Радев за войната в Украйна: Би било лошо решение, ако резултатът дойде от бойното поле

Шенген, еврозоната – съблазнителни цени навсяка власт
185
Радев за войната в Украйна: Би било лошо решение, ако резултатът дойде от бойното поле
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев не отговори директно на въпрос как трябва да изглеждат границите на Украйна след края на войната срещу нея. Президентът взе участие в бизнес форум, организиран от The Economist, където се похвали с успехите на служебния кабинет и определи миналата година като "разделена на две". Държавният глава видя 2024-та г. като изпълнена с предизвикателства, а помолен за коментар на ситуацията с войната срещу Украйна, Радев повтори познатата си теза, че тя трябва да бъде решена с дипломация.

Още по темата

След близо 20-минутно изказване пред бизнеса в България, президентът Румен Радев премина на английски език за кратко блиц интервю с водещия на събитието. Попитан как вижда границите на Украйна след края на войната, Радев определи въпроса като труден и призова към преговори: "Какъв би бил резултатът, аз не мога да кажа. Би било обаче лошо решение, ако резултатът дойде от бойното поле".

Той обърна внимание, че според него, когато Русия не се чувства уверена на фронта, започва да говори за ядрена заплаха.
"В този момент те не обсъждат никакви ядрени заплахи и въпроси", посочи президентът, цитиран от БНР.
По-рано в официалното си изявление Радев благодари на бизнеса.

"За миналата година имаме 3,5  млрд. евро чуждестранни инвестиции. Сравнено с 2007 г. това е много по-надолу. Но за последните 15 години това е като постижение - най-големите чуждестранни инвестиции в България", подчерта той.

Държавният глава изреди инициативи и договорености основно в енергийната сфера и след като ясно даде да се разбере, че смята работата на съставения от него служебен кабинет за много добра.
 
"Напоследък политическото пространство е заето с говорене, че стратегическите национални цели са членството в Шенген, еврозоната и ОИСР. Трябва да бъдем много внимателни, защото това наистина са съблазнителни цели за всяко едно държавно ръководство, защото имат ясна дата на влизане и под чието управление влезем, той вече си забожда една голяма политическа брошка", коментира той.

Според Радев "всеки, който се опита да постигне тези цели, не на икономическия, а на политическия терен, ще допусне грешка".

И още един акцент – запитан от водещия в края на участието си как вижда бъдещето си след края на втория си мандат, Румен Радев подчерта, че от него остават три години и допълни: "Винаги съм служил на моята страна. Надявам се, че ще продължавам да го правя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
14
 
7
 
! Отговори
Сълза и смях преди 3 месеца
Каза Радев,докато вазелина руско производство бавно се стичаше по отдавна не позналите любов от деса проруски крачета
9
14
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Едно си Рундьо знае, едно си бае. Говори наизуст без да предлага някакви решения, особено що се отнася до войната.
8
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
радев свое мнение няма каквато опорка му спуснат такава ще мънка а слет като московска *** като мего мрънка за преговори нещата не варвят добре на бойното поле за путинленда
7
20
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
Рундев е служител на Мордор. С промените в конституцията вече е г-н никой. Може да ходи само по селски събори и вечеринки. Ай сиктир!!!
6
19
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ЗА ДА ГО РАЗБЕРАТ ГЛУПОВАТИТЕ ПУТИНИСТИ ЩЕ ГО НАПИША ЯСНО И ОТКРИТО :D СПЕЧЕЛИ ЛИ ДЖО БАЙДЪН 2-РИ МАНДАТ ЩЕ БЪДАТ ИЗТРЕПАНИ ПОВЕЧЕТО ОТ ПУТИНИСТИТЕ В УКРАЙНА А СМЕХОТВОРНИЯ ЧЕРВЕН РЕЖИМ В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЩЕ БЪДЕ СВАЛЕН СЪС СИЛА И ЩЕ ИМА НОВИ ИЗБОРИ ТАМ КАТО ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ФАЛШИВИЯ ГЛУПОВАТ ПУТИН ЩЕ Е ИЗБЯГАЛ В БЕЛАРУС И ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ЩЕ СЕ УКРИВА ТАМ ДОКАТО ЛУКАВШЕНКО НЕ ГО ПРЕДАДЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ СЪД КЪМ ОНН ЗА ДА СИ СПАСИ КОЖАТА ТОЙ :D ШАНС 0 ЗА ФАЛШИВИЯ ПУТИН ДА ПОБЕДИ ПРИ ПОБЕДА НА ДЖО!
5
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна вероятно ще се върне в орбитата на Масква а Зеленски ще ходи на публичен линч!
4
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
паф, поляците имат претенции и за Калининград, но руснаците им отговориха, че по-скоро те ще станат руска губерния, отколкото Калининград да се нарече Крулевец и да е полски.
3
10
 
22
 
! Отговори
фап преди 3 месеца
какви преговори? времето за преговори отдавна мина! с комунисти и атентатори не се преговаря! Руската федерация ще бъде разбита изцяло, а претенции на Украйна ще бъдат платени! Украйна няма да забрави избитите 1 000 000 от украинските герои!
2
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди година Жозеп обещаваше да бие Русия на бойното поле. Жозеп е калпазанин и заради това е лошо решение ли? Ocpa ли се Жозеп?
1
24
 
20
 
! Отговори
паф преди 3 месеца
какви преговори? времето за преговори отдавна мина! с фашисти и атентатори не се преговаря! украйна ще бъде разбита изцяло, а претенции ще имат унгария и полша! поляците няма да забравят избитите 100000 от украинските бандити!