Край на хартиените рецепти за антибиотици от април

Не се предвижда удължаване на срока за тях
7
Край на хартиените рецепти за антибиотици от април
Снимка: БГНЕС

Засега не се предвижда удължаване на срока, в който антибиотиците ще се изписват и на хартиена рецепта. Това каза заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов. Проф. Гетов.

По-рано днес от "Информационно обслужване" АД съобщиха, че лекарите вече имат възможност да предписват електронни рецепти през мобилното приложение eRx дори и да няма интернет свързаност.

Електронното изписване на антибиотици влезе в сила на 16 октомври 2023 г. След реакции от страна на Българския лекарски съюз и след среща при премиера в оставка Николай Денков се стигна до решението за отлагателен период за електронното изписване до края на март 2024 г.

Анализ за продажбата на антибиотици показва, че тя е намаляла с 28%, след като влезе в сила електронното изписване, но след връщането на възможността да се изписват и на хартиена рецепта, продажбата им се е увеличила, посочи проф. Гетов.

От 1 април предстои да се влезе в сила повишеното реимбурсиране на 52 групи медикаменти за лечение на сърдечно-съдови заболявания, като към момента се очаква решението на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени средства, припомни проф. Гетов, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: рецептиантибиотици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нема да се плашите, ИИ че ви лечи, е ако има ток и нет. Па ако нема, е ясно е...:))
6
1
 
0
 
! Отговори
До Сифилиско 3 преди 1 месец
Ами в града, в който живея (близо до София) има такива машини. Има болкоуспокояващи, температуропонижаващи, против кашлица, витамин Ц и т.н, но май лекарства с рецепта няма, което е логично.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пак ли ? Че дори и цяло министерство има за тва и никаква работа не са свършили!!!
4
0
 
6
 
! Отговори
Посолството преди 1 месец
И ако стане авария и няма нет????
3
1
 
4
 
! Отговори
Сифилиско преди 1 месец
Кога ще може аспирин, аналгин и други леки лекарства да се вземат от вендинг машини и супермаркети, както е в нормалните страни?
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите са малко и без това купуват лекарства отвън, сега с този закон ще станат още по малко, явно терминал 2 ще е най доброто решение, ако искат нормален живот. Първо беше пръстов отпечатък и лични карти и какво ли не, и доста навреди на хората. После премахване на хартиените рецепти, което доста вреди на хората се нанесоха. Министърът си отива, но отново се връщат грешните му хрумвания, голям парадокс.
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без лекарства изхода ще е фатален.