99% гневни американци, заразени от Арабската пролет

"Окупирай Уолстрийт" обхвана 100 града в САЩ и преминава Океана
Обновена: 14 окт 2011 15:01 | 14 окт 2011 14:00,
220

 

Снимка: Reuters

 
Повечето американски журналисти са склонни да определят гражданското движение срещу финансовия елит на САЩ по-скоро като сбор от наивни утописти, отколкото от хора, способни да предизвикат революция. В някои издания дори откровено се подиграват на демонстрантите, обвиняващи големите финансови институции в "корпоративна алчност" и "финансов тероризъм". 
 
Но ето – вече повече от месец „Окупирай Уолстрийт” е редовен герой в новинарските емисии. И все повече американци, затънали в кредити, уплашени за бъдещето си и недоволни от разширяващата се пропаст между богати и бедни, стават съпричастни с лозунгите на това движение, пише TIME. За протестиращите причината за глобалната криза е една – алчността на големите банки и чувството им за безнаказаност. 
 
Протести, сходни с тези в Ню Йорк, вече има в над 100 американски града. Недоволството минава отвъд Океана – 15 октомври е обявен за международен ден за протест срещу безскрупулните финансови гиганти. Ден, в който светът ще покаже солидарност с американските протестиращи. В крайна сметка се оказва, че инициативата „Окупирай Уолстрийт” не е чак толкова неуспешна. 
Някои от най-запалените активисти смятат, че движението им е реално функциониращо заради своята разнородност и децентрализация. Думата, която се чува често сред демонстрантите, е „хоризонтална” – такава е структурата на организацията, в която всички са равни. 
 
Черпещи вдъхновение от Арабската пролет и протестните движения в Гърция и Испания, членовете на „Окупирай Уолстрийт” нямат преки ръководители. Те се организират чрез социални мрежи и колективни събрания. Крайните решения какви действия да се предприемат се взимат на две срещи дневно, наричани Общи събрания. Всички демонстранти са окуражавани и призовавани да изказват своето мнение. 
 
Книги на влиятелните съвременни марксистки автори Майкъл Хардт и Антонио Негри могат да бъдат забелязани в ръцете на много протестиращи. Двамата са категорични, че надигането на масите срещу господстващия капитализъм, организирани чрез интернет (или други средства), е неизбежно. В коментар за настоящите събития Хардт и Негри споделят, че случващото се няма да доведе до намирането на нов Мартин Лутър Кинг или друг едноличен лидер. Те по-скоро очакват изграждането на множество хоризонтални структури, които да упражняват „пряка, реална демокрация”. 
 
Именно това е и директният обществен призив. Хората настояват за реална демокрация. „САЩ твърдят постоянно пред целия свят, че са защитници на демокрацията. Но колко американци могат да се похвалят, че са сядали заедно и са взимали решение по колективен, демократичен начин за нещо различно от поръчването на пица и избора на филм, питат от „Окупирай Уолстрийт”. 
 
Протестиращите са се прицелили в настоящата политическа система, която според тях в момента е изцяло подчинена на интересите на корпоративния елит. 

Според активистите налаганата от „Окупирай Уолстрийт” алтернатива е в ярък контраст. Веднъж припомнили си как всичко може да е различно, хората наистина се променят, смятат демонстрантите и изразяват силното си желание идеологията им „да зарази” хората в цялата страна. 

 
Но докато подобна система за достигане на консенсус може да е вдъхновяваща за ядрото на „Окупирай Уол Стрийт”, трудно може да се каже, че масовото приложение на идеята в този вид в национален мащаб е реална възможност. 
 
Професор Тод Гитлин от Журналистическия факултет на университета „Колумбия” определя „Окупирай Уол Стрийт” като „неоформена смесица между емоция и движение”. 
 
Гитлин говори от личен опит. Той е президент на „Студенти за демократично общество” – водещата антивоенна организация в САЩ по време на войната във Виетнам. Но професорът отчита, че има малко прилики между неговото движение и „Окупирай Уолстрийт”. Гитлин е изумен, че настоящите борци за равноправие са изключително мирни, действат освободено и идват от различни части на политическия спектър. 
 
Професорът по журналистика си спомня: „Нашата позиция срещу войната беше позицията на малцинството и ние го знаехме”. Но сега протестиращите се противят срещу неща, които не се нравят на мнозинството американци. 
 
От „Окупирай Уолстрийт” все пак признават, че още е твърде рано да се говори за обединяване около конкретни, реализируеми искания. Ние не искаме да кажем на Федералния резерв как да промени лихвите, обясняват от организацията. Но искат реални промени. И са готови да протестират, докато не видят конкретни действия от страна на политическия елит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още по темата: САЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
2
 
! Отговори
100 % са заразени те преди 12 години
aidriell.blog.bg/lifestyle/2011/10/14/vaksinite-vsichko-koeto-triabva-da-znaete-za-tiah-svinski-gr.835215
151
2
 
3
 
! Отговори
За Витков! преди 12 години
Абре какво да каже човек!? Човека го е написал преди доста години, скочили безработицата над 10% пролетарските идеи си пробиват бясно път! Всеки да си прави изводите сам!
150
2
 
64
 
! Отговори
оня отвисоко преди 12 години
Ако обществото в Америка се надигне радикално и изрине паразитиращата пасмина от пишман капиталисти, инвеститори, чиновници и всякакви подобни мързеливи, но хитри и комбинативни търтеи, това ще повлече целия свят и с фалшивите демокрация и парична система е свършено. Запомнете го! Моментът не е далеч.Много оръжие има в цивилното население там, а нещата тръгнат ли да се сговнят армията и полицията едно, че няма да могат да насмогнат и второ - голяма част от тях ще мине на страната на революцията.
149
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Краят на капитализма е близо. Законът на джунглата ще важи до един момент, защото скоро хората ще станат прекалено много съответно и гладните ще станат прекалено много и ще избухне революцията, от която всички богаташи се страхуват. Треперете капиталисти, защото бедните и онеправданите се увеличават заради вашата алчност.
148
1
 
11
 
! Отговори
мълчите а? преди 12 години
Уже не первую неделю ПНС грозится взять и другой очаг сопротивления - Бани-Валид /в 170 км юго-восточнее Триполи/. Однако пока безуспешно. Сохранившие верность Каддафи боевые части не только не сдаются под градом натовских ракет и артиллерийским дождем повстанцев, но и совершают успешные вылазки в стан врага. Так, по поступившей сегодня информации, подразделения лидера Джамахирии атаковали бронетанковую колонну повстанцев между Бенгази и расположенной в 160 км южнее Адждабией. В ходе непродолжительного боя были уничтожены три бронемашины повстанцев.Более того, эта пятница была объявлена Каддафи днем "народного восстания с севера на юг и с востока на запад". Выступив по новому телеканалу "Аль-Мукавама" /"Сопротивление"/, он заявил, что наступил "час ноль" и пришло время начать освобождение Ливии от "предателей и НАТО", призвав каждого ливийца "осознать свою ответственность за лучшее будущее страны и выполнить свой долг перед родиной".Эта телестанция начала вещание сегодня и была создана в честь ливийского лидера крупным иракским бизнесменом Мишаном аль-Джабури, владеющим базирующимся в Дамаске каналом "Ар-Рай", в эфире которого неоднократно появлялись заявления представителей Джамахирии.Вооруженные столкновения между сторонниками Муамара Каддафи и отрядами Переходного национального совета /ПНС/ вспыхнули сегодня в Триполи. Как сообщают арабские телеканалы, бои идут в настоящее время в столичном районе Абу-Слим.
147
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
До 147 извинявай но ми навяавш бригадирски мухъл , всичко което свързано с химическите суровини произвидни от преработката на петрола е измислено и разработено като технология в Щатите , Китайците сега използват безумно ефтината си работна сила , но това ще е до време така както стана с Япония , а когато се разпада тяхната политическа система викам да сме по далече
146
0
 
4
 
! Отговори
nadia преди 12 години
da jivee revolujiqta,nai-ve4e v glavite ov4i bulgarski,xorata po jql svqt vodqt borba za su6testvyvaneto si,nie si 4e6em ezijite,idva nov svetoven red i takiva kato nas ako ne si izvoyvame pravo da su6testvyvame doistoino,6te gledat na nas kato na sojialnia turtei,kakto nie gledame i se vuzmys6taane ot rdni kativa turteii kato romite.taka li iskate da ni vuzpriema sveta,kato ovje,subidete se!!!!!!!!!!predlagam yni6tojavane i konfiskajiq na vsi4ko na bogatite i lujlivite politiji i biznesmeni
145
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Китай има страаааашни много общо с нас!Даваха едно село - какво е било преди 50 и какво сега.Вие ако не помните, аз съм съвременник, китайците се затвориха за света, защото нямаше пари, направиха това, което моята племенница видя с очите си тази година.Само Румъния беше с тях!А в моята работа - безбройни продукти в палитрата на химически компоненти за нашата промишленост.Труд, организация и използване на специфичните национални качества.Както са направени пътищата 48-49 година у нас.
144
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И както са казвали римляните : нека ни мразят ,важното е че се страхуват от нас.Така са създали Европа , всичко дължим на древна Елада и нейното талантливо дете Рим , това е нашата циливизаия и нейна еманация е Америка , с Китай нямаме нищо общо . Те са тези които копират всичко от нас.
143
6
 
19
 
! Отговори
Див капитализъм преди 12 години
От както свят светува по-силния, богатия експлоатира бедните и слабите. Имало е кратки изключения но те не успяха да пребъдат. Законът на джунглата е важал, важи и ще важи и в бъдеще.Както каза Римския сенат от филма "История на света" - Да го духат бедните....
142
1
 
7
 
! Отговори
Анонимвн преди 12 години
До 140 да имаш престава каква беше Америка В навечерието на атентатите с какъв бюджетен излишък след 20 години напредък ,стига глупост сте приказвали
141
0
 
20
 
! Отговори
Към 140 преди 12 години
Споделям Вашите страхове и мненията на повечето загрижени хора, пишещи тук.Моето убеждениее, че ние можем да направим много за България.Ние сме един град!Какво направиха китайците!Може би е време да говорим помежду си за нашето развитие, а да не следваме сляпо нечии съвети. Има нещо уникално в националното чувство и мисля, че то се пробужда в този момент , за да се справим!
140
1
 
3
 
! Отговори
EU преди 12 години
много преди псевдо комунизма на социалистическия блок, имаше мимикрия на капитализъм, която е същноста на европейската мечта, цивилизация срещу доброволна експлоатация, но не само на общоприетите - Африка, Азия, Арабския свят, а също така и на всеобщите любимци от северна америка...политика,икономика,народопсихология, а още по малко цивилизация не се правят от днес за утре
139
7
 
5
 
! Отговори
Mladok преди 12 години
Чета коментарите, и всеки се оплаква от строя в който живее. Видиш ли, богатството си разпределяли единици хора. Ами тогава за какво скачахте през 90те по площадите? Нали това искахте?
138
4
 
15
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Всичко много добре но... Личното ми виждане е , че за да се спре нещо с такива мащаби е нужна много бързо измислена война... Голям атентат или нещо тоакова ще е спусъка.. Така стана на 9/11 америка беше на ръба на фалит още тогава и изведнъж стана чудо - самолети западаха от небето , сгради способни да издържат едва ли не ядрен взрив падаха... изпариха се двигатели, крила седалки и пътници от удъра в една друга сграда... И Ирак стана лош, умряха хиляди.....Това ще се повтори ... Дано греша...
137
8
 
8
 
! Отговори
Към "Ленин" преди 12 години
Чели нещо по коментарите-недочели.Революцията е дала възможност на хора, които , според религията са равни, да почувстват, че и те имат право на хляб.Защото едва в 1861 година е премахнато крепостното право!Това - да си собственост като *** на друг човек - случайно оказал се дворянин!Рублата е била със златно покритие и е имало нова икономическа политика- НЕП, благодарение на което, се развива индустрия-основата на социалното развитие.За това я убиха нашата индустрия-колонизаторите отЕС
136
0
 
23
 
! Отговори
до демократ преди 12 години
Демократе, ако силните и умните бяха истински християни, а не превзети, те щяха да помагат на слабите и глупавите, а не да ги есплоатират до дупка! Вие ''демократите'' много обичате да се преструвате на християни , но в повечето случаи сте антихристи на дело.
135
3
 
16
 
! Отговори
Ф Кастро преди 12 години
Вива революцион............. и ние сме с вас....
134
2
 
19
 
! Отговори
В И Ленин преди 12 години
Мдаааа виждам наченки на зараждащ се комунизъм. През 1917г. бях поставени пред същите условия, глад, мизерия и нищета от една страна и богатство, разкош, разхищение от друга....С вас сме другари.....
133
3
 
15
 
! Отговори
............ преди 12 години
Новия световен ред идва с пълна сила. Това е само първата крачка - недоволството и протестите. След това ще започнат безредици и ще обявят военно положение. Те имат ресурс да спрат народа , не случайно се готвят за този момент толкова много време. 2012 идва !