проблемите на хората няма да доведе до нищо хубаво, както икономически така и социално.
108
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
*** днес е трезвен, води изчерпателен диалог едновременно с петте си браузера. натегай, ***, тоя ток нема да се плати сам
107
1
 
5
 
! Отговори
Украйна,РОМАния, преди 3 месеца
Полша,МАКЕреСТАН,ще се приобщят в Босна и Херцеговина че,тези реплики са вредни за човешката цивилизация и пречат за развитието на хората да се развиват правилно,както ДеПеСото пречи за развитието на България и християнските европейски ценности.
106
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чорапа е хванат и от изток и от запад не може да мръдне ..ама се правим на големи!
105
10
 
25
 
! Отговори
Баш Бай Ганьо преди 3 месеца
Рундьо оттече в канала на Историята
104
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мистър Кеш заработва с руска пропаганда е не му стигнаха парите от ала бала
103
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато си на страната на убиец ставаш негов съучастник Радев си избра да бъде съучастник вместо обединител на нацията По юмручето вече има невина кръв
102
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Един военен разбира много добре що е това война и кой е агресора Радев разбира всичко но не може да го каже на глас защото е марионетка на Русия Решетников много ясно го заяви Жалко е че имаме такъв чужд резидент
101
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
еее модераторчета да ви изсъхне всичко без прането, пак триете неудобни коментари. Видовден и за вас ще дойде.
100
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 107:След две седмици и нещо стават 3 години от тридневната СВО. Украинците се бият за себе си, но ще загубят само когато спре доставката за оръжие. Затова и русофилите *** тук. А запада няма интерес от това Украйна да победи, запада има интерес руснаците да затънат в борчове и да си изтощат военният потенциал за следващите 20 години, което бавно и славно се случва. Военната икономика е нож с две остриета, сметката се плаща после. За справка Германия, 30те.
99
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Фон Клаузевиц си го е казал, "войната е продължение на политиката". Тук президентът е прав, защо му беше на Путин да търси политически резултат, чрез война ?
98
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 102 ,кви копейки приятел ,лично тагарев каза по тв че войната я губят Украйна
97
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сащ не дават пачки на Зеленски ,явно са разбрали че го крадят а ЕС още не знаят и не виждат )
96
12
 
20
 
! Отговори
да ама не преди 3 месеца
Винаги съм служин на ширака страна мая радная зелен миризлив чорап
95
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Некой не напада Русия.Руснаците во гглаве с Путин от-качалката тласкат света към война,даже ядрена....Време е за озаптяване.
94
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
АБЕ ТОЯ ФТМАК ВЗЕ ДА РАЗБИРА ОТ БИЗНЕС, ШЕНГЕН И ИНВЕСТИЦИИ... ПФУУУ ЧОРАП ЗЕЛЕН ВМИ РИСАН!
93
15
 
15
 
! Отговори
яснооо преди 3 месеца
КОПЕЙКИТЕ ПРИЗНАВАТ - РУСИЯ ГУБИ ВОЙНАТА, ИСКА ПРЕГОВОРИ, ПОЧТИ Е СВАЛИЛА ГА ЩИТЕ И ВДИГНАЛА БЯЛОТО ЗНАМЕ, ИСКА ДА ПРЕГОВАРЯ ЗА КАПИТУЛАЦИЯТА!
92
7
 
16
 
! Отговори
Зависи какво се преди 3 месеца
разбира под "ядрена заплаха". Зависи и кой от руското правителство използва тия "заплахи". Пък и нека си го кажем направо, ако РФ не беше ядрена сила отдавна да са я украинизирали и нея, а екоактивистите в Башкуртостан (примерно) щяха да ръководят както Шолц и Бербок в Германия. Когато си васал на САЩ нищо хубаво не те чака, никаква индустрия, никаква автономност и никаква държавна собственост. У нас е валидно всичко от изброеното, като почнем от енергетиката и стигнем до селското стопанство.
91
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Винаги съм служил на моята страна.". Коя е тя?