Какво крие мозъкът на психопата?

Изследвания на престъпници може да помогнат на проблемни деца
Обновена: 16 ное 2011 11:31 | 16 ное 2011 07:03,
104
Какво крие мозъкът на психопата?
Снимка: Reuters

Когато преди години Брайън Дъган признава, че е изнасилил и убил жестоко 10-годишната Джанин Никарико, за всички той вече е брутален сериен убиец. Момичето е убито през 1983 г., а Дъган се признава за виновен едва през 2009 г. До този момент той вече е осъден за няколко изнасилвания и за убийствата на 7-годишно момиче и 27-годишна медицинска сестра, която преди това насилил.

Ако смъртното наказание не бе отменено в щата Илинойс, сега Дъган щеше да е екзекутиран.
Учудващо, той не показва никакви признаци за угризения на съвестта за което и да било от тези престъпления.

Учените днес смятат, че тази липса на емпатия може да е свързана с истинската причина, поради която мъжът е извършил бруталните убийства, пише Би Би Си.

Неврологът д-р Кент Кийл от Университета в Ню Мексико е направил изследвания със скенер на мозъка на Брайън Дъган като част от проект, целящ да проучи дали антисоциалното поведение е свързано с функциите и структурата на мозъка.

„Той изобщо не може да разбере защо хората се интересуват от това, което е направил“, споделя ученият, който описва времето, прекарано с Дъган, като „клинично удивително“.

Психопатия

Д-р Кийл е пионер в поведенческата неврология – опитът да се разбере как функционира мозъкът на психопата и това да бъде използвано за лечение на такива хора. Моментът е изключително спорен, тъй като от хиляди години хората като Брайън Дъган са определяни не като болни, а като злодеи.

В литературата и киното например понятието „психопат“ не се използва като диагноза, към която дори е възможно да има съчувствие, а към човек, който всява ужас.

Д-р Кийл обаче има различна гледна тока. „Гледам на психопатите като на болни хора, така че не бих използвал думата „зли“, за да ги опиша“, казва той.

И така, какво точно е психопатът?

„Клинично го определяме като човек, проявяващ силно черти като липса на съчувствие, липса на вина и разкаяние. Те са много импулсивни, не планират, преди да действат, обикновено се замесват в неприятности още от ранна възраст“, обяснява докторът.

От години е ясно, че много затворници проявяват признаци на различни разстройства на личността, но едва сега учените започват да вникват в тяхното състояние.

Мозъкът на психопата

За своето проучване на Брайън Дъган д-р Кийл използва високотехнологичен мобилен мозъчен скенер, който се побира в бус и може да бъде откаран в строго охранявания затвор. С него той може да анализира структурата и функциите на мозъка на престъпника.

„Мозъкът на Брайън има много ниска плътност в т.нар. паралимбична област“, обяснява неврологът. Паралимбичната област е т.нар. поведенческа верига на мозъка, включваща зони като амигдала и кората на главния мозък, които са свързани с емоциите.

През последните десетилетия учените изследват хората с увреждания в тези части на мозъка, тъй като тяхното поведение внезапно се променя и те често стават антисоциални.

„Смятаме, че тази система не се е развила нормално в мозъка на Брайън“, казва д-р Кийл. Изглежда, психопатията е свързана с липса на развитие на тези области от мозъка, което може да е генетично.

Лекарят е наблюдавал реакциите на мозъка на Дъган в реално време, докато на затворника са показвани снимки на страдащи хора. Скенерът е отчел относително ниска активност именно в паралимбичната област.

„Брайън излезе от скенера и каза: „Леле, трудно ми беше да разбера какво искате да направя“, отчита д-р Кийл.

Според него в случая става въпрос за модел на мозъчната дейност, който показва, че психопатите са лишени от емоционални способности по същия начин, по който някои хора имат недостиг на интелектуални възможности.

Той е стигнал до подобни резултати при изследванията на голям брой затворници в САЩ. А това означава, че Дъган просто няма представа за болката, която е причинил. „Когато говорим за престъпленията, които е извършил, той реагира сякаш го питам какво е закусвал“, споделя Кент Кийл.

За него не е изненада, че мозъкът на човек, който има толкова различно и противообществено поведение, изглежда различно от другите мозъци.

А откритията може да окажат огромно влияние върху правосъдната система.

Невро-право

А какво трябва да прави правосъдната система?

Изследвания като това на д-р Кийл вече подхранват дебата доколко съдебната система трябва да се промени и трябва ли да се пригоди към факта, че някои поведенчески прояви са вродени.

Тази теза на наказателното право често е наричана „невро-право“. Това е спорна хипотеза за бъдеще, в което моралната преценка за престъпленията е заменена с идеята, че някои престъпници имат болни мозъци, които трябва да бъдат лекувани.

Д-р Кийл обаче не смята, че работата му ще се отрази на разследванията срещу насилници като Брайън Дъган. Според него разбирането на психопатиите по-скоро може да доведе до различни видове присъди и по-специално до край на смъртните присъди срещу психопати.

„Надявам се, че неврологията ще помогне на правната система да разбере, че тези хора имат разстройства, които са лечими“, споделя ученият. Той е убеден, че подобно лечение не трябва да започва чак когато някой признае, че е извършил жестоко престъпление. Затова с други учени разработва терапии за деца, които показват симптоми, подобни на тези на Дъган.

От затворниците психопати до лечението на деца

Според Кент Кийл историята на Брайън Дъган показва ключовите моменти, в които може да се помогне.

„Брайън е страдал в ранната си детска възраст. Правел е класически неща – наранявал е животни, биел е братята и сестрите си“, обяснява докторът.

Въпреки че с Дъган са работили социални работници, те не са знаели достатъчно за състоянието му. Всъщност децата, които имат признаци на разстройства на личността, не реагират добре на техниките, използвани просто при малчуганите с лошо поведение.

Когато например учител се опита да накаже такова дете заради постъпката му, то по-скоро ще се обърка и в бъдеще може да наранява другите заради липсата на емоционални способности.

Сега надеждата е да се определи диагноза за тези деца и да се изградят програми, насочени специално към лечението им. По същество тези деца трябва да бъдат старателно обучавани на реакции, които за останалите хора са автоматични.

Работата на д-р Кийл в строго охраняваните затвори е мотивирала други лаборатории в САЩ и Великобритания, които работят директно с деца.

„Можеш да предпазиш хора като Брайън от това да се превърнат в индивида, който той представлява днес“, уверен е д-р Кент Кийл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 17 - НякойИ това е нормално ли да се мъчат животни... и кой е казал че няма просто обяснение за нещата... и това че са те били другите деца, а ти си го връщал на животните това е нормално поведение ли според теб...просто всички сме луди но на някои повече им личи
22
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И как не разбира че не е им приятно кат ги убива .... те това не мога да схвана малко кво иска да ни рече тоя пишман-психолог.Трайте си докат ви колят понеже човека има друг мозък...
21
3
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
също така човекът е склонен и способен да променя средата около себе си, във филмите е показано как в отвратителната среда мястото на психопата е дори направено още по-ужасно, определено как някой създава средата около себе си е достатъчно добър показател
20
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да се съглася с теб, защото може да си много мил с животните и да изпитваш неистова агресия и озлобление желание за мъст към хората. Искаш да ми кажеш, че убива и мъчи животни значи е проблемно дете. Но ако го прави с хора не е проблем.
19
6
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
не е само в тяснотата на жилищата, японците живеят в много тясни жилища и мисля, че при тях точно такива проблеми като че ли са рядкост, със сигурност няма известни но че да, мястото на живеене може да оказва негативно отражение и най-вече хората, родители, съседи, и т.н., с които се живее, не случайно във филмите за психопати те са изобразени като идващи от кошмарни "квартали", тоест нездрава среда, и все пак всеки човек решава как "да реагира на средата", каквато и да е тя
18
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако ,децата са отглеждани в тясни жилища е възможно, това да доведе в по- късен етап от време в агресия и да станат асоциални.
17
11
 
7
 
! Отговори
някой преди 12 години
Проблемът е много сериозен и сложен, според мен не може да бъде обяснен с няколко думи: Някаква зона в мозъка била увредена и толкоз. Както и че бъдещите престъпници били наранявали животни.И аз съм измъчвал животни като съм бил малък, но в училище беше точно обратното - другите деца само мене ме биеха, аз не съм се бил с никого!Прочее, всички деца в училище които имат лошо поведение ги наказват. Наказанието е възпитателна мярка. Така че нещата не се свеждат само до мозъка.
16
0
 
9
 
! Отговори
to EX преди 12 години
освен това може да се спори между днк-вродености и социално оформяне, ако не едното или другото, то колко едното или другото, освен това както казах тънкият момент е с преминаването към "действие", както и големината на това действие,защото има психопати, хм, които всеки ден имат психопатни реакции, но в рамките "на приемливото" и хората игнорират тяхното поведение и тези знаци,това не значи,че ще преминат към нещо наистина съществено, но и не значи, че малките действия не са подплатени с умисъл
15
1
 
10
 
! Отговори
to EX преди 12 години
това, което имам предвид е че детските учителки, родителите и учителите по принцип трябва да са способни да отчитат тези неща и без физиологични изследвания да им се поднасят, защото и учителите са хора и не им се занимава с такива деца най-вероятно, тогава такива деца трябва да постъпват в специални заведения, ако ми разбираш мисълта
14
1
 
10
 
! Отговори
to EX преди 12 години
освен това изобщо не е вярно, че психопатите (по принцип) не изпитват състрадание, изпитват, но към избрани от тях предмети или хора, могат вкл. да се погрижат, грижат и т.н. за някого, което обаче не означава, че в даден момент не може да наранят и него, зависи. освен това подлагането на "тестове" винаги крие опасността от 1) даване на грешни отговори и реакции с цел заблуда на "противника" 2) незаинтересуваност и даване на каквито и да е отговори и реакции 3) пропускане на съществени въпроси
13
0
 
15
 
! Отговори
ЕХ преди 12 години
Добре ,след като си съгласен ,че е видимо от ранно детство , не е ли добре това да се лекува навреме ,вместо да порастне и да стане престъпник. Вече пораснал надали може да бъде променен или лекуван. Тук не става въпрос за "болна психика" , а за точно определено увреждане. Все пак не всеки мъчи животни като малък ,убива ги и това го радва.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Същото установило, че конкордантността на личностни разстройства при еднояйчните близнаци е няколко пъти по-голяма отколкото при разнояйчните. Прекалена чувствителност към преживяване на неудачи и неуспехи - Злопаметност за обиди и склонност към отмъщение - Мнителност и изопачено възприемане на околните и техните действия, дори когато са неутрални или добронамерени - Борбено чувство за собствена правота, несъобразено с реалността - Склонност към патологична ревност - Неадекватно завишено чувство за собствена значимост и себичност - Избягване на доверяване на другите - Свръх ангажираност с конспиративни обяснения на факти и събития
11
0
 
7
 
! Отговори
to EX преди 12 години
да, то е ясно, че е видимо от ранното детство, а мен ако ме питаш, че извършването на предстъпление е видимо в предварителна фаза, когато престъпникът го обмисля или просто не е в състояние "да се конролира", радвам се, че вървим по пътя на превантивната криминалистика, само не знам колко хора трябва да се обучават и обгрижват наоколо, щото тези с "болна психика" са доста, но тези, които вършат престъпления реално са доста по-малко
10
3
 
40
 
! Отговори
ЕХ преди 12 години
Или не четете или не разбирате. Става въпрос ,че ако се забележи агресивно и липса на състрадание ,тези деца ще могат да се лекуват за да НЕ пораснат психопати. Обяснено е ,че още в детска възраст това е видимо ,но никой не взима мерки. Родителите както и самото общество трябва да обърнат внимание на проблема. Все пак никой не би искал детето му да порастне психопат- убиец.Забележително е че този доктор се е заел не само да докаже ,но и да популяризира резултатите.
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нормално е идивида, лесно да се адаптира, като променя себе си. Докато, при психопата се опитва да промени околните. Липса на чувство за вина.
8
7
 
8
 
! Отговори
Доктор DICKоф преди 12 години
Ако съдим по Адолф Шикългрубер известен повече като Хитлер, в главата на психопатите има ***!
7
6
 
6
 
! Отговори
брадваро преди 12 години
доста тъпо писание като цяло. психопато е цар на евреите:))което не се забелязва сред твърдящите да негови поклонници.
6
1
 
3
 
! Отговори
брадваро преди 12 години
а изследването на изследващите е по-яко.
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
лошото е че такива ни управляват
4
7
 
31
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
такива като описания *** че са болни болни са. но още по-болни са мекушавите състрадалници които ни убеждават че трябва да сме добри с тях защото не били виновни, а им било вродено. така както на урода му липсва емпатия, така у мекушавците емпатията е хипертрофирана, подобно на базедовата болест на щитовидната жлеза. и едните и другите трябва да бъдат умъртвявани, понеже у всеки здрав социален организъм съществува вроден нагон за умъртвяване на ***, за да се пази вида от дегенерация