Храната като лукс

Човечеството потегля с пълна газ към глада
Обновена: 12 мар 2011 13:40 | 12 мар 2011 08:00, Елка Василева
216
Храната като лукс
Рабат, Мароко. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Половината човечество умира от глад, другата половина пази диета - тези думи на Стефан Цанев, написани през 1991 г., отразяват много точно положението ни днес. Гладът продължава да бушува, а храната се превръща в лукс.

През септември 2010 година Организация по прехраната и земеделието към ООН отбеляза малък успех: броят на гладуващите по света беше намалял под един милиард души. Генералният директор на организацията Жак Диуф същевременно предупреди за опасността от поскъпване на хранителните стоки. Колебанията в цените на международните борси са сериозен предупредителен сигнал, заяви той.

Никой обаче не очакваше, че още в началото на 2011 година ситуацията на пазара на хранителните стоки ще се влоши, а цените им ще надхвърлят нивото от 2008 година, когато поскъпването беше наистина голямо.

Под ударите на катаклизмите

Признаци за повишаване на цените имаше още през миналата година, пише Дойче веле. Сушата в Русия, която предизвика унищожителни пожари, накара премиера Путин още в началото на август да забрани износа на пшеница. Това се почувства в цял свят, тъй като Русия е един от най-големите износители на пшеница. В Пакистан наводненията унищожиха огромни селскостопански площи. Само няколко дни след катастрофата цените на хранителните стоки скочиха почти четворно. Площите, унищожени от наводненията, са колкото територията на цяла Италия.

Лакомия и безпощадност

Експертите все още спорят дали двете катастрофи имат нещо общо с глобалните климатични промени. Но няма спор по въпроса кой е най-силно засегнат от тях: най-бедните, които нямат никакви средства, застраховки и резерви. Независимо дали в Индия, Пакистан, Китай или в африканските държави, повишаването на цените на хранителните стоки засяга най-вече тези, които отделят до 80 процента от доходите си за храна. Защото международните борси са сурови и не щадят никого. Само когато инвестициите в хранителни стоки обещават печалба, само тогава се влагат пари в този сектор.

"Всъщност ние имахме достатъчно пшеница в силозите. Няма причина за повишаване на цените. Но естествено търговците предпочитат да изчакат, за да видят дали цените няма да се увеличат още. Това оскъпява пшеницата и то за сметка на бедните", заявява Ралф Зюндхоф от Организация по прехраната към ООН.
Кошмарни прогнози

По ирония на съдбата точно там, където се произвеждат хранителните продукти, гладуват най-много хора. Става дума за селските райони - те запустяват навсякъде, не само в България. Последиците: разрастващи се градове, гета и висок риск от социално напрежение.

Ако преселването на хората в големите градове продължи, след няколко години ще има още по-големи трудности с прехраната, предупреждава Ирис Шьонингер от германския филиал на Международната организация по прехраната: "Мнозина напускат селата, защото не съзират бъдеще в тях. Това са предимно млади хора, които виждат, че земята става все по-малко, когато много поколения трябва да я делят. И тогава те се преселват в големия град. А веднъж заминали, не се връщат никога обратно."

Кошмарна визия за бъдещето - изоставени села и гладуващи градове. А това означава, че социалните размирици са програмирани. И то не само в т. нар. трети свят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: гладООН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имаме си напълно съсипано селско стопанство.Честито!..То и села в скоро време няма да има.Това е от "адекватни управленски решения"..Елементарно е ,не може 1 литър кола да струва повече от 1литър мляко,представете си колко е пък изкупната цена за това мляко.Производителите да го духат....Да ама няма вече балъми,производители почти не останаха....
87
3
 
6
 
! Отговори
Ъ? преди 13 години
По принцип съм хуманист ама не мога да разбера защо държавите които произвеждат са длъжни да изхранват милиони гладуващи деца само защото са създадени от безотговорни и нецивилизовани родители. Няма логика да обработваш земята с рало и да имаш по 10 деца както повечето в Африка. И после другите да са виновни, че не дават достатъчно помощи.
86
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някой да знае демократична държава, в която работещ човек да гладува??!?!?!?У нас и по света гладуват мързеливите и недоучените. Така е било, така и ще бъде. Комунистите опитаха да променят нещата и да дадат на неуките власт и блага, но резултатите са печално известни.
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Taka ще е докато тези които ровят земята са на дъното на социалната стълбица. За разлика от посредниците
84
3
 
8
 
! Отговори
Читател преди 13 години
Централните банки и правителства са под натиска на големите играчи ,които искат печалба и няма да допуснат далаверите да им секнат. Затова цените ще се вдигат все повече и повече, докато има възможност някой да ги плаща. А такава възможност все още има ,защото голяма част от населението на земята живее в лукс и финансова обезпеченост , благодарение на постоянното печатане на долари и евро. Светът отива към своя неизбежен край !
83
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аве не знам къде си я видял тази реколта преди 89-та :) , като всички знаят че магазините бяха празни, бяхме на последно място в Европа по производителност и доходи
82
0
 
9
 
! Отговори
до 81 преди 13 години
Да, сега определено има всякакви ***, по всяко време на годината.ГМО който не яде, той голям не ще да порасте...
81
15
 
9
 
! Отговори
до 71 преди 13 години
аз съм живял преди 89-та и помня как бешеимаше 1 магазин в квартала, и той беше винаги празен, салам нямаше, пържоли нямаше, пиле нямаше, за домати и краставици зимата пък да не говорим, само вкиснати компоти имашетогава селското стопанство беше много зле, сега е доста напред, има всичко по всяко време на годината
80
1
 
2
 
! Отговори
Дидо преди 13 години
Пост 78 е за 75Не съм се събудил още...
79
0
 
3
 
! Отговори
Читател преди 13 години
В следствие на нулевите нива на лихвите в Америка, играчите имат достъп до неограничен и евтин финансов ресурс .Жаждата за печалба и нулевият интерес към недвижимите имоти вкарва тези пари на пазара на нефт и храни. В сила е старата максима ,че всичко да се срути- ще има пазар за хранителни стоки, лекарства и гориво. Затова и спекулативното вдигане на цените в тези сектори ще продължи докато не се отвори някакъв друг пазар или не се вдигнат лихвите на западните централни банки !Засега обаче не
78
4
 
6
 
! Отговори
До 71 преди 13 години
Много си брат, вземи чети. Явно не си живял преди 89-та. Реколтата нямаше обиране. Руския народ не е като китайския народ брат.
77
0
 
2
 
! Отговори
до 74 преди 13 години
Грешката им е в това, че не намалят цената на продуктите с наближаваща изтичаща трайност, пък дори и на символична цена да ги пуснат, никой не губи! Не е като да изхвърлят храна! Ех...жалко!
76
1
 
7
 
! Отговори
до66 преди 13 години
Преди 22год. унештожихме ,селското стопанство на България.Сега ядем *** пълни с ГМО.Младите избягаха от селата ,останаха старите. Селата упостяха.Иначе казаха пазарна икономика,ще ядем фуражно жито,хляба 2лв.
75
7
 
6
 
! Отговори
до 71 преди 13 години
Баш пък целия руски народ....та ние само Москва не можем да нахраним, какво остава за нас си да храним, че и още 150 млн. гладни гърла? Такива преувеличения са били типично в Татов стил. Като изцепката на последния, че България била изпреварила САЩ по икономически растеж...хахаха
74
0
 
20
 
! Отговори
Продавач преди 13 години
скоро гледах по ТВ филм на Дойче Веллев ЕС се изхвърлят средно по 500кг. хранителни продукти годишно на глава от населението, поради изтекъл срок и други причини.всеки супермаркет, ресторант, мол, изхвърлят всеки ден непродадени манджи, салати, колбаси и т.н.само това количество, което изхвърлят, е достатъчно да изхрани всички гладуващи на земята
73
0
 
11
 
! Отговори
До 66 преди 13 години
Хората от селата продаваха на пазарите полезни храни произведени от тях. Бяха и евтини.
72
0
 
10
 
! Отговори
Julian преди 13 години
Що ли имам чуството, че сега ще се скъсат да ни плашат със световен глад, а после от някаде ще изскочи някой месия и ще ни рекне че има спасение и искаме или не бъдещето е в ГМО.
71
2
 
17
 
! Отговори
До 66 преди 13 години
Ти да не си живял напушен преди 89-та година бе, пич? Разбира се, че имаше селско стопанство. Реколтата не можеше да се прибере, и всички ученици ходихме на бригада да помагаме. Хранихме и целия руски народ. Преди 9 септември сме хранили Германия и армията й.
70
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някой, си върнаха земите,и ги изоставиха,.Голяма грешка ,допусната от"Българските демократи".-от99г.Нямаго стария български хляб,сега ядем фураж с подобрители.
69
3
 
8
 
! Отговори
до 66 преди 13 години
Празни магазини, защото всичко е отивало за износ. :)