Ако Сталин бе успял да нападне пръв, Европа щеше да е съветска

Началото на Великата Отечествена: Поглед от Русия 70 г. по-късно
Обновена: 22 юни 2011 14:47 | 22 юни 2011 13:22, Елка Василева
334
Ако Сталин бе успял да нападне пръв, Европа щеше да е съветска
Снимка: Reuters

В дните около 70-ата годишнина от нападението на нацистка Германия срещу Съветския съюз представите на хората в Русия за причините, довели до катастрофата от първите дни на войната, вече са далеч по-разнородни, отколкото по съветско време. Както установи кореспондент на Би Би Си, от минувачите в Москва може да се чуят най-различни мнения за събитията преди и след 22 юни 1941 г., се казва в материал на руската емисия на Би Би Си.
 
Съветската официална версия гласеше, че Германия нахлула неочаквано, нарушавайки вероломно Пакта за ненападение (за секретните протоколи съветските народни маси разбраха едва в края на 80-те г.), че в Латвия, Литва и Естония имало "народни революции", че Финландия организирала "провокация", след която Съветският съюз бил "принуден" да започне война, за да измести границата по-далеч от Ленинград. Алтернативна или допълнителна информация можеше да се чуе от малцина смели ветерани или от предаванията на "вражески" радиостанции.

Днес училищните учебници по история най-често изброяват фактите без съществени пропуски. Освен това авторите най-малкото напомнят, че тези факти се тълкуват различно. Нещо повече, руското просветно министерство е одобрило много учебници и учителите са доста свободни в избора си.

"Берлин спечели внушителна победа в напрегнатата дипломатическа борба от предвоенния период. Нацистката дипломация успя да не допусне създаването на единен антигермански блок, а после в удобен за нея момент да извади от играта една от жертвите – Съветския съюз. В навечерието на фашистката агресия СССР се озова сам, без съюзници, при това с лидери, които твърдо повярваха - не без намесата на същата нацистка дипломация - че Пактът за ненападение и Договорът за приятелство с Германия са сигурна гаранция срещу въвличането на Германия в обозримо бъдеще в огъня на световната война", пише например Юрий Шчетинов в учебника "История на Русия" за 11 клас.

В задачите към урока Шчетинов информира, че някои историци смятат "териториалното разширяване" на СССР през 1939-1940 г. за нескрита агресия, а други ги оправдават с нужда от укрепване на отбранителната способност, и предлага на учениците сами да формулират собствена гледна точка.

Авторите на друг учебник - колектив начело с Никита Загладин, директно наричат събитията от 1941–1942 г. "катастрофа". В анализ на причините за нея те напомнят и за международната изолация на СССР след сключването на пакта Молотов-Рибентроп, вдъхвала надежди на Хитлер, и за "чистката" сред командния състав на Червената армия, и за съветизацията и масовите репресии в заграбените през 1940 г. балтийски държави, Западна Украйна, Западна Беларус и Молдова, заради което "значителна част" от населението в тези региони е била "съвсем не приятелски" настроена спрямо съветската власт, и за стратегическите грешки на съветското ръководство.

По данни от анкета на центъра "Левада", проведена през май, 46 на сто от хората в Русия смятат, че нападението на Германия е изненадало ръководството на СССР, а 48 процента са на противното мнение.

Като основна причина за огромните загуби 29 процента от запитаните посочват внезапния характер на нападението, 26 на сто - военнотехническото превъзходство на Германия, 18 на сто – склонността на сталинското ръководство да пренебрегва човешките жертви, 13 на сто - неумелите действия на съветското военно командване, 10 процента – жестокостта на хитлеристите.

Кореспондент на Би Би Си запита минувачи из улиците на Москва какво е довело според тях до катастрофата от първите месеци на Великата отечествена война. Ето какво ни отговориха те:

Александър, 57-годишен: Вероятно един чисто политически пропуск: не са очаквали, каквото Хитлер е направил.

Ръководството естествено е мислело, че Хитлер може да го направи, но едно е да мислиш, друго нещо е да пресметнеш.

Ръководството е мислело, но не е пресметнало кога може да се случи това. Макар че е било абсолютно ясно - война ще има. И всъщност не се знае кой кого би нападнал: ние – германците, или пък германците – нас. Да, ние сме се готвели за война.

Индустриализация, мощно започнато превъоръжаване, приемани са били на въоръжение нови самолети, нови танкове. За малко обаче не сме сварили, така е. При това сме имали идеология на победители - войната поначало е било планирано да се води "на чужда територия, с малко кръв", така е предвиждала военната ни доктрина. Е, знаели сме вече що е то "малко кръв" от 1939–1940 г. във Финландия: над 130 хиляди убити. Според мен, там вече сме схванали, че "с малко кръв" нещата не стават, особено щом армията е неподготвена.

Виталий, 20-годишен: Според мен, нещата опират до това, че не сме били подготвени за изненадващото германско настъпление. И оня пакт Молотов-Рибентроп от 39-а, който един вид обнадеждил всички в Съветския съюз, и нежеланието на държавното ръководство да признае, че войната е неминуема или по-точно нежеланието да
разбере, че ще е толкова скоро – тъкмо това е изиграло основната роля, за да са толкова големи загубите на Съветския съюз през първите месеци от войната.

Галина, 47-годишна: Трудно ми е да отговоря. Е, сигурно Съветският съюз не е бил готов. Военната върхушка е била обезглавена и просто не е имало командващи, за да координират действията.

Владислав, 36-годишен: Непрофесионалната политика на държавното ръководство от предходните години. Това са известни неща: ликвидирана е била върхушката на командването, после – недоверието към собствените ни разузнавачи: Зорге например е предупреждавал, и то неведнъж, включително за датата, когато ще започне войната, и месеци преди това, и още по-рано. Знаем всички тези факти, също и за самолетите, бомбардирани и унищожени през първите дни, без изобщо да излетят - всичко това също е белег, че страната не е била добре ръководена, нито подготвена за война.

Да, имало е пакт между Молотов и Рибентроп, но нали се знае: щом всички приказват за мир, готви се за война - и това може да не го разбират обикновените хора, ненадейно връхлетени от войната на 22-ри, но ръководителите на страната са били длъжни да го разбират. Те обаче са воювали повече срещу собственото си население, отколкото срещу външните врагове.

През последните 20 години представата на хората в Русия за онова време стана по-адекватна. Особено сред младото поколение: то чете повече, знае повече за истината и е с по-критично отношение към нещата. Има и обективни моменти: мнозина от онези, които вярваха сляпо (на съветската версия за историята), вече не са между живите.

Алексей, 50-годишен: Днешната власт по всякакъв начин унижава нашата победа. Не смятам, че Сталин е виновен за всичко, както се казва официално. Браво на Сталин. Всичко е направил, както трябва, толкова заводи е прехвърлил оттатък Урал. А пораженията през първите месеци се дължат на изненадата. А Сталин още година преди това е пратил директиви до военните окръжия, та да бъдат нащрек, един вид.

Трудно е да развърнеш войските ей тъй, изведнъж. Германците са атакували в четири сутринта, никой не го е очаквал. И с техниката, с танковете са изминали много големи разстояния още през първите дни от войната. Ликвидирали са авиацията с бомби, както си е била по летищата. Това е то "вероломно нападение" – след като е бил подписан пакт за ненападение. Макар че Сталин не е имал пълно доверие в този пакт. Бил е убеден, че Хитлер рано или късно ще ни нападне, затова е подготвял вече страната, промишлеността и всичко останало. Тъп ли е бил Сталин да не схваща, че Хитлер ще ни нападне, когато в Полша вече са се трупали войски близо до границата? Страната е била готова за война. Имало е обаче вероломно нападение.

Станислав, 29-годишен: Причина за катастрофата е, че не сме сварили да нападнем първи. Всичките войски са били концентрирани по границите на Съветския съюз, от граничните зони е било изселено почти цялото местно население - готвели сме се за настъпление. Съвсем мъничко сме закъснели обаче. Грешка в сроковете. Сталин е смятал, и то с основание, че на Германия няма да й стигнат силите да воюва с Русия. И в крайна сметка е станало точно така: стигнали са естествено до Москва, просто им е провървяло, но общо взето не са имали нито сили, нито ресурси, за да воюват с Русия. Ако пък Йосиф Висарионович бе успял да нападне пръв, цяла Европа щеше да стане съветска.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
1
 
7
 
! Отговори
Реалност преди 12 години
Много са ми смешни такива статии - "ако" - това, "ако" - онова... Пълни глупости.Как може да се обсъждат минали събития, протекли исторически с фактически необратим резултат? Ако бях цар! Ако бях милионер, ако баба ми беше мъжка, както писах по-долу. Съдбата и историята, са две различни неща. Случилото се е необратимо, бъдещето е спорно. Нито има смисъл да се обсъжда какво щяло да бъде, нито пък да се правят "прогнози" какво ще е. Човек предполага, Господ разполага...
288
7
 
5
 
! Отговори
Реалност преди 12 години
"Ако,Сталин беше започнал пръв,не само цяла Европа,а и целият свят щеше да бъде съветски максимум до две години и сега нямаше цялата планета да се пържи в американските "демократични" фекалии.Сталин е пропуснал своят шанс да унищожи Уолтстрийт,затова сега същите тези уолтстрийски банкери са готови да ликвидират по-голямата част от човечеството,само и само те да живеят и господстват на планетата.Съжалявам за пропуснатата възможност на Сталин. "АКО баба ми беше мъжка... Глупости на търкалета.
287
0
 
10
 
! Отговори
пиле за 287 преди 12 години
Нема проблем, бе човек? Нали затова сип ризнавам, че съм пиле? Ако бех умен, щях да съм милионер, да карам последен модел Баварка и да ми смигат мацките по кръстовищата, а не да ме гледат с презрение, като минавам с барутника и след мен вятър, мъгла, прах и пушилка? заз ная, че не съм умен, но проблема не е в това? Проблема е, че и при соца и при капитализма си останах ***. А това вече показва, че съм безнадежден случай, щото явно не се уча? А това ми смачка самочувствието до нулата.
286
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички глупости, които се пишат за Великата Отечествена Война на Русия е благодарение на ръководството на тази страна/новия Горбачов/, което инициира пренаписване на историята. Същият ще си получи наказанието от руския народ на следващите президентски избори, ако въобще смее да се яви. Два пъти е правено опит Русия да се унищожи с военна сила и е известно как завърши - Наполеон заточен, Хитлер се принуди да се самоубие. Сега войната срещу Русия е на друг фронт, в който рано или късно Русия ще по
285
18
 
23
 
! Отговори
СССР преди 12 години
Ако,Сталин беше започнал пръв,не само цяла Европа,а и целият свят щеше да бъде съветски максимум до две години и сега нямаше цялата планета да се пържи в американските "демократични" фекалии.Сталин е пропуснал своят шанс да унищожи Уолтстрийт,затова сега същите тези уолтстрийски банкери са готови да ликвидират по-голямата част от човечеството,само и само те да живеят и господстват на планетата.Съжалявам за пропуснатата възможност на Сталин.
284
5
 
5
 
! Отговори
ХА,ХА,ХА,ААА..... преди 12 години
ПИЛЕ ,ПИЛЕ..И МОЗЪКА ТИ Е ПИЛЕШКИ...КАТО ГЛЕДАМ.....!ЛЕ-ЛЕ, ЛЕ-ЛЕ .....КАК СТЕ СЕ УПЛЕЛЕ.....У ИСТОРИЯТА!!!!!НЕМАТЕ ОПРАВЯНЕ ....МАМКА МУ...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
283
6
 
7
 
! Отговори
Сухой преди 12 години
Имаме два плюса по време на ВСВ първо че България като съюзник на Германия и член на съюза Рим, Берлин, Токио не прати свои войници на изсточния фронт с/у СССР и това не е от любов на цар Борис към Русия а от страх от народа на България (той помни какво се случи с баща му) Същото се отнася и за евреите И втория плюс е че България воюва на страната на победителите с/у Германия и донякаде изми петното което и беше лепнато тогавашната власт
282
3
 
9
 
! Отговори
пиле за Сухой преди 12 години
Не се ядосвай! В тояс вят има всякакви хора, провокатори откачалки? Щом го правят по този начин, сигурно са някакви тинейджъри, вероятно подстрекавани от някого? Реалон ако бяха истински реставратори, щяха да нарисуват реалните съветски униформи от онова време, ан е Батман и др. киноактьори. В момента в светас е разпалва новас ветовна война, дирижирана от определени кръгове. ние сме само пионките, които ни бъзикат и разместват. Използуват се всякакви средства - стагнация, лихвенни ставки, отпускане и блокиране на фондове и субсидии, палене на храмове, горене на знамена, надписи, по стени, провокации като това в джамията, дори сваляне на самолети с ръководни длъжности, какво ли не? Целта е да се постигне същото, което се е целяло чрез Хитлер унищожение на огромна част от хората, оставяне на малко послушвни на тях човеци-слуги-роби, властта и богатствата под техен контрол. Останалите, сме само някакви си прашинки, които трябва да умрат. Така, че не се чуди на тия ексцесии от мюсюлмани, кръстоноски надписи, палежи, на гори, църкви, джамии, паметници! Всичко товас а само средствата. Фелдмаршал Дьониц не се е поколебал да бомбардира една германска катедрала, в името на разпалване на войната и навлизане в Судетите, та ти се чудиш за един паметник? Никой нормален човек няма да се бъзика с тия неща освен нарочни провокатори или немислещи деца. Защото децата рисуват и не мислят каков правят и до какво ще доведе това. А провокаторите нарочно го правят. ИГрата е тънка. Подбудителят може да се окаже и скрит в САЩ Анкара, Брюксел, дори и в Кайро? Защо? България искаха едните лобита да ни заврат в ЕС и Шенген. Други лобита пък искат да ни замъкнат като колония в Турция. Трети пък в Македония, Албания, Румъния, .? Отделно детон и размятат като прашки чрез Вашингтон, Брюксел. Не знаем кой от всички тия дяволи се бъзика с тия неща, но всеки от тези интереси може да е подбудител и извършител. Вероятността да са бъзикнали и платили на някои тинейджъри да свършат това не е малка? На днешните не им пука а родина, държава, минало те са глобалисти готови да изпълнят всеки кеф отвън. Като нищо са им кихнали пачка и материали за да изпълнят тази поръчка? А може да са им казали, че това е желанието на общината и да са се навили, за парички? Просто не си струва дас е връзваме хората на такива провокации, защото не знаем кой и защо ги прави! Ако разузнаването се раздвижи все може да ги намери. Да не броим пък шпионските сателити на САЩ дето ни шпионират телекомуникациите извадят ли разпечатките ще могат да назоват и хората дори? Защото нашите надземни и спътникови телекомуникации се прослушват непрестанно по зададени кординати и ключови думи. Познай дали сме независими? Не се връзвай! Предполагам, чев Москва знаят че такива неща се подстрекават от трети кръгове: Разделяй и владей! А може би е насаждане на омраза. Ненапразно се говори, че са убили трима висши чиновници на Россатом? Възможно е да е започната кампания за провал на Южен поток, ликвидиране на ключови длъжностни лица? Само разузнавателни служби с техните средства могат да разберат кой би могъл да се бъзика с тия неща? Ако не са някои хлапета за бъзик, защото има и деца рисуват по асфалта и сгради без да им пука, то останалото си е целенасочена провокация. Възможно е целта да е едновременно провал на сделката Южен Поток, Козлодуй? Абе да му мислят разузнаванията! Ние не можем да разберем тия неща. А може дори да са вътрешни неонацистки структури, защото имало казват и такива групички из всеки държави, които срещу някой доларче да са се амбицирали да създадат напрежение по тоя въпрос? Защо да се ядосваме за неща, които не знаем?
281
8
 
29
 
! Отговори
Сухой преди 12 години
Чета и се чудя колко е къса паметта на българина България беше съюзник на Германия От тук тръгваха войници топли дрехи храни за изсточния фронт Но червената армия не изстреля нито куршум и снаряд с/у България Американците и англичаните бомбандираха и разрушиха София без причина и не само нея И за благодарност има паметник на американския летец Защо не оскверниха него а този на съветската армия не вярвам някой цяла вечер или ден да е рисувал и никой да не го е видял Или това е поръчка от някой
280
4
 
11
 
! Отговори
хазар преди 12 години
Всепризнат факт е и от русофобите, че Русия със свойте еврей идеалисти е най мощната държава на ХХ век, както и че днес продължава да управлява и владее,невидимо задкулисно светът с голямият брой от наследниците и потомците на свойте образовани и практично талантливи еврей,но не идеалисти, чиято главна заслуга е в основата за създаването на благоденстваща модерна Америка и настанявайки се удобно на Уолстрийт,успяват успешно да дирижират и направляват цялата световната икономика и политика!
279
7
 
22
 
! Отговори
пиле до минусите преди 12 години
Сталин е велика личност с много положителни и страшни решения в живота си. но благодарение на неговото управление той е успял да стегне разхайтеното и неподготвено за военни действия съветско населесие да се стегне и да обърне хода на войната, дори и с цената на милиони жертви. Това, което дори САЩ с целия си мощен армейски арсенал нямаше да направят, ако Хитлер воюваше само срещу тях и Англия. колкото до емигрантите, не се бъзикам - много хора бягат поради мъките в живота си, а не защото не си харесват родината. Но когато те тормози живота непрестанно, когато ти пречи да работиш, да живееш нормално като човек, тогава много хора се решават и заминават. Една моя позната и тя се отказа от бизнеса скоро а го започна от доста години. Казва така: защо да се трепя? Непрестанно ми вдигат и променят данъци, нови бюрократични спънки, тичаш като луд, трепеш се, а парите ти отиват в бюджет за да пълни гушките на депутати, бюрократи, ***, и какви ли не хора, но не и за теб? И си закри магазина. Напълон я разбирам. А доста хора затварят и заминават. Сталин не вярвам да нападне другите европейски страни, каквото и да говорят, защото новосъздадената соц.държава е имала главната задача да защити територията си от нападенията на Антантата, която в лицето на Хитлер намира най-силното си проявление, но не успява дори и тогава. А сега, такива като Горбачов и други са ги предали, а тяхното отношение съсипа и нас. Защо ли? Нека руснаците не обвиняват нас! Горбачов и негови поддръжници, разрешиха обединението на двете разделени части на Германия, без да кажат една дума за някакви гаранции и искания като такива в защита на бившите соц. страни, германци, българи, поляци, чехи, руснаци и др. тоест, те бяха нещо като висш кординационен съвет и генерален щаб на соц. държавите. И изведнъж горбачов, решава да разтури всичко, без да ни предупреди, без да каже какво възнамерява, без да подсигури СССР, България, ГДР с някаква сигурност от военно икономическо естество. ьПросто решава да променя нещата и хуква. Е, ние българите от дълги години са ни убеждавали, че соца е вечен, че е бъдещето, изведнъж нашите управляващи от мвърли комунисти станаха върли капиталисти. И се започна натрупването на капитала. А ние повечето хора се чудим какво да правим? Речеш да правиш барче рекетьори. Речеш да правиш селскостопанска ферма рекетьори, пречки, корупция. И така: равносметката е трагична за нас .Именно заради мерака на Горбачов и негови споддръжници. Ако един разумен човек реши да преустройва система, той ще помисли как постепенно да промени нещата така, че да няма рязка стагнация, разруха, сриване на военноикономическите връзки? А този човек просто реши и с това обрече и нас на тази промяна, без да ни предупреди даже? Връзкарите и по-хитрите се раздвижиха, емигрираха, някои лъкатушейки си извоюваха постове в партии, парички, бизнес, къде свой, къде подставени лица. Затнова нека руснаците не обвиняват нас, защото разрухата на нашите държави, започна по вина на директивата на Горбачов и неговите хора! Ние просто бяхме въвлечени във всичко това и никой не ни е питал. Ние уважаваме и СССР като система, сега и Русия, като държава. Но нас все никой не ни и пита, затова не ни обвинявайте! Колкото до Хитлеризма, тия дето го хвалят, не знаят какво зло е, че ако бе унищожил СССР, щяха да тръгнат като римските легиони държава след държава, народ след народ. Може би едва пир Китай и Индия щяха да срещнат по-решителен отпор, но като се вземев предвид, че Хитлеровите учени са създали атомната бомба то вероятноста да изпотрепят и тях е огромна. Не хвалете злото, за да не дойде! А иначе света е сложен, преплетен и никой не знае какво ще става утре. Даже диригентите на процесите не може да са сигурни дори и от върх на своята власт.
278
7
 
10
 
! Отговори
пиле преди 12 години
Не вярвам Сталин да нападне европейските страни. Но, ако го бе сторил, това щеше да ек раят на СССР. защо ли? не с оръжие. самите руснаци щяха да изцбягат да се пренесат в Европа и да го ударят на лайф. както много от тях избягаха и емигрираха в САЩ и др. Така, че идеята Сталин да нападне Европа е лудост. че той ще остане без армия за един час бе? Че те ще емигрират всичките? Колкото българи и руснаци отидоха в САЩ, един не се върна? Братчеда - също.
277
3
 
18
 
! Отговори
ДО КОМЕНТАР 260 преди 12 години
А ВСИЧКИ НАУЧНИ ПОСТИЖЕНИЯ И РАЗРАБОТКИ,РАКЕТИ И ПОДОБНИ СА ДЕЛО НА НЕМСКИ УЧЕНИ,ПЛЕННИЦИ НА САЩ!!!!
276
4
 
1
 
! Отговори
paragraf 21 преди 12 години
Tova e bol6evi6kijat san te postojanno misljat kak i koi da napadnat i zarobjat prosto izvadixa kasmet s zimata kojato spoletja nemskata armija ina4e da gi bexa pro4istili ot texnite ubezdenija a 2rata svetovna voina dade vazmoznost da se sazdade ISRAEL tova e istinata za6to ne si vzexa evreite ot kadeto sa koi e bil po- goljam antisimetis.
275
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И револщцията е замислена със същата цел, както и Перестройката на Горбачов - да осигури достъп на американски компании до природните ресурси на Русия. Това е била и задачата на Лейба Бронщайн/Троцки и останалите, пристигнали от Щатите и Европа революционери. Първата им стъпка е НЕП - концесиониране на мини и петролни кладенци. Тогава Сталин ги разпилява и затова им е толкова черен на хАмериканците.После тъкмо еврейчетата около Елцин се наместиха около баницата, пак проблем - Путин!!! Хахахаа
274
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
комунизмът всъщност е юдео-комунизъм и това е известно.Белиогвардейците са наричали блошевиките именно жидо-болшевики.Презрително са наричли нещата свързани с тях - болшевицки.юдеите - банкери в САЩ са заплашили Русия с революция, ако не се изпълнят техните условия.И понеже Русия е отказала са направили революция в 1905 г. (неуспешна) и после опитват отново в 1917 г.юдеите - банкери по всякакъв начин подпомагаха болшевиките - с пари, дрехи, храна, оръжие.Западът предаде белогвардейците.Уж им помагаше, но всъщност ги предаде.Отделно юдео-масоните внедриха свои хора в белогвардейските среди и ги отслабваха отвътре.
273
5
 
8
 
! Отговори
...ПА СА И УМНИ... преди 12 години
ЕВРЕИТЕ...И ТО СТРАШНО!!!!УМНИ ,КАДЪРНИ И ....ЗАДРУЖНИ!ТОВА ГИ ПРАВИ АДСКИ СИЛНИ В ОЧИТЕ НА .....РАЗПОКЪСАНИЯ И РАЗДИРАН ОТ ПРОТИВОРЕЧИЯ ДНЕШЕН СВЯТ!
272
5
 
6
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
slava na stalin i hitrer che ochistiha boklyka na sveta .
271
12
 
6
 
! Отговори
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ... преди 12 години
...ЧЕ ПРОЕКТА "МАНХАТЪН", Е СЪЗДАДЕН С ПОМОЩА НА БЕГЪЛЦИТЕ-ЕВРЕИ ОТ ЕВРОПА!АКО ХИТЛЕР , НЕ БЕШЕ СЕ ЗАЯЛ С ЕВРЕИТЕ....НЯМАШЕ ДА ОБЪРНЕ СВЕТА СРЕЩУ СЕБЕ СИ!ТОВА , МУ ПОДПИСА "СМЪРТНАТА ПРИСЪДА"....В ЛОНДОН И ВАШИНГТОН!!!!ТОВА , ПОДПИСА И "СМЪРТТА НА СССР"!УКРАИНСКИТЕ ЕВРЕИ.....РАЗБИХА "КОМУНИЗМА НА СТАЛИН И БРЕЖНЕВ"!ЕВРЕИТЕ ---СА СОЛТА НА ЗЕМЯТА!!!ХРИСТОС Е "ЕВРЕИН"----КОЙТО ВЪРВИ ,ПРОТИВ ЕВРЕИТЕ ....Е ОБРЕЧЕН!ТЕ СА БОЖИЙ , НАРОД!!!
270
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ох много е дълго за четене