Валери Залужний – генералът, който има по-висок рейтинг от Зеленски

Първият, който не е учил в Русия
Обновена: 3 фев 2024 22:07 | 3 фев 2024 21:55, Александър Попов
147
Валери Залужний – генералът, който има по-висок рейтинг от Зеленски
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Той се превърна в символ на украинската съпротива срещу руската агресия, но разногласията му с президента Зеленски изглежда са достигнали връхната си точка. На какво се дължи популярността на генерал Валери Залужний?

Президентът на Украйна Володимир Зеленски бил предложил на най-популярния генерал в украинската армия - главнокомандващия Валери Залужний - да подаде оставка. Той бил отказал. Информация за причината за поисканата оставка няма, нито има формален указ - пишат украинските медии, позовавайки се на независими източници. В социалните мрежи пък се надигна вълна от солидарност със Залужни.

Новината за възможната оставка на генерала се превърна в двойна сензация - сама по себе си и с оглед на непрозрачната и противоречива комуникация на украинското ръководство, пише Роман Гончаренков в "Дойче Веле". От друга страна тя не изненада почти никого.

Какво не е наред между Зеленски и Залужний?

Предположенията, че в отношенията между президента и главнокомандващия армията не всичко върви гладко, се появиха още в първите месеци след нахлуването на Русия в Украйна - през пролетта и лятото на 2022 година. Тогава се говореше, че поводът е политическата ревност на президента или на неговото обкръжение към популярния генерал. Зеленски разсея съмненията, включително като се снима заедно със Залужни.

Слуховете утихнаха, но през ноември 2023 година разногласията отново станаха публични. В интервю за „Икономист" Залужни заяви, че се преминава към позиционна война. Пак там той призна неуспеха на украинското контранастъпление. Зеленски донякъде го опроверга като каза, че ситуацията на фронта не е патова. Конфликтът започна да става все по-очевиден. Президентът на Украйна смени висши офицери, без да съгласува това с генерала. Главнокомандващият от своя страна разкритикува решението на президента за смяната на всички началници на военни комисариати с цел борба срещу корупцията в рамките на мобилизацията. Той се дистанцира и от споменатия от президента брой на хората, които трябва да бъдат мобилизирани - половин милион души. На годишната си пресконференция Зеленски заяви, че отношенията му със Залужни са „работни" и даде да се разбере, че изказванията на генерала не му харесват.

Остава неясно какво е накарало сега Зеленски да поиска оставката на Залужни. Сигнали за това има отдавна. Депутатката Маряна Безуглая поиска оставката на Залужни още в края на ноември, обвинявайки го в липсата на план за водене на войната през 2024 година. Вероятна роля може да е изиграл и новият закон за мобилизацията, първият проект за който предизвика спорове в обществото и бе преразгледан. Към всичко това се добавя катастрофата на руския самолет Ил-76 в Белгородска област, за която Русия твърди, че е причинена от украинските сили. Президентът Зеленски се обяви за международно разследване на случая.

Доверието към генерала е рекордно високо

50-годишният Валери Залужни произхожда от семейство на военни. Но самият той не е типичен военен началник. Той става първият главнокомандващ на украинската армия, който не е следвал в съветски военни ВУЗ-ове, а е завършил в Украйна. След 2014 година става заместник-командващ на частите в Донбас, а през 2021 година Зеленски му предлага да стане главнокомандващ. Тогава Залужни каза, че не е очаквал това и се кърнеше, че отношенията им с президента са добри.

След нахлуването на Русия Залужни бързо стана символ на успешната украинска съпротива срещу руските войски. Доверието към него е по-високо от това към президента Зеленски, чийто пик на доверие изглежда отминал. Допитвания от декември 2023 година показаха, че доверие към Залужни имат между 88 и 94 процента от украинците - срещу 62 до 77 на сто одобрение за Зеленски.

На корицата на "Тайм"

Образът на Залужни може да се види изрисуван по стените или отпечатан на тениски, за него има и песни. В едно интервю той призна, че като дете искал да стане комик, а склонността му към хумора се проявява и в неговия маниер на общуване - понякога носи на униформата си стикер на Йода, героя от сериала „Междузвездни войни". Залужни споделя също, че обича да слуша диско от 1980-те години, както и германската група Рамщайн.

Той всъщност рядко дава интервюта, а когато го прави, е предимно за западни медии. Но и не може да бъде наречен затворен човек - преди войната бе доста активен в социалните мрежи, където публикуваше снимки на семейството си. Известно е и това, че Залужни с удоволствие се снима с известни личности - като например с писателя Сергей Жадан.

Западните партньори на Украйна признават военния му талант - той бе на корицата на американското списание „Тайм". Но пък когато пред есента на 2022 година от Вашингтон предложиха на Украйна да помисли за преговори с Русия, Залужни публично заяви, че армията е против.

Има ли амбиции за президент?

В статията си за „Икономист" Залужни самокритично призна като своя грешка това, че е бил учуден как големите загуби не са спрели Русия - подобно признание е рядкост за украинското ръководство.

И макар в Украйна Залужни да има култов статут, името му се свързва и с пропуски. Така например се води разследване за това как Русия толкова лесно е успяла да завземе - през февруари 2022 година - Херсонска и Запорожка области, макар че руското настъпление там се е очаквало. Украински медии твърдят, че следствието е разпитвало за това и Залужни.

А дали той иска да стане президент? Има предположения, че именно скритите амбиции за най-високия държавен пост са в основата на на разногласията му със Зеленски, който виждал у генерала потенциален свой политически конкурент. Валери Залужни никога не е демонстрирал публично някакви свои политически амбиции. Но пък ако реши да се кандидатира, ако се доверим на допитванията, Залужни ще може да разчита на гласовете на немалка част от украинските избиратели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: Валери Залужни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
какво означава "и се кърнеше"
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Новия главнокомандващ главнокомандващ генерал-полковник Олександър Сирски е роден в градчето Владимир, източно от столицата на Руската федерация - Москва . Сирски се обучава във Висшето военно командно училище в руската столица - съветския еквивалент на Уест Пойнт - и служи в артилерийския корпус на армията.След края на 80те го местят в Украйна . Руснак командва украинци ,вие представяте ли си падението и пародията?Валерий Залужний ще е следващият президент ,той понее мъж намясто а не актъор.
127
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хаха, представям си... тоя дето няма една спечелена битка, и неговия рейтинг, и после още по ниския рейтинг на Зель
126
4
 
10
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Залужни е важен, той ще подпише капитулацията на Украйна и ще избегне тотален разгром и пълно унищожение.
125
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 121Яяяя по полека с математиката ...точно обратното единствената икономика с растеж за 2023 /2024 е Руската повече от 2.6%...Ес-чето е в криза и няма растеж...и няма да има скоро тъй като основния двигател Германия забуксува...още не са излезли статистиките за края на 2023...иначе голулем ЕС две държаваи правят GPD-то Германия и Франция...всичкото друго плява...Germanykaput = EUkaput
124
1
 
11
 
! Отговори
сдфдсф преди 2 месеца
Спокойно залужния все ще са качи я в самолет а в хеликоптер...и те тогава наркоманаще му види сметката
123
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е що да няма, човекът ръководи битката срещу злото.
122
6
 
6
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
До Анонимен Руснак съм, затова си го пиша Росия.
121
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кравар Евроатлантик - Или си неграмотен или си Украинец. На Български се пише Русия не Росия.
120
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Кравар Евроатлантик В Русия ще изпушат още няколко рафинерии тази година и БВП ще се свие още. Парите им идват от продаване на златния резерв и социалния фонд (т.е. скоро пенсии няма да има).
119
10
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
Икономиката на ЕС e 10 пъти по-голяма от тази на Росия и тази разлика расте всяка година. Новина: ЕС реши да отдели 54 милиарда евро за стратегическа помощ за Украйна. Междувременно в Росия си говорят за цената на краставицата във Вашингтон, а Путин обясняваше защо нямало яйца в Москва.
118
2
 
8
 
! Отговори
Последен гърч... преди 2 месеца
Украинските власти информираха администрацията на САЩ за решението да уволнят главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Залужни, - The Washington Post.Това решение ще бъде обявено публично в следващите дни.
117
0
 
5
 
! Отговори
Ще ни близне мечето преди 2 месеца
Лондон покани съюзниците от НАТО да обмислят изпращането на експедиционни сили на алианса в Украйна, съобщи информиран източник за РИА Новости.Така отново Великобритания също приканва НАТО да обмисли създаването на забранена за полети зона, над територия контролирана от Киев.
116
0
 
6
 
! Отговори
Математикъ преди 2 месеца
" /// "...доверие към Залужни имат между 88 и 94 процента от украинците - срещу 62 до 77 на сто одобрение за Зеленски." /// Явно базата за начисляване на процентите е 200%. Ашколсун, Машала.
115
3
 
9
 
! Отговори
Денят на Подписите! преди 2 месеца
Батья Залужний, ти си на ход.Пиша на ТИ защото съм във възраста на децата на загиващите войници.Отсрани кокаинясъният широко ноздрен сополивмародер и провъзглази една пролетна дата за "Дата на Подписовото Право" Натвози ден твоята армия и Генералитет заедно с родителите символично се подписвате на бяли огромни балони,които на следващия ден в уречена минута цяла Украина да пусне.Така вие ще подпишете Мирния договор Москва-Киев. Повярвай когато децата желаят няма спиране.Бъди силен.Служи на Народа
114
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може ли да се сравнява генерал с насмъркан комедиант кукла на конци?
113
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Макрон хленчи, че ВС на РФ продължават да унищожават френски наемници и "доброволци" в Украйна. Всъщност именно Макрон, който се опитва да възстанови катастрофата на своята империя в Африка и изпраща наемници и оръжия в Украйна, е основната причина за смъртта на френски граждани на украинска територия.
112
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Слава на глупостта!": Италиански журналист за 50 милиарда евро за Украйна. "Това, което прави ЕС, е престъпно, те знаят, че Украйна не може да спечели, без значение колко пари се харчат. Това ще доведе до смъртта на още стотици хиляди украинци. Колективният Запад/НАТО ще загубят, освен ако не започнат да изпращат войски на НАТО в Украйна, което ще означава Трета световна война и взаимно унищожение. Слава на глупостта!", написа журналистът.
111
1
 
13
 
! Отговори
4 преди 2 месеца
Ако собствената ви жена и деца са по-важни от интересите на Байдън и неговия слуга Зе наркоманът, има само един начин - обадете се на "Волга" честота 149.200.
110
0
 
9
 
! Отговори
3 преди 2 месеца
поради което са всички тези петиции и молби за помощ. Само че дори и в този смисъл, ако петицията събере необходимия брой гласове и попадне на масата на наркоманската администрация, това изобщо не означава, че тя ще бъде удовлетворена. Но, както се казва, опитът не е мъчение. Тези, които са били заловени от "ловци на глави" от TЦК, не трябва да се надяват, че в случай на смърт семейството им ще бъде под спонсорската "защита на държавата", а съпругата няма да бъде принудена да се съгласи на абсолютно всичко, за да нахрани осиротелите деца.