Риалитита раждат сервитьори и стриптийзьори

Надеждите на талантите умират някъде сред рейтингите
Обновена: 12 авг 2011 15:12 | 12 авг 2011 14:55,
141
Риалитита раждат сервитьори и стриптийзьори
Победителката от първия "Мюзик айдъл" Невена Цонева. Снимка: Булфото

Тази година отново се завърна модата на музикалните формати, като вече понатрупахме впечатления от "Гласът на България" по bTV. Предстои да тръгне и популярният световен формат "Х фактор" в конкурентната Нова телевизия.

"Гласът на България" стартира в разгара на летния сезон, когато повечето продукции са в отпуск. Рискът се оказа успешен и последваха хвалбите за уникален рейтинг.

Всъщност хората зад музикалните предавания се интересуват единствено от рейтингите, постъпленията от реклами и затвърждаване на имиджа на продуцентите. Кандидатите за слава са просто един инструмент за тези цели.

По света талантите подписват с големи компании, издават албуми, стават част от шоубизнеса и който се впише в тази обстановка, може да се събуди милионер само след няколко седмици.

Как е у нас?

Хубавото на тези предавания е, че всеки българин може да се убеди с очите си как въпреки демографската криза у нас се раждат таланти. Явно Орфей не случайно е живял по нашите ширини.

За реализацията им обаче почти няма какво да се каже. През годините станахме свидетели на "раждането" на музикални идоли в няколко различни тв надпревари.

Общото между всички тях е, че така и не се докоснаха до голямата сцена. Въпреки обещанията на различни продуценти, нито един не подписа със световна компания. Някои продължават да се мъчат да се задържат на първоначалната вълнà на известността, която обаче е с големината на тези в Черно море на безветрие и 38 градуса жега.

Те са обречени, тъй като нямат никакъв шанс да навлязат в една запазена територия. Територия, която е заета от техните ментори, журита, преподаватели и прочее роли, в които влизат така наречените звезди на българската музика.

Затова ставаме свидетели на уникално развитие на талантите ни. Вместо да конкурират сегашните "герои" на музикалната сцена, те изкарват прехраната си като улични музиканти, сервитьори и участници в клубни халтури за 100-200 лева хонорар.

Къде са в момента младите ни таланти?

Светлозар Христов наскоро пусна видеоклипчета, в които с гордост демонстрира уменията си като уличен музикант в САЩ. И твърди, че се изкарват не лоши пари. У нас обаче удари на камък, въпреки интересния си глас. Вместо с качества той попадаше в медиите със споровете със Слави Трифонов, който трябваше да му издаде албум. Поне според регламента и обещанията.

Е, не се случи. Записа дуети с Лора Владова, също участничка в "Музикална академия Ку-ку бенд", която после се трансформира във "Файв Старс". Тя също търси щастието си в Щатите. За нея си припомнихме покрай Маги Джанаварова, третия мюзик айдъл, тъй като Лора е автор на песента "Бягам".

Самата Маги е сред привилегированите таланти, тъй като има издаден албум – "Първа стъпка". Но след тази стъпка не последва втора и лека-полека и тя изостана в развитието си.

Въпреки обещаващия сингъл "Трябва да знам" и дуета с Миро "Светът е мой".

С албум зад гърба си е и друг победител от същия формат – Тома. Рокаджията обаче стана по-популярен покрай връзката си с актрисата от "Пълна лудница" Албена Михова. Той призна преди няколко месеца пред mp3.dnes.bg, че ако искаш да имаш качествена група, да правиш концерти с як саунд, минаваш в графата "обречен".

Защото единствените места за изява на млади банди са клубовете, които пък невинаги разполагат с необходимата апаратура. И всъщност как можеш да станеш известен, като си принуден да свириш пред 100 души публика?

А спомняте ли си "Стар академи"? Това музикално предаване изкара на показ Аксиния, която стана една от най-желаните еротични корици. Тя има повече успехи като модел, отколкото като певица, макар да не е изоставила сцената. Друг участник – Диан Жокера, пък реши да си изкарва прехраната като... стриптийзьор. Мечтаната музикална кариера бе заменена с танци на пилон и пред попревъзбудени жени.

В този формат победител стана Марин Йончев, сравняван от медиите с Елвис Пресли. Той имаше амбиции да пробие на оперната сцена, после се преориентира към рока, но и неговите последни медийни изяви бяха свързани със завоевания сред жените. Като няма какво да кажеш за музиката, разкриваш част от личния си живот. Така разбрахме, че той имал сърдечна връзка с швейцарска мома, но се разделили. И от къщата си в село Първенец ни посъветва да не си взимаме чужденки, защото не ставали за майки. Колко трогателно.

Все още от тази академия на сцена е Дидо. Той стана гласът на рок бандата D2 и е един от малкото от различните риалитита, който е на сцена постоянно. За разлика от Виктория Керин, с която станаха гаджета по време на това шоу, но вече не са. Тя търсеше своя късмет и в чужбина, и у нас, но така и не се получи.

Клавдия пък, след като дълги години бе талант от "Стар академи", реши да се пробва в "Гласът на България". Треньорите хич не се трогнаха от нейното изпълнение, което пък я върна към последната й работа като сервитьорка и певица в столичен клуб. 

Със съдебни битки и победи на любовния фронт – с това може да запомним първия мюзик айдъл Невена Цонева. На нея се залагаха много надежди, кариерата й стартира ударно и тя бе една от малкото, които обикаляха цялата страна по участия. После обаче се стигна до съд с продуцентите й от Вирджиния рекърдс, след като реши да ги напусне. Битката продължава и в момента, като съдът не се е разпоредил окончателно по споровете на двете страни. Но кариерата й отиде "на кино". В момента тя успява да привлече внимание единствено с факта, че е гадже на барабаниста Венко от Ку-Ку бенд.

Друга участничка в Мюзик Айдъл – Преслава Пейчева, според нечии критерии може да се нарече успяла. Тя стана вокалистка на група Те, но най-големият им успех бе, че бяха част от шоуто на Иван и Андрей. Може би пък нейният връх е, че се сгоди за шефа на групата Ясен Велчев.

Богдана Петрова, която спечели "България търси талант", също се оказа просто част от рейтинга на това шоу. За повече от година тя изкара един сингъл, а наскоро попадна в новинарския поток с желанието да получи по 100 лева на изпята песен в благотворителен концерт за деца, болни от рак.

Какво да очакваме от двете музикални издания тази година?

Ами най-вероятно, след като мине и последният рекламен блок в bTV и Нова телевизия, всичко ще си е пак същото.

Няколко наистина талантливи певци ще дадат няколко интервюта по договор с различни медии, ще ахкаме какви големи надежди им възлагат продуцентите и след година-две няма да си спомняме за тях.

Освен ако не ги видим да сервират в някое заведение или пък не завържат някоя "любопитна" връзка с 30 години по-стар партньор.

Така до следващата вълнà музикални предавания, когато отново идват надеждите на хиляди кандидати за слава, която умира някъде между рейтингите. 

А дотогава? Ами ще се наслаждаваме на синглите на техните ментори, които вадят по веднъж годишно песен и се изживяват като истинските звезди на българската сцена.

Още музикални новини в mp3.dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: риалитита
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
0
 
! Отговори
xaxa преди 9 години
виновни са си участниците отиват при як адвокат праят як договор с продуцентите и тогава участват ако спечелят и не се случи нещо от договора съдят - оффф ама то на ли и съд нема така че не участвайте и да видим кой ше излезе на сцената.а най вече да напраат да и изтине усмивката на къдравелката тя си знае коя е тя ама не в съда а довечера във входа и после ше я видим тогавав България важи само дървеното право
139
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е, само порнография
138
4
 
3
 
! Отговори
dene преди 12 години
Spored men - s tezi reality shows v bg mojesh da stanesh izvesten, tochno tolkova, che bratovched ti da se pohvali, che te e gledal po televiziata, a maika ti da e razpravia na kolejkite, che si stanal "zvezda". Kachestvoto na pesnite i talanta na uchastnicite niama da komentiram. Show business se pravi s pari, a bulgarina pari za muzika ne dava (nali ima torrents bezplatno). Niakoi dolu spomena za lady Gaga - mi to edin nein klip struva kolkoto cialoto reality, za celia mu sezon
137
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз съм на биричка, вие не знам. който си има време за прахосване да си гледа реалити формати и форматчета.
136
25
 
2
 
! Отговори
Томас преди 12 години
131Специално за металика и други рок групи мога да ти кажа, че не си пишат сами песните - а текста им се диктува от демони от ада - достатъчно е да чуеш текста на някои песни и ще ти стане ясно. Ако не вярваш - потърси в гугул книгатание искаме само твоята душа там ясно е казано
135
2
 
32
 
! Отговори
berberian преди 12 години
Браво,мнага истинско написано
134
1
 
19
 
! Отговори
ppancho преди 12 години
Тези хора са успели или не(зависи от критерия),защото имат някакъв талант и глас.Това нпма нищо общо с измислените реалитита.Сори ама е така...който може да пеее на живо по клубовете,пак си пее.Трифонов не може,ама е милионер...
133
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За да гледаш такива "реалитита" единственото условие е да нямаш душа. Какво го интересува един работещ човек съдбата на такива кандидати за слава?
132
1
 
6
 
! Отговори
v cel svet e taka преди 12 години
v cel svet e taka ne samo v bg
131
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може да сме страната на Орфей, но нямаме музикална култура.1/ Както във всяка сфера, трябват връзки, а талантът не е чак толкова задължителен в България.2/ Кои от тези таланти от риалити програмите са МУЗИКАНТИ? Нито един!3/Кога българите ще отделят пари за концерти? Само когато дойдат световни изпълнители...4/ Продуцентите ходят ли по клубовете да слушат на живо? Не. Чакат някой чичко паричко да им плати да покаже силикона на мадамата...5/ Телевизиите и радиата въртят ли българска музика
130
3
 
29
 
! Отговори
tulski преди 12 години
Momchil, май не е съвсем така. На големите групи никой не им пише песните. Нима искаш да кажеш, че примерно на Диип Пърпъл или Металика някой им пише песните ? Няма такова нещо. Песните си ги правят сами - и музиката, и текста. На Малмстийн да не би някой да му пише инструменталите ? Големия музикант е не просто голям изпълнител, но и композитор. Между другото Лейди Гага също сама си прави песните. Тук в България още соцвреме се наложи това, " естрадните " певци да са само изпълнители, а някой друг да им пише песните, а след това се прехвърли върху поп - фолк и съвременните поп изпълнители.
129
8
 
7
 
! Отговори
Momchil преди 12 години
@99 Прав си, обаче само донякъде. Задачата на добрия изпълнител е да представи (изпее, изпълни, както искаш) песента. Не да я напише. Затова си има композитори, текстописци, аранжори и т.н. Тука работата много куца! Аранжиментите са ни соц! и псевдо-модерни! Да, английския на певците ни много често е проблем. А пазара се определя до голяма степен от езика... Но не си прав, че пазара на румънците им е като нашия - три пъти по-голям им е само вътрешния пазар.
128
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината е, че продуцентите ги лъжат с обещания, само и само да натрупат пари.Не става дума само за кризата.Рок концертите са най-посещаваните, въпреки нея.
127
2
 
58
 
! Отговори
Mr.Scraggles преди 12 години
Телевизор пускам само:1. За да гледам новини - обичам да съм информиран;2. Discovery Channel - винаги можеш да научиш нещо интересно и ново;3. Футбол или някоя друга спортна проява - за забавление.----------------------------------------------------------------------------------------Всичко останало е пълна загуба на време, по-добре да прочета някоя интересна книга, вместо да гледам сейрите и лигавщините на някои хора, които се мислят за големи ''звезди''!
126
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
всичко е секс и зрелища, кой го е еня за пеене
125
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Талантите и "риалитата" от които излизат са смешни! Затова и реализаацията им е смешна!
124
2
 
6
 
! Отговори
me преди 12 години
I na vsichki ni e qsno kolko e smeshen, tui narecheniqt shoubiznes v Bulgariq... kvi zvezdi, kva golqma scena, kvi pet lea???? Che to tezi, koito uj sa preuspeli i sa uj "zvezdite" na BG pop i rock muzikata, ta shtom te peqt po klubcheta i barcheta.. kvo si govorim, mislq che temata e izcherpana!
123
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Статията е точна. Само един кратък коментар : Сега е време, в което по-лесно успяват парите без талант, отколкото таланта без пари... така че..нормално е да е така..
122
0
 
6
 
! Отговори
me преди 12 години
Ami kakvo stana s Leona Lewis i Cary Clarckson?? Nishto! Vupreki, che Leona e tolkova talantliva i otide da zapisva pri producenta na Whitney Houston i Alicia Keys... kakvo stana s neq - izdade edin album, nqkolko klipa i singla iii... tova beshe. Shtom v UK ne mogat da se sluchat kakto trqbva neshtata, nqma kak da ochakvame poveche ot Bulgariq. I vse pak mislq, che e po-dobre da si gadje na shefa na Te i da si vokalistka na tazi grupa, otkolkoto vsqko lqto da peesh po kruchmite po moreto. ;)
121
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бе не знам ама Аксиния има нечовешко тяло, направо не е истина.