Инвестиции в електроразпределителните мрежи ще запазят хиляди работни места

Това ще запази 440 000-620 000 работни места на година в ЕС, изчислява Monitor Delioitte
28 мар 2021 12:00, Александър Попов
15
Инвестиции в електроразпределителните мрежи ще запазят хиляди работни места
Снимка: Pixabay

Европейските електроразпределителни мрежи ще се нуждаят от 375-425 млрд. евро инвестиции до 2030 г., за да бъдат подготвени за бъдещето, а тези инвестиции ще запазят хиляди работни места. Това показва първият анализ за нуждата от инвестиции в електроразпределителните мрежи на ЕС, озаглавен „Свързване на точките – инвестициите в електроразпределителните мрежи за захранване на енергийния преход“ (Connecting the dots: Distribution grid investment to power the energy transition), който е направен от Eurоelectric в сътрудничество с E.DSO и подкрепата на анализаторите от Monitor Deloitte.

Анализът установява, че до края на десетилетието инвестициите в мрежите трябва да нарастват с 50-70% в сравнение с предишното десетилетие. Интересът към електроразпределителните мрежи напоследък все повече нараства заради значението, което придобива навременната модернизация на континенталната електрическа инфраструктура. Според Euroelectric електроразпределителните мрежи са гръбнакът за дигиталния и енергиен преход, който всички политици припознават в своите платформи като ключов за просперитета на населението. Именно мрежите са от решаващо значение за непрекъснатото и надеждно електрозахранване и осигуряват възможности за предоставяне на нови услуги за потребителите. Бъдещият дигитализиран свят всъщност ще зависи от надеждната инфраструктура, по която електричеството ще достига до умните електроуреди и до дигитализираните системи.

Най-много инвестиции, според анализа, трябва да се направят за модернизация на мрежите, защото те прогресивно остаряват. Проучването установява, че една трета от мрежите в ЕС са на възраст над 40 години. До 2030 г. този дял се очаква да надмине 50%.

Макар че всяка година в мрежите в страните от ЕС трябва да се влагат по 34-39 млрд. евро – с 50-70% повече отколкото са били инвестирани през 2019 г. - пред политиците и регулаторите остава предизвикателството да намерят подходящата рамка и тарифна политика спрямо цените на електроенергията и мрежовите услуги.

Освен това социалните ползи по отношение на устойчивостта, икономиката и конкурентоспособността, които ще донесе преходът, ще надвишат икономическия ефект от цените, смятат експертите. Според изчисленията им ЕС би могъл да спестява на година по 175 млрд. долара от вноса на изкопаеми горива и по този начин да намали средните разходи за електричество в съюза с 28-37 млрд. евро в дългосрочен план.

Проучването на показва, че близо 90%  от инвестициите, или 30-35 млрд. евро на година, могат да бъдат усвоявани от производителите и доставчиците на услуги на вътрешния пазар на ЕС, което пък ще допринесе за възстановяването на икономиката след пандемията. Най-общо, инвестициите в разпределителните мрежи могат да гарантират запазването на между 440 000 и 620 000 работни места на година в ЕС-27 плюс Великобритания.

„Инвестициите в мрежите са спешно необходими за осъществяване на енергийния преход и те съдържат огромен потенциал за разкриване на нови работни места. С правилните решения ние можем да превърнем 20-те години на XXI век в десетилетието на ЕРМ“, смята генералният секретар на Euroelectric Кристиан Руби.

Мнението на експертите обаче силно контрастира с фактите в България. В началото на годината Институтът за енергиен мениджмънт предупреди, че мрежовите цени в България остават устойчиво най-ниски в ЕС. В размер на 0.0256 евро/кВтч те са 3-4 пъти по-ниски отколкото в Белгия, Лихтенщайн и Германия и 2 пъти по-ниски от средните за ЕС-28. Този факт се запазва въпреки, че всяка година българските мрежови оператори – ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про – настояват да им бъдат одобрявани от енергийния регулатор  КЕВР по-големи вложения в мрежите. Ако все по-високите изисквания към мрежите в следващите десетилетия не намерят своето решение чрез съответни ценови решения и регулаторни интервенции, България силно може да изостане в прехода към цифрова икономика, който политиците така щедро обещават. А очевидно това може да означава и хиляди пропуснати възможности за работни места в периода на постпандемичното възстановяване на икономиката.

С пълния доклад може да се запознаете тук


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Топлофикация, вода, електро на всички им плащаме загубите, какво още искат.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не знам какви са тия инвестиции, но при 120 лева изразходвани, плащам 200 след като се добавят всичките им таксички.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да направят и стълби от Столипиново до жицата за по-бърз ремонт.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ядрените подводници не светят и подводничарите у тях са живи и здрави
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ако цените на тока в България останат ниски, нямало да преминем към цифрова икономика.
----
Ми, ток трябва да копаеш биткойни.
Това е цифровата икономика.
9
0
 
5
 
! Отговори
ядрен огняр преди 1 седмица
До Чч

Те точно ако сложат плутония ще си оправим положението в Бг завинаги, а и в половин Европа. Плутоният е не само радиоактивен, но и силно токсичен. Трудно се поддържа и контролируема ядрена реакция с него. За друго го произвеждат.:)))
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Говори се за дефицит на Ел. Енергията. И квота 2квт на ден на човек
7
3
 
3
 
! Отговори
Чч преди 1 седмица
Въглищата са демоклеев меч над човечеството. Водят затоплянето и потоп на Европа. Защо не сложат плутония и урана от бомбите в АЕЦ и решат проблема с енергията за хилядолетия напред.
6
0
 
3
 
! Отговори
огняр преди 1 седмица
Разпределителните мрежи у нас не са ли частни? Ако е така, то не е работа на държавата да инвестира в тях, а трябва САМО ДА ГИ КОНТРОЛИРА!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чета и се дивя - в статията се заявява че ако цените на тока в България останат ниски, нямало да преминем към цифрова икономика?

Къде е връзката? Щото аз не я виждам. Дори напротив - ниските цени на тока биха улеснили въвеждане на цифрова икономика?
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само ако знаете какво поскъпване на тока предстои, ще ви стане лошо.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 1: пак ме изпревари, колега;-)
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Първо нещо трябва да се произведе, а после да се разпредели.
Много държави карaт на въглища и не само при нас:
DE, PL, CZ, UK и отатъка USA
1
0
 
4
 
! Отговори
Пипи преди 1 седмица
За да се разпределя нещо, първо трябва да се произведе. Инвестицията е от пусто в празно