Бойко и Алексей - смяна на ролите по български

Френският в. "Монд" рови в тайните на родната политика
Обновена: 25 фев 2011 18:25 | 25 фев 2011 17:50,
189
Бойко и Алексей - смяна на ролите по български
Снимки: вестник "Монд"

Човек може да е обществен враг номер едно и въпреки това да запази чувството си за хумор. Алексей Петров ни отваря вратата на дома си над София, криейки лицето си зад картонена маска с образа на премиера Бойко Борисов.

Така започва статията си френският автор, публицист и журналист Пьотр Смолар, публикувана във вестник "Монд" и продължава:

Развеселен, бизнесменът (Алексей Петров  - бел.ред.) ни кани да се настаним около тежка стъклена маса в  модерен, но безличен хол.

Оттук го взима преди една година полицията, натоварена с изпълнението на акция „Октопод“.

Насочена срещу двайсетина стрийптийз клуба и фирми, операцията трябва да илюстрира нечуваното желание на правителството да се бори с подземния бизнес.

„Петров е едно от лицата на прехода, ни уверява вътрешният министър Цветан Цветанов. „Октопод“ е симбиоза между бившите структури на властта и организираната престъпност, подкрепена от медийно присъствие“.

По онова време Брюксел мърка от задоволство. Най-накрая, три години след влизането на страната в Европейския съюз, се предприемат действия срещу корупцията, рекета и прането на пари.

Алексей Петров е представен като покровител на криминалното блато, формирало се преди 20 години при падането на комунизма и към него се отнасят като към обикновен престъпник.

В телеграма, станала достояние на сайта WikiLeaks, американският посланик в София твърди, че по данни на полицията бизнесът на Алексей Петров (таксита, застраховки, проституция и т.н.) възлиза на „стотици милиони долари“.

Следват месеци затвор. След това правосъдието забуксува.

„От 2001 година насам няма директно участие в никакви компании, само приятелски връзки“, твърди г-н Петров.

„Целият държавен апарат е мобилизиран срещу  мен. Повече от 150 души бяха разпитани. Всичките ми контакти за последните 20 години бяха подложени на натиск. Дори бяха предложени 250 хиляди евро на един човек да свидетелства срещу мен“, казва той.

През декември 2010 г. Петров е пуснат под домашен арест. От 7 февруари е свободен, но има забрана да напуска страната. И е решен да си уреди сметките.

През януари скандалният седмичник „Галерия“, който, според властите, е под негов контрол, публикува серия компрометиращи правителството записи.

Изтичането на информация без съмнение идва от МВР или специалните служби, където някои служители са настроени враждебно към властта.

На 10 февруари избухва бомба пред сградата на редакцията. Цветелин Йовчев, началник на ДАНС, подава оставка.

А битката тепърва предстои.

Г-н Петров трябваше да се кандидатира за президентските избори тази есен - начин да политизира съдебното преследване срещу себе си.

Истинският му враг е министър-председателят на страната Бойко Борисов.

Той също е с интересна съдба. Бивш пожарникар е, после става охранител на комунистическия лидер Тодор Живков, а в първите години след 2000-та е главен секретар на МВР.

Вече като кмет на София учредява партия ГЕРБ, победила на изборите през юли 2009 г. с обещанието да се справи с ширещата се престъпност.

Мъж, който се взима за Елиът Нес, има нужда от своя Ал Капоне.

С тази разлика, че двата персонажа – неговият и на Алексей Петров, са по-спорни от своите архитипове.

В България светлината и сянката, частните и обществените интереси, официалната и неофициалната власт, се смесват.

Алексей Петров - с врат на бик, тяло на борец и живи, но заобиколени от бръчици очи, има странен навик -  говори за себе си в трето лице.

„Петров е средностатистически гражданин на Европа“, усмихва се той.

Сигурно сме милиони като него – бивш член на антитерористично елитно звено на червените барети, създадени по времето на комунизма за борба с протурски настроените мюсюлмани в страната, шеф на отбор по карате, разностранен предприемач, чиито съдружници са яките момчета от неговото звено.

В началото на 90-те години стотици бивши агенти и военни се преквалифицират в охранители, а после и в застрахователи.

Тяхна автобиография стават юмруците им, а структурите им са незаконни.

При такива условия е трудно да различиш защитника от рекетьора. Понякога са едно и също. Престъпникът е винаги от конкуренцията. „Правех силни застраховки, не силови“, твърди бизнесменът.

"Участвах в създаването на групи за самозащита, за да предпазваме обикновените хора, защото тогава полицията не си вършеше работата“.

Премиерът Бойко Борисов, с когото се срещнахме, не пожела да говори за Петров, за да не остави впечатление, че упражнява „политически натиск върху течащото разследване“.

Всъщност двамата се познават от 30 години. И двамата са каратисти, татамито ги свързва още през 1982 г.

В средата на 90-те, разказва бизнесменът, са партньори в организация, която трябва да помага за популяризирането на този спорт, но така и не се получава нищо.

Според Алексей Петров премиерът е бил член на една от тези сиви групировки, които са се занимавали с охрана и събиране на дългове.

На 14 август 2002 г. Алексей Петров е прострелян с автоматичен пистолет на излизане от басейн. Седмица по-късно Бойко Борисов, тогава главен секретар на полицията, му отива на свиждане в болницата.

„Ходех на посещение на всички жертви на атентати, това беше част от работата ми“, обяснява той.

През 2008 г., когато става кмет на София, се сблъсква с голяма криза – несъбирането на боклука в града.

„Помоли ме за помощ, защото имаше риск от епидемия. Аз помолих ръководството на ДАНС да намери решение“, разказва Алексей Петров.

Защо Алексей Петров има такова влияние? Защото от 2001 година е агент на разузнаването, а през 2008 г. е избран за съветник на председателя на ДАНС.

„В продължение на 10 години той помагаше за разкриването на контрабандни канали“, обяснява Явор Дачков, заместник- главен редактор на Галерия.

“Предоставях информация за чуждестранните инвеститори, без да получавам възнаграждение”, твърди Петров.

Алексей Петров все така е между два свята.

През декември 2006 г. организира тайна среща между тогавашния вътрешен министър и двама негови бивши колеги от бившия отряд за борба с тероризма – братя Галеви, станали част от криминалния свят, оправдани през ноември 2010 г. за всеобща изненада.

Те ни дадоха информация, че в министерството работят къртици на конкурентни криминални структури“, твърди още Петров.

Според него скъсването на отношенията му с Бойко Борисов става малко преди да го арестуват на 10 февруари 2010 г.

Новият премиер тъкмо започва да налага властта си над страната. Дотогава си разменяхме толкова съобщения, че вие сигурно не сте си писали толкова с жена ви“. Но от няколко месеца Петров е започнал да го атакува в пресата.

„Упрекнах Борисов, че иска да възроди тоталитарните методи в сферата на сигурността. Заради това той се опита да ме дискредитира. Борисов се крие зад вътрешния си министър, но той започна всичко. Познава ме отлично“.

Във впечатляващия кабинет на премиера има негови снимки от срещите му с големи световни лидери. Големи за Бойко Борисов са и бившите му колеги от полицията.

Успехът му в политиката се дължи на харизмата му, простия начин на говорене, обещанията да изчисти държавата от корупцията.

„Борисов не идва нито от ляво, нито от дясно, а отдолу“, обяснява политологът Иван Кръстев.

„Той е политически гений, но няма идеи за управлението. Виждането му за света е изключително полицейско. Успява да вдъхва страх. Преди хората не правеха нищо без рушвет. Сега просто не правят нищо“.

Самият премиер отхвърля тази теза. Той вярва в репресивната педагогика: „Затворите са измислени преди векове. Имало е и още по-нечовешки наказания като убиването с камъни или рязането на ръце. Всичко това е с една цел – да се спре или възпрепятства някакво деяние“.

Г-н Борисов изброява успехите си срещу престъпността: затворени са десетки печатници за фалшиви долари, арестувани са трафиканти на цигари, има задържани за корупция длъжности лица и съдии. Няма да оставя това да се забрави. "Хората гласуват за свършена работа, а не за харизма. Ето защо ме одобряват".

Критиците на Борисов припомнят едно изследване на общественото мнение, проведено от Philip Morris International.

Консумацията на контрабандни цигари се е повишила от 18% през 2009 г. на 34% през 2010-та година.

„Такива обеми не могат да се достигнат без участието на държавата на някакво ниво“, твърди бившият съветник на Борисов Армен Бабикян, от агенцията за политически маркетинг Итера.

Депутатката Мариа Капон (бивш депутат – бел.ред.) не вярва в поврата, който уж олицетворявал премиерът.

„Олигарсите все още са защитени, но от друг кръг хора“, казва тя. Все още можете да ги откриете на Малдивите през лятото и в Куршевел през зимата“.

*Статията е с автор Пьотр Смолар, публикувана е във в. „Монд“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Алексей Петров,след като употреби Дачковия и Патрашката се чуди в безсилието си какво още да измагари,за да е интересен!
178
2
 
4
 
! Отговори
kevo преди 13 години
И президентът Алексей П. се разлигави с една маска на Бойко. Неговият арсенал вече се изчерпва. Да се снимаш с маската на Бойко е повече от глупаво. Това е акт на саморазобличаване, с който невъздържано подсказваш, кой искаш всъщност да си ти. Това вече не е игра на словесно плющене - кой какъв е и пр. В случая сам демонстрираш най-интимното си въжделение, признаваш мечтата, в която се оглеждаш непрекъснато.
177
1
 
3
 
! Отговори
ile преди 13 години
И ДВАМАТА СА УСРАНИ ГЮБРЕТА
176
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дреме му на народа и за печатниците и за контрабандните цигари. Какво е направил за да има хляб за хората? От ден на ден става все по-зле и по-зле!!!
175
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
VASTANOVAVANE NA ZARSTVO BALGARIA I NA TARNOVSKATA KONSTITUZIA...
174
3
 
4
 
! Отговори
bravo boiko преди 13 години
s tezi zaglaviq na bg. dnes mai 4e sa hvanali kapiqta na patra6kova i cicat ot traktora naposledak.tq i qnka ludata i goce cicat ot tam.ama da ne si smenim sobstvenika skoro?
173
4
 
4
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 13 години
pomak prestpnik s darjavna vlast pri komunistite.ne se sravnqvai s boiko.draj si taksitata,***,qnka ludata,goce, stani6ev i zaedno s tqh lovi patq za centralniq zatvor.
172
0
 
0
 
! Отговори
момчил преди 13 години
лечо е шегаджия ,ама твърд
171
3
 
17
 
! Отговори
Щурия Бутовски преди 13 години
Чудя се с какво Алексей е по-добър от ББ и ЦЦ ... може би с това че още не е бил облечен във официална власт ? Защо да издигаме Алескей ? Той ББ е същият ...
170
13
 
19
 
! Отговори
kk преди 13 години
Браво на Алексей Петров!Предполагам,че иска да каже:"МАСКАРАДЪТ СВЪРШИ,ДА СВАЛИМ МАСКИТЕ"!
169
2
 
20
 
! Отговори
Разсъдлив седесар преди 13 години
В УНСС само некадърници ли произвеждат!Завършил Трактора сержантско училище, станал старшина, ама записал УНСС (как бе и с какъв успех) и взел,че го завършил. Бонго станал икономист! Че сетне и доктор станал там! Как не е станал професор!Навремето Кофе Бабоне пееше : Бонго ще влезе в парламент, после Бонго ще стане президент! ЦЦ завършил НСА, ама сетне завършил Право в УНСС! Какъв е този университет,какво е това чудо: струва ми се ,че и магаре да влезе там, без приемен изпит, разбира се, ако хвърли 15-20 хил.лв, ще излезе голям доктор! А Мартинчо пък си излязъл без научни звания!Очевидно толкова са му умствените способности.Ама е шеф на СДС!
168
5
 
13
 
! Отговори
Аз съм за Асен/Алекс преди 13 години
Никакъв Бойко!Искаме си помака от Бабинци за президент! Говори по малко,защото не е чист българин, то и името му е руско, ама ние обичаме тези с руски имена! То и тези от САЩ избраха за президент афроамериканец, защо ние да не си изберем ***! Четиримата заедно с Янчо и двамата от Галерия цяла РБ напарвиха на компромати и СРС-та! Стефанов от НАП едва не получи инфаркт, ЦЦ се скри при бебето, а ББ непрекъснато повтаря, че той няма проблем с Ал, а Цецо! Затова само Асен и никакви там Бойковци! Бойко - при каракачанките!
167
5
 
12
 
! Отговори
Помакът и в-к Монд преди 13 години
Г-н Петров, умното си е умно! Следващият път се дегизирайте с кучешко облекло , и когато кореспондентът на Монд влезе, излезте от една кучешка колиба и започнете да лаете, но не Ау,Ау, а ГЕРБ, ГЕРБ!Когато пък ви дойде на гости кореспондентът на Унита, се дегизирайте като петел, накарайте Дачков и К.П. да подскачат като кокошки току що снесли яйца, а вие подайте на италианото две щраусови яйца, ама едното по-малко, че Патрашкова няма такива репродуктивни способности.
166
5
 
14
 
! Отговори
genadi преди 13 години
do 167:Бил по-образован? Неграмотният *** Асан Юмеров? *** МУ И ***!С туй ли си изкарвате хляба? Да славите неграмотната пума?
165
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
VASTANOVAVANE NA ZARSTVO BALGARIA I NA TARNOVSKATA KONSTITUZIA
164
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Той е политически гений, но няма идеи за управлението. Виждането му за света е изключително полицейско. Успява да вдъхва страх. Преди хората не правеха нищо без рушвет. Сега просто не правят нищо.
163
4
 
28
 
! Отговори
НРБ преди 13 години
Трактори и тикви. Тикви и трактори.Мафия. Това е.
162
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Двамата спокойно могат да си разменят местата. Дори Петров ще се справи по-добре с икономиката, защото е по-образован.
161
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А дали не може, една, поне една новина, моля, за хора, които работят НЕЩО без далавери, милиони и престъпност
160
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
mutri