Дом за нашите деца*

Всички заедно сме отговорни за бездомните деца
Обновена: 15 авг 2011 11:30 | 15 авг 2011 11:30,
193
Дом за нашите деца*
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

От няколко месеца в квартала (централен софийски) срещам все по-често бездомни хора, ровещи по кофите. За разлика от преди, те не просто са повече, а са едни и същи, формира се постоянен контингент от квартални бездомни.

Преди седмица се появи семейство с две деца, по моя преценка на около 6 и 3 години, момченце и момиченце. Те бързо откриха мястото, където се събират да играят малкото деца, останали в София през лятото, и буквално се заселиха там.

Винаги когато отидехме с дъщеря ми, родителите седяха на възможно най-отдалечената и закътана пейка. В началото децата наблюдаваха отблизо, но отстрани как другите играят. Майките обаче, обзети от съчувствие, ги приобщиха, давайки им играчки, солети, пуканки и всичко, което обикновено е подръка, когато си в парка с малко дете.

Нашите деца свикнаха бързо с „бездомните деца”, както тихичко ги наричаха помежду си, и нямаха нищо против да играят с тях. Ние като родители мислехме, че е полезно децата ни да се сблъскат с този напълно неприемлив, но реален житейски факт именно по този начин.

Мамо, ама те как така няма къща? Къде спят? Къде се къпят? Как си готвят? Ходят ли на детска градина? Защо нямат други дрехи? Опитвайки се да отговорим на децата си, почувствахме, че сами нямаме отговор на тези въпроси.

Възникна и въпросът дали пък да не потърсим социалните, защото все пак това са деца в риск. Но единодушно решихме да не го правим, защото нямаме доверие в системата. Дали нямаше да стане по-зле за децата, ако се озоват в институция – каквито и да са родителите им, все пак са тяхното семейство. И при положение че има директива да се опразват институциите и децата да се настаняват в семейна среда, щеше ли някой изобщо да обърне внимание на случая?

Освен че редовно черпеха децата с храна, някои майки ги снабдиха и с дрешки. Дрешките бяха посрещнати без никакво внимание не само от децата, но и от майка им. Която така и не дойде да благодари, а продължи да наблюдава от разстояние.

И един ден, явно решила, че вече сме достатъчно обзети от загриженост и съчувствие, прати децата да ни искат 10 лева, защото баба им била починала и трябвало да пътуват за погребението. Но бързо, защото ще изпуснат влака.

Това беше последният път, когато видях децата, защото след това времето се развали и няколко дни не излизахме. Чудех се има ли къде да се приберат в дъжда. И дали не постъпихме неправилно, като не подадохме сигнал на социалните.

Още по темата
Защото във филмите сме гледали как такива деца мигновено се оказват настанени в дом и после в приемно семейство, а родителите им подлежат на наказателна отговорност. Тук обаче не е така.

Тук явно е напълно приемливо за обществото деца да живеят на улицата и да ядат каквото намерят, да не говорим да ходят на училище. Интересно как защитниците на бездомните кучета са повече (или по-активни) от тези на бездомните деца.

Мислех си за по-голямото дете, момиченцето. Лицето му беше светло и лъчезарно, а очите му гледаха будно и живо. Детето беше общително, говореше добре и нямаше никакви признаци да се чувства нещастно. Напротив, вместо да граби и да крие храната, която му се даде (както често правят собствените ни презадоволени деца), то винаги отиваше да почерпи някое друго дете.

Мислех си, че това очевидно интелигентно дете би имало големи възможности, стига да имаше шанса да расте в нормален дом, да се къпе, да яде и да ходи на училище. Мислех си, че е недопустимо да бъде пропилян целият му потенциал просто защото не е имало късмет.

Изобщо, възможно ли е да създадеш деца и да ги оставиш да разчитат на късмета си? Ако от мен зависеше, наказанията за такива родители щяха да са далече от представата ни за спазване на човешките права. Защото няма по-тежко престъпление от това да лишиш едно дете от шанс.

Често чета и слушам как хората непрекъснато искат от държавата да направи това или онова – да свали цените, да вдигне заплатите, да накаже този или да награди онзи, да даде работа на безработните и здраве на болните.

Всъщност държавата трябва да се грижи именно за беззащитните – за тези, които са жертва на собствената й немарливост и некомпетентност. Тези, които могат да работят, да се оправят. Тези, които могат да работят, но не искат – носят отговорност за себе си. Но децата са отговорност на цялото общество. За тях трябва да се грижим всички.

И то бързо, защото вече сме свидетели на второ поколение „деца на улицата”. Тази армия от аутсайдери няма никакъв шанс да бъде социализирана без активна, решителна и всеобхватна държавна политика. Ако тези деца не бъдат вкарани в „системата”, ако не бъдат нахранени, облечени и образовани, утре ще са батальони от неуки, безработни, бедни и отчаяни, разчитащи на изхранване от държавата хора.

Обществото дължи на всяко дете шанса да разполага с живота си и да направи най-доброто, на което е способно. Дължи го и на себе си. 

*Заглавие на известен български сериал от 80-те години

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
6
 
7
 
! Отговори
Кортеза от Сливен преди 12 години
Азека сум на 14 и имам 2 чаавета!!!Ходжата каза че всяка ромка трябва да има по 10 ,за да претопим по скоро дасовете!!!
107
3
 
13
 
! Отговори
? преди 12 години
Кой ще спре "бизнеса" ***? Ще ни "светне" ли някога, че някой използва *** за свои цели? Общество ли сме, или глутница животни, без памет и без мозък? Ние, които сеем омраза и безпросветност, ние ли сме невинни? Държавата - това си Ти! И тя е твой образ и подобие! Още ли се чувствате невинни?
106
2
 
26
 
! Отговори
до:100 преди 12 години
С очите си съм видял 3 случая на осиновени от българи ***...И в трите случая,без изключение,осиновителите пишман станаха.Не искам да разказвам,но факт е,че даденият им шанс в живота го пропиляха по ***.Вие явно имате много идеалистична представа,но едва ли познавате отблизо ***.Те са етнос неспособен да оцени проявената доброта,напротив,те използват доброжелателя и са изобретателни в това да будят състрадание и да изискват нещо на основание-ощетени сме,несрети сме...
105
2
 
11
 
! Отговори
Ибрикчи Ага преди 12 години
Ира,как ви плащат масурестите...на ред,на пост....и добра ли е платата ,че ако е добра да стана и аз мангустофил и майцепродавец???
104
5
 
7
 
! Отговори
да бре преди 12 години
За 20 г., ПРЕХОД до там я докарахме .....ПОСЕГНАХМЕ И НА ДЕЦАТА СИ ....всяко 3-то неграмотно /без ромчетата/,дрога ,алкохол ,спин ,разврат ....щуротии !ДАЛАВЕРАТА И ТЪРГАША в БГ....ПРОЦЪФТЯВА ,всички ценности ...изчезнаха !БГ----НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ...."КАЛИНКИ"..., А ПЪК КНИЖКИТЕ ЗА ШОФЬОРИ ВЪРВЯТ СЪС "ЗРЪНЧО"--ВЕЧЕ ,ДИПЛОМИ/ВСЯКСКЪВ КАЛИБЪР ---НА КИЛО !Е, какъв е плодът от цялата работа в БГ .....*** ДО ШИЯ ,БГ СТАНАХА...... *** ,А *** ЗАЩИТЕН ....ВИД!ТОВА Е....БГ!
103
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В изоставено къща в нашето село се заселиха преди 2 год.бездомно семейство-мъж,жена и двете им деца.Останали безработни и нямали пари за квартира.Обработиха целия двор -от пущинак ,стана зеленчукова градина.Помагаха на възрастните за работа за по 5-10лв.Скоро мъжът започна работа в земеделската кооперация, тя стана чистачка в кметството.Ето така се прави , а не да хленчиш жалостиво.
102
2
 
10
 
! Отговори
До 100 преди 12 години
Иро,Проблемът е, че децата им НЕ искат да получат образование.
101
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Връската е, че безотговорните родители на тези деца са като тоя! Като им предложиш работа-никакви ги няма, ама ако е за просене-първи! Самият факт, че тази по-цял ден е висяла на пейките вместо да се опита да си намери работа е показателен. Така, че как да съчуствам на тези деца. И защо, защото майка им е класически мързел. И не казвай, че работа се намира трудно. Да, трудно е, но не и невъзможно. Но не става с киснене по пейките! Как да съчувствам на хора, които не полагат усилие да се оправят?
100
2
 
12
 
! Отговори
М.П. преди 12 години
Вината винаги е конкретна, а не абстрактна. Не мога да бъда виновен за съдбата на някого, когото не съм виждал никога, а и не съм го правил аз.
99
11
 
6
 
! Отговори
Ира преди 12 години
Има ли по-добър начин да се справим с проблема от това да пресечем предаването на подобно възпитание към децата? Ако децата им получат образование, те едва ли ще искат на 13 да раждат вместо да са с другите по барчета и дискотеки! но трябва да им се покаже друг живот! да имат избор.
98
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да де, "Ако от мен зависеше, наказанията за такива родители...", а сигнал защо не подаде? Имам новина за авторката - от теб зависи! И от мен, и от всички, които срещаш по улиците. Зависи от всички нас, но ние не подаваме сигнал и не правим НИЩО. С други думи - това си е най-обикновеният български проблем - закони си имаме, но никой не си прави труда да ги спазва. И всеки вика: "Ако от мен зависеше..."
97
2
 
21
 
! Отговори
ЯД НЕ Е НА ТАКИВА преди 12 години
АМА ВЪОБЩЕ НЕ СЕ ЧУВСТВАМ ВИНОВНА ЗА БЕЗДОМНИТЕ!!!НЕ СЪМ ВИНОВНА ,ЧЕ *** ПРАВЯТ ДЕЦА БЕЗОТГОВОРНО И ГИ ПРАВЯТ ПРОСЯЦИ И БЪДЕЩИ ПРЕСТЪПНИЦИ.АМИ ДА ХОДЯТ ДА РАБОТЯТ-ИМА ДЕСЕТКИ ПУСТЕЕЩИ КЪЩИ И ЗЕМИ ПО СЕЛАТА,АМА ТО СЕ ИСКА ЯКО ДУПЕ ЗА РАБОТА , А НЕ ЦЯЛ ДЕН ДА ВИСИШ ПО ТРОТОАРИТЕ И ПЕЙКИТЕ С ЖАЛОСТИВ ПОГЛЕД.ЖАЛ МИ Е ЗА РАБОТЕЩИТЕ ПО ЦЯЛ ДЕН СРЕЩУ МИЗЕРНИ ПАРИ, ЖАЛ МИ Е ЗА БОЛНО ДЕТЕ,ЗА КОЕТО НЯМА ПАРИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ И Т.Н., НО НЕ И ЗА ТЕЗИ.
96
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо да съм отговорен за глупостите на безотговорни родители?Правят деца- добре, раждат се добре изхвърлят ги на улицата пак добре.Е кво от мен се очаква да вървя след тях едва ли не и да им събирам ненужните "отпадъци"?Хахах готин виц.Който има повечко пари и свободно време да заповяда аз си имам достатъчно проблеми..
95
2
 
31
 
! Отговори
Мария преди 12 години
Госпожо Ковачева, не се опитвайте да вменявате вина на народа заради бездомните деца! 1700 000 тегнат на гърба ни за детски, майчинство, социални помощи, БЧК,Здравна помощ,Ваучери за отопление,ТЕЛК,безплатна храна в училище...Народа трудно удържа този хомот!
94
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шанс може да се даде на тези бездомни ***,но генът със сигурност ще си каже думата.И не го казвам защото ги мразя,а защото такива случаи съм виждал.От друга страна да помогнем на тези *** няма да реши проблема,*** се увеличават и раждат все повече такива "проблеми".Къде е коренът?Да се намери начин да бъде намалена *** популация и безотговорното раждане,защото ние сме бедно общество и колкото и да сме милостиви,увеличаването на тези *** прави решението невъзможно
93
1
 
18
 
! Отговори
до 93 преди 12 години
Каква полза от глоби, след като на *** няма какво да му вземеш. Само кастрация е решението!
92
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разбира се, че държавата е виновна. Освен това тя ги създава тези деца. Ако се приеме закон, че след второ или трето дете вместо помощи ще се налагат глоби...убедена съм, че още след една година изоставените дечица ще намалеят с 90% Ех....защо не съм аз министър!!!
91
15
 
4
 
! Отговори
Ира до 90 преди 12 години
Каква е връзката със статията? Там се говори за съчувствие към ДЕЦА! Те не са правоспособни, нямат право да работят без съгласие на родител и при това само над определена възраст. Нямаш основание да спреш да съжаляваш тях! Родителите им сами са си виновни (да кажем). Но те, малките ... ?
90
1
 
18
 
! Отговори
p преди 12 години
Тая Ралица Ковачева пак бълва думи без да каже нищо, а още по-малко да направи!
89
2
 
39
 
! Отговори
Преди съчувствах, но преди 12 години
Прибирах се от работа, спря ме просек. Млад мъж около 30 и няколко. Каза, че е гладен, купих му сандвич, заговорих ме се и понеже в нашата фирма търсеха работници му предложих на другия ден да дойде в офиса да го представя на шефа. Съчувствах и исках да помогна. Не дойде, нито на другия нито на следващя ден. След месеци го срещнах отново. Пак просеше. Поиска ми пари, отказах. Защо да помагам на човек, който не желае помощ? Защото е по-лесно да просиш вместо да работиш?