Обрат: Държавата няма да придобива вземания на "Булгаргаз" и БЕХ от "Топлофикация София"

Министерският съвет отмени постановление и решения на предходния кабинет
12 апр 2024 18:30, Красимир Ангелов
72
Обрат: Държавата няма да придобива вземания на "Булгаргаз" и БЕХ от "Топлофикация София"
Снимка: БГНЕС

По предложение на министъра на енергетиката Владимир Малинов Министерският съвет отмени днес постановление и решения на кабинета Денков, с които вземания на „Булгаргаз“ ЕАД и Български енергиен холдинг ЕАД от „Топлофикация София“ ЕАД в размер до 1.6 млрд. лв. са придобити от държавата чрез министъра на енергетиката.

С отменените документи бяха одобрени промени по бюджета на Министерството на енергетиката за допълнителни плащания и на министъра на енергетиката беше възложено да проведе преговори и да придобие от името на държавата въпросните вземания.

Още по темата
Законът за публичните финанси постановява, че, когато се отпускат средства за сметка на бюджета на дадено ведомство в полза на небюджетни организации, ръководителят на ведомството е отговорен за извършването на оценка за съответствие със законодателството в областта на държавните помощи. За предвидената мярка е следвало да се изпрати уведомление до Европейската комисия с цел правна сигурност, а това не е направено, се посочва в мотивите на решението на служебния кабинет.

Администраторът на помощ е длъжен да не въвежда мярката в действие до произнасяне на ЕК, че разрешава помощта или че мярката не представлява такава помощ. Разпоредбата на чл. 108, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България предвижда, че въз основа на акт на Министерския съвет, по предложение на министъра на енергетиката, държавата може да придобие вземания на „Български енергиен холдинг” ЕАД, и "Булгаргаз" - ЕАД, от „Топлофикация София” - ЕАД, с номинален размер до 1.6 млрд. лв., по цена, определена от независим оценител, при спазване на законодателството в областта на държавните помощи.

При тази фактическа обстановка съществува реална възможност, при уведомяването на Европейската комисия, тя да определи мярката като държавна помощ, мотивира предложението си министър Малинов.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от Политика
Двама нови заместник-министри са назначени в МВнР
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
0
 
! Отговори
Fena преди 2 седмици
До Непукиста. Ако някой министър разбираше малко от термодинамика и физика, щеше да знае, че за да стоплиш среден апартамент от 80 м2 през зимата при -5 градуса, при тези на газа, тази мрежа, това строителство и тази технология на централно парно (няма я никъде по света), то сметки от 1500-2000 лева биха били напълно нормални. Трупане на дългове и кръстосано субсидиране през цената на тока са двата начина, за да няма такива сметки, но това е социална дейност, не бизнес.
62
1
 
0
 
! Отговори
Непукиста преди 2 седмици
До FenaВикаш 1.6 милиарда лева не е източване!
61
2
 
3
 
! Отговори
CM преди 2 седмици
Как беше израза... проблемът при социализма е, че рано или късно ти свършват парите на другите...
60
4
 
2
 
! Отговори
Fena преди 2 седмици
Много голяма заблуда е, че Топлофикация се източва и затова трупа дългове. Може и да щипкат по малко, но като цяло това е стара мрежа, пренасяне с километри и много ниско КПД - не повече от 30 %. Не прави достатъчно ток и не може да покрие загубите с преференциални цени на електричеството. И никой луд няма да купи такъв бизнес! Но е факт, че всичко е построено от руснаци и е редно да бъде нарязана до дупка!
59
1
 
9
 
! Отговори
а преди 2 седмици
затваряйте я тая фирма, откъде накъде цялата държава ще плаща за дълговете на некви дебели гзове.То дори не е ту биг ту фейл, това е елементарна корупция.
58
1
 
4
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 2 седмици
Най-накрая малко държавност ...
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Софиянци живеят още в Комунизма.
56
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всъщност дълговете на Топлофикация са заради ниските цени, които им налага ДКЕР, която изпълнява политическата поръчка на управляващите, т.е. на ГЕРБ. Цената е под себестойността на парното и дълговете растат.
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 55, викаш ако кмет беше чистачката Ваня от БКП - всичко щеше да е ОК нали? Същите БКП дето си ограбиха собствената патийна каса нали? Проблема другаре е в Каскетурата, Съд и тн. Там всичко е мърррша от 1945г. та до днес.
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 95% от софиянците си плащат парното. Селчовците могат да се сърдят на останалите 5%. Доколкото стана ясно обаче, следата на парите се губи в Топлофикация. И никой нищо не можа да направи за 30г. на Вальо Топлото и подобните му. Докато е държавно - все ще се източва като за последно.
53
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Държавата плаща дълговете на десните софиянци и софийското парно? Къде е логиката? Терзийски да си плати парното на държавата.Лили Вилков да спре с фашизма и да си плати сметките.
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Престъпникът Денков, който е чадър на наркотрафика и контрабандата, - в затвора по борбата с корупцията в страната по европейските изисквания. Денков е като копие на пословицата "Крадецът вика дръжте крадеца.". Урсула и Посолството да заклеймят тези наркотрафиканти и повече да не ни пращат такива.
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Правилно, с тия пари ще купят Изборите.
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този нещо на крива плочка стъпва.Нали "енергийния експерт" Делян Добрев искаше това, за да не става криза в енергетиката и беше подкрепен от ГЕРБ и ДПС. При положение, че кабинета е техен този не изпълнява заповедите.
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Проблемите на Топлофикация не са заради клиентите а заради системните кражби на дружеството през последните 30 години. Вальо топлото и куп знайни и не знайни герои свързани с политическата мафия, която управлява София и България.Да, съгласен съм, че тези дългове не трябва да се плащат от всички данъкоплатци на България. Крадците са все още на свобода. Фандъкова, Борисов управляваха София в продължение на 15 години. Преди тях беше Софиянски. Сега е другото недоразумение Терзиев. Общото между всички тях е, че всичките те са така наречените десни - разбирай евролиберлани и (уж) демократични пар
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Главчев ще ви припомни какво е да ви управлява ГЕРБ! Главчев, благодаря, че събуди дори дълбоко заспалите!
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Малинов е едно от лицата, заради които България ще плаща по 500 000 долара на ден в продължение на 13 години. Както пишат хакерите взели договора за Боташ:"Истината е, че Малинов спечели доверието на Румен Радев, стана негов консилиери по всички газови въпроси, развихри се по времето на служебния кабинет. Негова е основната заслуга за договора Боташ - Булгаргаз, който се стовари върху Булгаргаз отгоре. Радев го договори с Ердоган, Христо с неговия турски колега и го спуснаха за изпълнение на Деница Златева. Тя изобщо не била петимна да го подпише, но е била принудена. След като започва да се
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
чакай сега, не е баш така. Топлофикация взима само от БУЛГАРГАЗ по цените на КЕВР - в тази цена плащаш и такса капацитет по договора с Боташ
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Топлофикация има абонати . Разбира се , че е търчал да се абонира за услугата. Както се абонира за годишно получаване на вестник Работническо Дело . Абонамента е задължителен.
44
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В цяла Европа тръби под платното за отопление няма . Отоплението е локално и е в самите сгради . Било то частни , общински , държавни . Тук ТЕЦ - а е главния бойлер на абонатите на Топлофикация . Тех ги стрижат всеки месец , както е в Болшая и Могучая при комуналките . Молчат и неразъждат.