Светът е голям, защо не го забелязваме

Зрителят ли има ниски изисквания, или телевизията учи така
Обновена: 11 мар 2011 19:50 | 11 мар 2011 18:51,
129
Светът е голям, защо не го забелязваме
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Петък сутрин. Най-напред Twitter ме залива със съобщения за земетресение в Япония с магнитуд 8,9 по Рихтер, последвано от цунами.

Когато пускам телевизора, световните новинарски канали вече са организирали излъчване на живо на приливната вълнà, която е погълнала 150 метра от сушата и продължава да приижда.

Кадрите са потресаващи – наводнени земи, тресящи се хора в офиси, пожари и всички възможни последици от подобно бедствие, макар японците да са възможно най-подготвени да се справят, защото имат богат опит.  

Бърз преглед на Facebook показва, че и там това е най-обсъжданата тема. Но не и за българските телевизии.

Малко след девет сутринта, когато традиционно е времето за „теми от живота”, нито една телевизия не е променила сценария си, за да пусне кадри от Япония. Навсякъде в студията седят някакви хора и си говорят за някакви неща, които изобщо не дочаквам да чуя, сменяйки каналите.

Не че имам нужда да гледам българска телевизия вместо BBC, но по всички новинарски стандарти да покажеш кадри от бедствие на живо, си е удар в десетката. Зрителят обича трагедиите, по възможност по-мащабни и по-разрушителни. Звучи цинично, но цинизмът е основна черта на журналистическия труд, без него не можеш да се абстрахираш от човешкия елемент и да си свършиш работата.

Но наистина не разбирам защо когато очевидно аудиторията се е залепила за телевизорите или компютрите, за да гледа изумителната картина ала „края на света”, българските телевизии излъчват кулинарни предавания, светски клюки и изобщо неща, които може да видим и утре, а може изобщо да не видим и няма да загубим абсолютно нищо.

Възмущението ми всъщност подобно на приливната вълнà в Япония, започна да набира скорост още от предната вечер, когато бюлетинът на БНР в 18 часа започна с новината за едночасовата стачка в БДЖ, вместо с решението на НАТО да наблюдава отблизо ситуацията в Средиземно море заради Либия.

Съжалявам, но протестите в БДЖ, въпреки заплахите да продължат и на другия ден, които (както и очаквах) не се оправдаха, изобщо не могат да се сравнят с мащабите на бедствието, което ще настане, ако Алиансът започне операция срещу Кадафи.

Не разбирам защо на фона на тресящия се (включително и буквално) свят, българските медии са така упорито втренчени в барбекюто на Доган. Разбирам, че прословутото барбекю се превърна в символ на недосегаемостта на лидера на ДПС, но не разбирам защо тази новина трябва да измести водещите световни вести.

И кой губи от всичко това? Драгият зрител, разбира се. Дали медиите отразяват това, което зрителят очаква да разбере, или той свиква да потребява медийното отражение на действителността, е въпрос, подобен на онзи за кокошката и яйцето.

Дали аудиторията има ниски изисквания, или медиите така я възпитават? Дали ако медиите вдигнат малко летвата, няма да се окаже, че са подценявали публиката си, или пък няма да си върнат онази аудитория, която гледа само Дискавъри ченъл и не използва вестници дори за да си застеле пода, когато боядисва.

Провинциализмът няма да ни спаси от глобализацията, колкото и според някои да е примамливо убежище. Светът се променя, понякога се руши пред очите ни, а ние битуваме с глава в пясъка.

Гледайки кадрите от Япония, си мисля, че животът е твърде кратък и крехък, за да си позволим да го пропиляваме. А светът е твърде голям, за да си позволи да не го забелязваме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
2
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Ето че се обединихме!Айде дай още една ...А така и салатката...
85
0
 
1
 
! Отговори
човек до марк преди 13 години
и аз ще си налея , наздраве .
84
0
 
1
 
! Отговори
Марк до 86 преди 13 години
Айде наздраве!Те това е допирната точка, пич!
83
0
 
13
 
! Отговори
:) преди 13 години
Всеки ден чета коментари в днес бг и за пореден път виждам спорещи всезнайковци на всякакви теми.Винаги в различни крайности,използващи всякакви цинизми.Не можем да намерим нито една допирна точка,която да ни обедини.Ние винаги сме разделени.Ако има четирима българи те ще са на по два лагера.Казвам това не с особена връзка със статията просто не може така.Хора заслужаваме си оправниците,заслужаваме си улиците,заслужаваме си невъзпитаните деца,заслужаваме всичко тъжно около нас.Хайде да престанем
82
1
 
2
 
! Отговори
човек преди 13 години
един ден , едно бедствие , един поглед във фейсбук и туитър , един преглед на предаванията по бг телевизиите и изводи за качеството на телевизионерите . авторката явно обича филми от типа "2012" или "денят в който земята спря" . и заради това се чуди защо бедния и обезверен българин се интересува повече от стачката в бдж и цените на стоките . друг е въпроса как се отразяват тези проблиме от бг - тивитата .
81
0
 
10
 
! Отговори
коко преди 13 години
Авторът на тази статия, още гледа ТВ. Моите съболезнования!
80
2
 
2
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Нееее..Тази вечер тука е голяма тъпня..Лягам сиииии
79
4
 
0
 
! Отговори
Марк до 81 преди 13 години
Що не казваш какво е фрост?***, *** ама мушкам кифтаците и биричките!Ти завиждааааш!А как да нямам проблеми бе!Ей сега се чудя какво точно да сготви жената за уикенда - дали "Руло Стефани" или "Пълнена яребица" или ....Не е лесно да занаеш!А ти какво ядеш?Ядеш ли изобщо или си на фотосинтеза?
78
3
 
4
 
! Отговори
Frost преди 13 години
Ей.Мрак ти бе доста бездарен ***!Нямаш грам мисъл в главицата май,а?Но да,да си *** и да живееш в малкия си собствен свят без проблеми и повечко кюфтенца е най-яко.
77
4
 
3
 
! Отговори
Марк до 70 преди 13 години
Що не казваш кво си написал бе!?!?Да не ме псуваш нещо на английски ей?!?
76
4
 
1
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Какво значи - линкър?
75
5
 
2
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Какво значи фрост - да не е *** на англииски!Ох тъкмо си изяудох кюфтаците и си свалих прангите , че цял ден с тия синджири - не е лесно!Ееех аман от робия бре ей!Ама па съм убав бе ей, па и умен!
74
5
 
4
 
! Отговори
linker преди 13 години
Ралица, ок, дълбоките ТИ разсъждения биха могли да ТЕ трогнат.. но.. нали осъзнаваш за кой сайт работиш. Сайтът с правописни грешки в заглавията, "новини" от по 7 изречения, всяко от което на нов абзац и произволни изображения, прикачени към статията. Моля те, не ни описвай народо-психологията точно тук, може би първо трябва да завършиш, след това да промениш местоработата и чак след като си се доосъвършенствала (и си сигурна в това) отново да опиташ да опишеш как стоят нещата в тази държава.
73
6
 
3
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Аааа сега се сещам бе!Слагат ми минуси от сайта , защото тая Ралица нали им е колежкааааа!Да бе , да бе
72
0
 
6
 
! Отговори
Frost преди 13 години
Ние сме най тъпия народ и не виждаме по-далече от чинията с кюфтета пред себе си!Жалка картинка сме Българското племе овце-зомбита с голямо самочувствие,а сме просто едни роби които не разбират даже и това колко са ограничени :)
71
9
 
3
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Прочетох стията!Поредното самооплюване!Някой хора се прехранват от националния нихилизъм!А аз от вчера се чудя как може да съм толкова умен!И хубав бе!Оох наплюсках се яко и хич не ме интересиува ни Япония ни никой..Ааа сега се чух с братчеда от Ванкувър - вика че и там не им дремело за землетресението...*** канадци ....Имам още 150 знака..Кво да ви кажа.Ще се изпикам и си лягам!Айде чао..ААа я чакай че ми звъни по скайпа сина от ГерманияАаа там не могли да спят заради джапанките
70
5
 
1
 
! Отговори
Марк до 70 преди 13 години
А бе я кажи кво си написал?Заинтригувах се и сега ще прочета цялата статия!А бе ти да не си англичанин?
69
0
 
9
 
! Отговори
Koko преди 13 години
Statiqta e nai-dobrata za denq...bravo na Ralica!!!
68
8
 
2
 
! Отговори
Брад Пит преди 13 години
От цялата статия разбрах, че авторът/авторката е фен на фейсбук и туитър, а уж се интересува от новини. Нищо ново под слънцето.
67
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Mного добра статия ! Марк , get a life !!!