Китайка и индиец редом до Капоне

Топ 10 на мафиотски босове в съвременната история
22 яну 2011 18:30,
36
Китайка и индиец редом до Капоне
Агенти на ФБР и полицаи от Ню Йорк копаят в празен парцел в Куинс, Ню Йорк, за който се смята, че е гробище за хора, убити по нареждане на боса Джон Готи. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Мащабната акция на ФБР срещу Коза Ностра в Ню Йорк очаквано предизвика вниманието на световните медии. Не че бяха заловени кой знае колко влиятелни фигури, но когато става въпрос за мафия, общественият интерес винаги е огромен (мафиотите да благодарят на Франсис Форд Копола и създателите на „Семейство Сопрано“).

Затова в часовете след обявяването на арестите сп. TIME спретна класация на 10-те най-влиятелни мафиотски босове. Сред тях има до болка познати имена като Ал Капоне и Лъки Лучиано, но и някои, които не са хванали окото на Холивуд и личностите им не са много популярни.

Едно такова име е Кайпинг Дзе. Единствената жена в „елитната” компания е наричана „Кръстницата на мафията” в южния китайски мегаполис Чунцин (население от 30 милиона души). Дълги години Кайпинг е вождът на местния подземен свят.

Под нейно ръководство минавал нелегален хазарт за милиони долари. Кръстницата държала с пари и компромати цяла мрежа от полицаи и местни управници. Разполагала с множество луксозни коли и вили, а също така и с харем от 16 млади мъже. Царството й обаче приключи преди две години, когато беше арестувана и осъдена на 18 години затвор.

Да избяга от правосъдието засега успява индиецът Давууд Ибрахим. Освен че дълги години е сочен за дона на престъпния свят в индийската финансова столица Мумбай, той е организатор и на глобални терористични мрежи като има близки контакти с „Ал Кайда”.

Името му е замесено в редица атентати в Мумбай, в това число и кървавото улично нападение отпреди три години. Започнал „кариерата си” като обикновен рекетьор и контрабандист на злато, Ибрахим бързо се издига до мафиотските върхове. Към момента босът се укрива, най-вероятно в Пакистан. Състоянието му се оценява на милиарди долари, а през 2009 година дори попадна в класацията на Forbes за най-влиятелните хора на планетата.

Друг извън американската група главатари, но с достатъчно внушително досие е Хисаюки Махии. Роден в Корея, то се мести в Япония след Втората световна война. С годините името му става синоним за „черен пазар”. От износ на петрол и проституция до туризъм, сферата на влияние на Махии е пословична. Особено през 60-те, когато контрабандният поток между Япония и Южна Корея минава през него. Две десетилетия по-късно се оттегля без да е докоснат от правосъдието. Умира през 2002 година.

Дотук с по-непознатите мафиоти. По-нататък в класацията на TIME идва тежката артилерия.

Колумбиецът Пабло Ескобар. Човекът изградил кокаиновата империя Меделин, която през 80-те години стои зад 80% от наркотрафика към САЩ. Като тийнейджър Ескобар изкарва пари като краде надгробни плочи и ги продава на контрабандисти в Панама. Навлизайки в кокаиновия бизнес, колумбиецът набързо се изкачва до лидерската позиция най-вече благодарение на безмилостния си характер.

На съвестта му тежат покушенията срещу трима кандидат-президенти на Колумбия, главен прокурор, правосъден министър, над 200 съдии, десетки журналисти, повече от 1000 полицаи и неизвестен брой съперници и обикновени граждани, дръзнали да му противоречат. Пабло Ескобар е един от най-кръвожадните престъпници, които съвременният свят е виждал.


И един от най-ексцентричните. Ескобар не се свени да раздава големи суми на бедните си сънародници. Веднъж, бягайки от полицията, се скрил в гора и поддържал огън, за да топли себе си и дъщеря си, като хвърлял в пламъците банкноти долари. За една нощ изгорил над 2 млн. долара.

Ескобар нееднократно предлагал на правителството да плати целия дълг на Колумбия в размер на 10 млрд. долара, ако получи протекция. На 44 години е застрелян при опит за бягство от полицейска засада.

В неамериканската група на топмафиотите влиза и украинецът Семьон Могилевич, който е в списъка на ФБР за 10-те най-търсени бегълци. Наричан „Донът-мозък” (има висше икономическо образование), Могилевич ръководи мултинационална престъпна мрежа, която пуска пипала във всякакви сфери – поръчкови убийства, търговия с оръжие, наркотрафик, финансови измами в особено големи размери, дори бизнес с газ в Източна Европа. Преди три години украинецът беше арестуван в Москва за неплащане на данъци, но получи оправдателна присъда година по-късно.

Не се отърва от затвора обаче сицилианският бос на босовете Салваторе „Тото” Риина. „Господа, правите огромна грешка”, казва Риина при ареста си през януари 1993 година. Всъщност грешка няма – той е човекът, отговорен за над 100 убийства, не малка част извършени собственоръчно.

Прави име в подземния свят като изпълнител на мокри поръчки. Обявен е за издирване по подозрение в тройно убийство още през 1969 година. Оттогава до момента на ареста се укрива, но това не му пречи да ръководи кървави улични войни, за да оглави сицилиянската мафия. Сега излежава доживотна присъда.

Естествено класация за мафиоти без Алфонс Гейбриел „Ал” Капоне няма как да бъде съставена. Този италианец с американско гражданство е просто нарицателно за думата мафия. Капоне е ръководител на мощна империя, чийто възход започва с налагането на сухия режим в САЩ в началото на ХХ век.

Босът не се двоуми да разчиства конкуренцията с куршуми. Нелегалният му бизнес пък се простира далеч отвъд контрабандата на алкохол. Говорим за пълния пакет – хазарт, проституция, наркотици. Ал Капоне финтира всички антимафиотски агенции до момента, в който не стъпва накриво заради неплатени данъци. Присъдата е 7 години, 6 месеца и 15 дни. Което си е нищо в сравнение с престъпленията, които му се приписват.

След смъртта на Капоне през 1947 г.(инфаркт), ръководител на империята му официално става друго „голямо” име в американския престъпен свят – Тони „Голямата риба тон” Акардо. Той печели доверието на предшественика си като безкомпромисен наемен убиец. С тази слава и управлява.

Десетилетия наред е преследван от ФБР по обвинения в убийства, отвличания, изнудвания, рекет, данъчни измами, но така и не получава присъда.  Умира от старост на 86 години. Прякорът си получава за това, че уловил риба тон, тежаща 180 килограма. Друго популярно негово прозвище било Джо Батърс – асоциация с бейзболната бухалка, с която често си служел.

Китайка и индиец редом до Капоне
С главата си доста умело си служел Чарлз „Лъки” Лучиано. За боса от Ню Йорк се счита, че е организирал организираната престъпност. Именно Лучано изгражда прилагания и до днес мафия-модел, трансформирайки дребната криминална дейност в добре смазана „корпорация”, носеща огромни приходи.

Главата на фамилия Дженовезе дори си позволява публични изяви сред местния хай лайф. Компания му правят знаменитости като Франк Синатра. В крайна сметка късметът на Лъки Лучиано му обръща гръб и през 1936 г. прокурорът Томас Дюи успява да издейства присъда за мафиота, уличен в ръководене на мрежа за проституция.

Лучиано дърпа конците от килията, а опитите му да си издейства предсрочно освобождаване завършват със сделка с Пентагона за връщане в Сицилия по време на Втората световна война, където да използва контактите си за подривна дейност срещу фашисткия лидер Бенито Мусолини. Лучиано повече не се връща жив в Съединените щати. Умира от сърдечен удар на летището в Неапол през 1962 г. Забраната за връщане в САЩ е вдигната и той е погребан в Куинс.   

Топ 10 на най-големите мафиоти се затваря от Джон Готи, определян като последният бос от старата генерация. Лъскав, елегантен, във вихъра на нощния живот „Спретнатия дон” поема ръководството на фамилията Гамбино в средата на 80-те години. Съвсем скоро се сдобива с нов прякор – „Тефлоновият дон”, заради лекотата, с която се измъква сух от множеството съдебни процеси срещу него.

Явната демонстрация на самоувереност и чувство за неприкосновеност амбицират ФБР и бюрото впряга всички сили „да закове” Готи по обвиненията в рекет и убийства. Това се случва през 1992 г., а 10 години по-късно босът умира в затвора от раково заболяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: мафия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 13 години
"Този на снимакта е пребит до смърт .От там и гледа така .После убива човека които го е поръчал."dobre po4na, ma sredata nqkak si ne se wryzwa s kraq... :) shte widim kakwo kazwat google i wikipedia..
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това пък за Ескобар е най-голямата простотия на журналята. Бягал бил от полицията и се скрил в гора. И за да се топли горил банкноти. Да бе да! Наоколо му гора а той ще гори пари.
32
0
 
2
 
! Отговори
Коки преди 13 години
Бял прах за приятелите на Пабло!
31
1
 
3
 
! Отговори
poohy преди 13 години
до 27 - хитлер, съзнаваш ли, че ХРИСТИЯНСКАТА държава Израел е единствената на първата БОЙНА линия срещу глобалното настъпление на ИСЛЯМИЗМА? Не знам какъв е процента на банкерите евреи в световен мащаб, но надали е някакво значимо присъствие. Нормално е народ прокуден от родните места да набляга на образованието, търговията и банковото дело. Където и да са преселили - дори и ти би трябвало да се сетиш - не са имали земя за обработване.
30
1
 
11
 
! Отговори
мравка преди 13 години
Пропуснали са нашите мафиоти или политици то е все едно.Познайте кои ще води класацията.От ДПС,НДСВ,БСП,СДС,ДС,ГЕРБ,АТАКА.АЗ мисля че всичките са от един дол дренки.Някои да каже че не е така.
29
0
 
4
 
! Отговори
Веднага и незабавно! преди 13 години
Веднага пак да хванат Йосич и след това да проведат всенароден референдум дали да го пуснат - при условията, описани тук в пост.29 !!!!!!!
28
0
 
14
 
! Отговори
opa преди 13 години
забравили са един от новите босове в европа, а именно Сретен Йосич, който е сочен за наркобарона на европа преди да го вкарат в панделата преди няколко години в холандия. между другото го арестуваха в софия преди 7-8 години и се появиха някакви слуховеч, че предложил при ареста си да плати външния дълг на българия (10 милиарда някъде). бати балъците, вместо да ги плати и да го пуснат...
27
0
 
3
 
! Отговори
ico преди 13 години
stra6na rabota
26
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Евреите трябва да оглавят всички мафиотски класации.Е б а х а майката на цивилизацията тия пичове.То не бяха войни, то не бяха кризи и конфликти.Световните пари се държат от тях !
25
4
 
8
 
! Отговори
miroslav преди 13 години
klasaciqta ne e to4na KOMUNISTITE gi nqma
24
0
 
15
 
! Отговори
пабло преди 13 години
Ескобар си е наи големия.2 млн. да се стопли! Пич
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"харем от 16 млади мъже"Taя не си поплюва :)
22
3
 
6
 
! Отговори
сако преди 13 години
Погледнете снимката на Лучияно и снимката в статията за Уорлик по долу на главната страница на сайта. Аз намирам поразителна прилика в лицата на двамата.
21
2
 
2
 
! Отговори
15 преди 13 години
Белега от нож няма нищо общо, веждите му са различни, очите му гледат различно, ъгълчетата на устата му са различни, слепи ли сте? Взимаш лист хартия и закриваш половината лице, после другата половина, изражението на двете половини е различно. Аматьори...
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
hh
19
4
 
51
 
! Отговори
Съмнявайте се винаги преди 13 години
Много повече престъпници от тях са Дж. Буш и всички шефове от пентагона, или тези дето им дърпат конците! Трябва за тях класация!Абсолютно си прав! Те са начело на така наречения Нов Световен(вкл. икономически) Ред. Повечето лидери са такива. Путин и Буш са големи тирани колкото са Хитлер и Сталин. Има все по-богати и все по-бедни. Зомбират ни от малки чрез всякаква мултимедия - телевизия, филми, музикални клипове... налагат ни готово мнение. Съмнявайте се винаги!
18
1
 
36
 
! Отговори
Astarot преди 13 години
Това е класацията за НЕЛЕГАЛНА мафия :) Не търсете тук Ротшийлд и Рокфелер ;)
17
2
 
5
 
! Отговори
TTTSPS преди 13 години
Хайде да играем MAME пишете ми на ТТТSPS skype
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 15 .Вземи прочети ,,Големите босове ако не бъркам името на книгата .Този на снимакта е пребит до смърт .От там и гледа така .После убива човека които го е поръчал.Не е като нашичките в БГ , да се чудят с кои адвокат да притиснат врага или коя биричка да спасяват .
15
2
 
46
 
! Отговори
Ужас преди 13 години
15- анонимен, този на снимката е един от най-легендарните мафиоти! И за д аму е така лицето си има точна причина - белег от нож, така че не се изказвай като не знаеш! Гледам много документални филми, предпочитам да не са от американски телевизии, за тези хора, били са наистина изключителни престъпници, жестоки и самоуверени, но много привързани към семействата си! Много повече престъпници от тях са Дж. Буш и всички шефове от пентагона, или тези дето им дърпат конците! Трябва за тях класация!