Още утре парламентът гласува отказа на Габриел от кабинет

Председателят на НС свика извънредно заседание
192
Още утре парламентът гласува отказа на Габриел от кабинет
Снимка: НС

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента във вторник от 10.00 часа.

Единствена точка в дневния ред е обсъждане на проекта на решение, внесено от ГЕРБ, с който се обявява мандата за съставяне на правителство на първата политическа сила за неуспешен и заявлението на Мария Габриел, с което оттегли кандидатурата за министър-председател и в което заявява, че няма да предлага състав и структура на Министерския съвет.

Още по темата
Решението за отказа беше обявен вчера от преговорния екип на ГЕРБ, а снощи премиерът в оставка Николай Денков призова ГЕРБ-СДС да изпълни уговорката отпреди 9 месеца за ротация в кабинета и да продължи управлението за още 9 месеца без промени в кабинета, с премиер Мария Габриел до влизане в Шенгенското пространство и еврозоната.

След като утре Народното събрание се произнесе, президентът Румен Радев може да продължи конституционната процедура чрез връчване на втория мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент.

Вторият проучвателен мандат се връчва на предложен за министър-председател от втората по големина парламентарна група - тази на коалицията ПП-ДБ.

От ГЕРБ обаче обяви, че няма да подкрепят правителство с втория мандат, така че най-вероятно отиваме на предсрочни избори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
4
 
11
 
! Отговори
АкоИмаИзбори преди 1 месец
трябва да гласува за премиер на България, а не за премиер на Америка за България, като Денков.
135
1
 
4
 
! Отговори
То е ясно преди 1 месец
ГЕРБ-ДПС не искат реформи в съдебната власт, регулаторните органи и службите! Те шсщат все така да ги контролират както досега!
134
2
 
5
 
! Отговори
Koko преди 1 месец
Бокич, защо почнаха да се сипят коментари в твоя възхвала от СССР ? За заслуги явно. Магнитски, черните печати и у Банкя да си броиш бурканите.
133
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойко още ли мълчи за пътната карта? Елфите казаха, че ще отнесат проблема до ЕП.
132
2
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Със сигурност ще има граждански арести и конфискации. Не може да живеят на гърба на гражданите за европейското развитие на България. Едни облажени, други работещи бедни и искат да им гласуваме? Да не говорим за такива " конституционалисти" като Деса, които мислят България за лека жена. Те ще бъдат смачкани
131
3
 
5
 
! Отговори
Г557дт преди 1 месец
Бойко Борисов се скри от преговорите зад четири фусти, които командваше през почивките на приговорите. Жалък манипулатор!
130
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези безродни момченца от ПП като нищо щяха да ни вкарат във войната, ако останеха на власт! На тях не им пука за родина, народ и прочее "остарели" понятия! В никакъв случай не бива да го допускаме!
129
3
 
2
 
! Отговори
:) преди 1 месец
Значи утре да очакваме добрите "ГЕРБ", "ДПС", "Възраждане", "БСП", "ИТН" и РАДЕВ да започнат борбата за изчегъртването на лошите "ППДБ"?
128
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Габриел,колкото читава беше като комисар,толкова читава щеше да е и като премиер.Когато си лишена от собствено мнение и действаш със слушалка в ухото,не заслужаваш поста,към който така неистово се стремиш.
127
4
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До koKO.... А кой договори деругацията и пълни гушата на Путин, а? Асан Василев - Хелга :)))))))))))))))))))))))))))
126
2
 
3
 
! Отговори
Зюмбюла преди 1 месец
Борисов избра страната на ****ин и вече руските *** почнаха да го пазят.И това ако е индиция за националното му предателство и европейски ценности не знам кое е. Но Магнитски ще е най- малкото което заслужава.
125
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шарлатаните с 30 депутата са къде са тръгнали лъжат мажат саботират а онези костовисти дсб Атанасов е Вън отвсякъде а Ицо лодкарят а зелените имат един депутат саботьори на развитието на държавата са тези дето са се вкопчили във властта на всяка цена
124
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще спечелим уважението на неподкупните от Пеевски служители на МВР . Ти спечели уважението на майка си най напред
123
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вината за цялата каша носят само и единствено (не)умните и (не)красивите. На следващите избори дано да заемат полагащо им се място - първо отзад напред.
122
3
 
3
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Не трябва да има служебно правителство излъчено от президента. В другите държави си управлява правителството в оставка до избиране на ново!!!
121
4
 
6
 
! Отговори
Настоявам преди 1 месец
Настоявам гражданска конфискация на имуществото на Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер, Румен Спецов и останалите шмекери и спешна депеша до службите на ЕС и САЩ за оказване на помощ за връщане на заграбените и изпратени в чужбина пари на България и българските граждани!
120
6
 
3
 
! Отговори
koKO преди 1 месец
Гаргамел и Бокича стожери на путинофилията в България. Скоро *** ще ги вика за връчване на медал Ленин за заслуги.
119
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Облачните са при чалгарите вече и мадуровките няма да и помогнат
118
4
 
3
 
! Отговори
До Тролея преди 1 месец
Ами спечелете доверието на българските избиратели, поне колкото ГЕРБ, чак тогава сънувайте някакъв "граждански" арест! Дотогава Копейките ще си останете най-обикновени лаладжии!
117
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Леле тук едни вече и арестуват днеса спите