Ако Сталин бе успял да нападне пръв, Европа щеше да е съветска

Началото на Великата Отечествена: Поглед от Русия 70 г. по-късно
Обновена: 22 юни 2011 14:47 | 22 юни 2011 13:22, Елка Василева
334
Ако Сталин бе успял да нападне пръв, Европа щеше да е съветска
Снимка: Reuters

В дните около 70-ата годишнина от нападението на нацистка Германия срещу Съветския съюз представите на хората в Русия за причините, довели до катастрофата от първите дни на войната, вече са далеч по-разнородни, отколкото по съветско време. Както установи кореспондент на Би Би Си, от минувачите в Москва може да се чуят най-различни мнения за събитията преди и след 22 юни 1941 г., се казва в материал на руската емисия на Би Би Си.
 
Съветската официална версия гласеше, че Германия нахлула неочаквано, нарушавайки вероломно Пакта за ненападение (за секретните протоколи съветските народни маси разбраха едва в края на 80-те г.), че в Латвия, Литва и Естония имало "народни революции", че Финландия организирала "провокация", след която Съветският съюз бил "принуден" да започне война, за да измести границата по-далеч от Ленинград. Алтернативна или допълнителна информация можеше да се чуе от малцина смели ветерани или от предаванията на "вражески" радиостанции.

Днес училищните учебници по история най-често изброяват фактите без съществени пропуски. Освен това авторите най-малкото напомнят, че тези факти се тълкуват различно. Нещо повече, руското просветно министерство е одобрило много учебници и учителите са доста свободни в избора си.

"Берлин спечели внушителна победа в напрегнатата дипломатическа борба от предвоенния период. Нацистката дипломация успя да не допусне създаването на единен антигермански блок, а после в удобен за нея момент да извади от играта една от жертвите – Съветския съюз. В навечерието на фашистката агресия СССР се озова сам, без съюзници, при това с лидери, които твърдо повярваха - не без намесата на същата нацистка дипломация - че Пактът за ненападение и Договорът за приятелство с Германия са сигурна гаранция срещу въвличането на Германия в обозримо бъдеще в огъня на световната война", пише например Юрий Шчетинов в учебника "История на Русия" за 11 клас.

В задачите към урока Шчетинов информира, че някои историци смятат "териториалното разширяване" на СССР през 1939-1940 г. за нескрита агресия, а други ги оправдават с нужда от укрепване на отбранителната способност, и предлага на учениците сами да формулират собствена гледна точка.

Авторите на друг учебник - колектив начело с Никита Загладин, директно наричат събитията от 1941–1942 г. "катастрофа". В анализ на причините за нея те напомнят и за международната изолация на СССР след сключването на пакта Молотов-Рибентроп, вдъхвала надежди на Хитлер, и за "чистката" сред командния състав на Червената армия, и за съветизацията и масовите репресии в заграбените през 1940 г. балтийски държави, Западна Украйна, Западна Беларус и Молдова, заради което "значителна част" от населението в тези региони е била "съвсем не приятелски" настроена спрямо съветската власт, и за стратегическите грешки на съветското ръководство.

По данни от анкета на центъра "Левада", проведена през май, 46 на сто от хората в Русия смятат, че нападението на Германия е изненадало ръководството на СССР, а 48 процента са на противното мнение.

Като основна причина за огромните загуби 29 процента от запитаните посочват внезапния характер на нападението, 26 на сто - военнотехническото превъзходство на Германия, 18 на сто – склонността на сталинското ръководство да пренебрегва човешките жертви, 13 на сто - неумелите действия на съветското военно командване, 10 процента – жестокостта на хитлеристите.

Кореспондент на Би Би Си запита минувачи из улиците на Москва какво е довело според тях до катастрофата от първите месеци на Великата отечествена война. Ето какво ни отговориха те:

Александър, 57-годишен: Вероятно един чисто политически пропуск: не са очаквали, каквото Хитлер е направил.

Ръководството естествено е мислело, че Хитлер може да го направи, но едно е да мислиш, друго нещо е да пресметнеш.

Ръководството е мислело, но не е пресметнало кога може да се случи това. Макар че е било абсолютно ясно - война ще има. И всъщност не се знае кой кого би нападнал: ние – германците, или пък германците – нас. Да, ние сме се готвели за война.

Индустриализация, мощно започнато превъоръжаване, приемани са били на въоръжение нови самолети, нови танкове. За малко обаче не сме сварили, така е. При това сме имали идеология на победители - войната поначало е било планирано да се води "на чужда територия, с малко кръв", така е предвиждала военната ни доктрина. Е, знаели сме вече що е то "малко кръв" от 1939–1940 г. във Финландия: над 130 хиляди убити. Според мен, там вече сме схванали, че "с малко кръв" нещата не стават, особено щом армията е неподготвена.

Виталий, 20-годишен: Според мен, нещата опират до това, че не сме били подготвени за изненадващото германско настъпление. И оня пакт Молотов-Рибентроп от 39-а, който един вид обнадеждил всички в Съветския съюз, и нежеланието на държавното ръководство да признае, че войната е неминуема или по-точно нежеланието да
разбере, че ще е толкова скоро – тъкмо това е изиграло основната роля, за да са толкова големи загубите на Съветския съюз през първите месеци от войната.

Галина, 47-годишна: Трудно ми е да отговоря. Е, сигурно Съветският съюз не е бил готов. Военната върхушка е била обезглавена и просто не е имало командващи, за да координират действията.

Владислав, 36-годишен: Непрофесионалната политика на държавното ръководство от предходните години. Това са известни неща: ликвидирана е била върхушката на командването, после – недоверието към собствените ни разузнавачи: Зорге например е предупреждавал, и то неведнъж, включително за датата, когато ще започне войната, и месеци преди това, и още по-рано. Знаем всички тези факти, също и за самолетите, бомбардирани и унищожени през първите дни, без изобщо да излетят - всичко това също е белег, че страната не е била добре ръководена, нито подготвена за война.

Да, имало е пакт между Молотов и Рибентроп, но нали се знае: щом всички приказват за мир, готви се за война - и това може да не го разбират обикновените хора, ненадейно връхлетени от войната на 22-ри, но ръководителите на страната са били длъжни да го разбират. Те обаче са воювали повече срещу собственото си население, отколкото срещу външните врагове.

През последните 20 години представата на хората в Русия за онова време стана по-адекватна. Особено сред младото поколение: то чете повече, знае повече за истината и е с по-критично отношение към нещата. Има и обективни моменти: мнозина от онези, които вярваха сляпо (на съветската версия за историята), вече не са между живите.

Алексей, 50-годишен: Днешната власт по всякакъв начин унижава нашата победа. Не смятам, че Сталин е виновен за всичко, както се казва официално. Браво на Сталин. Всичко е направил, както трябва, толкова заводи е прехвърлил оттатък Урал. А пораженията през първите месеци се дължат на изненадата. А Сталин още година преди това е пратил директиви до военните окръжия, та да бъдат нащрек, един вид.

Трудно е да развърнеш войските ей тъй, изведнъж. Германците са атакували в четири сутринта, никой не го е очаквал. И с техниката, с танковете са изминали много големи разстояния още през първите дни от войната. Ликвидирали са авиацията с бомби, както си е била по летищата. Това е то "вероломно нападение" – след като е бил подписан пакт за ненападение. Макар че Сталин не е имал пълно доверие в този пакт. Бил е убеден, че Хитлер рано или късно ще ни нападне, затова е подготвял вече страната, промишлеността и всичко останало. Тъп ли е бил Сталин да не схваща, че Хитлер ще ни нападне, когато в Полша вече са се трупали войски близо до границата? Страната е била готова за война. Имало е обаче вероломно нападение.

Станислав, 29-годишен: Причина за катастрофата е, че не сме сварили да нападнем първи. Всичките войски са били концентрирани по границите на Съветския съюз, от граничните зони е било изселено почти цялото местно население - готвели сме се за настъпление. Съвсем мъничко сме закъснели обаче. Грешка в сроковете. Сталин е смятал, и то с основание, че на Германия няма да й стигнат силите да воюва с Русия. И в крайна сметка е станало точно така: стигнали са естествено до Москва, просто им е провървяло, но общо взето не са имали нито сили, нито ресурси, за да воюват с Русия. Ако пък Йосиф Висарионович бе успял да нападне пръв, цяла Европа щеше да стане съветска.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
0
 
12
 
! Отговори
онзи преди 12 години
Майната и на Русия... как не продължи още малко тая война.
308
0
 
8
 
! Отговори
Ха ха ха преди 12 години
Историята се пише от победителите.Като не забравят своевременно да унищожат всичко различно от тяхната версия.После започва масово набиване в канчетата на простия народ коя е истинската истина а тези които мислят различно страдат много . Така е било в робовладелския строй , така е било през средновековието ,така е било през комунизма , ТАКА Е И СЕГА .Помагат медии ,помага интелигенция ,полиция ,съд а народа може само да лае безполезно по форумите. Каквото и правим.
307
11
 
9
 
! Отговори
Филип преди 12 години
Провокативните ционистично юдейски напъни на слугите на световният капитал и тяхните платени агенти, да инсинуират и тиражират масово омраза и човеконенавист към с нищо незаслужилият руски народ,преписвайки им и вменявайки собствените си агресивни планове за война и инвазия, на Сталин и руснаците в Европа, са са още от преди началото на 2-та СВ.Сталин наистина заслужава поругание и омраза от прогресивните хора ,че не се възползва от случая в края на войната като победител, да направи цяла Европа съветска,а самолюбиво удържа на генералисимуската си чест и дума на съюзник, пред лицемерният Чърчил, който бе изявен представител на най тъмните реакционни и финансово политически кръгове за световно господство и който една година по късно има наглостта по най подъл начин да бъде инициатор и да му обяви нова студена война.
306
4
 
21
 
! Отговори
И все пак .... преди 12 години
Половин Европа стана съветска..... Е как е хареса ли ви ? 50гдини!!!!!! И съветските мужици къде бягаха , в коя Европа ? А съответните "европейци" къде бягаха? От коя Европа към коя Европа ? Помним ли А ?
305
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Болните мозъци от години бълват скодоумните си блянове за разпад на Русия. Пионер в тази оперета беше Мончо Герганин Паси още през 1995 г., когато даде 10 години живот за отечеството на Шляпин, Достоевски и Рахманинов. Не знам дали на него вече му се е изчакало чакалото, но за младите му последователи има добри вести: Очевидно, подготвяйки се за неизбежния си финансов крах, Русия се освобождава от излишните си парични ресурси - ще даде 15 млрд. долара заем на МВФ. Та*ак г-жа Петрова...
304
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Черноморието се изкупува с пари на КГБ, после ще изреват, че имат интереси тука и ще стане като в Южна Осетия. Само дето са им къси ръцете да оперират на наша територия, даже въпреки френските си вертолетоносачи.
303
5
 
16
 
! Отговори
тери преди 12 години
И все пак Германия произвежда и Мерцедес и Фолксфаген. Даже заведе и хората до Луната. другото е - неть человек, нет проблем. есть человек - есть Завод имени Ленина.
302
2
 
11
 
! Отговори
Ристо Мотористо преди 12 години
Ако Русия беше нападнала първа, нямаше да има десант в Нормондия а край Ленинград и американците щяха да подкрепят Хитлер а не Сталин и те така....
301
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
независимо от началото и от изхода на ВСВ, ние сме си все скотове!
300
8
 
4
 
! Отговори
ЕДИН 2 преди 12 години
До 302.Не се пиши Българин ***!Вземи си думите обратно мръснико и проумей - че ако живееха като скотове нямаше да изкупят половината Черноморие....
299
3
 
5
 
! Отговори
Чърчил преди 12 години
Боже опази.
298
15
 
14
 
! Отговори
българин преди 12 години
До съветска смрад 299:Великата ти нация и днес живеят като скотове и дават дупе за да избягат на Запад, включително в България. Та, майката ти Русия е вековно обазана в собствени ***.
297
0
 
3
 
! Отговори
Ники преди 12 години
'Ако'....ама НЕ Е...
296
1
 
1
 
! Отговори
атаман преди 12 години
298 Освен че си неграмотен, нищо не разбираш от история. Съветвам те да не пишеш по теми които са ти чужди. Това че съдиш по себе си" жалки ***" не ти дава право да обиждаш предците си.
295
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вярно е ако Сталин беше нападнал пръв сега планетата земя щеше да се казва майка Русия велик човек велик нация.
294
9
 
9
 
! Отговори
Стига с тъпи теми преди 12 години
Стига сте ни занимавали с руснаците.Не ме интересуват, ако не ако.Това е една страна със затихващи функции, която до 30-40 години ще се разпадне !
293
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Втората световна война започва с вероломно нападение на Германия, СССР и Словакия над Полша на 1 септември 1939. На 3 септември 1939 Франция и Великобритания обявяват война на Германия.СССР до 22 юни 1941 е бил съюзник на Германия и е вършил военни престъпления наравно с фашистите. След конфликт между Хитлер и Сталин двете страни започват да решават териториалните си претенции по военнен начин.
292
0
 
8
 
! Отговори
SAVCHO1950gdg преди 12 години
ТАКАВА ГЛУПОСТ МОГАТ ДА КАЖАТ САМО ПЪЛНИ НЕВЕЖИ, КОИТО НЕ ПОЗНАВАТ ИСТОРИЯТА, ПОЛИТИЧЕСКАТА, ИНДУСТРИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКАТА, ХУМАНИТАРНАТА И ВОЕННО-ТЕХНИЧЕСКАТА СТРУКТУРА НА СВЕТА ПО ТОВА ВРЕМЕ !!!
291
1
 
3
 
! Отговори
кистоник преди 12 години
всв наистина е започнала вероломно. все пак имаш пакт за ненападение. а,че съветите са взели мерки, говори бързата евакуация на заводите. разгромяването на ръководството на червената армия също не е било добро дело. тухачевски(лисвидилан), например, е предлагал ешелонирана отбрана, но и вероятно русия се е готвела за война. все пак щеше да е по-добро от уолстрийтските кръвожадни банкери!!!
290
1
 
5
 
! Отговори
Реалност преди 12 години
В лятната "засуха" откъм новини, на пишещите братя журналасти не им остава нищо друго, освен да творят журналастика. Разтягаме локуми и опъваме ластици. За да хапнем някой хонорар. Реалност...