Полет над наше гнездо

Опит за класация за абсурд на седмицата
Обновена: 2 май 2011 15:23 | 2 май 2011 07:15,
31
Полет над наше гнездо
Снимка: Булфото

Чудя се какво може да ме изненада тази седмица, след шизофренията от миналата. Скоростта, с която българското публично пространство заприличва на специализираното заведение, описно от Кен Киси в знаменитата му книга “Полет над кукувиче гнездо” е заплашителна. Разликата е само в трагикомичните нюанси и абсурдистките приоми, използвани от родните сценаристи на реалии.

Безспорен победител в личната ми класация за абсурдист на седмицата е пловдивския кмет Славчо Атанасов, който вдигна града в бойна готовност, защото видите ли, фрегата „Дръзки” щяла да навлезе в либийски води и така реално да влезем в състояние на война с Либия.

„България обяви война на Либия и аз съм силно обезпокоен. Когато чужд боен кораб навлезе в териториалните води на дадена страна, това означава, че идва война между двете държави“, тюхка се градоначалникът, цитиран от Dnes.bg.

"По всички правила на военните закони в момента България става враг на арабската страна и Муамар Кадафи. Ако България се намеси в тази война, под обстрел ще попаднат големите градове, в това число и Пловдив“. Така че, пловдивчани за бой се стягат, скоро и другите големи градове.

Не по-малко странно беше и поведението на лидера на СДС Мартин Димитров, който в отговор на коментарите, че кандидатът на партията за президент Румен Христов е в близки отношения с ДПС, отговори, че СДС няма да иска подкрепата на ДПС за предстоящите президентски избори.

Не знам дали на някой би му хрумнало, че подобна предизборна коалиция е възможна, но след това изказване се чудя дали пък не е била обсъждана сериозно. Доколкото изобщо нещо в родното политическо гнездо е сериозно.

И преди да сте ме упрекнали, че пренебрегвам премиера Бойко Борисов- нищо подобно! Само за кратко беше изместен от първото място, но пък се отчете с достоен принос чак от Хърватия. Сигурно сте чели (чули), че Италия и Франция поискаха промяна в шенгенските правила, така че страните-членки да имат право по-лесно и по свое усмотрение временно да връщат граничния контрол. Промяната на правилата със сигурност ще забави българското членство.

От Загреб Борисов рече: Всеки път като ми говорят (европейците демек) за Шенген, аз ще ги питам за трите процента бюджетен дефицит. Намеквайки, че този критерий на Пакта за стабилност и растеж не се спазва от големите европейски страни, а се наказват малките. Предполагам, че французите и германците са загубили сън и апетит след тази заплаха.

Особено германците, след като финансовият министър Симеон Дянков обяви, че "дефицитът ни вместо 3,6%  е 3,2%  за 2010 г., с 0,1% сме преди Германия, така че сме малко по-добре, отколкото ние предполагахме". И специално уточни, че казва това специално за всички, които много говорят за Германия. Е, министърът не сравни икономическият ръст на България с този на Германия, но най-вероятно скоро и по този показател ще ги бием.

Значи мисля си, вероятно са прави всички, които напоследък веят знамето на бунта срещу брюкселските диктатори и западноевропейските империалисти, които правят така, щото да богатеят за сметка на развиващите се икономики като българската.

Чудех се аз защо така изведнъж не просто евроскептицизмът, направо антиевропеизмът налази политици, икономисти и журналисти като футболист- фолкпевица.

Толкова приказки за независима българска позиция по какъвто и да е европейски въпрос не бях чувала откакто Давид Черни махна прословутата турска тоалетна от Брюксел (нали си спомняте изложбата, в която България беше представена с този непреходен културен символ от естравагантния чешки творец). Апологетите на чушкопека вероятно още му се сърдят.

Е, все пак, добрата новина е, че младите в Лондон се взеха и разбрахме кой е дизайнерът на сватбената рокля на Кейт, бивша Мидълтън. Сега медиите ще трябва да почакат до първата рожба на принца и принцесата и вероятно отново ще се посветят на кирливите ризи на родния политически живот. А ние щастливо ще си кръжим над гнездото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
vrrnckcmfdb преди 12 години
b6zey8 , [url=febcopleanzi/]febcopleanzi[/url], [link=hxqktkovbstf/]hxqktkovbstf[/link], soinztdycpqt/
27
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 13 години
До авторката:На тази статия и липсва теза и адекватни доказателства.Какво си се опитала да кажеш с нея?Изброила си поредица от дребни и незначителни абсурди. Нищо повече2/5 за усилието, но е крайно време да се отнасяте по-сериозно към професията си.Все пак пишете за медия.
26
1
 
1
 
! Отговори
муню преди 13 години
браво
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
съгласен с 25:И като една от малкото хубави новини, въпреки че вече стана банално, бих споменал кралската сватба. Все пак замислете се, хора, че освен това друго хубаво почти не мога да се сетя.
24
4
 
2
 
! Отговори
насо преди 13 години
браво за статията, искам още подобни статии;нека да са подробни и добре аргументирани;липсва обаче коментар за 6-те деца пометени от невръстния пияница... защо!!!също така може да се споменат и повече добри новини, иначе статията заприличва повече на опит за мрънкане и изразходване на негативната енергия у авторката, а не на обективно, достойно за четене и силно-подкрепено четиво...Успех.
23
2
 
3
 
! Отговори
насо преди 13 години
браво за статията, искам още подобни статии;нека да са подробни и добре аргументирани;липсва обаче коментар за 6-те деца пометени от невръстния пияница... защо!!!също така може да се споменат и повече добри новини, иначе статията заприличва повече на опит за мрънкане и изразходване на негативната енергия у авторката, а не на обективно, достойно за четене и силно-подкрепено четиво...Успех.
22
2
 
19
 
! Отговори
jj преди 13 години
До авторката:Не случайно отровите във въздуха и новините по медиите са със еднаква мерна единица! Емисии!Ами абстрахирай се и ще ти олекне! Аз така направих! :P
21
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ало ХАФТОРКАТА ,България е на едно от първите места в Европа / ако не сме на първо/ по произведен санитарен фаянс ,ако това не се нрави на чеха ,си е негов проблем А оди в Севлиево и виц какви заводи има и колко се работи .И тогава пак си напиши Матряла
20
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От статията става ясно колко икономически неграмотна е авторката! Бюджетен дефицит и икономически растеж са очевадно две много далечни понятия за авторката! Има ли основателна причина България да няма по-голям икономически ръст от Германия следващата година? Нека припомня на авторката, че преди кризата България имаше 6.9% икономически ръст на годишна база, спрямо 1.5% за Германия и това беше нещо съвсем нормално и очаквано. Жалко е журналисти да пишат и дават оценки за неща от които не разбират.
19
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ОТ ГЕРБ КЪМ ГРОБ
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да си ироничен също е начин на поведение!Как иначе ще накараш дребните души да настръхнат...
17
0
 
5
 
! Отговори
vse taya преди 13 години
Vinonvni sme si nie, Balgarite, udobno ni e da obvinivame vsichki ostanali, osobeno tezi koito predi vreme sme izbrali sas nashite sobstveni glasove, pri tova s goliama radost. Dokato ne se vdignem i izgonime tezi mazni i podli birnici ot parlamenta koito yadat kebabcheta i gi voziat na nasha smetka, koito vlizat sutrin v sgradata si 100kg i izlizat vecher ( ako ostanat izobshto do vecherta na rabota ) 130kg preyali i prepili, nie vse shte si tapchem na edno miasto i shte se oplakvame.
16
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много е модерно да плюеш по всичко българско, да проявяваш сърказъм и ирония, но реално да не помагаш по никакъв начин, а дори напротив - да вредиш.
15
4
 
11
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
няма ли накрая американците да измислят хапче срещу интелектуалщина, че горките хорица се мятат като жива риба в горещо олио, това било безобразие, онова било недопустимо, ама как можело това, ама как можело онова, ама на къде вървял светът, ама какво още чакала природата и не ни заличавала че вече не се траело.
14
2
 
10
 
! Отговори
До ПЕНЕ преди 13 години
Слафчо некадърника беше издигнат от ВМРО, ***! И е време да си ходи вече! Срам за град като Пловдив!!!
13
3
 
33
 
! Отговори
Blake преди 13 години
То Мартин Димитров е добре да се оплюва от време на време, че да се постресва малко... Скоро не съм виждал по-тъпо парче - "политик" от него... Пълен вагинатор, да не използвам по-звучна дума с 5 букви...
12
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-много ми хареса това за Германия :хахаха. Пицата тръгнал да ни сравнява с Немците...Германия до 2010 имаше по висок износ от Китай бе пица !
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За майтапа, който си направи с некадърното правителство, Славчо може да вземе първо място като зевзек на седмицата :) Е, по-подходяща дата беше първи април, но както и да е. Колкото до статията, явно с нея авторката ще кандидатства за следващата класация за абсурд на седмицата :))
10
12
 
15
 
! Отговори
учуден преди 13 години
Много добре, но защо авторката на статията не каза нищо за Съсел Гейов и нефелната му партийка БСП? Явно си има симпатии, та не иска да ги плще...или пък Кутев им е забранил на червеният сайт днес.бг изрично да намесват в такива писания партията-майка.
9
13
 
15
 
! Отговори
ПЕНЕ преди 13 години
ДО 2Да ти обясня как са си го избрали - БЕШЕ ИЗДИГНАТ И ПОДКРЕПЕН ОТ ТВОЯ ИДОЛ - БОКО ТИКВАТА ! Но после дори и "лудият" Славчо разбра , че Боко Мутрата , за *** за зеле не става и се отдели от него !Колкото до *** и мрънкането - човекът е прав да иска пари за това , че някой си хвърля говната в чуждия двор ! ! ! Не може по мтренски да не се плаща за нищо ! ! !