Сръбски "кучета на войната" на страната на Кадафи

Ветерани от юговойните потушават бунта в Джамахирията
Обновена: 23 фев 2011 14:57 | 23 фев 2011 10:20, Елка Василева
119
Сръбски "кучета на войната" на страната на Кадафи
Снимка: БТА

Сърбите са били първите чужди наемници, пристигнали в Либия. Няколко десетки сръбски наемници в момента воюват по улиците на либийските градове на страната на силите, верни на Муамар Кадафи.

Сръбският вестник „Ало“ твърди, че сръбските наемници получават десетки хиляди долара за тази работа. Те отиват в Либия най-вече от други африкански страни, в които от години воюват като „кучета на войната“.

Освен от африканските страни сръбски наемници пристигат в Либия и от Сърбия, но чрез босненски и хърватски агенции, които ангажират хора за подобна работа.

Сръбските легионери са ветерани от войните в бивша Югославия.

Освен хора от бивши военни и полицейски части, ядрото на тези сили са от бившите червени барети, разпръснали се по света след разформироването на частта им през 2003 г.

В африканските страни те работят най-вече като частна охрана на президенти, политици, а също и като инструктори в местните армии.

Освен сърби с първата вълна в Либия са отишли и наемници от африканските страни.

Според източник на „Ало“, пожелал анонимност, сръбските наемници са били ангажирани за рекордно кратко време, защото са известни като отлични и много опитни войници.

„Кадафи им плаща, колкото поискат. Цената на ангажирането им стига и до няколко десетки хиляди долара и евро. Голяма част от тях са отлично платени в различни африкански страни, но това е била оферта, каквато не може да се откаже. Преди началото на бунта, още когато нещата са се заформяли, сърбите, които са били в Африка, веднага са осъществили контакт с либийците, но и либийците с тях. Това се върши и от отделни „агенции“, специализирани в оказването на подобни услуги и имат отлични разузнавателни контакти“, обясни източникът на „Ало“, близък до военните среди.

Освен сърби в Либия са отишли и наемници от Русия и останалите бивши съветски републики, за да защитават Кадафи и безмилостно да се разправят с демонстрантите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
До 68 преди 13 години
Може ли да кажеш къде да намеря инфо за Операция "Умиращ лебед". Търсих в google но нещо не ми се получи. Ако имаш някъде, прати линк - моля те. Стана ми интересно.
74
4
 
8
 
! Отговори
До никой преди 13 години
Хахаха. Абе може да не ви харесват тези на снимката. Не ги знам какви са. Но едно е видно. Дори на снимката са повече от нашата армия и по-добре оборудвани :)
73
8
 
18
 
! Отговори
ВГ до "bonev&qu преди 13 години
"Сръбските кучета" не "ги плюем", а им казваме за тях истина, която и те си знаят. Именно,- че са продажни ***, които за пари биха продали и майка си.
72
1
 
1
 
! Отговори
WG до 61 "Darum преди 13 години
Darum, приемам това което казваш за превода на Шекспир. Кой е превел ТАКА израза. Сам знаеш, че в ОНЗИ превод има и поетическа волност на превеждащия за вписване в българския превод на цялата поетическа картина и атмосфера в "Крал Лир" и въпросът е открит. Тук случаят е друг и би могло педантично и добросъвестно да бъде преведено като кучета или, ако включа и личното си отношение,- "*** на войната".Както впрочем педантично ще го преведе и чичко Гугъл, ако провериш. Той не е мерило, разбира се.
71
3
 
6
 
! Отговори
merc преди 13 години
Пълни глупости !!!Само отявлен *** може да се върже на такава партенка. Кадафи финансираше муджахидините в Босна, а сега те се обърнаха срещу него . Това е !Сърбите могат само да му гледат сеира.
70
2
 
10
 
! Отговори
До 70 преди 13 години
Виж сега... Питаш отговори. Историята е показала, че на-добре с американските рейнджъри се справят самите америкснки рейнджъри. Един по грешка хвърлил граната в собствения си окоп и избил 15-20 човека...друг се депресирал, че пържолата му не била много топла и гръмнал двама, трима от своите...трети за сефте чува, че не трябва да стреля срещу неговите, защото играл много CS и си мисли, че няма да ги убие като стреля срещу тях....Абе такива разни истории.
69
6
 
9
 
! Отговори
LYBIEC преди 13 години
GDAFFI E VELIK DARJAVNIK I BA6TA NA LYBIISKI NAROD.VIVA COLONEL GDAFFI.AMERIKANSKI PROVOKATORI DA BUDAT UBITI.TE ISKA NA6 PETROLAMA NEMA DA POLU4I.POLU4I KOR6UM V GLUPAV GLAVA.
68
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
interesno mi e da vidq kak tezi veterani i cherverni bareti shte se spravqt sreshtu amerikanskite Rangers ili britanskite SAS
67
5
 
4
 
! Отговори
До ГЕРБЕР(14) преди 13 години
*** пич...Вие ГЕРБЕРИТЕ само за крадене мислите д'***. Що?? Окрадохте ли всичко тук, че вече искаш да си там???
66
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Глупости на търкалета :) Ако Кадафи беше дръпнал съветски спецназ, до момента да няма бунт. Реална случка - Екип от 50 ГРУ-та държи град с население 100 000 дезорганизиран и саботиран - без ток, без вода, без комуникации и избиват 5 000 население в рамките на седмица, до изтеглянето си. Операция "Умиращ лебед", 1982-ра година. Жертви от ГРУ-тата: 0 Цивилни жертви: 5000+ потвърдени... Какво си говорим? :)
65
2
 
6
 
! Отговори
bako преди 13 години
tova sa srabski zigani otishli da izkarat njakoi lev
64
1
 
1
 
! Отговори
Васо преди 13 години
Към 60:То да бяха единици, да го изтърпим, ама все повече стават и на агресия ги избива.
63
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
SRBIJA DO TOKIJA!!
62
3
 
6
 
! Отговори
hajduk преди 13 години
KOCOBO JE KOCTOB.
61
3
 
6
 
! Отговори
ръП преди 13 години
Странджа-а-а от теб по голям *** няма бре. Дедо Господ като е правил *** с теслата теб те е взема за еталон, ама си бил по-черен от тях щот икономисвал от боята. Аре обаждай се на Гошко *** да ти тегли една *** за обед, че май си огладнял.
60
1
 
1
 
! Отговори
Васо преди 13 години
До Марк 49:Не са имали късмет, а са имали винаги една постоянна външна политика, обвързана с една постоянна доктрина за национален интерес и политици да я провеждат независимо от външен натиск. С други думи, нямам думи защото ще са нецензурни, пък аз държа на добрия тон в нашата дискусия. Та ако се съглася, с теб, че са имали късмет, вярвам, че ще се съгласиш и ти с мен, че сме нация без късмет. Ама не е така, защото я каква прекрасна страна си имаме.
59
0
 
7
 
! Отговори
Darum преди 13 години
Dogs of War - означава "Бесове на Войната"Може и да не знаете, но имало такъв поет - Шекспир се е казвал! И в неговата трагедия "Крал Лир" е написал:Cry "Hevoc" and let slip the Dogs of War!Четете бе неграмотници! Или вие сте от отбора на Чукча:Чукча - писатель, Чукча не читателЬ!
58
1
 
1
 
! Отговори
az, до: 57 преди 13 години
Васо, не е тъжното, че ти си ***... Тъжното е, че по-голямата част от българите вече са като теб, а хора като Странджата останаха единици...Не се обиждай.Поздрави!
57
7
 
4
 
! Отговори
bbb преди 13 години
Kogato srbskite kucheta se biha za makedoiq sreshtu shiptarite,oblecheni kato makedonskite spec chasti i potishavaha buntovete v "vashata mekedoniq"togava bulgarite pak stoqha i pisaha po forumi.Obache se golqmi meraci inostalgiq imate
56
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сърбите са най-малоумния народ на света ..добре ,че лидерите им не са етнически сърби..иначе отдавна да са паткясали!