Радев връчи папката на Главчев, той обеща кабинет с неопетнени експерти

Шефът на Сметната палата единствен от поканените се съгласил да е премиер
Обновена: 30 мар 2024 14:18 | 30 мар 2024 14:09, Петър Бойчев
98
Радев връчи папката на Главчев, той обеща кабинет с неопетнени експерти
Снимка БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи на председателя на сметната палата Димитър Главчев папката с мандат за съставяне на служебния кабинет.

Радев заяви, че той е бил единственият от поканените събеседници, съгласил се да поеме ангажимента. Президентът го призова да изпълни мандата до 7 дни.
 

Иска ми се да коментирам повече конституционните промени, тъй като събитията от последните дни бяха показателни и разкриха в голяма степен тяхната несъстоятелност, в която се убедиха дори и авторите на тези промени", това каза президентът Румен Радев, който приема кандидата за служебен премиер Димитър Главчев в президентството, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

"Искам също така да споделя, че партиите, които не успяха да ни осигурят стабилно управление за сметка на това успяха да постигнат една от своите съкровени цели - да ограничат максимално правомощията на президентската институцията, като я оставят в една тясна, невъзможна за изпълнение рамка", каза още Радев.

В петък Радев избра Главчев за кандидат за служебен премиер в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията.

"Това е трудно решение, но каква беше алтернативата, тъй като аз останах последен, който може да реализира процедурата, алтернативата беше да хвърлим държавата в конституционна криза с неясни последици. Те щяха да бъдат много зле. С отговорност подхождам към разписаното в конституцията и ще го изпълня. Заявявам, че ще представя състав на правителство равноотдалечен от всички политически сили, състав от некорумпирани и неопетнени експерти", заяви от своя страна Главчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
4
 
! Отговори
вгз преди 1 месец
Товариш Радев вдигна юмрук. После властта отиде в ПП. Два пъти. И всички разбраха: ПП трябва да се преименува на Мършляците. И че единствената алтернативна помощ би дошла от Герб. Так и стана. Когато другите бягаха да се спасяват, Герб остана до край. Плюещите в тази ситуация са кършляци, точно както ПП. Сигурно са и на заплати там или от товариш Путина.
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И сега възникват веднага два казуса. Първо - след два месеца или след три Главчев ще стане отново шеф на Сметната палата ...и ще трябва да проверява служебният министър-председател Главчев. Правен нонсенс и несъвместимостВторо - Главчев не може да бъде утвърден преди вторник, защото тогава Парламента ще гласува, че има право да излиза в неплатен отпуска, а закон със задна дата не може да се прилага.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахах Христю е троянският кон на ГЕРБ в ПП ДБ . Първо убеди ПП да се коалират с ДБ, после убеди Асен и Харакиро да подкрепят конституционните промени и по този начин ги затри .
49
1
 
4
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Пп и дб принудиха президента да избира от хора на герб за премиерНе обвинявай президента
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кокто каза и Валерия Велева, Христо Иванов трябва да забрави за парламента. Гафовете му са очевидни. На ПП,ДБ, също.
47
2
 
2
 
! Отговори
Право на мнение преди 1 месец
Президентът върна ГЕРБ на власт!!!!!!! Юмрук или лазене пред ГЕРБ, последно какво?! Жалки сте всички и страдате от амнезия какво сте говорили и вършили.!
46
2
 
4
 
! Отговори
Бацо голям преди 1 месец
Скоро се чака и рестарт на изборите за кмет - оказа се , че липсват флашки и се чака решение на сьдьтЗа инкасиране на изборният процес поради нарушения
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
44 "В политиката няма вечни приятели, има вечни интереси". Чърчил
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев даде папката на главчев да я занесе в Банкя . От там право в американското посолство както казват и документите от Уикилийкс . Гласувайте пак за евроатлантически партии и потъването продължава .
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубава каша забърка Ицо Мравояда. Вече имаме чисто партиен служебен кабинет и то на ГЕРБ. Евалата Ицхак!
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И Шишетата трябва да бъдат в кабинета щом ще се подготвят "честни" избори.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
36 Хайде, пак пазарлъци? Ако е според електората, ГЕРБ като първа политическа сила, трябва да имат повече участие в правителството. Но, не е. Това е съвсем нов служебен кабинет, чийто състав се определя от служебния премиер и президента. Разговор ще има с всички партии, не само с ГЕРБ и ПП,ДБ. Делкането свърши. И министри, които не са работили добре в последния кабинет и които са си дали отвод, няма да участват.
40
5
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Радев е същия лъжец, уж плюеше ГЕРБ, пък направи човек на ГЕРБ служебен министър! Какво стана с юмрука ти, г-н Президент?! Ден до пладне струва думота ви!
39
1
 
5
 
! Отговори
Бацо голям преди 1 месец
Христо Иванов е тотален политически рецидивист.За втори път подпомага ГЕРБ ДПС.Първия път преди 10 г така бутна прокуратура и съда , че и до днес им сърбаме попарата, а днес така бутна конституцията, че ГЕРБ и ДПС ще управляват докато са живи
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако иска да спаси енергетиката, трябва да започне от там иначе ще е тотал щета глупавата централизация която правят е пълна пародия. Не случайно са отделно ВЕЦ от язовири, няма хора които да са експерти и по двете. Махането на специалисти прави все по-слаба системата и съответно е лошо за страната и всички хора
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Благодарение на ПП-ДБ, ГЕРБ ще имат изцвло техен кабинет. И въобще не се знае колко дълго парламента няма да излъчи редовен такъв. Може да са години. Сега когато служебния кабинет е техен, ГЕРБ няма да бързат да съставят сглобки и редовен кабинет. Ще си управляват със служебния, който Промяната им предостави.
36
5
 
1
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 1 месец
Какво стана с президента Радев?! Защо даде папката с мандат на човек от ГЕРБ??? Нали критикуваше ПП-ДБ, че се коалирали с ГЕРБ да управляват? А и Президента е същия - даде преоритет на ГЕРБерски премиер!!! Лицемери сте всички! Като трябва да оплюете някой сте ожесточено безкомпромисни, а вършите същото!!! Срам и пжзор!
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бацо голям -Точно така стана! Браво, г-н Борисов! Браво, г-н Президент! Най-после ни отървахте! Три години мъка и унижения бяха прекалено много! Днес е голям празник за българите........
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Една секта "променкаджии" яхна протестите и надеждите на много хора през 2021, излъга ги че може да управлява и доведе държавата до ситуация, 3 години, да търпи некомпетентност, алчност, наглост и похот от страна на ПП,ДБ. Сега трябва да се поправи това, което може да се поправи, след некодърното управление на ПП,ДБ, които хвърлиха държавата в хаос и стагнация. За да се върне парламентаризма, демокрацията, добрия тон в политиката, които бяха погазени ПП,ДБ.
33
1
 
4
 
! Отговори
Избирател герб преди 1 месец
Договорките с пп паднаха откак бутнаха кабинета