Защо днес е следващият ден?

Времето на "сплотените народни маси" си отиде преди 21 години и 1 ден
Обновена: 11 ное 2010 17:08 | 11 ное 2010 16:54,
114
Защо днес е следващият ден?
Снимка: БГНЕС

От последните три дни два са исторически. 

Девети ноември – тогава падна Берлинската стена. Вярно, че стената беше „пробита” с разрешението на тогавашния генерален секретар на германската компартия.  

Десети – заради края на тоталитаризма, макар и със, както го наричат, „вътрешнопартийния преврат” в БКП. 

Днешният, наречен с възхитителна скромност „България на следващия ден”, може би се вижда исторически на някои от готовите да „възродят” България. И това, може би, обогатява техните биографии, но не мисля, че ще стане факт от нашите. 

Какво има в обещанието за следващия ден?

Защото така нареченият проект АБВ изглеждаше по-реалистично „вчера”, преди да се появи публично, преди да ни стане напълно ясно кои са хората в него и преди да заяви целите си. Ясно е, че става дума за власт. Това всъщност не е осъдително. 

Желанието обаче да ни го представят като, цитирам:

  • обединение на духа, 
  • алтернатива на политическите партии, 
  • стимулиране на реално гражданско общество, 
  • центристко движение, което малко да намали омразата и безумното противопоставяне на дясно и ляво, 
  • експертно начало във формирането на политики в интерес на обществото и на страната, 
  • активност на президента за стимулиране на обществена дискусия и институционализиране на дебата за формулиране на алтернативна политика, и дори
  • граждански парламент

поражда въпроси и те не произлизат само от личността, амбициите и ролята на държавен глава на Георги Първанов или на личностите в АБВ. 

Ясно е, че нито това са новите лица в политиката, нито иде нов морал, нито става дума да гражданско общество. Както каза тая заран Евгений Дайнов: „Генералите ли ще правят гражданското общество?”

Защо „България – на другия ден” е точно днес?

Защото са ясни няколко неща, без да генерализирам, но масово:

  • не сме щастливи от прехода, така както се случи. 
  • не виждаме партиите да ни представляват.
  • не припознаваме държавата, тоест овластените от нас институции, да работят само и единствено в наша полза.

И в крайна сметка ни е писнало и се спасяваме поединично. 

Затова и Георги Първанов и новите възродители избраха денят да е следващият след 10 ноември, с което ни „подсказват”, че сега се случва „истинската промяна”, че сега „загърбваме диктата на партиите” и се обръщаме към националните си ценности, националния интерес, към бъдещето на нашето отечество. 

Впрочем аз лично се притеснявам всеки път, когато някой ми заговори за „бъдещето на отечеството” по подобен месиански начин. 

Затова и днес посланието, което се опитват да ни „продадат”, е: преходът е провален, партиите не струват, политиците са маскари. Не е време за обяснения кой е ляв и кой – десен – днес залогът е бъдещето на нашето отечество! – казват хората, които твърдят, че от тях ще започне това възраждане. 

Още по темата
10 ное 2010 23:30
155

Но все пак ще си позволя да припомня, че изначално партиите са граждански структури, че те обединяват хора с еднаква ценностна система и разбирания за бъдещето на отечеството си. И това обикновено се нарича идеология. И двете думи – партии и идеологии, звучат доста отблъскващо за мнозина. Но е така, факт. 

И преходът ни е отблъскващ, ако го погледнем откъм бедността, корупцията и престъпността. 

Но в него е вложена огромна гражданска енергия и той не е „приключил”, както от време на време ни съобщава някой политик или социолог. 

Макар че е факт – не само Георги Първанов или авб-ейците твърдят, че започват начисто и че преди тях не е имало нищо. Суета, а политиците не са й чужди.

Най-меко казано, новият Отечествен фронт няма да се състои в този си смисъл. 

Просто защото времето на „сплотените народни маси” си отиде преди 21 години и 1 ден. Няма да се състои и поради липсата на същинска ценностна система. Мантрата за „националния интерес” и ”бъдещето на Отечеството” не са и не могат да дадат на никого посока, защото са поредните нищо неказващи политико-патриотарски словосъчетания. 

Абстрахирайки се от симпатии и антипатии, ще се почуствам задължена да призная усилието на групата хора начело с Георги Първанов, ако науча конкретно:

Как, според тях, изглежда дългосрочният национален интерес на България?

Кои, според тях, са ценностите, които ще сплотят българската нация?

Как, според тях, ще е възможно те да се реализират?

Кои ще са личностите, които ще реализират тези цели?

И, както се казва в техния проект, на следващия ден ще видим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
19
 
! Отговори
IVO преди 13 години
NOVVVVVVV BARDAK , SAS STARI K**VI I TO DONOSNI4ESKI XORATA SA KAZALI NESE PRAVI
84
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
следващата стъпка на Гоце Седефчов:да се коригират всички учебници и енциклопедии с Глаголицата от:"Аз, Буки, Веди, Глаголи, Добро, Ест ..." (АБВГДЕ...)на:"Аз, Буки, Веди, ГОЦЕ, Добро, Ест ..." (АБВГДЕ)
83
1
 
21
 
! Отговори
БГ-нихелист преди 13 години
Интересното в случаят е друго, след като има в България толкова много опитни политици, който знаят как да ни помогнат за нашето добруване а,България се намира на дъното.Защо не се обединят и да ни помогнат а са се разделили и се опитват всеки по отделно да направи нещо за личната си облага?Така че,смятам това което се опитва да роди Г.Първанов още от сега се знае че,е мъртвородено.
82
2
 
15
 
! Отговори
ззз преди 13 години
Комунистите никога не се цепят .Те са като скачени съдове -преливат се . Видяххте ли как стадото на Станишев се юрна към НДК и колко зловещи физиономии на дъртни ченгета надничаха зад камерите . Това е средата ,коята ГО роди и поддържа на живот .
81
0
 
9
 
! Отговори
съвсем случаен преди 13 години
Гимнастиките в района на "жълтите павета" изобщо няма да помогнат. Крайно време е да слезете на земята и да видите как живеят обикновените българи. Алчността и жаждата за власт са най-големия бич на днешно време. Колкото по-рано разберете тези истини толкова по-добре за България.
80
7
 
8
 
! Отговори
Уйлям Юри преди 13 години
Никога не изключвайте възможност за алтернатива! Нека да има някой, който да диша във врата на Борисов. ГЕРБ и АТАКА са едно и също. СДС и ДСБ са пасивни. На този фон Бойко си прави каквото си иска, а е доказано вече, че наистина правителството и ГЕРБ имат недостиг на професионален, итщнтелектуален потенциал. Те просто политически са инфантилни.
79
3
 
7
 
! Отговори
junk преди 13 години
прах в очите , предпочитам генерала ! мерси съм и от тез
78
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
доносника гоцко е най-ЖАЛКОТО същество
77
0
 
3
 
! Отговори
ujas преди 13 години
ujas
76
1
 
6
 
! Отговори
цирка свърши преди 13 години
Много бързаш!Март месец ще броят оцелелите от меча на партията майка ДС!Имай малко търпение..............:D;)
75
2
 
7
 
! Отговори
отдел кадри на БКП преди 13 години
Нищо подобно!Просто ще напишем в историята след време,че отделни кадри може и да са сгрешили нещо,но партията винаги е права и никога не греши..... Имало ли е "мафия"?имало е."мафията "може и да е бил меча на партията ДС но никой не е разбрал това!Имало ли е див капитализъм и геноцид над народа?имало е,но никой не знае,че БКП стои зад това защото е било СТРОГО СЕКРЕТНО...............
74
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Цирка свърши!"А? Сериозно? ГЕРБ паднаха от власт ли? о.О
73
2
 
10
 
! Отговори
цирка свърши преди 13 години
Я и тук да го тресна това специално за кукловодите от ДС!Веднъж стомничка за вода,втори път и на третия път стомничката се строшила!Мнозинството от хората може и да са се поизлъгали,но експеримента се повтори много пъти и будалите измряха!Цирка свърши!Прехода се провали напълно и всеки да се спасява по единично както може.........
72
3
 
18
 
! Отговори
.... преди 13 години
Гоце, ти си просто един най- обикновен политически ЛИЦЕМЕР....къде беше последните 8 години ???.....внезапната ти загриженост за това което става в държавата легитимира само едно- че мафията в България наистина си има държава. И тази мафия си има глава.......коя е главата ли??????
71
1
 
22
 
! Отговори
Даола преди 13 години
След 20 години разграбване и обедняване на 80 % от населението въобще не може да се говори за някакво си обединение, консенсус, национален идеал и прочее. Няма по-жестоко противопоставяне от това между бедни, които 20 години оцеляват и богати, чието богатство е придобито по престъпен начин. Това са двете партии днес в България, другото е прах в очите.
70
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
ei,sigorno kokala e mnoooooogo blajen,zalepnali sa na nego,i ne se odlepvat,vremeto mu izticha,i sega s badanarkata zamazva.Kak njamat,sram,kak imat ochi,da gledat horata v ochite,tia sa po bezochlivi,i od jepchiite
69
5
 
7
 
! Отговори
Седесар преди 13 години
Ас претлагам да върнеме пецката стоянов. той знае всички песни на битълс и свири на китара.
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Приятели, братя.Нека Всички да се обединим под една идея. Нека изметем клептокрацията в България.Нека сами да променим бъдещето си.Движение Хан АспарухОчаквайте го тези дни.Всеки без значение, е добре дошъл.Истинска Демокрация, а не Клептокрация !
67
2
 
8
 
! Отговори
Чужденец преди 13 години
80% от българите искат само едно нещо- синекурна държавна службица, която да дава възможност за получаване на подкупи. Понеже няма за всички желаещи, затова хората са все недоволни.
66
4
 
11
 
! Отговори
Един Проз преди 13 години
Нов бардак със стари ***!Айде стига.Да вземат и доган че да стане АБВ - турлю гювеч.