Още утре парламентът гласува отказа на Габриел от кабинет

Председателят на НС свика извънредно заседание
192
Още утре парламентът гласува отказа на Габриел от кабинет
Снимка: НС

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента във вторник от 10.00 часа.

Единствена точка в дневния ред е обсъждане на проекта на решение, внесено от ГЕРБ, с който се обявява мандата за съставяне на правителство на първата политическа сила за неуспешен и заявлението на Мария Габриел, с което оттегли кандидатурата за министър-председател и в което заявява, че няма да предлага състав и структура на Министерския съвет.

Още по темата
Решението за отказа беше обявен вчера от преговорния екип на ГЕРБ, а снощи премиерът в оставка Николай Денков призова ГЕРБ-СДС да изпълни уговорката отпреди 9 месеца за ротация в кабинета и да продължи управлението за още 9 месеца без промени в кабинета, с премиер Мария Габриел до влизане в Шенгенското пространство и еврозоната.

След като утре Народното събрание се произнесе, президентът Румен Радев може да продължи конституционната процедура чрез връчване на втория мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент.

Вторият проучвателен мандат се връчва на предложен за министър-председател от втората по големина парламентарна група - тази на коалицията ПП-ДБ.

От ГЕРБ обаче обяви, че няма да подкрепят правителство с втория мандат, така че най-вероятно отиваме на предсрочни избори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българина не е свикнал да спазва обещания, нито най-елементарни правила ... това важи и за политиците ни. С такива хора договорите са или много трудни, или невъзможни. Всичко това тласка страната към диктатура. Българина се чувства добре само при диктатура.
155
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 157 ВСИЧКИ са така, приятел. Преди години нашите бяха много по-назад, спрямо другите, но нивот падна в цял свят.
154
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 152 - На там върви. Вече тръгнаха да улавят недоволните вотове на заралии и околностите. И ГЕРБ явно се усети, зщаото си кавитираха техните хора. Ама май е късно ... май.
153
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма толкова безотговорни политици като нашите. Света в тотална криза, задават се войни. Тия си лаят в парламента, оставки, схеми, игри, обиди. Накрая избори номер 5 за няма и 3 години, абе хора, вие нормални ли сте бе?
152
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"От ПП са взели мъдро решение да й попречат да вземе властта. Браво на тях!" - jokerlaughs.gif ...
151
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Независим Те па едни санкции, ама леле мале! Пеевски нямало да може, да влиза спокойно в ЕС и ще трябва, да тъгува чрез подставени лица. Горкия той...
150
7
 
3
 
! Отговори
добре е направила преди 1 месец
Ами щом е мафиотка по-добре, че не стана премиер. От ПП са взели мъдро решение да й попречат да вземе властта. Браво на тях!
149
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха ха ха - Колко са нагли и от ПП. То че Бойоги играе, ги играе, ама те реално си повярваха, че ще им оставят целия парламетн и след 9 месеца, ще има "смяна", която ще е чисто формална ... АХ АХ АХА !
148
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цирка продължава ... най-накрая Възраждане ще вземе пълно мнозинство и всички ще се кротнат. Край на изборите, като в Унгария и СССР.
147
8
 
14
 
! Отговори
Троловете преди 1 месец
може лесно да отличите... Платени от Хамерика за България... Писането им е еднакво. СССР, Комунизъм, Путин, реформи в съдебната власт, регулаторните органи и службите, граждански арести и конфискации. И все някой им пречи. Кво да се прави на крива ракета и на платен от хамерика за Бг, и космоса е малък.
146
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не разбирам как парламентът ще гласува За/Против отказ на политическа партия да състави правителство, ама ... Ако парламенът гласува ПРОТИВ отказа? Възможно ли е? Едва ли, ама щом така пише, верваме!
145
3
 
7
 
! Отговори
Сардина преди 1 месец
От снощи евроатлантическият плaнктон вие на умрело по социалните мрежи. Вийте и ревете, умнички и красиви мои. Това ви беше. Сега пак трябва да мислим как да изринем Борисов, ама този път без парашутисти - шapлатани.
144
5
 
5
 
! Отговори
Не сме слепи преди 1 месец
Мария Габриел и Рая Назарян са най-новите лица на мафията.
143
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Боко къде се скри?Да не е вдигнал кръвното?Друг път по три статии на ден за него и от него,а сега мълчание.Що така?
142
4
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Хахааааа, аре ПП-тааааа: шкафчето, кюлчето, къщата, тръбата, магистралата, картата.... Даййй..... Ама накрая ядохте Бойковия и на Шиши, нали???? :)))))))))))) Няма кой да ви се върже вече на простотиите.
141
1
 
3
 
! Отговори
Гърция в ЕС и НАТО преди 1 месец
Сърбия е извън ЕС и НАТО.
140
5
 
5
 
! Отговори
Леманс преди 1 месец
Гаргамел лъсна като поредната Бокова послушна "калинка"! Видя се и това, че понятия като "правова държава" и "евроатлантически ценности" за нея имат стойност само доколкото й разреши Шефа й Боко.
139
4
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Само Боко и Доган!!!! Вън ППДБ-тата!!!!
138
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Основният приоритет на евентуален нов парламент трябва да е отмяната на маалллоумммните промени в конституцията,които тези продажници вкараха
137
12
 
4
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ ВЪН!!!!!! преди 1 месец
Безродниците от Възраждане искат да ни вкарат във Война с НАТО и да ни пръснат турците, гърците, украинците, французите, американците, германците, поляците, испанците, англичаните, македонците, албанците, румънците и други.