Нормално ли е 14-годишен да гледа малкия си брат?

Законът във Великобритания не е особено ясен
Обновена: 8 фев 2011 13:38 | 8 фев 2011 13:25,
53
Нормално ли е 14-годишен да гледа малкия си брат?
Прекаленото обгрижване от страна на родителите е повод за притеснение. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Наскоро британска майка получи официално предупреждение от полицията, защото оставила 14-годишния си син да се грижи за своето 3-годишно братче. Въпросът е на каква възраст децата спокойно могат да бъдат оставяни сами вкъщи без родителски надзор, пише Би Би Си.

Настоящият случай може да даде сериозен повод за размисъл на всеки родител, оставил децата си сами, за да отиде на шопинг или предлагащ дребна сума на тийнейджъра съсед, който да пази малките, докато мама и татко са на романтична вечеря или на парти. 

Майката, на около 40 години, оставила отрочетата си без надзор за едва 30 минути, като в този период те не са били в реална опасност. И въпреки това полицията се е намесила. Значи ли това, че органите на реда ще стават все по-бдителни и строги спрямо тези, които разчитат на тийнейджъри да вършат работата на възрастните? 

Някои ще кажат, че разликата в поведението и зрелостта между отделни 14-годишни може да е огромна. Но крайната дума имат властите.

Законът във Великобритания не е особено ясен, като полицията може и да използва правото да действа по собствено усмотрение. 

Няма минимална възраст, на която децата могат да бъдат оставяни сами вкъщи, няма и закон, който да определя допустимата възраст на детегледачките. Но при положение че за дете се грижи лице под 16-годишна възраст, тогава по силата на закона родителите остават отговорни за сигурността на своето дете. 

А според местния Закон за защита на децата и младежта, родителите могат да бъдат съдени за предумишлена небрежност, ако оставят детето си без надзор по „начин, който е твърде вероятно да причини ненужно страдание или вреда на здравето”. Наказанието за подобно деяние варира от глоба до 10 години затвор.

Така без поставени конкретни възрастови граници родителите биват поставяни в сива зона, в която границата между законно и незаконно е тънка колкото преценката на определен полицейски служител. 

Неправителствената организация „Национално общество за превенция на жестокостите срещу деца” (NSPCC) съветва деца под 13-годишна възраст да не бъдат оставяни без родителски надзор за дълги периоди от време. По отношение на детегледачките предлаганата граница е 16 години. Интересен въпрос обаче беше повдигнат по отношение на казуса с малолетните майки. Тоест, ако майката е на 15 години, а границата за грижа за подрастващи е 16 г., то тогава ще има ли майката право да си гледа детето? 

От NSPCC считат, че грижите за по-малко братче или сестриче могат да бъдат доста стресиращи. Крис Клок разказва, че на телефонната линия за помощ получил обаждане от 10-годишно момче, изпаднало в паника, защото не знаело как да успокои непрекъснато плачещия си по-малък брат.

„Родителите имат нелеката задача да намерят баланса между това да направят децата си по-самостоятелни и в същото време да бдят над тях постоянно, дори и в тийнейджърска възраст”, коментира Клок. 

„Това, което е наистина важно, е да се получи продуктивен диалог между родители и деца. Да бъде сигурно, че всички страни ще останат доволни при ситуация, в която подрастващите остават сами. Да бъде категорично ясно какво да правят децата при извънредни ситуации”, допълва Клок. 

Специалистът по семейно право Жаки Джилиат е убедена, че налагането на възрастови граници би било доста трудно, а и подобни граници не биха премахнали ролята на властите като арбитър в различните ситуации. 

От друга страна, Джилиат съветва хората, получили официално предупреждение от полицията, да не го приемат. Защото така признавали вина. В такива случаи родителите трябва да се консултират с адвокат и ако се наложи да отнесат въпроса пред съда. 

Що се отнася до самите майки, те също признават, че трудно може да се определи категорично на каква възраст тийнейджърите стават способни да се грижат адекватно за по-малки деца. „Някои признават, че децата им никога няма да бъдат способни да се грижат за братята и сестрите си”, казва Жустин Робъртс – редовен посетител в популярен британски форум за млади майки.

Други споделят, че именно опитът като детегледачки от най-ранна възраст им е помогнал впоследствие да са по-добри майки. 

От Би Би Си правят сравнение на ситуацията в страни като Германия и Швейцария, където децата ходят сами на училище още от най-ранна възраст. 

В същото време специалистът по детско развитие Сю Палмър е категорична, че законите на Острова и прекаленото обгрижване от страна на родителите са повод за притеснение.

„Децата стават все по-некомпетентни, защото са третирани като внимателно пазени домашни любимци”, смята Палмър. 

Според нея всички неразбории по въпроса превръщат Великобритания в обект на присмех от страна на европейските й съседи, където гледането на 3-годишно дете от 14-годишен тийнейджър е нещо съвсем нормално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
35
 
! Отговори
Анджелина преди 13 години
Хора , не се чудете, а разберете, че британците са *** и ***. Не могат да стъпят и на малкото ни пръстче дори. Аз съм в Англия от 6 месеца и съм се видяла в чудо от начина им на мислене. Невероятна наивност, липса на интелект и логика. Те са увредени в мозъка. 80% от британците страдат от дислексия. Имат си правила и норми, които спазват безропотно. Не са в състояние да анализират или да се съмняват.Не реагират срещу несправедливостта.Не поемат никакви инициативи.Дефектни са.
30
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЧЕ аз на 10 години гледах сестра си, която бе на 5. Знаех си аз, че не трябва!
29
10
 
3
 
! Отговори
циганка преди 13 години
Тук през 2011-та в Европейска България е нормално на 14-т години да имаш дете на 1-2 години, а на 40-т си баба или дядо! А Онова във ВеликАбритания е не нормално!
28
1
 
23
 
! Отговори
Маги преди 13 години
В момента съм на 14. Когато бях малка ме гледаше баба ми. Никога не съм била прекалено обгрижвана или пък обратното. Всичко беше в границите на нормалното. Не веднъж са ме оставяли сама вкъщи, но не са ме заключвали, така че да не мога да изляза. Аз можех да си отключа и да изляза, но не го правех, защото знаех, че баба ще се притеснява за мен. Ето например, когато бях на 5, докато правехме курабийки, тя се изгори на печката и трябваше веднага да отиде до аптеката. Какво правим в такива случаи?
27
2
 
14
 
! Отговори
Дидо преди 13 години
На 14 г. изкарах първите си стотинки от връщане на амбалаж,правих секс за първи път и по цял ден до към 11'00-11'30 вечерта трамбовахме улиците с приятелчетата,да не ми се обясняват много-много тия загрижените...
26
1
 
54
 
! Отговори
ivanina-j преди 13 години
Имам двама сина.Големият след 8 клас трябваше да учи в гимназия,в близкия град и тъй като нямаше удобен транспорт остана да живее на квартира. Две години след това отиде и малкия,който е с 4г. по-малък.Никак не ни беше лесно,нито на нас,нито на тях,но не съжаляваме,защото от малки свикнаха да се справят сами и като отидоха да следват за тях въобще не беше проблем, че са далеч от дома.Бяха свикнали да се справят сами и им беше странно, че съквартирантите им не умееха да сменят една крушка.
25
16
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 13 години
А случайно да си чувал за изгорели деца в следствие на пожар, оставени от майка си докато отиде до магазина? Щото аз съм чувал. И не беше толкова отдавна, че да не се помни.
24
2
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 13 години
А бе като се огледаш, май престъпниците са повечето около нас. Иначе нямаше след 20 години да сме там, откъдето тръгнахме.
23
9
 
3
 
! Отговори
Шамари преди 13 години
Да разбирам, че твоето поведение в случая е да му обършеш два шамара на детето си и да го зариташ с шутове навън от магазина. Щото не те разбрах иначе какво искаш да кажеш с коментара си.
22
1
 
80
 
! Отговори
родена през 75 г. преди 13 години
някога всички оставахме сами като деца. Родителите ни на всички ходеха на работа. Ключа на врата, 20 ст. в джоба и пей сърце. По цял ден мерехме улиците, играехме на игри които не са виртуални и имахме приятели които също не бяха виртуални.. Играехме до късно през ноща. А сега?!? На 14 години още не могат да се грижат сами за себе си. Не могат една филия да си отрежат защото от "Закрила на детето" така са казали че до 18 г. са деца. Глупости на таркалета. Не им правим услуга. ще става все по зле
21
1
 
51
 
! Отговори
мама преди 13 години
моя приятелка, която беше детегледачка там разказваше как до 5 годишни ходят с памперси и ядът с биберони. Беше се видяла в чудо - тръшне се детето на земята в магазина, събори всичко и майка му само се усмихне.. Така че да не ми се правят на много отговорни родители.
20
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А защо не изкарат един закон майките да наглеждат женените си дечица в леглото да не би партньорът им по време на общуването под юргана да им направи "нещо непристойно"
19
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя свят изперка. Ще трябва да плащаме заплати на квалифицирани детегледачки с магистратура по специалността след някоя година. 90% от българите сме се отгледали сами , защото майсите ни са работили. Да не сме станали престъпници, или сме загинали .
18
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С брат ми още от 1 клас оставахме с по един ключ на врата и цял ден сами. На обяд си пишехме домашните, следобяд играехме пред блока.... нито запалихме апартамента, нито си отрязахме някой крайник и станахме хора!14г дете е вече тинейджър! Баси, ако не може да наблюдава брат/сестра си за 30 минути. Ако не можеш да разчиташ за 30 мин отговорност, то тогава как и в какво ли си го възпитавал???Ама за Англия е нормално. Там до 4г възраст ги бутат в количка! Елата да ги видите на нашето море!
17
2
 
18
 
! Отговори
от там преди 13 години
там и на майките акъла им е като на 14 годишни - така че...
16
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз пък друго се чудя - нормално ли е да живееш в България? Да искаш да отгледаш децата си тук? Да искаш да си при роднини и приятели? Нормално ли е?
15
5
 
16
 
! Отговори
Ema преди 13 години
това е пълен абсурд... именно във Великобритания масово 14 годишните вече имат по едно-две деца
14
7
 
39
 
! Отговори
bgf преди 13 години
Цитирани са мисли и приказки на "особенни" англичани... В България, моят 12-годишен син, пое и се грижеше за своето новородено братче, вече 7 години. Това е защото баща му, аз съм трудно подвижен човек с увреждания, болен от "Множествена склероза", а майка ми е в безпомощно състояние на легло. За всички нас се грижи единствено жена ми, която и трябва да работи, за да издържа семейството ни. Е и пак живеем, въпреки , че правителството ни замрази до живот всички пенсии, помощи и доходи. Защо тези
13
0
 
14
 
! Отговори
BG преди 13 години
В БГ от 5 годишни ги гледат:))))))))
12
1
 
112
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи 14 годишен не може да гледа 30 мин. братчето си, а 12-годишни *** могат да имат деца и когато някой реши да протестира срещу начина на живот на ***, ЕС да скача, че сме им нарушавали правата?! Абе, аз ли нещо не вдявам или какво?