Кремиковци – мутрата в българската икономика

Защо му правим изкуствено дишане
1 авг 2008 12:25,
197
Кремиковци – мутрата в българската икономика
Снимка: БГНЕС

Дископатията реши да се заяде с мен посред лято и ме затвори вкъщи. Вместо да опъна шалтето на някоя свежа рилска полянка, аз съм го проснал насред прашния хол, за да лежа на твърдо. Чета книги и залежали списания, а вечер гледам обилно новини по телевизията. Друго си е да видиш, че и останалите хора имат проблеми.

Е, може да не са от ортопедичен тип, ама пак е успокояващо. И какво виждам в новините на bTV. Един началник в “Кремиковци” обяснява, че “Булгаргаз” не може да им спре подаването на газ, защото (цитирам по памет):

“Аз съм тук от 1970 г. и спирането на пещите никога не е правено. Спряхме две пещи преди години, но защото ги ликвидирахме. А тези ще трябва да пуснем отново и никой не знае какво ще се случи. Всичко може да гръмне...”

Така значи. “Кремиковци” ще работи до края на света, просто защото никой не е спирал пещи. Когато един обикновен човек не си плати тока за гаража, примерно 23 стотинки на месец, веднага му дръпват шалтера. И на всичко отгоре не пристига телевизионен екип със симпатична репортерка, която поне да изслуша болката на човека с гаража. Но когато “Кремиковци” дължи 38 милиона лева на някой доставчик, той не може да спре доставките.

Щели да изстинат пещите, а при всяко изстиване-затопляне се нарушавала здравината им. Ами и на мен не ми е приятно, че квартирата ми изстива по време на коледната отпуска, но тогава почти спирам парното, защото сам си го плащам, а не чрез републиканския бюджет. И гледам да работя добре всеки месец, за да съм на плюс, а не някой да ме дотира.

По-нататък в репортажа ветеранът металург с нескрита професионално-управленческа възбуда обясни, че никой не може да спре пещите, без да пита министър-председателя. Дори Митал и Господ не можели да минат без консултация с него (то пък един премиер..., ама това е друга тема).

Изобщо заводът “Кремиковци” е една мутра в българската промишленост. Голям, тежък, тромав, мръсен и опасен.

Уж е частен, но заради мащабите си, заради огромното въздействие върху околната среда и комичната си близост със столицата, вечно е в новините и дори министър-председателят трябва да се изкаже по спирането на някаква пещ. Слава Богу, че Сергей Станишев не отговаря и за мейл сървъра в нашата фирма, за цеха за тулумбички в Елин Пелин или за лифта край Сопот!

Защо държавата да постила килимче на динозавъра “Кремиковци”, а не например на производството на ретро компютри в Правец. Защо хората, които произвеждаха в ДЗУ хард-дискове с големина на хладилник и обем от само 10 МВ, могат да останат на улицата и всеки да започне отначало, а стоманолеярите - не.

Защото зад мрачните и изпоцапани коксопроизводители стоят едни хиени, наречени профсъюзи. Лешоядите на политическата сцена, които се появяват на преден план, когато има мърша. Ще наемат пет автобуса, ще стоварят смазаните от трисменен режим работници пред Министерски съвет и ще стане кофти.

Виж, с очилатите инженерчета по електроника в Ботевград е лесно. Все ще си намерят работа я в САЩ, я в Западна Европа. Служителите в ДЗУ Стара Загора, които работеха с маски като хирурзи в т. нар. чисти помещения, също са безопасни. Далеч са от столицата, докато дойдат до жълтите павета ще им мине.

Затова този отрасъл може да го спрем. Ама металургията, където не се иска акъл, а само природа за тровене – ще я крепим. Впечатляващо е да си министър и да кажеш по новините, че на този комбинат се крепяла половината икономика на родината. Искам да попитам коя икономика? Тази, дето внася чесън от Китай и канцеларско лепило от Полша ли? Мерси!

Честно казано, не знам доколко и как би гръмнал “Кремиковци” (казват, че щяло да е страшно), но предпочитам да стане като с Челопечене. Без жертви и наведнъж. Вярно е, че на хората им се потрошиха прозорците, но кой знае досега как са им тровили въздуха при разфасоването на боеприпасите.

Сега поне с ударната доза прах и газове всичко приключи. Най-много на мястото на складовете да построят шивашки цех, който рязко ще намали безработицата в района.

Не искам с “Кремиковци” да ни плашат до живот. Крайно време е да се освободим от щампите на соц икономиката, че колкото едно нещо е по-голямо и по-димящо, толкова по-печелившо и велико е то. Пари могат да се печелят и с дребни, при това чисти неща, като ягоди, например.

Казват, че ако гигантът спре, много работници щели да останат без работа. Глупости! Веднага ще си намерят работа, която няма да им трови организмите с половината менделеева таблица.

При това работа на дневна светлина и без нощни смени. Това, че някои хора са прекарали целия си живот в един завод и имат много емоционални депозити в него, не е основание той да трови и внуците им (ни).

Изписах всичко това, защото една частна фирма има дългове. И когато решават да й спрат кранчето, тя казва “Ей, внимавайте! Ще избухна! Мен само премиерът може да ме пипа”. Е, кажете сега, това не е ли мутра?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
0
 
! Отговори
kano преди 15 години
da go zakriat nai-dobre samo zamarsiava vsichko tova e opasno
115
0
 
0
 
! Отговори
marta преди 15 години
понеже спомена хората, които ще останат на улицата - ти знаеш ли колко заводи фалираха и колко хора останаха на улицата през тези години, замислял ли си се за тях, подкрепял ли си ги, знаеш ли колко специалисти от завод в Ст.Загора останаха без работа, а през 89г. произвеждаха дискове и електронна техника на световно ниво и това производство беше чисто и перспективно,къде беше ти да ги подкрепиш? сега трябва да защитаваме едно чудовище, и какво общо има Борисов с дълговете на чудовището и с неговата нерентабилност, а и за 50 години може хората да не са умрели, но са болни, истината е, че ви е страх какво ще правите без сигурната заплатка и като излезете на трудовия пазар как ще се доказвате, отговорът е - ще се борите, както направиха хиляди хора, които останаха без работа, соца умря, но вие в Крем. още не сте го разбрали
114
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ЯВНО ТИ СИ ВИДЕН ТЕХЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ - НА ГОТОВАНКОВЦИТЕ СЪС САМОЧУВСТВИЕ, ЗАТОВА СИ СЕ МАХНАЛ - И ПРАВИЛНО СИ НАПРАВИЛ ЩЕ ТЕ СВЕТНА - ЩОТО В КРЕМИКОВЦИ, ТАКИВА КАТО ТЕБ ПРОСТО НЕ ВИРЕЯТ - ТАМ ТРЯБВА ДА СЕ РАБОТИ, А НЕ ДА СИ КЛАТИШ КРАКАТА И ДА ИНТРИГАНТСВАШ, КАКТО МАМА ТЕ Е НАУЧИЛА ОТ МАЛЪК
113
0
 
0
 
! Отговори
АНАЛИЗАТОР преди 15 години
предполагам че се наслаждаваш колко си велик, и защо мислиш че в Кремиковци работят само пияндета, както ги нарече един по-долу. Може би благодарение на недоучилите журналистчета, които щом трябва да снимат или напишат нещо за Кремиковци, търсят най-противната и ръбта по възможност мутра за да я щракнат в кадър и да види България що е това кремиковски работник. Държа да отблежа, че си доста далеч от истината. Всъщност абсолютна истина няма и тя винаги е нещо доста относително, но все пак ...
112
0
 
0
 
! Отговори
реpi преди 15 години
Много те боли, но е истина видях каква смрад от хората е там и затова съм напуснал няма кадърни в Кремиковци АД има само готованковци със самочуствие!!!!!!!!
111
0
 
0
 
! Отговори
ГоНдОвАн преди 15 години
Интересно ми е все пак, как още сте живи след като 50 години вече дишате сярата от Софийското поле - преди не я виждахте, а сега как я прозряхте. Може би благодарения на всенародния любимец, главния очилар на Републиката - Б.Б., който трие длани, подхилква се ехидно в ъгъла (не е задължително стаята да е тъмна или кръгла), а половинката му калкулира комисионни и проценти, които ще лапнат от апетитната земя - ами несъстоятлата се, социална справедливост, ами изританите на улицата работници - ами тях - кучета ги яли. Та нали и без това с дружните усилия на върхушката, успяха да насъскат едната глутница кучета срещу другата. За Бога, ако искате купувайте, ако искате не, но размърдайте малко обвитите си в паяжина мозъчни клетки
110
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
предполагам, че духовен живот значи...да се качите на сините раздрънкани автобуси и да ви стоварят пред парламента и да викате "ЖИ ВА ГО, ЖИ ВА ГО". Това Жеваго, кой ли го е чувал. Друг духовен живот е дружно, с автобусите, да се организират излети и докато си вадиш жилите от кебабчето от между зъбите да псуваш всички, които не са разбрали духовното предимство от работата в КОМБИНАТА. Наздраве! Ако сега влезе проверка там, съм сигурен, че 1\3 от преуспяващите специалисти са с промил и половина.
109
0
 
0
 
! Отговори
Pavel преди 15 години
90. - 15:40 - От: АнонименТо сашо апашо е друга тема на разговор. ама на него много добре му е ясно че като се разбере с профсъюзите и да лапнат по някои милион от митал и няма нужда от оздравителна-не ами програма за опазване на околната среда. защото какво е едно две бонусчета на работещите там в сравнение с изграждане на сероочистващи инсталации, че те дори електрофилтрите гледат да не пускат че тока скъп.и как така стана че в една сърбия сложиха системи за автоматично постоянно отчитане на замърсяването, а всички знаят че като наближи проверка в кремиковци всички вредни производства се спират. Е да ама такива като тоя "гражданин" по -надолу гошето петков дето се е надишал с полезни емисии и му се е разтопил, по им изнася да си купят с споменатото по горе бонусче 50 литра шльокавица от същите тия "селяни" дето ненавижда, особено на 5-та ракия, на която е и в момента докато е на смяна,както се вижда от вулгарния му език.
108
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
НЕ КРЕЩЯ, АЗ ТАКА СИ ГОВОРЯ
107
0
 
0
 
! Отговори
ПОМНЯ преди 15 години
Има 2 завода построени през 50-60=те години. И двата по руски проект с технология от40-50 година, стоящи на склад в СССР -този в Катовице и Кремиковци. Затова го пазят. А тези които им казваха, че тук в соф. поле не е за такъв завод, че находището не е и производството не ще е ренрабилно, щото чак от Алжир и Канада ще се внася рудата (бяха известни специалисти) ги изгониха от Университете им. Още немците-през 30-те години са се отказали да строят такъв завод тук до София, поради нерентабилност на находището. Не че са мислили за въздуха на софиянци. Не е зле да познавате истината.
106
0
 
0
 
! Отговори
Миндо преди 15 години
да и аз се чудя, защо човек да не вземе някой с 20 години стаж на едно и също място, ако се занимава с дейност, каквато и въпросния кандидат - мисля дори че е за предпочитане - не случайно в така наречения от нас Запад, се прави дългосрочна инвестиция в човешки ресурси, но тук в БГ, повечето от работодателите просто гледат как да заобиколят закона и да не плащат осигуровките на работниците си - затова наемат разни младоци, които (в по-голямата си степен, не всички все пак) за нищо не стават и след няколко месеца, отлитат към следващия "трън", "цвят" или както ви харесва
105
0
 
0
 
! Отговори
google преди 15 години
Кремиковци- на крем! Креми и кукувци.... Бутнете тази съборетина накрая! Стига вече мръсотии!!!!!!!!!!!!!!
104
0
 
0
 
! Отговори
Raven преди 15 години
А между другото г-н Петков.ЗАЩО НЕПРЕКЪСНАТО КРЕЩИШ !!!!!Ние селяните чуваме също като вас гражданите добре,освен това сме грамотни като цяло и можем да четем и малки буквички.
103
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
Искайте 1г. заплата компенсация в случай на прекратяване на трудовите договори . И за това трябва да се борите сега! Да се подпише и от работодател и държавата- гарант.
102
0
 
0
 
! Отговори
химик преди 15 години
Екология се прави със силна икономика.А сега най-лесно ликвидация Промишленост йок.Те на запад това и чакат ликвидиране на конкуренцията.Правете каквото искайте. С..рете и мажете.Слаботокови ***.Ще отчетете като грешка след като ликвидирате България.
101
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Zavisi kakvi hora mi tribvat, ako nabiram manekenki, niama da go vzema :-) No ako sam sobstvenik na podoben zavod, zashto da ne naema chovek s opit i umenia, vmesto da harcha ludi pari da obuchavam niakoi, koito tokushto e zavarshil i niama idea za prakticheskata strana na rabotata.
100
0
 
0
 
! Отговори
marta преди 15 години
не зная защо говорите за злоба, като в моя пост няма една обидна дума, само няколко въпроса към хората, които защитават Кремицовци. Изведнъж започнахте да говорите, че нямате нищо общо с ограбването на завода, ама аз това го знам и затова задавам въпроси, на които явно не можете да отговорите и затова задрънкахте на душевната струна. И като други са виновни, как очаквате да ви повярваме, че същите ще вдигнат на крака този завод, а ние останалите през това време освен за *** да работим за дотации за Крем. щото на вас ви е мил, така ли?
99
0
 
0
 
! Отговори
,,,,,,, преди 15 години
Веднага - защото означава, че човека е сериозен и не е пеперудка като някои ............
98
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ей това знаем ние, да бълваме пушеци и да изнасяме с ниска добавена стойност... А вместо ламарината, можем да произведем колата :)
97
0
 
0
 
! Отговори
Raven преди 15 години
Интересно все пак защо във всяко изказано от вас мнение непрекъснато наричате селяни всички останали,на какво се дължи този комплекс?Аз както вероятно и вие съм роден в София но съм с провинциален произход.Тоест това прави ли ме по малко пълноценен от вас?Как определяте кой е селяниин и кои софиянец- по езика,интелекта,държането в обществено пространство?Ако на база на тези неща определяте разликата между мен и вас и твърдите че аз съм селянинът- о да,приемам го.По въпросът за автомобилите- в момента в София около 80% от личните леки автомобили / в това число и на селяните/ се движат на газ,която е екологично чисто гориво.На дизел и бензин се движат камионите,градският транспорт вкл. и вашите автобуси.