Експерти: Политическата ситуация се повтаря вече 35 г., липсва лидерството

Елена Дариева: Омерзението може да доведе до утвърдяването на някои електорални ядра
11 апр 2024 14:34, Инна Ангелова
60

Ще се осигурят ли честни избори е дебат, който продължава да се обсъжда, особено след като стана ясно, че президентът Румен Радев освободи от длъжност главният секретар на МВР Живко Коцев. В студиото на "България сутрин" политоголът проф. Николай Найденов коментира, че вижда ситуация, която се повтаря вече 35 години.

"Виждат се боклуци отдолу, мобилизиране на различни сили, които взимат отношение към това и се опитват от скандала хем да изведат политически дивиденти, хем да не го доведат докрай. И след като мине ключовият момент, постепенно заглъхва, отлага се във времето и т.н.", каза още политоголът пред Bulgaria ON AIR. Според Найденов това е фалшив скандал.

Още по темата
"Забравата не е универсален лек, ние наблюдаваме битки на много фронтове, много ожесточени, но като цяло битката е политическа. Основният проблем е, че по този начин се разхищава обществена енергия. Рискът да изпаднем в дребнотемия е много голям. Разхищавайки тази обществена енергия, се отдалечаваме от големите стратегически цели и в това виждам сериозния проблем", коментира социологът Елена Дариева в ефира на телевизията. По думите ѝ ние сме в политически цикъл, който е започнал през 2020 година.

"С едно желание за реформи да се промени моделът на управление на ГЕРБ. Това, което наблюдаваме, са политически сили, които все пак се мъчат да удържат статуквото, да запазят позициите си и други, които искат да направят някаква промяна и реформа, както и да ограничат тази власт", посочи тя. Дариева е категорична, че този сблъсък на този етап е контрапродуктивен.

Социологът добави, че нагнетяване на напрежение и ежедневни скандали ни кара да губим главната посока. Липсва и политическо лидерство, което да има визионерска перспектива. “За съжаление, на 9 юни европейските избори и европейската тема ще потъне в тези междуособици и скандали, които наблюдаваме. Ние скачаме от скандал в скандал, не остава поле за големия разказ", допълни социологът.

Проф. Найденов се съгласи с думите ѝ, като добави, че няма идейни сблъсъци. "Този тип водене на предизборна кампания, който можеше да се предвиди, стимулира т.нар. "кръчмарска интерпретация" на политиката. И хората все по-малко се ориентират какво следва. Дилетантското отношение към политиката се промотира от поведението на водещите политически сили, ние убиваме това, което е съществено качество на гражданина - да разбира политическите параметри накъде вървим. Няма защо да се чудим защо хората не гласуват", добави политологът.

Дариева е на мнение, че омерзението може да доведе до утвърдяването на някои електорални ядра.
"Това убива доверието, че институциите работят и че законът е еднакъв за всички, както и че има правов ред. В годините назад, когато е имало криза, ние сме регистрирали повишаване на доверието към силовите институции и тези, които се занимават с правораздаване - полиция, съд, прокуратура".

"Днес това няма как да се случи, днес те са подложени на най-яростните атаки. На финансовото поле могат да се разгорят дълбоки страхове, които отново да доведат до повишаване на обществената тревожност", добави тя.
Социологът смята, че наблюдаваме огромна борба за надмощие, а основните политически играчи на това поле са ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Но всичко това е на фона на намаляващата избирателна активност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Главанака бърза да се докаже като верен слуга на Боко и Шиши! Kaлин от герб работи по команда. Главчев от герб - също.
31
2
 
2
 
! Отговори
Tенгри яко ф дупако преди 1 месец
Республиката е мъртва! Време е за Възшествието на Българският саракт, който ще изчисти социалната, обществена и управленска тиня. Галфонье, ако досега не сте го разбрали, республиканското управление е символ на вашата лична посредственост и преходност, а кана субиги, българският цар е дарение на Небето!И това ще продължава, доакто не го разберете, а ако не го разберете - ще изчезнете!;)))
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малцинство
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 26 вие гласувахте да се махне Гешев да не арестува Борисов и избрахте Сарафов, вие гласувахте за Главчев, вие сменихте конституцията сега Главчев, в моемнта имате 6 министри ваши в правителството, шефа на Нап остана, заместника му е шеф на митинци, все хора на кокорчо
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На 10 ноември 1989г мислещите,почтените,знаещите ,демократично ориентираните бяха в отчайващо мнозинство.Затова и комунистите и ударната им сила ДС ги удавиха в лъжи и измами.Преходът-това е комунистическото разбиране за пазарна икономика.Тая система втвърдя вече 35 години .И не виждам някой да я промени.
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОПГ ГЕРБ/ДПС са готови на всичко, за да спечелят изборите и да отклонят вниманието от турския поток, магистрала Хемус, Барселона и хиряди други далавери.
26
2
 
3
 
! Отговори
Sata NATO преди 1 месец
До Анонимен .... Въздуншо-космическите сили на Русия могат да устроят истински ад във всеки град и всяка точка на Европа. ------....------ Могат. Във всеки. Но не във всички. И не за дълго. После адът се пренася над блатата...
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е за Възраждане!
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Главчев е тотално зависим от баце, че е повече от всеки. Баце му уреди диплома, пробва го за председател на НС, не се получи, и го сложи на сметната палата, сега го изпрати на тая, непосилна за Главчо длъжност. Но пък е подходящ от гледна точка на бате Бойко, защото слуша и изпълнява без въпроси.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
медии - ПИК , служби - ДАНС , Прокуратура, МВР, регулатори... ФАСАДНА ДЕМОКРАЦИЯ. Да можех, пукната стотинка данък не бих платил на тази шайка, превзела България.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На кого му дреме за Владимир Соловьов>
21
1
 
3
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
"""Политическата ситуация се повтаря вече 35 г.""" ------- Започнахме новият Държавен и Обществен строй с преврата и предателството на Луканов и Лилов, и "Планът Ран"!!!! На повърхноста изплуваха най-големите Л////на , които поеха кормилото на Власта и тъй е до днес...
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато Борисов и Пеевски са в политиката ПРОМЯНА няма да има.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По руската телевизия Владимир Соловьов каза, че Русия е сгрешила като е воювала с Турция за освобождаването на България и Гърция. За Русия днес би било много по изгодно България и Гърция да бъдат част от Турция.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западният образец е най-добрият образец, но ченгетата от ДС му пречат да се развива в България.
17
1
 
2
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 месец
Здравейте тyтманици! Ручате ли ги бананите? Ха хаа хаааа хааааааа!
16
1
 
4
 
! Отговори
Хора преди 1 месец
ГЕРБ и ДПС правят всичко избирателната активност да е слаба и като купят гласове пак ще са победители.Единственият начин да се промени България е силен,масов вот....
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В началото на прехода имаше много на брой разумни, отговорни и образовани хора. Те се опитаха да направят държавата по западен образец. Не им се получи, защото задкулисието съставено основно от ченгета на ДС бяха по-силни. И така е до сега. Само, че вече ги няма почтенните политици. Остаряха и измряха. Сега ни управляват бизнес мениджъри. При тях добрия резултат е свързан със собственната печалба.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Русия е по-изгодно България да бъде част от Турция.
13
3
 
2
 
! Отговори
Учете история преди 1 месец
След разпада на ЕС България ще се върне към историческите си корени, където беше 500 години и където и е мястото.