Държавата на маршрутките

Или кой е виновен за Могилино, трагедията във влака и насилието в училищата
25 мар 2008 18:37,
61
Държавата на маршрутките
Илюстрация: iljakarsikas.com

Неведнъж съвсем безсрамно съм заявявала, че изобщо не искам да знам какво се случва в тази държава.

Това ми е струвало доста упреци от колеги-журналисти и незаслужено ниска оценка от преподавател по най-нова българска история, който не беше съвсем съгласен с тезата ми, че е абсолютно безсмислено зубрене да научиш наизуст всички правителства, министри, вотове на недоверие и доверие и президенти след 89-та.

За сметка на това ми е дарило доста ситуации, в които абсолютен пацифист и крайно аполитичен тип като мен се е измъкнал с най-невинното “наистина нямам представа за какво говорите”.

Наречи ме апатично жалко подобие на журналист, но наистина съжалявам, че имам представа от балканска история и това знание ме докара до няколко сериозни спора около статута на Косово.

И на фона на иначе тоталното ми, нарочно и щастливо безхаберие, наистина трябва нещо сериозно да ми направи впечатление, за да се откъсна от моите си неща и да напиша текст като този.

Е, тия дни се случи. Онова, което събуди такива нетипични за мен емоции, е свързано буквално и със ставането от леглото. Започнах да се будя малко по-рано и безсъниците ме доведоха до кафеварката и сутрешните телевизионни блокове.

Всичко започна с дебатите около Могилино, продължи с трагедията във влака и беше регулярно прекъсвано от насилието в училищата. Не инцидентите обаче ме ядосаха (на тях реагирах като всички останали, предполагам).

Ядоса ме тоталното безхаберие на българските журналисти как точно трябва да се отнасяме към аудиторията при такива случаи...

За всички отдавна е ясно, че българската журналистика е кампанийна и проблемът на нацията се оказва онова, което пазачите на входа са решили, че е най-скандално за момента.

По тази причина в медийното пространство едни болни деца се размахват наляво и надясно и докато се реши "какво да ги правим", най-зловещият проблем се оказа, че един кмет – заради чист популизъм, или от добра воля – реши да направи къщички за тях в центъра на някакъв си квартал.

Тогава сякаш за първи път злодеите придобиха лице. И това лице, което отнесе цялата вина за Могилино, се оказа... на няколко обикновени човека.

Това се случи, защото явно водещите на сутрешните блокове през деня спят, за да станат рано и да проповядват морал и човечност за "Добро утро". Те започнаха да раздават правосъдие с голямата резачка, без изобщо да премерят преди това.

Те казаха, че “трябва да си малоумен”, за да не искаш децата близо до къщата си.

Те се изненадаха, че кондукторите във влаковете заключват вратите.

Те се потресоха, че 5 тийнейджърки са се сбили на улицата.

Без повече цитати, си представи следната ситуация: един селянин – в най-буквалния смисъл на думата – човек от село, с много нисък социален статус и очевидно – не особено изрядна хигиена - пътува пред мен в маршрутката.

Пътуват и една девойка с наднормено тегло, един изключително безвкусно облечен младеж, облят с тонове парфюм и също толкова лишената от вкус негова приятелка. Последните трима в продължение на половин час правят толкова грозни коментари по повод миризмата на човека, седнал пред мен, че ми става неудобно.

Мълча си, разбира се – споменах, че хич не съм активен гражданин. В някакъв момент тримцата изчезват, а човекът се обръща на една страна и се разплаква с такива сълзи, че дъждът отвън се засрами за несериозността си и спря. Утре, повярвай, по-пълната девойка също ще реве някъде, обидена от нечии еротични фантазии за манекенки.

Защото никога не се замисляме какво причиняваме на другите със собствената си безпардонна и нагла нетолерантност.

Сега ще се върна на изброените случаи и ще попитам “има ли някаква причина цял квартал за една нощ да събере подписи срещу къщичките и да излезе по медиите твърдо решен да отстоява позицията си?”, “кой точно е виновен за трагедията във влака?”, “нормално ли е тийнейджърки да се бият по улиците?”.

Ето и отговорите:

Знаете ли какво си мислят мнозинството българи за Могилино? Ей, сега ще ви го формулирам: “Тити плаче на екрана, аз ще дам 1.50 по GSM-a и това ще го накара да се усмихва пак.”. Признай си - и ти, и твойта майка също, че изобщо не би прегърнал идеята деца с увреждания да живеят в апартамента до теб.

Признай си, че наистина, ама наистина би дал половината си живот, за да не бъде твоето дете такова.

И ако някаква съвест те гризе за тази позиция, сега ще те оправдая. Ти най-вероятно нямаш никаква идея какви са тези деца, какви са уврежданията им, нуждите, възможностите.

Като снега всяка година, тази трагедия ни изненада, завари ни по бели гащи и с бели петна в съзнанието какво точно се случва. И според мен хората реагираха така, защото никой не си е направил труда да им каже за решението, да им каже за децата, специфичните им нужди и ползата или вредата от тяхното интегриране.

Толерантността за другия е пряко свързана с познанието за него. Доказателствата са във всеки учебник по социология.

На въпроса с трагедията във влака, ще отговоря точно с едно изречение:

Ако утре човек се пребие в асансьор във висок блок в "Дружба", "Надежда" или “Обеля” големият проблем и виновник ще бъде същият – ние, които нямаме никакви граждански пориви да си искаме правата и да ги защитаваме и те, които така и не смогнаха да се погрижат за хилядите проблеми с безопасността на гражданите.

За децата можем да си говорим до утре, но явно проблемът в пернишния случай наистина беше, че “имаше кой да снима с телефон” (според една от сутрешните водещи).

Ами то по принцип има два варианта – да знаем и да не знаем. Да виждаме и да не виждаме.

Изобщо, хубаво е да си говорим за проблемите на децата, но май по-полезно е да говорим с децата. Не съм тийнейджър от три години и за този период нещата не са се променили особено.

Затова си позволявам да предположа: вчерашната случка в маршрутката, несъответствието в мненията на съдещите журналисти и съдените граждани, недоумението пред проблемите в инфраструктурата и ужасните престъпления на малолетни се случват, защото напоследък сме забравили да общуваме.

Всичко, което идва отвън, си остава там поради невежество. Ако съобщенията от външния свят не съответстват на вътрешния ни монолог, пропусквателната активност на съзнанието ни е нулева.

За да излезе нещо навън (извън главата, семейството и аверите за по ракия), трябва то пряко и своевременно да ни застрашава. Ако не е така, не ни се харчат пари и нерви за профилактика. Дори глас не ни се харчи...

Ето ти и предложението: слушай и говори. И се огледай - плаче ли някой в маршрутката до теб...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
0
 
! Отговори
ДОДО преди 16 години
БРАВО!
39
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
самите ние е перфектно лого, заедно и съединени в дух но само във беда, просто нов цивилизационен модел, беден бит и богата душевност, а на празник всеки ще празнува индивидуално, наследниците по традиции, култура на виенски бал, а простолюдието в маскен карнавал, и реално ще е само битовото пространство, другото си е условно, и истината май е подменена, че всеки се оправя в живота с даденото му от Господ
38
1
 
0
 
! Отговори
Красимир Гаджоков преди 16 години
Абсолютно съгласен - основния проблем е че скачаме от един скнадал или трагедия на друг, само приказвайки, БЕЗ да направим нищо конкретно.Самите НИЕ, а не да плачем как за всичко е отговорна и виновна държавата, управляващите, ДС, ДПС, БСП, Костов или големия сняг.
37
1
 
0
 
! Отговори
Elena преди 16 години
Нищо друго,освен аплаусе!!!Браво!!Наистина сам щастлива,че има млади хора,които и мислят;има млади хора,които не носят украшение на раменете си..Миличка,дерзай!Не пропилявай себе си!Бъди все такава!/използваща капацитета на ума си!/...Няма смисъл от повече-ти си достатъчно интелигентна и разбираш отва,което ти казвам!Благодаря!/че те има,примерно.../
36
1
 
0
 
! Отговори
мхм преди 16 години
авторката се е прехласвала по милата градска действителност. Сега й е противна. Е, в края на краищата ако ги нямаше 20 годишните "журналисти", какво ли щеше да се публикува тук? :-)
35
1
 
0
 
! Отговори
андро преди 16 години
мисля, че и аз се чувствам както Елена, много хубава и импулсивна статия... ще ми се да кажа браво, но не мога, защото е толкова вярно, и толкова тъжно... Мафията си има държава!
34
1
 
0
 
! Отговори
pagane преди 16 години
Elena, blagodaria za statiata..........tajna istina, no istina...........ochakvam oshte neshta ot teb.....za nas! Zashto povecheto ot jurnalistite sa slepi i ili pre4dpochitat da sa nevijdashti?
33
1
 
0
 
! Отговори
Makaveli преди 16 години
Еми да така си, никoй не се съобразява с никoй и не му пука за никoй освен за себеси в България.Секи се прай на гъзар с новия си джи-ес-ем или голфчето и за това колко ракии е изпил предната вечер и колко се е напил и коя п***а е изчукал.Никoй не спазва правила нито му идва на ум какво ще се случи след като направи това (било каквото и да е), просто хваща, троши, наранява и сичко е ок нали се е направил на гъзар пред приятелите. Е тва е Българията и не плюйте само политиците, сяка вечер като се прибера от работа влизам в този сайт и гледам какво става в бг и чета едни и същи коментари от рода: политика напраил тва онова а ние горките ангелчета само им лижем подметките.Пълни глупости, народа си е виновен за сичко не политиците,защото докато се праиш на гъзарче с ракийката в кръчмата в такова положение ще е България. Тва е от мен, с 3 изречение описах цяла България ей така накратко и в нея включвам и себе си защото и аз съм бил такъв обаче се радвам че един ден нещо ми прещракна и като се сетя какво същество съм бил ми се повдига. Peace
32
1
 
0
 
! Отговори
istina преди 16 години
Валентин Петров стана папарак - щракна враговете си Главният засне гнусна среща на Коритаров, Танов и Атанасов Нервите на ръководството на вътрешното министерство не издържаха. След като стана ясно, че лично вътрешният министър Румен Петков се е срещал с оперативно интересни лица, а главният секретар на МВР Валентин Петров обяви, че ще съди бившите си колеги Атанас Атанасов и Ваньо Танов, защото го клеветели за връзките му с разработвани лица, във вторник изненадващо медиите бяха залети с няколко снимки.Според Фокус снимките били изпратени от читател. Всеки ден обаче видя, че Валентин Петров и съветникът му Иван Йовчев, бивш зам-шеф на ГДБОП, лично снимат с телефон среща на кафе между водещия Георги Коритаров, бившия директор на ГДБОП Ваньо Танов и депутата от ДСБ и бивш директор на НСС Атанас Атанасов. Тайната среща бе засечена в центъра на София в кафенето на централен столичен хотел. На снимката се вижда как тримата разговарят. Единственото нехарактерно бе, че вместо лимонада, Петров си поръча кафе.Потърсен за коментар, Коритаров заяви за Всеки ден, че поводът за срещата е желанието на Танов и Атанасов да получат записи от техни участие в Коритаров live, заради които Валентин Петров обяви, че ще ги съди за клевета. 10 минути, след като тримата пристигнаха, в кафенето влезе главният секретар на МВР Валентин Петров заедно със своя заместник Иван Йовчев, видя Всеки ден. Малко по-късно при Петров и Йовчев дойде и журналистът от Стандарт Митко Илиев, припомни Коритаров. По-късно Илиев се присъединява към масата на Коритаров, Атанасов и Танов.ОЩЕ - vsekiden.com/?p=25857
31
1
 
0
 
! Отговори
ДП преди 16 години
Ами добре написано. Да сумирам: в БГ обществото има затворнически манталитет (хората смятат всички останали за себеподобни затворници, чиято най-добра перспектива е да се измъкнат - и са прави), ако и затворът да е с отключени врати от немалко време насам. Оттам и незачитането на чуждото пространство и всичко останало.
30
1
 
0
 
! Отговори
Georgi Todorov преди 16 години
от много време не бях чел нещто толккова смислено и хубаво от човек на мойте години особено от жена :) Браво Елена продалжаваЙ в саштия дух и може да по разбудиш нас българите за проблемите ни!
29
1
 
0
 
! Отговори
Оги преди 16 години
Признай си че освен приказки друго повечето от вас не умеят. Коментаторите не носят полза. Предлагайте решения и бъдете конструктивни, стига приказки. Бъди деен !
28
1
 
0
 
! Отговори
Some_Guy преди 16 години
Не че го четох but i guess its some shit no one cares about.
27
1
 
0
 
! Отговори
Пако преди 16 години
Най-накрая да чуя смислено изказване по тези проблеми!
26
1
 
0
 
! Отговори
MJJ_Fan преди 16 години
1.Родителите нямат време да възпитават децата да им покажат как да се държат като хората а не като изроди2. Насилието в Училище е гадно нещо учениците не се съобразяват с правилника и условията в Училище .3. Лошите ученици който нямат грам възпитание унижават другите безащитни ученици .
25
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ти, която написа това - успокои ли човека?Нарита ли младежите, които го обиждаха?Спряла ли си веднъж, за да разстървеш биещи се тинейджъри?
24
1
 
0
 
! Отговори
Петков преди 16 години
Страхотна статия. Жалко е наистина, че човек може да е добър, чувствителен, мъдър, състрадателен, трудолюбив, но някой или някои го съдят само по това което виждат, трагично е. За това е всичко - държава сме на опаковките.
23
1
 
0
 
! Отговори
bzb преди 16 години
След като прочетох първите 2 реда се издразних. Изразът "тази държава" ми е толкова омръзнал и толкова го асоциирам с най-плоското псевдо-злободневие, че обикновено започавам да се ядосвам само като го видя... Този път обаче се радвам, че дочетох текста. Искрено се радвам! Раздразнението ми много бързо премина и единственото което мога да добавя е похвала по адрес на авторката.
22
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Поредният низ от красиво-ялови слова...
21
1
 
0
 
! Отговори
Filip преди 16 години
Определено съм в подобно положение като нея...повечето ми познати се чудят защо не гледам телевизия или като чуя новините в колата сменям станцията...ами как да гледам и да слушам...те 99% от журналистите в България явно са марсианци...ако бяха българи нямаше да пишат статиите си по този начин и нямаше да ...с извинение...посират и без друго посраната ни държава толкова жестоко...а и повечето от тях знаят единствено да си напишат текста...а дори и незнаят какъв е смисълът в него и какво може да направи той с мисленето на човека който ще го чуе или прочете...айде със здраве...