Радев за войната в Украйна: Би било лошо решение, ако резултатът дойде от бойното поле

Шенген, еврозоната – съблазнителни цени навсяка власт
185
Радев за войната в Украйна: Би било лошо решение, ако резултатът дойде от бойното поле
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев не отговори директно на въпрос как трябва да изглеждат границите на Украйна след края на войната срещу нея. Президентът взе участие в бизнес форум, организиран от The Economist, където се похвали с успехите на служебния кабинет и определи миналата година като "разделена на две". Държавният глава видя 2024-та г. като изпълнена с предизвикателства, а помолен за коментар на ситуацията с войната срещу Украйна, Радев повтори познатата си теза, че тя трябва да бъде решена с дипломация.

Още по темата

След близо 20-минутно изказване пред бизнеса в България, президентът Румен Радев премина на английски език за кратко блиц интервю с водещия на събитието. Попитан как вижда границите на Украйна след края на войната, Радев определи въпроса като труден и призова към преговори: "Какъв би бил резултатът, аз не мога да кажа. Би било обаче лошо решение, ако резултатът дойде от бойното поле".

Той обърна внимание, че според него, когато Русия не се чувства уверена на фронта, започва да говори за ядрена заплаха.
"В този момент те не обсъждат никакви ядрени заплахи и въпроси", посочи президентът, цитиран от БНР.
По-рано в официалното си изявление Радев благодари на бизнеса.

"За миналата година имаме 3,5  млрд. евро чуждестранни инвестиции. Сравнено с 2007 г. това е много по-надолу. Но за последните 15 години това е като постижение - най-големите чуждестранни инвестиции в България", подчерта той.

Държавният глава изреди инициативи и договорености основно в енергийната сфера и след като ясно даде да се разбере, че смята работата на съставения от него служебен кабинет за много добра.
 
"Напоследък политическото пространство е заето с говорене, че стратегическите национални цели са членството в Шенген, еврозоната и ОИСР. Трябва да бъдем много внимателни, защото това наистина са съблазнителни цели за всяко едно държавно ръководство, защото имат ясна дата на влизане и под чието управление влезем, той вече си забожда една голяма политическа брошка", коментира той.

Според Радев "всеки, който се опита да постигне тези цели, не на икономическия, а на политическия терен, ще допусне грешка".

И още един акцент – запитан от водещия в края на участието си как вижда бъдещето си след края на втория си мандат, Румен Радев подчерта, че от него остават три години и допълни: "Винаги съм служил на моята страна. Надявам се, че ще продължавам да го правя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До МАРИЯ - да бе Марийке, ама ти ако не изпуснеш парата, може и да не го дочакаш! Бай паса може да сдаде! Намали малко шльокавицата и пропагандата!
89
31
 
21
 
! Отговори
МАРИЯ преди 3 месеца
Радев ще управлява България . Запомнете го ска.пани изчадия. Реваншизма ще ви се стовари с пълна сила някой ден. Няма да ви подмине !
88
14
 
30
 
! Отговори
Й. Колев преди 3 месеца
Лъже. Винаги е служил на КПСС, БКП-БСП и днес на Путин. Проклет да е.
87
17
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гладната руска кокошка Радев примирие т.е. капитулация на Украйна пред агресора Русия сънува. Z президента Радев се чуди как да спаси началника си Путин и неговия нацистки режим.
86
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Палажението на Рундьо е "не мо'а се запра" - през ден се чуди каква простотия да изръси и му се отдава.
85
12
 
20
 
! Отговори
Ли Шмульо Цин преди 3 месеца
Въоръжените сили на БГ обслужващи краварският режим масово дезертират заради мизерните условия, в които са заставени да се робуват, както и мизерно заплащане - това съобщи турско Daily Sabah издание. Това каза пред вестника капитан от въоръжените сили на Булгария, член на български комитет за сигурност Страхил Пандизов. Според него военните се чувстват несигурни относно способността на краварското правителство в София да поддържа геноцида спрямо български народ. Няма повече балъци.
84
17
 
12
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 3 месеца
Укрия приключи -Факт. По интересно ще ми е да наблюдавам края на Евроатлантизма и Американската фашистка демократична партия. Той започва от днес! Тъкър Карлсън и Владимир Путин пряко в Х на 9ти фебруари от 01.00 чеса сутринта БГ време !
83
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво ще иска Премиера Денков в Нидерландия пак Рюте да върне ветото за Шенген ли.
82
20
 
20
 
! Отговори
Ли Си Цин преди 3 месеца
Въоръжените сили на путинския режим масово дезертират заради мизерните условия, в които са заставени да се бият, както и липсата на заплащане повече от шест месеца - това съобщи Росийская газета. Това каза пред вестника капитан от въоръжените сили на Русия, член на руското разузнаване Оляг Въйцеховски. Според него военните се чувстват несигурни относно способността на Кремъл да поддържа фронтовата линия. Няма повече балъци.
81
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво ще иска пак Рюте да върне ветото за Шенген ли.
80
9
 
21
 
! Отговори
Нео преди 3 месеца
Това недоразумение оправдаваше войната, а сега говори нелепици!
79
17
 
24
 
! Отговори
Ли Си Цин преди 3 месеца
Въоръжените сили на куевска хунта масово дезертират заради спирането на помощта от САЩ, пише The New York Times. Това каза пред вестника капитан от въоръжените сили на Украйна, член на украинското разузнаване Олег Войцеховски. Според него военните се чувстват несигурни относно бъдещите доставки на боеприпаси от Запада. Няма повече балъци.
78
12
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
115, още на 25 февруари Зеленски искаше преговори, но Урсулеста и сие му забраниха, обещавайки няколко стотин милиона. След това Борис Джонсън окончателно се иззака.
77
10
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Аз бих попитал Радев...а добро решение ли ще бъде, ако резултатът въпреки резултата на бойното поле, не дойде от резултата на бойното поле, а от резултата извън бойното поле...ъъъъъъъъ...
76
17
 
13
 
! Отговори
Диана преди 3 месеца
До Анонимен100 Не се съмнявай, че укрите са фашизирани-много от тях отказват съдействие на руснаците, приемат ги като окупатори, хулят ги и ги обиждат всячески /дори с пистолет до главата/ - това не е нормално поведение за едни хора, които до вчера са управлявали най-активно не само Русия, а и целия СССР! Само че те не приемат поведението си като фашистко, защото целта им не са руснаците, а Запада - тях ги е яд на руснаците, че им пречат да влезнат в ЕС и НАТО! А простите хорица са стадо...
75
10
 
21
 
! Отговори
Нане Вуте преди 3 месеца
Решението ще дойде именно на бойното пола ! На западняците не трябва да се вярва на нито една дума!!!!!
74
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво, това е достоен президент и Българин.Трябва повече правомощия на президента и той да определя правителствата. Тогава недорязумения като плевнята или нямат шанс или ще бъдат импийчнати. Трябва да се въведе задължителна персонална отговорност за всички полигици в парламента и особено в правителството.
73
8
 
13
 
! Отговори
Микола преди 3 месеца
Неуспешният проект Galushkin Kaganat (Украйна) е към закриването си, колкото и д-р Пендос да се опитва да налива масло в огъня.
72
8
 
12
 
! Отговори
Morski преди 3 месеца
До 103,а ти обърни внимание на това кой отказа да изпълни закона и решението на украинския парламент - проруския Янукович! Явно всички и всичко свързано с " руския свят" е фашизоидно!
71
15
 
5
 
! Отговори
Диана преди 3 месеца
До Бонго Бонго Защо мислиш, че Путин е тръгнал на война за да предпазва Русия от САЩ? Той не приемаше САЩ за враг тогава,смяташе че Студената Война е приключила..Путин беше подложен на психологическа атака от Англия и СИЕ, но явно не я приемаше на сериозно щом започна тази война..Днес и САЩ и Русия смятат че непременно трябва да победят в Украйна и целите на войната се изкривяват. Ако беше малко политик, Путин отдавна щеше да е затворил страницата за Студената Война със САЩ и тази в Украйна...