Неонацистките убийства в Германия отвориха кутията на Пандора

Поредицата престъпления насочи прожекторите и към разузнаването
Обновена: 16 ное 2011 20:40 | 16 ное 2011 20:39,
197
Неонацистките убийства в Германия отвориха кутията на Пандора
Триото от Цвикау. Снимка: Reuters

Сензационното разкриване на тричленна банда неонацисти, отговорни за убийствата на деветима имигранти, собственици на магазини, и една полицайка в течение на близо едно десетилетие отвори кутията на Пандора за Германия.

Разкритията за пореден път насочиха светлината на прожекторите към потенциалната заплаха от крайната десница и пропуските на националната разузнавателна служба. Имигрантски групи са ядосани от начина, по който е подходено по случая и се страхуват за сигурността си.

"Имигрантите се страхуват заради бруталния и изключително организиран характер на престъпленията и защото проблемът е много по-голям, отколкото се смяташе. Те обявиха бъдещи нападения и споменаха други мрежи", казва Айман Мазиек от Централния съвет на мюсюлманите в Германия.

Съпредседателят на партия Зелени Джем Йоздемир, който е от турски произход, настоя роднините на жертвите да получат извинение от властите, които разследваха убийствата на осем турци и един грък, извършени между 2000 и 2007 г.

При разследванията полицията вместо да търси убийците сред неонацистите, се съсредоточила върху общностите на жертвите, следвайки сигнали, че някои от тях са имали финансови затруднения.

На фона на разкритията се усилиха и призивите да се забрани крайнодясната Националдемократическа партия. Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел превърна това в свой приоритет на годишната си конференция.

Престъпленията, станали известни като "дюнер убийствата", обаче продължават да са забулени в тайна. Миналата седмица 36-годишната Беате Цшепе се предаде на полицията, след като взриви бомба в апартамента си в източния град Цвикау. Телата на Уве Бьонхарт и Уве Мундлос бяха открити по-рано в горяща каравана в град Айзенах. Смята се, че са се самоубили след банков обир.

Оттогава непрекъснато излизат нови подробности, включително твърдения, че триото е било защитено от разузнавателните служби и дори че служител на разузнаването е присъствал на едно от убийствата.

Националдемократическата партия призна, че няма представа доколко негови членове са поддържали контакти с триото, но заяви, че призивите за забраната ѝ са непохватна маневра за отвличане на вниманието от националното разузнаване.

"Странно е, че тези деяния са се състояли в течение на много години и сега биват наричани тероризъм, обаче никой досега не беше поел отговорност за тях и не е ясно каква е била целта им. Преди политиците да призовават за забрана на Националдемократическата партия, признаха, трябва да разследват разузнавателните служби", коментира говорителят на партията Франк Франц.

Журналистът Кристоф Руф, автор на книга за Националдемократическата партия през 2009 г., смята, че е много вероятно националното разузнаване да е имало контакти с триото.

„Но те със сигурност не са знаели, че тези хора са убийци", казва той.

Случаят вече заплашва да се превърне в поредната неловка ситуация за националното разузнаване и подхода му към крайната десница. През 2001 г. опит за забрана на Националдемократическата партия се провали, защото конституционният съд прецени, че твърде много от доказателствата са дошли от партийни членове, които са работели за националното разузнаване.

„При всяко положение проблемът не е Националдемократическата партия, а по-скоро латентната ислямофобия като тази на бившия централен банкер и политик Тило Зарацин“, каза Руф.

В публикувана миналата година книга, която бързо стана бестселър, Зарацин обвинява семействата от турски и арабски произход, че отказват да се интегрират, разчитат твърде много на социални помощи и са заплаха за коренната германска култура.

"Едва ли някой в Германия би симпатизирал на кебаб убийствата, но много хора биха симпатизирали на Зарацин, а това е далеч по-опасно", каза Руф.

След терористичните нападения от 2001 г.  в САЩ се наблегна на борбата с религиозно мотивирания терор, добавя Мазиек.

"Крайнодесният тероризъм може да разцъфти, защото остана в сянката на тази промяна в приоритета", казва той.

„И това не е само в Германия, а из цяла Европа.“

"Имаме терористичните нападения в Норвегия, дискусията за минаретата в Швейцария, а във Франция има много крайнодесни изказвания", обяснява Мазиек.

Насилието е ежедневно преживяване за много етнически малцинства, особено в части от бившата Източна Германия, разказва Руф.

"Имаше вълна от насилие срещу етнически малцинства след обединението на Германия (през 1990 г.)", каза

Стефания Алофуокхай-Гхогому, която дошла в Германия през 1988 г. и работи за пребиваващите в Берлин нигерийци в Организация Диаспора.

"Мислехме, че с това е свършено, но сега пак ни е страх", каза тя.

                                                                                                                                                                                                 (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всяка жаба да си знае гьола. Един строил и създавал , някой си друг ще го ползва наготово , защото бил харесвал тоя живот. Всички имигранти обратно в родината си.
136
19
 
5
 
! Отговори
истината преди 12 години
Ние българите сме по долни от евреите, *** и муслюманите взети заедно.
135
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Причините за започване на войната нямат нищо общо с финансирането на Хитлер. А до "nazi" - първо има евреи и евреи, второ - смени си името, щото нацизмът (съкратено от национал-социализъм) няма нищо общо с изтрепване на евреи, нито тва е било някава фикс идея, нито се е състояло в такива мащаби и по този начин, както се опитват да ни го опишат.
134
5
 
16
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
Абе Наци,клоунче смешно,ти на училище бил ли си?Хайде сега си помисли кои са причините за започването на Война,кой по дяволите финансира Хитлер?Кой държи всички банки в света?Кой печата Доларите и ги дава в заем на Американското Правителство?Като си отговориш на тези въпроси си помисли пак преди да се титоловаш НАЦИ,хахах забавно е,ама е смешно ,особенно твоят произход и история!!!:))
133
0
 
2
 
! Отговори
do 131 преди 12 години
Horata mojeha da se razviqt no ne im otyrvashe na Velikite Sili, poneje stado ovtze po lesno se upravlqva... Na pogovorkata otgovrqm s pogovorka" Kakvoto sa nadrobili tova da syrbat"
132
1
 
6
 
! Отговори
do 131 преди 12 години
Sled kato vsqka jaba trqbva da si znae gyola,kakva rabota imat amerikantzi ili evropeyci v aziatski i afrikanski dyrjavi... Diamanti bilo petrol bilo neznam kakvo. i tova e v prodaljenie na pove4e ot 700 godini..
131
1
 
32
 
! Отговори
Искам,в Сауд.Арабия преди 12 години
да построят повече църкви,та като ида там на разходка,да не чувствам дискомфорт; и да ми дават пари наготово,като на техните граждани!Искам,като ида на почивка в някоя ислямска държава,мюзеини да пеят само веднъж на денонощие от минаретата и то само ако тези минарета са минимум на 10 км разстояние от мен- за да не ми засягат религиозните чувства!Искам в Иран да си ходя с мини пола,а законът да предвижда бой с тояги за всеки,който ми прави забележка!Да имам там права, както мюслитата в Европа!
130
3
 
7
 
! Отговори
стефан преди 12 години
До 131: браво момче, ти не си от онези с промитите мозъци!!!!!!!!!!!!!!!! Съгласен съм с теб!
129
1
 
3
 
! Отговори
Слатина преди 12 години
14/ 88
128
9
 
24
 
! Отговори
всяка жаба да си ... преди 12 години
Естествено е , че все някъде ще има проблеми! Толкова ли сте прости всички и неможете да го разберете?! Защо толкова много мюсюлмани напират за европа? Що не си седят по ебаните държави с фереждетата?? Когато видите наплив от Белгийци, Холандци, Французи, Германци и прочие да се преселват масово във Иран, Ирак, Турция, Египет тогава ще плямпате *** такива! Тва че в БГ сме супер *** путювци и "толерантни" към всичко и всеки, не означава че и нормалните хора на запад са като нас пу*ки!
127
1
 
6
 
! Отговори
s преди 12 години
Фашаги за вси4ките. Дори тоя дето говори против убийствата, май само прави това изказване за да употреби думичката "кебап убийства". По този начин стартира подсъзнателни процеси за одобрение на станалото. Това се нарича масово манипулиране чрез медийте...
126
3
 
12
 
! Отговори
ПРИБРАН СЛЕД ПРОТЕСТ преди 12 години
14/88
125
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До интересен извод са стигнали в Швейцарски институт по генетика в 10% от германците са открили еврейски корени, може би това обяснява защо именно те са моторът на Европа и защо са дали Мартин Лутер на света .
124
7
 
20
 
! Отговори
до125 преди 12 години
точно така чефи прав си ,че само холокост му е майката ,ама тоя път истински,защото това е поредната циониска измама да насочва общественото мнение в (правилната посока) ,че видите ли колко са (страшни ) тия пусти нацисти ,то не бяха забрани не бяха такива скалъпени измами ,че след провала на глобалиската циониска измама, Сорос си каза в прав текст ,че имало опасност в Европа да се надигнел краен национализъм и трябвало да се вземат мерки и се появиха Брайвик в Норевгия ,сега и тези в Германия
123
8
 
23
 
! Отговори
Адам Смит преди 12 години
След 100 години имената им ще се споменават, както тук се помнят имената на хайдутите.
122
33
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До всички *** , които пишат глупости за Холокоста , пожелавам ви някой ден да го преживеете
121
8
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
като се титуловаш NAZI поне знаеш ли какво означава , ***
120
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Nai golemite nacisti v sveta sa evreite. Tova e nasledstvoto im ostanalo ot nemskia konclagerski primer
119
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
като не им харесва и ги е страх да се приберат по родните места,баба ми ги кара да седят тука.ама то хем сърби хем боли
118
15
 
16
 
! Отговори
Nazi преди 12 години
Хубав евреин=мъртъв евреин.