Kакво искат 99%?

Как изглеждаше пряката демокрация сред протестиращите в Лондон
Обновена: 17 окт 2011 14:56 | 17 окт 2011 11:34,
116
Kакво искат 99%?
Снимка: Reuters
Ива Александрова прекара съботата и неделята сред демонстрантите в Лондон, които бяха част от глобалните протести срещу корпоративната алчност и разказва как изглежда този опит за нова демокрация отвътре. 
 
"Ние сме 99%", "Ние сме мирни и силата е в броя ни", "Неолиберализмът е отвратителен, да опитаме нещо ново", бяха част от посланията, с които протестиращите се събраха на 15 октомври на обяд пред катедралата "Св. Павел" в центъра на Лондон. 
 
Няколко хиляди души дойдоха, за да окупират Лондонската фондова борса в рамките на глобалната демонстрация по примера на "Окупирай Уолстрийт" в САЩ. 
 
Зад протеста стоят различни групи и движения, между които UK Uncut (гражданска организация, която се противопоставя на правителствените мерки за орязване на публичните разходи), Anonymous (интернет активисти), Лондонското крило на Испанското движение 15М (което започна на 15 май и постави началото на серии от окупации в Испания и цяла Европа).
Още по темата
 
Както всички подобни протести по света в последните месеци и този няма изявен лидер или организация, нито ясно дефинирани цели и методи за постигането им. 
 
Участниците са от всякакви професии и убеждения, студенти, безработни, строителни работници, дори банкери; от семейства с малки деца до пенсионери, но основно млади хора.
 
Какво всъщност мотивира толкова различни хора да излязат заедно на улицата? Пакетът за спасяване на банките от 1.3 трилиона паунда и предвидените ограничения на разходите в публичния сектор от 83 милиарда паунда на практика означават, че доходите на 99% от британското население вече намаляват.
 
Това най-силно усещат хората и семействата с най-ниски доходи. В същото време останалият 1% и корпорациите продължават да обявяват рекордни печалби и да избягват плащането на данъци (според UK uncut 95 милиарда лири годишно се губят в неплатени данъци).
 
Данъкоплатците отказват да продължават да плащат за предотвратяване на фалита на банковия сектор, без да се въведат ограничения върху банките.
 
Окупацията е продължение на студентските демонстрации и протестите на профсъюзите в Англия срещу орязването на бюджетните разходи от последната година и половина и част от глобалното движение и окупации, обхванали градове на няколко континента – от Ню Йорк и Торонто, през Мадрид и Рим до Хонг Конг и Кейптаун. 
 
Още по-любопитно от това, че хиляди хора с коренно различен начин на живот намират общ мотив да протестират. 
 
Множеството в Лондон се превърна в Общо събрание, което трябва да реши какво да се случи оттук нататък. За комуникация се използват Twitter и Facebook. Целта е да се даде думата на всеки, който иска и всяко решение да се взима с консенсус - хората махат с ръце, ако са съгласни и ги кръстосват над главите си, ако не са. 
 
За да се преодолее липсата на озвучителна система, се използва "човешки микрофон" - думите на говорещите се преповтарят от множеството, за да достигнат до всички. Започва един дълъг и бавен процес, но той е в основата на това движение и на популярната демокрация.
 
В Лондон се реши да се създадат работни групи, включващи всички, които имат интерес към темата, които да излязат с предложения пред Общото събрание. Тези групи обсъждат в основни линии всичко, свързано с храна, подслон, вода, тоалетни, правни въпроси, медицинска помощ, вътрешни и външни комуникации, процедури, как да се привлекат още хора, медии и локация.
 
В Лондон с падането на нощта полицията се опита да измести събралото се множество, но срещна мирна съпротива. 
 
На сутринта на 16 октомври на стълбите на катедралата свещеникът обяви съгласието си с окупацията и прикани полицията да напусне, тъй като няма нужда от тях. 
 
През целия неделен ден имаше дебати, които да доведат до общо послание на групата относно причините за окупацията и техните искания. 
 
Междувременно над 80 палатки покриха площада, кухнята беше открита и започна събирането на дарения от храна и напитки, появи се информационен пункт и заработи отнякъде донесен генератор.
 
След многобройни прекъсвания и дискусии вечерта Общото събрание прие послание, което беше качено на сайта на протестиращите OccupyLondon.org.uk.
 
В него демонстрантите обявиха, че съществуващата система е неустойчива, недемократична и несправедлива. Сега те започват да работят върху алтернативите. 
 
В посланието на демонстрантите е записано, че са от всички етноси, професии, пол, възраст, сексуална ориентация и религия и действат заедно с протестиращите, които правят окупации по целия свят.
 
Ние отказваме да платим за кризата на банките, е една от позициите в общото послание. Наричащите себе си "99-те процента" са съгласни, че орязването на разходите е необходимо и неизбежно, но искат край на световната данъчна несправедливост и на демокрация, която представлява корпорациите вместо хората. Искат регулаторите да са истински независими от индустриите, които регулират.
 
"Окупаторите" в Лондон подкрепят генералната стачка, свикана на 30 ноември и студентските протести на 9 ноември, както и всички останали действия и акции в защита на социалната система, образованието, здравеопазването, създаването на работни места, както и против войните.
 
Искаме структурна промяна, насочена към автентично глобално равенство. Ресурсите на планетата трябва да се използват в полза на хората и околната среда, а не на военните, корпорациите и богатите.
 
"Така изглежда демокрацията – елате и се присъединете към нас!"
 
Това е началото. В следващите дни и седмици окупаторите ще работят заедно, за да развият тези искания, да ги направят конкретни и да артикулират предложения как да се развие движението, какви конкретни цели да си поставят и какви алтернативи да се предложат.
 
След приключване на събранието ритмите на самба озвучават площада. Еднакво важната част на купон и забавление продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 12 години
***! Нали като "орежеш отдолу" ще се срути догоре, т.е цялата система.
94
3
 
29
 
! Отговори
до 89 преди 12 години
И защо точно този въпрос задаваш? Ти явно си от поколението, което гледа на работещите като на "човешки ресурси"... :lol: Каква информация би ти дал отговорът на такъв въпрос? Аз съм провел десетки интервюта в качеството си на собственик на фирма и винаги съм започвал с длъжностната характеристика и заплатата, която съм определил за тази позиция. Да ти обясня ли каква е разликата?Скоро ще видите "човешките ресурси" освен да ходят на унизителни интервюта, какво още могат... :lol
93
5
 
7
 
! Отговори
vlady преди 12 години
В Англия е имало два периода на истинска демокрация - при бащата на английската демокрация Хенри V и при Кромуел. Други велики демократи са Иван Грозни, Влад Цепеш, Робеспиер и т.н. Най-великия демократ на България е княз Борис - бащата на българската демокрация приел християнството по изключително демократичен начин всеки е имал право да откаже и да отиде на дръвника.
92
20
 
3
 
! Отговори
До 92 преди 12 години
Грешиш. Социално равенство значи човека който произвежда домати да е еднакво беден с човека който не произвежда нищо."Човекът, който произвежда автомобили да е по-богат от банкера, който му съхранява парите."Защо? Банкера върши много по-важна работа. Без банкера, работодателя на човека който прави автомобилите, няма да може ефективно да развива бизнеса, и човека дето прави автомобили ще бъде безработен.
91
1
 
28
 
! Отговори
до 82 преди 12 години
Ще ти го обясня по възможно най-тъпия начин, адекватно на въпроса ти:1. Това значи човекът, който произвежда домати да е по-богат от човека, който ги продава!2, Човекът, който произвежда автомобили да е по-богат от банкера, който му съхранява парите.3. Търговецът, който продава хирургически инструменти на болниците да не е по-богат от този, който ги произвежда и от лекаря, който прави сърдечна трансплантация.4. Депутатът, който ти избираш да работи за теб, да не забогатява за 4 години и т.н.
90
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Правейки интервю за работа и в отсъствието на имотикони изпитваш ли потребността да ги обясняваш вербално: "Колко пари очаквате въпросителен знак две точки главна буква Д на латиница"? Най-вероятно интервюираните често премълчават усещането си за превъзхождащ интелект, емоционална зрялост и придобити умения и, за да не накърняват достойнството на един случаен човек си измислят щури отговори.
89
0
 
11
 
! Отговори
Димитър преди 12 години
За съжаление и това вече не е истина. Минималната работна заплата в Китай е по - висока от тази в България.
88
22
 
2
 
! Отговори
Манталитет преди 12 години
Е това е манталитета на българина... Човека, който прави пари е престъпник по дифолт дето се вика. :) Ама така е завист му е майката. Типична българска черта. Невъзможността и неграмотността си българина оправдава с другите. Но той няма как да е виновен за нищо... Когато правя интервю за работа винаги задавам въпроса към желаещия: "Според теб колко трябва да получаваш за тази позиция и защо?" Получавал съм НЕВЕРОЯТНИ ОТГОВОРИ.....:D:D:D:D
87
1
 
12
 
! Отговори
до 83 преди 12 години
То така за един ден от работник във фабрика се става рънър.Истината е ,че много от тия ръннаха зад граница обаче.
86
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хахаха, и ти си "рънвал" като онзи, който си купи Кремиковци. Малко е тъпо за 5 костюма и един айфоун да се подпишеш на нещо, за което може да лежиш в затвора с някой катунски юнак.
85
1
 
7
 
! Отговори
от 85 преди 12 години
Америка изяжда 30 % от световните богатства и замърсява към 40 %, това е една от причините да си пренасят производството в Индонезия, да речем замърсяванетo, а не ниските заплати както някои си мислят
84
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всъщност ако планетата е изчерпаем източник на блага и клонят към ресурсно базирана икононмика няма лошо стремежа към печалба съсипва планетата.
83
2
 
14
 
! Отговори
До 43 преди 12 години
А какво прави Дянков за откриване на производства?!? И само не ми отговаряй строи магистрали и привлича чужди инвестиции, защото това е бездействие. Като всички(тия в парламента ГЕРБ, БСП, ДПС, СДС) са толкова големи мениджъри, икономисти и предприемачи да вземат да идат да договорят пазари за земеделска продукция и стоките на малкото останали български заводи! А не да разчитат на чужди фирми, които всеки момент могат да идат в Китай, 'щото там са по-ниски заплатите.
82
5
 
4
 
! Отговори
от 76 до 77 преди 12 години
Не се изтъквам... Много уважавам това което си направил...Просто се дразня как всички само се оплакват, че са им "откраднали" предприятията, но никой дори не е пожелал да участва в приватизяцията. Почти не познавам участвал човек, който да е загубил тогава. В същото време хората само псуват как това и онова предприятие било приватизиран, но те самите не правят нищо. Имаше и измами разбира се, но възможностите на практика бяха безгранични...
81
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Хората искат социално равенство"Тоест, искат някой да им дава неща които не са си заработили. Социално равенство, това значи че продуктивните и работливите трябва да издържат мързеливите и некадърните.
80
1
 
11
 
! Отговори
за 71 преди 12 години
Ей пич аз преди време взех 7-8 *** от фонда сега за ида до София ще изхарча повече за бензин отколкото да спечеля Костов да го духа всичко направиха така че определени хора да спечелян не народа.
79
0
 
0
 
! Отговори
поля до Томас преди 12 години
Какво точно е описано там?
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
що не се ръннеш вън от тоя форум :)) Щото като не пишеш по темата,не чакай отговор.
77
2
 
7
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
Изход.-Всяка държава със 1 банка,контролирана само от народа.Лихва 1-3%.
76
1
 
9
 
! Отговори
до 76 преди 12 години
Ами не всички сме рънъри в твоя бранш. Ти докато си ръвал с акции и тем подобни, аз съм търгувал с дрехи и перилни препарати и също не мога да се оплача от печалбите. Не е мястото да се изтъкваме и да си мерим ***, всеки си глада сам парата. Не мисли че тук пишат само лентяи дето си бъркат с пърст в носа.