Ако Сталин бе успял да нападне пръв, Европа щеше да е съветска

Началото на Великата Отечествена: Поглед от Русия 70 г. по-късно
Обновена: 22 юни 2011 14:47 | 22 юни 2011 13:22, Елка Василева
334
Ако Сталин бе успял да нападне пръв, Европа щеше да е съветска
Снимка: Reuters

В дните около 70-ата годишнина от нападението на нацистка Германия срещу Съветския съюз представите на хората в Русия за причините, довели до катастрофата от първите дни на войната, вече са далеч по-разнородни, отколкото по съветско време. Както установи кореспондент на Би Би Си, от минувачите в Москва може да се чуят най-различни мнения за събитията преди и след 22 юни 1941 г., се казва в материал на руската емисия на Би Би Си.
 
Съветската официална версия гласеше, че Германия нахлула неочаквано, нарушавайки вероломно Пакта за ненападение (за секретните протоколи съветските народни маси разбраха едва в края на 80-те г.), че в Латвия, Литва и Естония имало "народни революции", че Финландия организирала "провокация", след която Съветският съюз бил "принуден" да започне война, за да измести границата по-далеч от Ленинград. Алтернативна или допълнителна информация можеше да се чуе от малцина смели ветерани или от предаванията на "вражески" радиостанции.

Днес училищните учебници по история най-често изброяват фактите без съществени пропуски. Освен това авторите най-малкото напомнят, че тези факти се тълкуват различно. Нещо повече, руското просветно министерство е одобрило много учебници и учителите са доста свободни в избора си.

"Берлин спечели внушителна победа в напрегнатата дипломатическа борба от предвоенния период. Нацистката дипломация успя да не допусне създаването на единен антигермански блок, а после в удобен за нея момент да извади от играта една от жертвите – Съветския съюз. В навечерието на фашистката агресия СССР се озова сам, без съюзници, при това с лидери, които твърдо повярваха - не без намесата на същата нацистка дипломация - че Пактът за ненападение и Договорът за приятелство с Германия са сигурна гаранция срещу въвличането на Германия в обозримо бъдеще в огъня на световната война", пише например Юрий Шчетинов в учебника "История на Русия" за 11 клас.

В задачите към урока Шчетинов информира, че някои историци смятат "териториалното разширяване" на СССР през 1939-1940 г. за нескрита агресия, а други ги оправдават с нужда от укрепване на отбранителната способност, и предлага на учениците сами да формулират собствена гледна точка.

Авторите на друг учебник - колектив начело с Никита Загладин, директно наричат събитията от 1941–1942 г. "катастрофа". В анализ на причините за нея те напомнят и за международната изолация на СССР след сключването на пакта Молотов-Рибентроп, вдъхвала надежди на Хитлер, и за "чистката" сред командния състав на Червената армия, и за съветизацията и масовите репресии в заграбените през 1940 г. балтийски държави, Западна Украйна, Западна Беларус и Молдова, заради което "значителна част" от населението в тези региони е била "съвсем не приятелски" настроена спрямо съветската власт, и за стратегическите грешки на съветското ръководство.

По данни от анкета на центъра "Левада", проведена през май, 46 на сто от хората в Русия смятат, че нападението на Германия е изненадало ръководството на СССР, а 48 процента са на противното мнение.

Като основна причина за огромните загуби 29 процента от запитаните посочват внезапния характер на нападението, 26 на сто - военнотехническото превъзходство на Германия, 18 на сто – склонността на сталинското ръководство да пренебрегва човешките жертви, 13 на сто - неумелите действия на съветското военно командване, 10 процента – жестокостта на хитлеристите.

Кореспондент на Би Би Си запита минувачи из улиците на Москва какво е довело според тях до катастрофата от първите месеци на Великата отечествена война. Ето какво ни отговориха те:

Александър, 57-годишен: Вероятно един чисто политически пропуск: не са очаквали, каквото Хитлер е направил.

Ръководството естествено е мислело, че Хитлер може да го направи, но едно е да мислиш, друго нещо е да пресметнеш.

Ръководството е мислело, но не е пресметнало кога може да се случи това. Макар че е било абсолютно ясно - война ще има. И всъщност не се знае кой кого би нападнал: ние – германците, или пък германците – нас. Да, ние сме се готвели за война.

Индустриализация, мощно започнато превъоръжаване, приемани са били на въоръжение нови самолети, нови танкове. За малко обаче не сме сварили, така е. При това сме имали идеология на победители - войната поначало е било планирано да се води "на чужда територия, с малко кръв", така е предвиждала военната ни доктрина. Е, знаели сме вече що е то "малко кръв" от 1939–1940 г. във Финландия: над 130 хиляди убити. Според мен, там вече сме схванали, че "с малко кръв" нещата не стават, особено щом армията е неподготвена.

Виталий, 20-годишен: Според мен, нещата опират до това, че не сме били подготвени за изненадващото германско настъпление. И оня пакт Молотов-Рибентроп от 39-а, който един вид обнадеждил всички в Съветския съюз, и нежеланието на държавното ръководство да признае, че войната е неминуема или по-точно нежеланието да
разбере, че ще е толкова скоро – тъкмо това е изиграло основната роля, за да са толкова големи загубите на Съветския съюз през първите месеци от войната.

Галина, 47-годишна: Трудно ми е да отговоря. Е, сигурно Съветският съюз не е бил готов. Военната върхушка е била обезглавена и просто не е имало командващи, за да координират действията.

Владислав, 36-годишен: Непрофесионалната политика на държавното ръководство от предходните години. Това са известни неща: ликвидирана е била върхушката на командването, после – недоверието към собствените ни разузнавачи: Зорге например е предупреждавал, и то неведнъж, включително за датата, когато ще започне войната, и месеци преди това, и още по-рано. Знаем всички тези факти, също и за самолетите, бомбардирани и унищожени през първите дни, без изобщо да излетят - всичко това също е белег, че страната не е била добре ръководена, нито подготвена за война.

Да, имало е пакт между Молотов и Рибентроп, но нали се знае: щом всички приказват за мир, готви се за война - и това може да не го разбират обикновените хора, ненадейно връхлетени от войната на 22-ри, но ръководителите на страната са били длъжни да го разбират. Те обаче са воювали повече срещу собственото си население, отколкото срещу външните врагове.

През последните 20 години представата на хората в Русия за онова време стана по-адекватна. Особено сред младото поколение: то чете повече, знае повече за истината и е с по-критично отношение към нещата. Има и обективни моменти: мнозина от онези, които вярваха сляпо (на съветската версия за историята), вече не са между живите.

Алексей, 50-годишен: Днешната власт по всякакъв начин унижава нашата победа. Не смятам, че Сталин е виновен за всичко, както се казва официално. Браво на Сталин. Всичко е направил, както трябва, толкова заводи е прехвърлил оттатък Урал. А пораженията през първите месеци се дължат на изненадата. А Сталин още година преди това е пратил директиви до военните окръжия, та да бъдат нащрек, един вид.

Трудно е да развърнеш войските ей тъй, изведнъж. Германците са атакували в четири сутринта, никой не го е очаквал. И с техниката, с танковете са изминали много големи разстояния още през първите дни от войната. Ликвидирали са авиацията с бомби, както си е била по летищата. Това е то "вероломно нападение" – след като е бил подписан пакт за ненападение. Макар че Сталин не е имал пълно доверие в този пакт. Бил е убеден, че Хитлер рано или късно ще ни нападне, затова е подготвял вече страната, промишлеността и всичко останало. Тъп ли е бил Сталин да не схваща, че Хитлер ще ни нападне, когато в Полша вече са се трупали войски близо до границата? Страната е била готова за война. Имало е обаче вероломно нападение.

Станислав, 29-годишен: Причина за катастрофата е, че не сме сварили да нападнем първи. Всичките войски са били концентрирани по границите на Съветския съюз, от граничните зони е било изселено почти цялото местно население - готвели сме се за настъпление. Съвсем мъничко сме закъснели обаче. Грешка в сроковете. Сталин е смятал, и то с основание, че на Германия няма да й стигнат силите да воюва с Русия. И в крайна сметка е станало точно така: стигнали са естествено до Москва, просто им е провървяло, но общо взето не са имали нито сили, нито ресурси, за да воюват с Русия. Ако пък Йосиф Висарионович бе успял да нападне пръв, цяла Европа щеше да стане съветска.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
1
 
11
 
! Отговори
НА ХИТЛЕР.... преди 12 години
МУ ИЗЯДЕ ГЛАВАТА, "ЕВРЕЙСКИЯ ВЪПРОС"....!АКО НЕ БЕШЕ СЕ ЗАХВАНАЛ С ТАЗИ ГЛУПОСТ----СЕГА ЕВРОПА ЩЕШЕ ДА Е ЕДИННА, НЕДЕЛИМА И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРОСПЕРИРАЩА!!!!!РУСИЯ , ПРОСТО ИМАШЕ И...НЕОБХОДИМИЯ "ЧОВЕШКИ ПОТЕНЦИАЛ"....ЗА ДА ВОДИ ФРОНТОВА ВОЙНА , ХАРАКТЕРНА ЗА ТОЗИ ПЕРИОД!ЗАПАДА ИЗБИРА СТАЛИН.......КАТО "ПО-МАЛКОТО ЗЛО", КОЕТО ДА ПОДКРЕПИ..!ИКОНОМИЧЕСКИЯ И НАУЧЕН ПОТЕНЦИАЛ НА ГЕРМАНИЯ---ПЛАШИ ЗАПАДНА ЕВРОПА И АМЕРИКА ,ПО ТОВА ВРЕМЕ...!
268
6
 
11
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ 267.... преди 12 години
ТОВА СА ДВЕ "СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ДИКТАТУРИ"-----НЯМАЛО Е НАЧИН ,ДА НЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ ,ЕДНА НА ДРУГА!ТОЧНО СЪЩОТО, СТАНА МЕЖДУ ВИЕТНАМ И КИТАЙ!ДВЕ ,"КОМУНИСТИЧЕСКИ ДИКТАТУРИ"---НИКОГА НЕ МОГАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ!ХИТЛЕР----СЪЩО Е СТРОИЛ "СОЦИАЛИЗЪМ" ....."НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИЗЪМ"!!ВОЙНАТА Е БИЛА ,НЕИЗБЕЖНА!И СТАЛИН ...И ХИТЛЕР ..СА ГО ЗНАЕЛИ!ПРОСТО АДОЛФ , ИЗПРЕВАРИ ..БИЛ Е ПО-ПОДГОТВЕН И ПО-СИЛЕН ИКОНОМИЧЕСКИ..!ТОВА Е ИСТИНАТА!
267
1
 
6
 
! Отговори
До 267 преди 12 години
БРАВО!!!Какво се е случило вече не е тайна - достатъчно е да искаш да научиш, а не да си измисляш "история", която ти пасва на политическите убеждения.За Втората световна война постоянно се въртят филми по научнопопулярните канали и нито един от тях не е руски. Напротив, всички са англоговорящи. Гледайте и не фантазирайте. Макар и врагове днес, и Англия, и Америка, и Франция са на едно мнение. По тази причина и миналата година НАТО участва на парада на 9-ти юни на Червения площад в Москва!
266
1
 
7
 
! Отговори
do 267 преди 12 години
абе *** как ти се струва днешна русия да се страхува от германия и днешна германия да разчита на победа срешу русия аз знам от комунизма едно питали един старец кой ще спечели и той казал дайте да видя де е германия де русия на картата и показали му германия така а русия ми това голямото и той попитал ами той хитлер тая карта гледал ли я е една толкова голяма държава не можеш я стресна с 3 000 танка и 3 млн души русия да си чувал че е имала повече танкове отцелия свят на куп туй ко ти говори
265
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз харесвам Демокрацията и НАТО тя ми донесе чалгата, наркотиците, фалшивия алкохол и храни, заробващите кредити, безработицата, платената любов, безхаберието и глупоста на младежта:)))))))
264
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лъжата, която закопа 50 милиона души Смърт за милиониЕдно от най-бруталните масови унищожения започва с лъжа. При това не особено находчива: лъжата, че Хитлер бил нападнат от Сталин, така че Германия трябвало да се отбранява. Истини и митове от преди 70 години. Още през 1933 година националсоциалистите в Германия започват да подготвят атаката срещу СССР. Осем години по-късно тя вече е факт - на 22 юни 1941 година или преди 70 години, вермахтът нахлува в Източна Европа, за да започне една от най-бруталните войни на новото време. "Върховното командване на Вермахта съобщава: с цел защита от голямата опасност от Изток, на 22 юни в три часа сутринта Вермахтът се вряза в настъпващите вражески линии. Самолетите на Луфтвафе вече нападат съветския враг."Източната офанзива на Хитлер започва с тази лъжа. Нападението над СССР не е превантивна мярка на Третия Райх, а истинска, добре планирана и дълго подготвяна офанзива срещу една напълно неподготвена и неочакваща атаката страна, която в следващите години е подложена на окупация, унищожение и геноцид. Две години по-рано Берлин и Москва сключват споразумение за ненападение, което в нощта на 22 юни продължава да е в сила.Германски войници се снимат за спомен при навлизане на Съветска земя през юни 1941Легендата за самозащитаИ въпреки това три милиона германски войници настъпват на Изток, въоръжени с най-доброто, което националсоциалистическото правителство е успяло да произведе за военни цели - танкове, самолети, оръжие. Легендата, според която Хитлер просто се противопоставил на плана на Сталин да нахлуе на германска земя, се се оказва твърде жилава и оцелява години наред, въпреки че е лишена от всякакво историческо основание:"Целта на Източната офанзива е била да се завземе СССР, да се унищожи населението му и на цялата територия да бъдат заселени германци. Такава е мечтата на Хитлер за Райх, простиращ се от Атлантическия океан до Урал", казва историкът Волфрам Вете.С други думи избиването на източноевропейските евреи, на военноплениците и на цивилното население, всичко това е било премислено. То не е следствие от военното опиянение от последвалите победи на германците. Тъкмо обратното: това опиянение е налице още преди войната и тя е негов продукт. Въпреки масираната пропаганда, германското население не реагира според очакванията на властите при новината за атаката срещу СССР.На 24 август 1939 е подписан Пакта за ненападение между Германия и СССРЗадава се световна войнаСтрахът от разрастване на военните действия е силно разпространен, макар никой по онова време да не е подозирал, че жертвите от страна на Вермахта ще се измерват с милиони. Наред с германците, в Източната офанзива участват и войски от вече завзетите или съюзнически страни - финландци, италианци, румънци. Задава се истинска световна война. Във Великобритания премиерът Уинстън Чърчил се обръща към гражданите с реч по радиото, в която нарича Хитлер "чудовище на злото, ненаситно в потребността си да граби и убива".Балтийските страни, Беларус и Украйна просто са прегазени под веригите на германските танкове. Хитлер и генералите му са убедени в бързата победа, в скоростното достигане до съветската столица и нейното завземане. Но те се лъжат. Няколко месеца след офанзивата германските отряди затъват в московската зима без да са завзели града. Тогава още никой не знае, но от този момент нататък започва краха на Третия райх, дошъл окончателно през 1945 година. Три милиона германски войници не се завръщат от Източния фронт. Историкът Волфрам Вете:"Падналите руснаци обаче са десет пъти повече. Около десет милиона са само червеноармейците, над три милиона са руските военнопленници в германски лагери, три милиона руски евреи са системно изтребени, а цивилните граждани, намерили смъртта си, наброяват повече от 6 милиона."Германски войници след края на битката за СталинградПремълчаваните истиниВ продължение на години в германското общество темата за масовите убийства на Изток е табу. В спомените доминира ужаса от собствените страдания. Вермахтът е наричан "чист" и "невинен", а цялата отговорност е прехвърлена върху националсоциалистическото ръководство и специалните части като СС. Всичко товазапочна да се променя много бавно и трудно и то благодарение на смели и критично настроени историци, които подхващат тази тема, започват да се организират тематични изложби, които по радикален начин конфронтират съзнанието на германския гражданин с мрачната истина.Днес, 70 години след Източния поход на Вермахта, известен под името операция "Барбароса", темата присъства в множество текстове, коментари и публицистични статии и отдавна вече не е табу. На някои места в Германия се организират редовно възпоменания за жертвите, причинени от германското нападение над СССР. Най-голямото последно възпоменание бе организирано в Берлин. Берлинската филхармония изпълни "Ленинградската симфония" на Дмитрий Шостакович.
263
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако САЩ не подкрепяха съветите, успехът на болшевиките гадове беше невъзможен.Самата ''революция'' също е дело на юдеите от САЩ.
262
0
 
4
 
! Отговори
Четох, четох преди 12 години
коментарите.Темата вълнува хората.А защо?Вслушвайте се в мненията тези, които са свидетели на събитията, там търсете истината.Всеки има право на своето мнение, за изстраданото.Да имаш мнение само като четеш, е фалшива работа.Става само за изпит, да ти пишат шестицата според политическата конюнктура.
261
2
 
3
 
! Отговори
и аз преди 12 години
......ако бях пръднал с растройство на стомаха,то и аз бих се .........л,като вас ,дето пишете подобни статии.
260
3
 
8
 
! Отговори
хич не си дадох зор преди 12 години
да прочета статията ! По заглавието се разбира , че руснаците са фантазьори ! И турците ако бяха нападнали първи , и те щяха да спечелят Руско-Турската война 1878г. - как ви се струва това твърдение , смешно нали ?!
259
1
 
6
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
Има монархо-фашизъм както има и дърво-метал :Р
258
0
 
8
 
! Отговори
зад граница преди 12 години
рекох да намина , и какво да видя , редовните български неграмотни чалгаджииски *** си излагат плоското мнение по повод 2 светована война ,да или иначе , туй унуй , какво да кажа ... много жалко България е една държава с азиатско мислене а хората са станали ,злобни ,*** и неграмотни .
257
6
 
6
 
! Отговори
МАЛЪК ПРИМЕР: преди 12 години
СТРОИТЕЛНИТЕ КАМИОНИ ОТ "СОЦ"-ПЕРИОДА....."ЗИЛ"---СА АБСОЛЮТНО КОПИЕ НА АМЕРИКАНСКИЯ "ФОРД"!ПОВЕЧЕТО ОТ САМОЛЕТНИТЕ ДВИГАТЕЛИ НА РУСКИТЕ САМОЛЕТИ СА ДОСТАВЕНИ ПО Т.Н. "СЕВЕРНИЯ МОРСКИ ПЪТ"!ДАНЕ ГОВОРИМ ЗА ХРАНИ ,КОНСЕРВИ, ОБЛЕКЛА , МАШИНИ И ОБОРУДВАНЕ....!!!
256
5
 
11
 
! Отговори
пиле за 258 преди 12 години
Да бе? съюзниците така въоръжиха, облякоха, обуха СССР, че направо не се намесиха въ войната докато Райха не нападна самите тях и нямаше вече накъде? Такива сте логически противоречиви, че да ви се чуди човек? Антантата е създадена и насочена за ликвидирането на соц. системи по света, начело е СССР в списъка. Е, сега победи, като ни разтуриха системата. Нашият живот отмина напразно - все ни обезсмислиха и тука и отвън. Английската корона би гръмнала СССР, ако можеше, ти говориш за помощ?
255
8
 
5
 
! Отговори
ТОВА Е.... преди 12 години
...НАЙ-ВЕЛИКАТА ГЛУПОСТ---КОЯТО СЪМ ЧУВАЛ ,НЯКОГА....!/ОТ ЗАГЛАВИЕТО/СССР , НИКОГА ,НЕ Е ИМАЛ ПОТЕНЦИАЛА ДА ВОДИ ТАКАВА ВОЙНА!!!!НЯМАШЕ И ДА ИМА ,.... АКО СЪЮЗНИЦИТЕ , НЕ БЯХА ГО ИЗПРАВИЛИ НА КРАКА, ВЪОРАЖИЛИ, ОБЛЕКЛИ, ОБУЛИ, НАХРАНИЛИ И СНАБДИЛИ С НАЙ-МОДЕРНИ ВОЕННИ СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА ДА БЪДЕ ГОДЕН ДА ВОЮВА С ГЕРМАНИЯ!!!!!!!!!!!!!!!ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ТОВА ,ЧЕ:СЪЮЗНИЦИТЕ В ЛИЦЕТО НА АНГЛИЯ И САЩ---СИСТЕМНО И УПОРИТА РАЗБИВАХА НЕМСКИЯ ТИЛ И РАЗРУШАВАХА ЕВРОПЕЙСКАТА ИНФРАСТРУКТУРА ОТ ВЪЗДУХА!
254
1
 
4
 
! Отговори
Даниел преди 12 години
До пиле: Обясни твоята теория за ненападение на СССР на поляците и финландците :))
253
5
 
4
 
! Отговори
Новия ред преди 12 години
Денят на победата трябва да е този ден,в който се разпадна тази свръх изкуствена еврейска държава ссср! Тогава е същинския край на втората световна война!
252
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Путин прокара закон, според който нямате право да оспорвате официалната версия за войната. А тя е, че СССР е бил миролюбив, но са му забили нож в гърба. Ако много питате защо всичката им войска е била съсредоточена на западната граница, ви вкарват в затвора. Земята е плоска и точка!
251
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На 8.09.1944 г. съветската армия влиза в България.На 9.09.1944 г. комунстите правят преврат.Та въпросът ми е - кой е първи?Защото комунистите толкоз време се биха в гърдите с това "въстание".А как така са ни превзели болшевиките щом в София вече са били техните български дружки.И един последен въпрос - що е то монархо-фашизъм?За жидо-болшевизъм съм чувал.Дали юдео-болшевишката клика на юдео-масоните не са измислили това понятие за заблуда на глупаците, които им вярват.юдео-комунизмът (както и юдео-масонството) е религия.
250
0
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 12 години
Ако баба ми имаше колища, щеше да стане най- малко трамвай!