Радев връчи папката на Главчев, той обеща кабинет с неопетнени експерти

Шефът на Сметната палата единствен от поканените се съгласил да е премиер
Обновена: 30 мар 2024 14:18 | 30 мар 2024 14:09, Петър Бойчев
98
Радев връчи папката на Главчев, той обеща кабинет с неопетнени експерти
Снимка БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи на председателя на сметната палата Димитър Главчев папката с мандат за съставяне на служебния кабинет.

Радев заяви, че той е бил единственият от поканените събеседници, съгласил се да поеме ангажимента. Президентът го призова да изпълни мандата до 7 дни.
 

Иска ми се да коментирам повече конституционните промени, тъй като събитията от последните дни бяха показателни и разкриха в голяма степен тяхната несъстоятелност, в която се убедиха дори и авторите на тези промени", това каза президентът Румен Радев, който приема кандидата за служебен премиер Димитър Главчев в президентството, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

"Искам също така да споделя, че партиите, които не успяха да ни осигурят стабилно управление за сметка на това успяха да постигнат една от своите съкровени цели - да ограничат максимално правомощията на президентската институцията, като я оставят в една тясна, невъзможна за изпълнение рамка", каза още Радев.

В петък Радев избра Главчев за кандидат за служебен премиер в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията.

"Това е трудно решение, но каква беше алтернативата, тъй като аз останах последен, който може да реализира процедурата, алтернативата беше да хвърлим държавата в конституционна криза с неясни последици. Те щяха да бъдат много зле. С отговорност подхождам към разписаното в конституцията и ще го изпълня. Заявявам, че ще представя състав на правителство равноотдалечен от всички политически сили, състав от некорумпирани и неопетнени експерти", заяви от своя страна Главчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
4
 
! Отговори
ППДБ преди 1 месец
(П)равиме (П)ремиер (Д)имитър на (Б)орисов! ППДБ - Велики, не е Лесно да ИзЧегърташ Сам себе си - иска се Умение!!
71
3
 
4
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Когато герб организират избори винаги са пьрвиНоси им добра поличбаЯвно кабинета ще е -герб , дпс , вьзраждане
70
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
Генерал Раев е добър човек.
69
4
 
4
 
! Отговори
Пп дб преди 1 месец
Мисля , че след изборите ще са на границата вероятно ще се конкурират с слави за влизане в парламента
68
3
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
До 70. Изборът беше на Радев между ГЕРБ и ПП-ДБ и той избра ГЕРБ, какво повече да говорим. Срам и позор!!!
67
4
 
3
 
! Отговори
Г557дт преди 1 месец
До 68. Тя политиката не се прави "напук" като Радев и на "инат" като Борисов! Трабва да се прави "за хората" като ПП-ДБ!
66
1
 
7
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Евала христето - осигури пьлна власт на герб -служебен кабинет , организация на избори
65
3
 
8
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Ето сега президента даде властта на ГЕРБ, сега Борисов няма повод да реве, че другите окупирали властта. Да го видим какво ще свършат ГЕРБ, осван да крадат!
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев им прави напук ,яд го е че го обезвластиха и дава баницата в ръцете на ГЕРБ . Христю ще гледа отстрани и ще се облизва само
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
36 - договорката не важи за служебен премиер, а само за редовно правителство.
62
3
 
1
 
! Отговори
Лъжеш! преди 1 месец
До 53 Мда. Гюров не е човек на ГЕРБ и президента имаше и още 3-*** възможни кандидата, които не са от ГЕРБ! Не защитавай президента с лъжи!
61
1
 
4
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Представете си ако бе минала сьдебната реформа на христоЩяха да сьдят невинните вместо винов ият
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
51 - президента нямаше никакъв избор. Единственото деполитизирано лице бе Ковачева, както и заместничката ѝ. Тъй като гласуваха от Парламента и двете да бъдат освободени от поста, а не избраха заместнички всички други хора (без Гюров) бяха свързани с Герб или ДПС. Е, нека Христо Иванов, Надежда Йорданова и Атанас Славов се сърдят на себе си. Те загубиха морално право да казват, че изборите са нечестни
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
36 Хайде, пак пазарлъци? Ако е според електората, ГЕРБ като първа политическа сила, трябва да имат повече участие в правителството. Но, не е. Това е съвсем нов служебен кабинет, чийто състав се определя от служебния премиер и президента. Разговор ще има с всички партии, не само с ГЕРБ и ПП,ДБ. Делкането свърши. И министри, които не са работили добре в последния кабинет и които са си дали отвод, няма да участват.
58
2
 
4
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Ицето е моят кумир - затри пп/дбС тия промени в конституцията
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много работа свършиха от ПП-ДБ. Направиха Сарафов главен прокурор, направиха Десислава Атанасова коституционен съдия, направиха Главчев премиер... Яка промяна! Баце Бойко сам нямаше да може да я свърши сичката тази работа.
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
51 Не президента, а хората върнаха ГЕРБ на власт. ГЕРБ е първа политическа сила, доказаха че имат капацитет да управляват. Държат се политически грамотно и отговорно, за разлика от ПП,ДБ. Частичният Шенген е заслуга на Мария Габриел, въпреки финтовете и скритата инфлация на Кокорчо/Асен Василев.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Настимир да не е зад пердето ,сякаш иманякой там хахах
54
1
 
3
 
! Отговори
ЧОВЕК С ГЛАВА... преди 1 месец
НАЙ ПОСЛЕ СЛЕД 4 ГОДИНИ МЪКА, ИМАМЕ ЧОВЕК С ГЛАВА, ЗА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ....
53
1
 
1
 
! Отговори
Така е преди 1 месец
До 49. Явно интересите на Президента и ГЕРБ се преплетоха! Юмрукът на Радев: какво остана от битката за законност? Радев вдигна юмрук и заяви, че се бори за върховенство на закона, а днес забрави всичките си думи и даде властта на ГЕРБ! Как се наричат такива като него?