Росен Плевнелиев: ЕС имаше романтична представа за Сърбия, но се събуди

Според него трябва да сме безкомпромисни относно РСМ
19 май 2024 08:45, Нели Христова
248
Росен Плевнелиев: ЕС имаше романтична представа за Сърбия, но се събуди
Снимка: БГНЕС

"Сръбски свят" няма място в Европейския съюз. Блокът имаше романтична представа за Сърбия, но се събуди. Страната не е искрена в желанието си да бъде част от ЕС.

България трябва да води безкомпромисна ценностна битка срещу идеологиите, които счупиха Балканите. Не трябва да си затваряме очите за агресивното нарушаване на международното право от страна на Северна Македония.

Това заяви в интервю за БГНЕС президентът Росен Плевнелиев /2012 - 2017 г/.

"Идеологии, които граничат с фашистката и искат доминацията на една нация над друга, нямат място в Европейския съюз. Слава богу световният демократичен елит се събуди за това какво се случва в Сърбия. България е длъжна да посочва това развитие - Сърбия не е искрена в своите действия. Това означава, че всички в ЕС трябва да си дадат сметка, въпреки доскоро романтичната нагласа за Сърбия, за някои много важни факти. Първо, непоклатимата дружба между Сърбия и Русия. Второ, посещението на китайския президент Си Дзинпин в Белград, в което бе обявена съвместна декларация за "споделено бъдеще". Какво е това бъдеще предстои тепърва да видим. Имайки предвид конфронтацията между ЕС и САЩ, като водещите двигатели на демократичния свят, с Русия и Китай, това не предвещава нищо добро за Балканите", категоричен е Плевнелиев.

Той припомни, че Сърбия е практически отворила абсолютно всички преговорни глави и не е затворила нито една.

"Това означава, че Сърбия не е искрена в желанието си да направи реформите, които да я придвижат към Европейския съюз. Ние трябва да посочваме истинските факти. За съжаление с новото сръбско правителство, по-скоро за нас това е проблем, отколкото надежда и решение. Трябва да се изправим срещу този проблем с търпение, ценности и да се надяваме", каза още президентът.

Росен Плевнелиев отбеляза, че в момента за съжаление няма добри новини на Балканите. "Развитието в Сърбия, Северна Македония и Черна гора е плод на голяма загриженост за всички нас, така че трябва да бъдем фокусирани и отговорни. България трябва да бъде силна на Балканите, фактор за европейско развитие и стабилност, но и да води ценностната битка срещу идеологии от миналото, които счупиха всичко на Балканите, доведоха до етническо прочистване и до войни. България като фактор за мир и стабилност трябва да се противопостави на подобни действия", подчерта той.

На въпрос на БГНЕС каква трябва да бъде българската политика спрямо Северна Македония, след като първите призиви на новата власт са за преразглеждане на договорите с България и Гърция, Плевнелиев отговори:

"България не може като демократична държава да приеме нито едно действие, което нарушава правилата на международния ред. От тази гледна точка трябва да бъдем безкомпромисни. Нито една цел не може да бъде постигната, ако е нарушено върховенството на закона. За съжаление виждаме заявка от новото държавно ръководство в Северна Македония за брутално и агресивно нарушаване на международните норми и не можем да си затваряме очите. Трябва да бъдем по-възрастният в стаята, фактор на стабилност и развитие в региона. България трябва да посочва всяко едно нарушение на международните правила, закони, договори от страна на РСМ, но винаги да бъдем част от решението."

Президентът посочи, че "народът на Северна Македония не заслужава да има управници, които отдалечават страната от европейската интеграция".

"Трябва да помогнем на хората в тази братска, съседна държава да разберат какъв е правилният подход – в никакъв случай той не е взривяване на върховенството на закона", каза президентът Росен Плевнелиев в заключение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от ЕС
Велчев: Възможно е март следващата година да сме готови за Еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 3 седмици
Плевнелиев не заслужава обидите и оплюванията.След Ж. Желев това е следващият достоен президент на България.Обаче ние имаме брутално просташкия манталитет да смачкваме,стъпчем,сдъвчем и изплюем всеки що-годе светен човек който се опитва да направи нещо за страната.Още Ботев го е казал,"Свестните у нас считат за луди...". Забравихте ли как П.Стоянов ходи при Елцин за разрешие БГ да кандидатства за НАТО и ЕС.Или сте забравили "Тройният шлем" на Първанов който ни правеше руска провинция. А Радев...
192
1
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 3 седмици
Стига вече с бившия завеждащ отдел в Окръжен комитет на Комсомола Ч.ехльо Плевнелиев.
191
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Плевналиев да не се меси в чужди държави, още повече, че са ни съседи, че и славяни. Оставете ги сърбите вече на мира!
190
3
 
9
 
! Отговори
Деси Банова преди 3 седмици
Росене, ти защо не си купил хляб, бе??? Само да ми се прибереш...
189
6
 
3
 
! Отговори
НЕМА ЛАБАВО преди 3 седмици
Росен Плевнелиев е безчувствен жесток побойник дето в мрака дебне бившата си съпруга да я пребие а после се прибере вкъщи и пребива другата си съпруга че даже от Пловдив А НЕ от къщата в Копривщица му изпратили от оня бухалки с надпис:"НЯМА ГОСПОД" влизали в употреба при пешово-костовото управление
188
6
 
11
 
! Отговори
ЕС ИМАШЕ РОМАНТИЧНА преди 3 седмици
ПРЕДСТАВА ЗА УКРАЙНА, НО СЕ СЪБУДИ
187
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До да ама не...А да не би , да не си го ЗАСЛУЖАВАМЕ ,.... А ?
186
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До да ама не..Е да , ама ДА !ИЗБЪРШИ СИ МЛЯКОТО ОКОЛО УСТАТА !
185
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гусин Плю... , и ние гласоподавателите иМАхме , не само ''романтична'' , но и ''розова '' представа за теб , но се ОСЪЗНАХМЕ !
184
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЕС има романтична (нереалистична) представа за много неща.
183
9
 
8
 
! Отговори
да ама не преди 3 седмици
Всичко което изпитва Сърбия към България но го премълчава го казват македонските ръководители .Сърбия като и Русия искат да въстановят бившите с и империи СССР и сЪРБОСЛАВИЯ като в полселдната вклъчвята и цяла България и се надявяат на руска помощ за да ни завладеят.!
182
1
 
12
 
! Отговори
Анти Тяло преди 3 седмици
Не четох статията, само ще преброя колко хора искат да любят Росинант!!!!
181
3
 
16
 
! Отговори
FUCKEU преди 3 седмици
Такива предани евроатлантици първи ще променят ориентацията си,ако утре запада ги изостави.
180
3
 
23
 
! Отговори
Посмесище преди 3 седмици
Ех, Пастирке ирландска, нагла,но и преродена !Знаеш ли как ме е гнус само да те гледам, камо ли да слушам простотиите ти !Историята със сигурност ще те запомни.
179
1
 
11
 
! Отговори
Македония преди 3 седмици
такава държава няма.................................има само географски области Мизия, Тракия и Македония.................които все са части от България!!
178
1
 
6
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 седмици
***,какво да го правиш
177
4
 
14
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 седмици
Ръси политически глупости,а си няма и понятие от политика и дипломация....От 1990 год.само мошеници и продажници на власт. За разлика от него,бившата му съпруга беше със здрав расъдак и ставаше за много добър политик....
176
29
 
11
 
! Отговори
БГ сме с Украйна преди 3 седмици
БРаво на г-н Плевнелиев. единствения свестен български президент.
175
1
 
3
 
! Отговори
asd преди 3 седмици
Търговията не може да се српе напълно, както и да се прекъсват всички връзки също никога не е правено и не води до нищои добро. Обикновено търговията се ограничава, но не се спира напълно, за да се запазят някакви взаимоотношения. А и надеждата е диктаторите са временни, народите и съседите си остават и след тях.
174
6
 
16
 
! Отговори
Деди преди 3 седмици
Този женчо има романтична представа за ЕС(гвар)гейския свят, Боже помогни му - тръгнал да съди "сръбския" (както го нарича) свят! Абе, главчо нейдин, да не би "светът" на макетата да е твоят "сръбски" свят? Горкият, "загрижил" се за Балканите!