Без заседания - НС ще е във ваканция по време на предизборната кампания

Няма да има двойни заплати на народни представители
18 апр 2024 13:08, Елка Василева
15
Без заседания - НС ще е във ваканция по време на предизборната кампания
Снимка: архив, БГНЕС

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания. Решението беше взето след два часа ожесточени спорове в пленарната зала с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ.

За времето от откриване на предизборна кампания за избори за народни представители до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите. В този случай сроковете по този правилник спират да текат, с изключение на сроковете за писмени отговори в парламентарния контрол. Това гласуваха депутатите с приетите на второ четене промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.  

Опозицията се възмути, че по този начин не може да се упражнява контрол върху служебното правителство на Димитър Главчев. Отхвърлено бе и предложението на „БСП за България“ по време на предизборната кампания да остане провеждането на петъчния парламентарен контрол. Не бе прието предложението на „Възраждане“ вместо да се променя правилникът, парламентът да гласува решение дали да бъде във ваканция по време на предизборната кампания, посочва БНТ.

Депутатите решиха още възнагражденията на новите депутати да започват да текат от деня, в който те положат клетва като народни представители. Така се изчиства противоречие, заложено в промените на Конституцията, според което депутатите получават възнаграждение от деня на избора им и така се застъпват с предходните народни избраници. Така изрично се регламентира да няма двойни заплати на депутати.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
направо уникално преди 1 месец
Нали трябваше да има постоянно действащ парламент, който да контролира служебното правителство, защото България била парламентарна република? Затова промениха чак Конституцията. Сега вече явно не сме парламентарна република.
14
0
 
1
 
! Отговори
IT овчар преди 1 месец
Оти да работят като може и да не работят?
13
0
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 1 месец
Задаваш риторичен въпрос!
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не на избори а на национален протест трябва да се ходи .Ние какво избираме парламент който ще работи за държавата или ваканцуващи търтеи
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А заплати ще получават ли ?!?
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам чувството , че България живее във паралелна вселена. И във тази вселена гражданите не само са оставени без никаква сигурност за бъдещето си, но политиците са най-безочливите , некомпетентните , корумпираните, безотговорните и пр. Получаващи най-големи заплати, най-големи ваканции, и за капак са недосегаеми! Бог да ни е на помощ!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи след направените конституционни промени служебното правителство би трябвало да се контролира от народното събрание, които обаче се разпуска и няма как да упражнява контрол. Гении са юристите в последното НС приели тези промени
8
0
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
И защо тогава бяха измислени тези поправки, че събранието уж няма да се разпуска по време на избори, а сега, изненада....нищоправците щели да си починат ваканционно по време на кампанията. Големи "капацитети" сътвориха тези недомислия поправките в Конституцията ей!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идеята е да не може да се гласува за сваляне на Желязков от председателския пост, както и вот на недоверие на служебното правителство на ГЕРБ. Странно, че ПП и ДБ се хвнаха на номера на ГЕРБ и ДПС.
6
0
 
4
 
! Отговори
А ще взимат ли преди 1 месец
Заплати?
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Парламентарен контрол върху служебното правителство" - отпада. ГЕРБ взеха властта и са безконтролни. Те ще правят избори и чистки безконтролно от парламента. КС да отмени всички повреди в конституцията на Провалата и Десните Бесни, подкрепени от гербомафията и депесариата.
4
0
 
10
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Да се разпускат безросчно, за следващите 100 години напред... Файда от тия йок... ===)))
3
2
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До изборите са около 50 дена. Няма да приритаме без парламент я.
2
1
 
15
 
! Отговори
Момо преди 1 месец
Нали идеята беше НС да работи по време на служебно правителство. Защо сега става така?
1
1
 
9
 
! Отговори
киро преди 1 месец
гласувайте си, аз няма да си мръдна пръста повече. безсмислено е.