Юговойната е била нагласена?

През 1995 г. новите граници на Балканите са начертани на салфетка
14 мар 2012 14:05, Елка Василева
72
Юговойната е била нагласена?
Франьо Туджман и Слободан Милошевич, февруари, 1996 г. Снимка: архив, Reuters

В един стар виц сръбският диктатор Слободан Милошевич и хърватският президент Франьо Туджман се срещат случайно в Токио. Туджман: "Колко малък е светът, скъпи Слобо". Милошевич: "Не, скъпи Франьо, не светът е малък, а Сърбия е голяма."

Със сигурност Милошевич не е единственият, който си е мечтаел за Велика Сърбия, пише Дойче веле. През 90-те години на 20 век много популярна не само сред футболните запалянковци беше фразата "Srbija do Tokija" - Сърбия до Токио. Днес тази страница от историята на балканските народи изглежда затворена.

И макар че няма непосредствена заплаха от избухването на нова война, носталгията по миналото си остава факт. Със силен емоционален заряд се води например спорът за това кой е виновникът за разпалването на войните в бивша Югославия. Винаги, когато на стадиона се срещат сръбски и хърватски отбори, се налагат засилени мерки за сигурност и мобилизация на допълнителни полицейски сили. А когато хърватите почитат своите герои от войната, сърбите им отвръщат с възмущение и дори с открити провокации.

"Хайде да си поделим Босна!"

Сега ролите са разменени. Хърватите се възмущават от един документален филм на двама белградски режисьори, който беше показан на кинофестивала "Загребдокс". Лентата е озаглавена "Туджман и Милошевич - договорената война?".

След като са изгледали стотици часове видеоматериал и са разговаряли с приближени на двамата балкански лидери, авторите на документацията - Сладжана Зарич и Филип Чолович - правят извода, че Милошевич и Туджман са инсценирали войната от началото на 90-те години с цел да си поделят съседна Босна и Херцеговина.

Достоверни доказателства за съществуването на подобна договорка двамата автори на лентата не представят. Затова пък премълчават факта, че Слободан Милошевич много умело успява навремето да инструментализира сръбския национализъм за укрепване на властта си, включително като използва военна сила срещу останалите бивши югорепублики.

Документалният филм, разбунил духовете в Хърватия, има обаче и своите достойнства. Така например той показва свидетелствата на бившия хърватски президент Стипе Месич, според когото Туджман бил очарован от Милошевич и вярвал, че една подялба на Босна наистина може да предотврати сръбската агресия срещу Хърватия. По-късно Туджман ще признае за "допуснати грешки в миналото".

В интерес на истината Слободан Милошевич и Франьо Туджман до последно са разговаряли помежду си - дори когато сръбската армия бомбардира хърватските градове Вуковар и Дубровник. Двамата балкански политици си говорят на "ти" и често използват за поверителни разговори телефонна връзка, защитена срещу подслушване. Хърватските медии я наричаха "Слобофон".

Балканите върху салфетка

Между 1990 и 1995 година двамата са се срещали общо 47 пъти. Само по време на войната със Сърбия хърватският лидер е пътувал 11 пъти до Белград за разговори с Милошевич, потвърждава във филма Хървойе Шаринич, доверено лице на Туджман.

През пролетта на 1991 г. в ловната резиденция на Тито Караджорджево Милошевич и Туджман наистина обсъждат териториалната подялба на Босна. А през 1995 година двамата начертават новите граници на Балканите на една салфетка.

По-късно хърватските медии ще обвинят Туджман, че по онова време се е държал като истински балкански великодържец, който се е оставил да бъде воден за носа от Слободан Милошевич.

Въпреки всичко двамата приятели Слобо и Франьо не успяват да заграбят Босна - най-вече заради намесата на международната общност, макар и след дълго колебание. Но те успяват в нещо друго - да разбъркат максимално сложния националистически пасианс в мултиетническа Босна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пълзи по корем ,сервилна ***, може пък да намериш някое американско ***! Можеше да си с фес сега, ако не беше възродителният процес, защото американците подстрекаваха българските турци така, както мюсюлманите в Югославия.Това място на което са се родили и ***, като теб, 48, още от край време им се иска да е безлюдно, да си сложат ракетите и да заплашват източните страни, щото там е нефтът.
39
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** 48, умните бомби са умни колкото теб!Нали една умна бомба падна на тавана на една къща в Горна Баня ли беше, лайноед блюдолизки!
38
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 47 павето , чалга не слушам , и за 15 години не можах да свикна на сръбската музика , въпреки че са пяли певачици на ушенце , познавам много добре проблема в Югославия , дори са ме бомбардирали американците ,слава богу умните бомби не сгрешиха , иначе падаха на 500м по права линия , не знам дали нямаше да си *** ако беше там и си го уизбий този уран от главата не разбра ли че това е сръбска смешка, те са народ с чувство за хумор и малко по добре от теб си знаят проблема никаквецо.
37
2
 
10
 
! Отговори
Акъл море преди 12 години
До *** 41-42.Нищо не си разбрал от това което стана в Югославия.Но не си виновен,какво друго си видял освен мутри,чалга и "бизнес"на фона на "демокрация".Ти си просто една овца,като хиляди други в БГ-то,която повтаря това,което и наливат в кратуната отвсякъде.Хора като теб са напаст за България,но те са тези които"международната общност"създава и използва за пъклените си дейности.Това не значи обаче,че ще бъдеш защитен,когато дойде времето и в БГ да загърми и затрещи.Урана не подбира!
36
2
 
1
 
! Отговори
agata преди 12 години
Prolet na Balkanite, prolet v afrika, skoro İran, Siriya i Turtsiya naverno, lyato nyama da ima na tezi mesta ama dano ima zima v israel i amerika, tezi prokalnati mesta.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аман от глупости! Нещо като нагласен мач? Пълна идиотия, при това неморална!
34
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 43 Имаш ли идея изобщо как се развиха нещата та плямпаш глупости
33
15
 
39
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
докога АМЕРИКАНЦИТЕ И ЕВРОПЕЙЦИТЕ ЩЕ ОБВИНЯВАТ БИВША ЮГОСЛАВИЯ В ТАЗИ НЕНУЖНА И ОТВРАТИЛЕНА ВОЙНА.ТЯ Е РАБОТА НА АМЕРИКАНЦИТЕ,ТЕ СА В ВСЯКО ГЪРНЕ МЕРУДИЯ,НАВСЯКЪДЕ СЕЯТ РАЗМИРИЦИ И СМЪРТ.
32
9
 
8
 
! Отговори
Продължение преди 12 години
......, защото Щатите след Пустинна буря не има се месеше много на Балканите бяха оставили тази работа на европейците , но те нищо не свършиха , пред тях се извършиха кланетата в Сребреница и чак след бомбата на пазара в Сараево се намесиха и американците и спряха войната, подписа се Дейтънското споразумение , Чена гора се отдели тихомълком и дойде ред на Косово . Милошевич започна разправата с албанците , но НАТО реагира на време с ограничени въздушни удари и сърбетата клекнаха. Това е
31
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 38 не знам дали си " Акъл море " но си глава " паве " или " шамандура " , както ти отърва .В Републиките от бившата СФРЮ се проведоха Референдуми и народите им пожелаха отделяне. Словения се размина по скоро със символична война . Македония се отърва само защото тогава се палеха целите Балкани и ние и гърците , че и албанците. Хърватска беше нападната и преживя ужаса на войната . После последва Босна , само че там се намеси и Туджман. Международната общност в лицето на Европа ..............
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
123
29
2
 
5
 
! Отговори
Малък Поровец преди 12 години
"Затова си хортуват и другаруват толкова добре с другия "славянски" радетел - Гошко Тарабата, познат още като "Героят от Лайпциг" (даже, казват, дънцето било написало речта на Гошо Мастиката"Я да вземете да прочетете малко документи по възможност така международни, стига с тоя Уикенд, "Героят от Лайпциг" си е герои за своето време жалко е че не е успял да се справи с дървените кратуни в собствената си държава и великата Майка СССР!!!
28
14
 
29
 
! Отговори
Акъл море преди 12 години
Юговойната беше разпалена и довършена от "международната общност",т.е.САЩ.На хърватите казваха:Вие сте велик народ и трябва да имате собствена държава.А на сърбите по същото време:Разбира се,че трябва да защитите целостта на Югославия с всякакви средства.Резултата-Хърватия обяви независимост и Сърбия ги нападна.И тогава "международната общност"каза:А,така ли! и изсипа хиляди тонове уран по Сърбия.Сърбите издържаха 75дни тежки бомбардировки.България не е способна да издържи и една стотна от това!
27
2
 
56
 
! Отговори
jan преди 12 години
Един велик български писател беше казал:"Боже колко мъка има по тоя свят".Аз ще го перефразирам: Боже колко простотия, необразованост лъха и чак задушава от много коментари.Нула познания по история,скарани с правописа, манипулирани от сегашните медии и политици. Плод на 23годишна анархия.Но бъдете спокойни, дъното е съвсем близо и след като унищожите България няма да има кой да ви чете и слуша. Лумпенизираната нация се самоунищожава.
26
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хахахха евалла бе *** то това се знае от 10 години себа *** по същия начин на една кутия от цигари българия е дадена на съветския съюз чърчил написал 60/30 /1060 съветско 30 американско и 10 английско на печелившите честито
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
neznam kakvo sa pravili tezi dvamata psihqsali politici no rezultata e nalice .Izkustvenite nescta vinagi sa netraini.Kato titovska jugoslavija
24
32
 
39
 
! Отговори
realist преди 12 години
Сърбите са храбър народ и не се огънаха пред американците ,на които ние само се дупим !Не случайно са единствената страна олимпийски шампион по всички колективни спортове за мъже -футбол,баскетбол,волейбол,хандбал и водна топка,както и неколкратен световен по някои от тях ! А ние - по нищо...
23
0
 
2
 
! Отговори
Slobo преди 12 години
Dobre sa go zamislili ama yok.
22
2
 
14
 
! Отговори
ха така преди 12 години
Нищо ново, само дето форума пак се напълни с траки, илири прабългари и всякакви изтрещялници!
21
1
 
37
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Коментирането на тази тема изисква сериозни познания - нито е миш-маш, нито е лъжица за всяка уста.