Победата на провинциализма

Или как Димитровград се оказа българският строеж на XX век
29 яну 2010 10:15,
712

Бригадири. Снимка: Община Димитровград 

В тихата снежна вечер на 28 януари една новина отекна от ефира на БНТ. Тя отекна по-силно от камбаните на храм „Св. Александър Невски”, профуча покрай Софийския университет, прелетя над НДК и подмина като малка гара Атомната електроцентрала в Козлудуй.

Оказа се, че българският строеж на XX век е... Димитровград, а изборът му с 60,69% от гласовете е безапелационен.

Какво значат тук някакъв си АЕЦ със 7,98% и храм „Св. Александър Невски” с 4,65% от гласовете. Софийският университет пък крета като тройкаджия на трето място в класацията с около 5-6%, да не издребняваме за десетите и стотните.

Важното е, че Димитровград е строителната емблема на страната. Град, в който повечето българи със сигурност не са стъпвали, защото той нито е курортен, нито се намира по пътя за морето или друго особено посещавано място, като Рилския манастир например.

А чуждите туристи и дипломатите просто не знам дали са го и чували. Новите посланици винаги бързат да отидат до Копривщица, до Стария Пловдив, да си купят някой чипровски килим и сладко от диви ягоди, а после в интервютата разказват колко им харесват шопската салата и греяната ракия. Не съм чул някой да посещава Димитровград, освен ако не е по бизнес.

Сега екипите, които подготвят речите на новоназначените дипломати, ще трябва да включат любезности и за Димитровград. От една седмица имаме нов американски посланик, който пред столичен всекидневник призна, че идва за първи път у нас, но три въпроса по-късно спомена, че иска да обиколи Родопите. Онзи ден дори ходил до Боянската черква, но нито дума, нито стон за Димитровград.

Сериозен пропуск за добре подготвения му екип, който му бе подшушнал да цитира Иван Вазов при първата си изява пред медиите.

Но да оставим чужденците и да се върнем към Димитровград – града на Пеньо Пенев и постмодерната звукозаписна индустрия. Досега в кампанията на БНТ „Българските събития на XX век” нито една категория не е била спечелвана по толкова категоричен начин, ако не броим Шестия сърдечен тон, който с 57,18% стана научно постижение номер 1.

Дори вездесъщият чушкопек и Девети септември 1944 г. постигнаха едва 24-25%. От математическа гледна точка нещата като че ли са ясни. Просто активността на 28 януари е била малка и няколкото хиляди гласа на патриотично настроените димитровградчани лесно са образували 60% от общия вот.

(Едва ли някога от БНТ ще обявят броя на гласувалите, защото това е свързано с финансовата част на проекта.)

И за да не ме упрекват в регионални пристрастия, веднага уточнявам, че аз също съм от провинцията. Много харесвам родния си град с правите улици, липите, Аязмото и операта (макар и изгоряла), но не бих гласувал за него, когато трябва да се избере нещо на национално ниво.

Представете си да има гласуване за най-хубав природен парк и всички заралии да се вдигнат на крак, за да победи Аязмото вместо Рила, Пирин или Централния Балкан примерно.

Какво спечелихме от снощното гласуване. Няколко хиляди самодоволни жители на Димитровград, няколко щастливи фенове на бригадирското движение, пръснати из страната, които с треперещи ръце са пратили SMS за 60 стотинки, и няколко милиона българи, които няма да са доволни от избора.

Но такива са правилата на играта. Който гласувал, гласувал. Димитровград се ожени за първото място. Аз си посипвам главата с пепел, че останах пасивен и не дадох своя вот за Софийския университет. Щях да го направя не от лично пристрастие (завършил съм друг университет), а защото сградата е красива и позната на всеки, а и почти всички българи са минавали поне веднъж покрай нея.

И по-важното – тя е създадена, за да задоволи естествения стремеж на хората към познание. А не по каприза на шепа диктатори, упражняващи се в социално инженерство.

Добре поне, че в кампанията на БНТ няма категория „Най-добър автомобил”, защото нали знаете какво ще стане с гласуването, ако един от възможните отговори е „Тунингован Голф двойка”.

Ето кои са победителите в първите 8 категории. Следващия четвъртък е гласуването за „Атентати”, а след две седмици е ред на последната група събития – „Абсурди и куриози”. Ще бъде интересно. Обещавам да гласувам.
 
Военен успех
Дойранската епопея – 36,04%

Научно постижение
Шестият сърдечен тон – 57,18%

Културно събитие
Българското оперно чудо – 29,26%

Революция в бита
Чушкопекът – 25,51%

Политическо събитие
9.09.1944 г. – 24,29%

Спортно събитие

Покоряването на Еверест, Христо Проданов, 1984 г. – 19,96%

Любовна история
Никола Вапцаров и Бойка Вапцарова – 31,67% 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


712
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Логично е... преди 14 години
Важно е да има селяни. то в България други никога не е имало! Каква индустрия и университети в историята ни има? - Отговора е един: България винаги е била земеделска страна и такава ще си остане... За това сега сме зле - защото унищожиха земеделското стопанство.. а това е България. Т.е. гласуването и резултата са логични. София? Каква София? Столица изградена преди 150 години от село. Пълна с хора от цялата страна. Какво толкова се чудите на резултата? Той е абсолютно логичен!
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Towa sa stari snimki ot predi 10-15 god sega tezi mesta ne izglevdat taka
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това е най-злобната, завислива и манипулирана статия, която съм чела! Най-добре е г-н Васил Богданов да си изхвърли дипломата, защото така обективна журналистика НЕ СЕ ПРАВИ!
35
0
 
0
 
! Отговори
Мими преди 14 години
Как точно работите за добрия имидж на родните си места?Като ги напускате масово може би?!И защо намесваш скандалите в СУ, тук както стана ясно говорим за архотектура, не са имидж;)
34
0
 
0
 
! Отговори
Кореняк-софиянец преди 14 години
Погледнете снимки на димитровгард-баси селото е. Софийският университет, народния театър, народната бибилотека, съдебната палата в софия, Операта-това са красиви строителни обекти, тук не коментираме духовното им значение, а коментираме само сградата. а димитровгард-най-голямата му забележителност е *** на димитровградския пазар и грозните сергии. Ето това е-университетът срещу сергията, и селяните гласувахте за сергията!
33
0
 
0
 
! Отговори
Каредов преди 14 години
Ахх... съжалявам за отклонението от темата, но това с тези голф двойки е много вярно. Незнам дали е съвпадение, но и 3те пъти в които са ме удряли (един път странично на кръстовище и два пъти в задната броня на светофар) колите все бяха Голф 2,3, с налепени надписи No Fear, със светещи ауспуси, "страшно гледащи" фарове и шофьори носещи анцузи adidas, яке De Puta Madre и чаничка на връта. Може би точно те щяха да гласуват за своите "деца"...
32
0
 
0
 
! Отговори
Строителен инженер преди 14 години
Странно защо не са включени виадуктите на магистрала Хемус. Достигат до 120м височина! Хората, които разбират от проектиране на пътища и мостове, знаят много добре, че това е огромно постижение за строителните инженери. За сложността на НДК няма да ми стигне времето да обяснявам. Само ще спомена, че ФРГ навремето са правили документален филм за него и са го излъчили в праймтайма.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
мда отлично се вижда докъде е стигнала простотията у нас? Или може би са гласували само от мат`ряла, чалгаманиаци и дечурлига аз не познавам улегнал нормален човек дето да гласува с смс-и
30
0
 
1
 
! Отговори
God преди 14 години
И да допълня: цялото предаване е едно голямо недоразумение. Като се започне от водещия и се стигне до изсмуканите от пръстите "дебати". Фактът, че сравняваш любовите на Яворов с тази на Батето и Людмила Живкова (в която няма нито романтика, нито драма, а просто интерес) говори за интелектуалната немощ на "авторите" да измислят що-годе смислен сюжет. Това предаване би било смешно, ако не беше жалко.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Пак сме тук, най-великата нация.Умирам от срам.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
абе пич, реално погледнато софия е построена през 20 век. така че, въобще не ми сравнявай софия и селото димитровградл Щом искахте град-смешно е, че софия не беше включена като строително постижение
27
0
 
0
 
! Отговори
! преди 14 години
Провинция - София. Най-*** деление. Заглавието е написано от ***!
26
0
 
0
 
! Отговори
Gio преди 14 години
...а кой изобщо е правил списъка с номинациите?manuelche, не разбирам защо се цупите - този ваш университет се продъни от скандали и лицемерие. Защо мислите, че София е в началото на българското, защо смятате, че точно там трябва да бъде победителят? Това няма да ви направи по-добри, по-човечни. Хората в провинцията са с доста по-добре развита ценностна система. И не се цупят по подобен начин по форумите, а работят за имиджа на своите места...
25
0
 
0
 
! Отговори
ники преди 14 години
Това е положението . От една страна такива допитванията винаги са неточни. И второ все пак, какво очакваме от нас българите? Интелект? Култура?....ха-ха-ха..... Това не е нихилизъм, а уви - реализъм.
24
0
 
0
 
! Отговори
стъкмистик преди 14 години
Да построиш град не е шега работа!За нашите мащаби си е ВЕЛИКО ПОСТИЖЕНИЕ!И класацията е доста смислена,така че,къв е проблема!?:)
23
0
 
0
 
! Отговори
God преди 14 години
Много се палите, бе хора! Аз не гласувах, няма да гласувам и изобщо не се интересувам от поредният "проект" на БНТ. Това е един чисто комерсиален проект, изплагиатстван наготово от британски такъв, само че на друга тематика. Всичко е за пари, под предлог, че уж гони някакви национални цели в стил "опознай Родината, за да я обикнеш". Сигурен съм, че БНТ няма да покаже реалният брой гласували, не заради финансовата тайна, а за да не се види, че това е една шепа хора. Също като за Евровизия.
22
0
 
0
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
И революция в бита - чушкопекът. Думи нямам. Любовна история на века - Бойка и Никола Вапцарови. Още повече думи нямам...
21
0
 
0
 
! Отговори
Duke преди 14 години
Awtora ti si egasi i tapaka, za6to plue6 ve?,da znae6 gospod 6te te nakaje i 6e se naigrae6, ina4e po temata, edinstveniq grad stroen po proekt, stalingradska arhitektura, ne nqkakva stolica vazniknala ot 6opsko selce i na mainata si 6oto raqta gi e strah ot turcite!
20
0
 
0
 
! Отговори
цц преди 14 години
Софийския университет е малък и грозен. Александър Невски няма нищо общо с България, АЕЦ не е красив и остава Димитровград. Не го свързвам с чалга.
19
0
 
0
 
! Отговори
умора нямате преди 14 години
Aз бих казал победата на простия журналист с капаци! Да оставим настрана, че като не гласувате, няма как да е представително мнението, но защо пък национално значими пострнеща да са само в София? АЕЦ ли е в София? Големите язовири, които са значими инфраструктурни проекти около Кърджали? А ако говорим за критерии "чужденци" или "път до морето" то Слънчев бряг и община Несебър като цяло са видели много повече отколкото София ще види някога. Е, и? Простотията в спора: София - провинция ;) живее...