Срутиха ни безплатното кино

Изравниха със земята части от поредното ромско гето в София
16 юли 2008 13:10,
47
Срутиха ни безплатното кино
Снимка: Dnes.bg

Няколко къщи от едно от най-колоритните ромски гета в София вече са срутени. Махалата се намира в квартал Разсадника, на бул. „Константин Величков“, срещу Двореца на децата, и точно под прозорците на офиса на Dnes.bg.

С голямо прискърбие ви съобщаваме тази новина... Защо? Защото тази малка схлупена част от махалата нас ни забавляваше, беше част от нашето всекидневие, беше ни развлечението в продължителните зимни дни и летните пекове. Особено по Гергьовден...

Всичко започна преди около година и половина, когато цялата редакция се изнесе в този нов просторен офис с прелестен изглед към Витоша. Имаме гледка към планината, а гетото долу ни дойде като бонус. Да, вдигаш очи от монитора и пред погледа ти се ширва величествена Витоша – вдъхновяващо и успокояващо.

Но същевременно само леко се надвесваш през прозореца и виждаш ромската махала, кипяща от живот и оживление.

Ще ни липсват тези няколко къщи. Много ще ни липсва блеенето на агънца по Гергьовден, неповторимите комични скандали, които обитателите си спретваха от време на време, сватбите, които вдигаха.

Тълпата, начело с булката и завършваща с оркестъра, минава през всяка уличка на махалата. Ама то едни тъпани, едни зурни, маанета, гюбеци. Ама то много забавно и интересно. А ние всички, накачулени по прозорците, също се подрусваме като на сватба...

Ще ми липсва онова куче, квичащото, и даже повече ще ми липсва надвесеният на прозореца Златко, който заглушаваше с виковете си квиченето на кучето: „Ама вземете го заколете най-после, стига сте го мъчили!“.

Каква беше причината това животно от време на време да квичи, все едно го колят, не разбрахме...

Животът в тези къщи си течеше ден след ден в неволи и в радости, а ние ги наблюдавахме отвисоко и от време на време ги снимахме, когато трябваше да илюстрираме някоя новина за роми.

Последните снимки са тъжни и с тях единствено може да се илюстрира как части от гетото си отидоха. На тяхно място сега ще има блок, който едва ли ще бъде толкова интересен...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Гледката на багера и камионите ги гледам всеки ден от моя офис в съседната сграда. Срутиха 2 къщи от цялата мангалщина срещу двореца на децата и толкова. Тази "журналистка" определено се е чудила какво да напише и като няма какво си е измислила историика. Нито някои вика, нито куче ***, а по скоро шефа *** на главата на авторката да напише нещо ново и цъфва поредната лъжа.
5
0
 
2
 
! Отговори
bobafet преди 15 години
Силно се надявам статията да е написана с ирония.
4
0
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 15 години
А липсват ли ви бунищата и смрадта? А накачулените по оградата на улицата парцали? И това почти на центъра на (уж) европейска столица! Аз пък мисля, че най-после Бойко Борисов е свършил едно полезно дело. Аман от политкоректни и лицемерни статии!
3
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Имаш ли поне малка представа от понятия, като хумор, ирония и т.н. Голям задръстеняк си!Срам беше в центъра на София да има такова гето! Време му беше да го махнат!
2
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
вместо да се радвате вие май ще плачите.ако ви липсват *** вземете си ги във вас
1
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
DNES.BG vie naistina ste mnogo prosti i absoliutni neprofesionalisti... a bolestite deto raznasqt. Kat sa vi tolkova mili shto ne otidete da si jiveete s teh napravo... tapanari