Каква цена ще трябва да платим, ако Украйна загуби войната?

554
Каква цена ще трябва да платим, ако Украйна загуби войната?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Западът трябва прагматично да оцени военната и финансовата си помощ за Украйна и да я разглежда като инвестиция в сигурността на Европа. Защото едно поражение на Украйна ще му излезе много по-скъпо, твърдят експерти.

Ако Западът позволи на Русия да спечели войната срещу Украйна, Кремъл и неговите авторитарни съюзници ще разпространят влиянието си по целия свят, подкопавайки основите на международния ред и демокрацията, пише Виктория Власенко в "Дойче Веле". Подкрепата за Украйна, която би довела до нейната победа и впоследствие до членство в ЕС, би донесла предимства в областта на сигурността и икономиката за съюзниците на Киев. Това се казва в проучването "Украйна: цената на бездействието", изготвено от брюкселския мозъчен тръст "Приятели на Европа" в рамките на инициативата "Украйна".

Авторите на проучването базират заключенията си на интервюта с представители на НАТО, Европейската комисия, Европейската служба за външна дейност, Европейската банка за възстановяване и развитие, членове на украинското правителство и парламент, както и политически и икономически експерти от държавите членки на ЕС и НАТО. Много от интервюираните се съгласиха да дадат мнението си за изследването само при условие за анонимност.

Помощта за Украйна е не само "морално правилна"

"Войната в Украйна е крайъгълен камък за нашето време. И изборът, който правителствата на Запад ще направят в отговор на нея, ще има далечни последици не само за Украйна или Европа, но и за демокрацията по света", се казва в проучването. В него се анализират преките и хибридните заплахи, които руският режим представлява за страните от НАТО и ЕС, и се отбелязва, че финансовата и военната помощ за Украйна е не само "морално правилна", но и в геополитически и икономически интерес на Запада.

Ако Киев бъде победен, "Путин няма да се спре с Украйна, а ще продължи да развива имперските амбиции на Русия" и нито една европейска държава няма да се чувства в безопасност, се отбелязва в документа. И макар да се наблюдава спад в обществената солидарност с украинците в Европа и Северна Америка на фона на нарастващата "цена на войната" и забавянето на икономическия растеж, разходите за подкрепа на Украйна днес "ще спестят на данъкоплатците още повече разходи за отбрана в дългосрочен план".

Освен това, ако Украйна победи, тя ще бъде не само силен стратегически съюзник на Запада, но и "икономически партньор с огромен потенциал". Така по-специално следвоенното възстановяване на Украйна може да представлява значителен бизнес интерес за западните партньори. "Подкрепата за Украйна вече създава работни места на Запад, а инвестирането в нейното възстановяване ще донесе още по-големи ползи", смятат авторите на изследването. А интегрирането на селскостопанския и енергийния сектор на Украйна в европейската икономика "ще повиши сигурността на доставките и ще помогне за защитата на потребителите от ценови шокове”.

Действията на Запада са от решаващо значение за победата на Украйна и за нейното по-нататъшно движение към "демократично, европейско бъдеще". "С подходящото ниво на международна подкрепа Украйна може да постигне резултат, който да защити това бъдеще, като гарантира, че тя ще се превърне в силен, независим партньор на Запада и пример за демокрациите по света", заключават авторите на проучването.

Подкрепата на Запада е от съществено значение за победата на УкрайнаПодкрепата на Запада е от съществено значение за победата на Украйна

"Русия трябва да загуби тази война"

За две години и половина, откакто трае войната, европейците научиха, че свободата и сигурността имат цена и "тя трябва да бъде платена", заяви нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен. "Трябва да отговорим на агресора и да се изправим в защита на европейските ценности. И затова трябва да говорим не само за солидарност с украинците", каза тя. Министърката е убедена, че като помагат на Украйна, страните от ЕС "сами стават по-силни".

Досега само малко над 30 държави "подкрепят и активно помагат на Украйна", заяви естонският министър на отбраната Хано Певкур. Според него Западът трябва да реши "дали иска Украйна да спечели". "За нас е важно Украйна не само да спечели войната, но и Русия да я загуби, защото разбираме какъв е залогът", каза Певкур. Естония е една от страните, които предоставят най-голяма помощ на Украйна, като отделя 0,25 на сто от брутния си вътрешен продукт за военните нужди на Киев. "Ако други държави правеха това, което правят Естония, другите балтийски държави, Полша и Нидерландия, тази война отдавна щеше да е приключила", заяви министърът.

"Става дума за възстановяването на Руската империя”

Цената на всеки ден забавяне на западната помощ за Украйна е човешки животи и разрушена инфраструктура, заяви бившата хърватска президентка Колинда Грабар-Китарович. Войната в Украйна ще се отрази на бъдещето на цяла Европа, убедена е тя. "Нека не се заблуждаваме: войната няма да спре в Украйна. Защото става въпрос за руския експанзионизъм и възстановяването на Руската империя. Виждаме сблъсъци на различни начини на живот и на различни ценности, общи за нас и за Украйна", каза бившата президентка.

Помощта за Украйна не е скъпа прищявка или благотворителност, защото инвестицията в успеха на Украйна "ще се възвърне стократно, когато се помисли какво може да предложи на Европа", смята бившият говорител на НАТО Джейми Ши. "Украйна вече е ключов партньор на ЕС в енергийния сектор и ще стане равноправен член на нашия единен пазар. Въпреки огромните предизвикателства, Украйна продължава да провежда реформи за постигането на тази цел", заяви еврокомисарката по енергетиката Кадри Симсон. Тя подчерта, че западните партньори на Украйна "трябва да направят всичко, за да гарантират, че Украйна ще спечели". "Ако Русия спечели войната, това ще бъде голяма заплаха за енергийната сигурност на Европа", подчерта Симсон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


554
Още по темата: Войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
478
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цената,която ще "платите" юроБоклуци е че ще запазите вивота си,защото в противен случай,в мига преди да се превърнете в газови мехурчета,за миг ще се мерне казаното оп Путин "за какво ни е свят без Русиия"!
477
1
 
14
 
! Отговори
Ала бала преди 1 месец
Абе това Дойче Веле няма ли да го закрият, тая пропагандска медия?
476
1
 
16
 
! Отговори
Глупава Пропагадна преди 1 месец
Статия, но от ЕвроАтлантици само това може да се очаква, празна пропаганда. И докато тив от другата страна на Атлантика, потриват ръчици за париците които отиват към тях, Европейците плащат суровини и военни сметки които ги разоряват. С две думи Европейците изпуснаха питомното (Европа от Лисабон до Владивосток) и сега гонят дивото (Да победят Русия и Китай). Е нема как да стане.
475
6
 
5
 
! Отговори
Да, да преди 1 месец
Трябва и ЩЕ загуби!
474
1
 
9
 
! Отговори
eu citizen преди 1 месец
very very stupid article
473
0
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
До Шаран БГВъв Виетнам имаше победител - Таиланд с 5 милиарда долара американски инвестиции още толкова помощ допълнително похарчените пари от разквартируваните американски войници.
472
0
 
21
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 месец
Украйна не може да спечели война срещу Русия. Въпросът е само какво ще загуби. Може да загуби по-малко ако започне преговори за мир сега, или да загуби повече ако започне преговори по-късно.
471
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна няма да загуби войната защото обявена война няма.
470
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ей че само на мало7умник не му е ясно че става дума за ресурси и богатства- не случайно отнемат даже повърхностния слой от украинския чернозем и го мъкнат в европа
469
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а аа ставало дума за ресурси а не за демокрация и човешки ценности- и как си го приказват - уверени че населението вече е с промити мозъци и консумира всицчки илъжи на евроатлантиците
468
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна е загубила отдавна ,само че сащ и ес се правят на балами и наливат милиарди в Украйна я зелето ги краде )))
467
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дори да е така, не можем да подкрепяме украйна с цената на всичко. Понякога се налага да се отреже гангренясалия крайник за да спасиш тялото. В случая с украйна момемтът на рязане е когато поискат жива сила от съюзниците си. А това ще е скоро.
466
1
 
12
 
! Отговори
так така преди 1 месец
До Георгивярно умножено по 1000 .....ДЕМОКРАЦИЯТА Е ЗАКОННА ФОРМА НА ОГРАБВАНЕ НА *** НАСЕЛЕНИЕ И НИТО ЕДИН В ЗАТВОРА ОТ ЕДРИТЕ КРАДЦИ КОИТО СА ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ...
465
2
 
36
 
! Отговори
Голата истина преди 1 месец
Бавно и сигурно,транс.....ните медии ,ни подготвят към неизбежното. И за слепеца е ясно че Украйна ще загуби войната понеже никога не е имала шанс за победа.
464
1
 
25
 
! Отговори
Еееее преди 1 месец
Аре стига ми бъркали по джобовете ве
463
2
 
32
 
! Отговори
Георги преди 1 месец
Хора, демокрация няма. Не се заблуждавайте. Думата демокрация е с гръцки произход и означава управление на народа. Къде сте виждали народ да управлява. Това, че избираме ( не избираме ) някакви измамници, не означава, че това управление е демократично. Примери милиони. Гласуваш за Бойко получаваш ПП и Пеевски :) 😀 А какво правят след това си е техен въпрос...някой да ви в питал 😀
462
11
 
17
 
! Отговори
???????????????????? преди 1 месец
После следва Балтика...И така.Следва и Студената Война още 10 години поне.Следва емиграция, разруха, страх, и така.Следва това, че всички ресурси ще са в Русия и всички последствия от това. Няма да има зелен преход, няма да има завладяване на космоса, лекарство за рака и тн. Ще има производство на атомни бомби.
461
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много им дреме на САЩ, военната им индустрия порасна 5 пъти от тая война, а там и от двете страни славяни се бият, така че "И да паднем и да бием...."
460
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тя вече е загубила ,вярват на наркомана сащ и ЕС а той си заблуждава че щял да победи Русия ,смях в залата ))
459
5
 
40
 
! Отговори
Шаран БГ преди 1 месец
В една война само на книга има победител !! Всички губят !! Какво спечели СССР в 1945 година? Какво спечели САЩ във Виетнам? Какво спечелиха всички сред камънаците на Афганистан ? И ние като станахме държава, какво спечелихме начело с Кобурга Фердо, че му и ровим кокалите сега у нашата земя !? Най-много "спечелихме" БЕЗ ВОЙНА след 1989 година като олекнахме с около 2,5 милиона като население ? Туй нещо демокрацията било много хубаво нещо.......... И сега ще спечелим от Украйна !?