Радев за войната в Украйна: Би било лошо решение, ако резултатът дойде от бойното поле

Шенген, еврозоната – съблазнителни цени навсяка власт
185
Радев за войната в Украйна: Би било лошо решение, ако резултатът дойде от бойното поле
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев не отговори директно на въпрос как трябва да изглеждат границите на Украйна след края на войната срещу нея. Президентът взе участие в бизнес форум, организиран от The Economist, където се похвали с успехите на служебния кабинет и определи миналата година като "разделена на две". Държавният глава видя 2024-та г. като изпълнена с предизвикателства, а помолен за коментар на ситуацията с войната срещу Украйна, Радев повтори познатата си теза, че тя трябва да бъде решена с дипломация.

Още по темата

След близо 20-минутно изказване пред бизнеса в България, президентът Румен Радев премина на английски език за кратко блиц интервю с водещия на събитието. Попитан как вижда границите на Украйна след края на войната, Радев определи въпроса като труден и призова към преговори: "Какъв би бил резултатът, аз не мога да кажа. Би било обаче лошо решение, ако резултатът дойде от бойното поле".

Той обърна внимание, че според него, когато Русия не се чувства уверена на фронта, започва да говори за ядрена заплаха.
"В този момент те не обсъждат никакви ядрени заплахи и въпроси", посочи президентът, цитиран от БНР.
По-рано в официалното си изявление Радев благодари на бизнеса.

"За миналата година имаме 3,5  млрд. евро чуждестранни инвестиции. Сравнено с 2007 г. това е много по-надолу. Но за последните 15 години това е като постижение - най-големите чуждестранни инвестиции в България", подчерта той.

Държавният глава изреди инициативи и договорености основно в енергийната сфера и след като ясно даде да се разбере, че смята работата на съставения от него служебен кабинет за много добра.
 
"Напоследък политическото пространство е заето с говорене, че стратегическите национални цели са членството в Шенген, еврозоната и ОИСР. Трябва да бъдем много внимателни, защото това наистина са съблазнителни цели за всяко едно държавно ръководство, защото имат ясна дата на влизане и под чието управление влезем, той вече си забожда една голяма политическа брошка", коментира той.

Според Радев "всеки, който се опита да постигне тези цели, не на икономическия, а на политическия терен, ще допусне грешка".

И още един акцент – запитан от водещия в края на участието си как вижда бъдещето си след края на втория си мандат, Румен Радев подчерта, че от него остават три години и допълни: "Винаги съм служил на моята страна. Надявам се, че ще продължавам да го правя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Слава на брадска Украйна Слава на героите свобода за Казан московия на 100 къса
69
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Обърнете внимание на това кой инициира събитията на Майдана и кой беше подпалвачът. Дейно участие взеха хората от Западна Украйна. И сега около 100-200 хил. млади хора загинаха и загиват за Украйна. Други хора, вече на годсподстваща позиция, искат да разпердушинат Западна Украйна. Руснаците си искат Източна Украйна и градовете с рускоезично население по Черноморието. Тогава украинците за какво се бият: за една осакатена средна част предимно с развито селско стопанство?
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 100 и какви руски войски през 1954-6 такава държава не съществува
67
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Радев, само ако бяхте с малко акъл в главата и досега да я бяхте взели цялата власт в БГ.Уви, имате слаба подготовка.Коя война е свършила другаде освен на бойното поле?Дипломацията идва след победа.
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съмнявам се, че украинското население е фашизирано. Обикновените хора от Украйна, като и тези от всички съседни на украйна и прифронтовите държави не искат война, а да живеят в мир.Украйна открай време е била държава с развити националистически движения - през ПСВ Татко Махно и Петлюра, през ВСВ - Бандера. Едва с помощта на руски войски там се е възцарявал мирВ западна Украйна населението е украинско,полско унгарско, румънско.Този огън често е изтлявал, както стана в първите 15 години на 21 век.
65
12
 
7
 
! Отговори
redordead преди 3 месеца
Диана, всъщност фашизирана държава е Русия - съсредоточаване на цялата власт в един човек, забрана за протести, забрана за медии, промиване на мозъците на малки деца, забрана за говорене на английски...налхуване в чужди територии...въобще, странно е някакви такива индивиди как оправдават всичко това. Такива като вас заслужават да ги пратят да поживеят 5 години в Русия да видят колко е хубаво там...
64
8
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 месеца
Ей сега вече ви пиша истината.Да, Путин беше най добрият руски президент, докато не нападна Украйна.Уж да предпазел Русия от НАТО и САЩ, добре де питам аз. Като са виновни сащ , защо не го атакува тях???? Защо не атакува НАТО???? Защо избива братята си до онзи ден воюваха заедно в Афганистан и къде ли не. Навсякъде имаше украински бойци.Защо не нападна Сащ???? През Камчатка Аляска и е там...
63
7
 
11
 
! Отговори
Диана преди 3 месеца
До Преговори Преговори се водят при желание от двете страни - кой обръщаше внимание на руснаците преди войната? Та нали Украйна воюваше с армията си срещу своите руснаци дори...Украинците се надяваха, че с хулите си към Русия ще склонят ЕС и НАТО да ги приемат в техните редици и въобще не са очаквали такава реакция от страна на Русия - те бяха в шок! Вероятно са си мислели, че ако те влезнат в Европа, от там ще работят за Русия или нещо подобно и са били сигурни, че Русия ги разбира правилно
62
5
 
6
 
! Отговори
Преговори преди 3 месеца
се водят преди войната.Започне ли,започналият я трябва да бъде бит,бит и заврян в миша дупка,че да не му дойде на ума за война никога.
61
9
 
10
 
! Отговори
Morski преди 3 месеца
Радю Шишарката пак ръси тъпизми! Я да видим как би се разбрало това заглавие и дали ще говорят така комуно. идите , в контекста на ВСВ(любимата на рубашките "Отечествена война) и Хитлер!?
60
4
 
0
 
! Отговори
Диана преди 3 месеца
До Юлия Според мен, проблемът е, че Путин иска нещо, което не може да постигне с война - той се бие с фашизираното население, не с неговите водачи и вдъхновители,искайки от тях те да не верни на страната си /нещо, което им е втълпявано 75г. в главите и което самият той изисква от поданниците си в Русия!/..Не народът е виновен, а вдъхновителите му в Киев и ударът му трябва да е там, но сигурно се страхува да не се разкрякат тези после - защото НЕ Е ПОЛИТИК!Още не е приключил Студената Война..
59
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Планктона пак сипе злоба. Преди 3 год. като пуснаха някакви снимки (никой не доказа колко са автентични) и боко ви беше затворил, точно чорапа вдигна юмрука да ви поведе срещу боко и пеевски. Подскачахте по паветата с Маяма, Киропро100 и т.н. шлака, ядохте кибапи и пикахте по паветата. После чорапа взе цялата власт с протежетата си. Реално вие вкарахте копейкин в парламента. Стига см.рдяхте вече к.тени. СЕГА БОКО И ПЕЕВСКИ СА ПО-СИЛНИ ОТ ВСЯКОГА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАС
58
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
руският пааарцал пак се е опитал нещо да каже
57
5
 
7
 
! Отговори
Вальо Топлото преди 3 месеца
Браво Чорап.
56
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това комунистически лакейче става все по-жалък, не че има на къде. То бива да си безродник и майцепродавец и агент на руски идеи.
55
3
 
3
 
! Отговори
Мутрофанова преди 3 месеца
или слушате ал бънди, или ви връщам на турците, швиеа у гоите
54
1
 
11
 
! Отговори
Бойко преди 3 месеца
Би било лошо решение, ако се наложи този субект да командва българската войска...
53
5
 
14
 
! Отговори
ами преди 3 месеца
Този е вреден за държавата И нищо добро не донесе
52
2
 
5
 
! Отговори
читалище заря преди 3 месеца
добре де, никой ли му не направи впечатление, че осемте въртолета линейки станаха шест
51
2
 
9
 
! Отговори
Бах мама му. преди 3 месеца
Не дай Боже някоя съседна държава да поиска Черноморието например. Радев ще го подари без бой , само мир да има.А бил главно командуващ българската войска.